Antena do E398 (Orange Free)

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zmysl84
Początkujący użytkownik forum

Antena do E398 (Orange Free)

Post autor: zmysl84 »

Witam.
Posiadam modem E398 i internet Orange Free.
Do niego mam podłączoną antenę magnetyczną ("druciak"), która o dziwo polepsza zasięg.
Bez anteny - WCDMA do 4Mbps
Z anteną - DC-HSPA+ do 10Mbps

Moja lokalizacja jest niekorzystna co do widoczności nadajników, gdyż mieszkam za wałem i nawet z dachu domu nie widać nadajników (potrzebowałbym dodatkowo 5-10m w górę), chociaż są one oddalone ode mnie o ok.1,5-2km.

Ogólnie chciałbym lepszą antenę kierunkową, ale nie wiem, którą wybrać i czy w ogóle warto.
Nie chciałbym przekroczyć 150zł.

Doradzono mi, iż wskazane jest u mnie zastosowanie anteny kierunkowej:

antena1

lub

antena2

Proszę o pomoc czy warto i jaką antenę najlepiej kupić.

Pozdrawiam.
dexter18

Re: Antena do E398 (Orange Free)

Post autor: dexter18 »

Kolego jeśli chcesz antenę to polecam sprawdzone Cybertech lub Bestpartner przykładowo:

http://www.cybertech.com.pl/p55,antena- ... fme-z.html

I konektor:

http://www.cybertech.com.pl/p21,konekto ... me-m.html.
zmysl84
Początkujący użytkownik forum

Post autor: zmysl84 »

Dzięki za poradę co do anteny.
A czy w ogóle poprawi ona zasięg/transfer w moim niekorzystnym położeniu? Czy muszę jakąś sztycę zamontować na dachu czy antena złapie sygnał od nadajnika niezależnie od ukształtowania terenu?
dexter18

Post autor: dexter18 »

Zasięg może poprawić i transfer. Ja dla przykładu bez anteny nie mam 3G. Po podłączeniu anteny mam 2 kreski HSPA+. Zasięg się poprawia mieszkam 18 km od nadajnika. W twoim przypadku trzeba było by antenę jak najwyżej. Pamiętaj, że masz 10 dni na zwrot anteny o ile nie nosi śladów użytkowania więc ostrożnie z nią.
ODPOWIEDZ