Router do Play z kontrolą prędkości.
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Router do Play z kontrolą prędkości.
Cześć,
szukam najtańszego routera obsługującego internet na kartę (bezpośrednio aplikowaną bądź za pomocą usb stick)
kolejną ważną sprawą jest możliwość skonfigurowania defaultowej maksymalnej prędkości pobierania/wysyłania dla nowych użytkowników (QoS wystarczy?) - router będzie stał w pensjonacie gdzie nie ma możliwości przyłącza linii telefonicznej i chcę uniknąć sytuacji, iż ktoś zużyje cały transfer.
Na koniec, aby łączenie z routerem odbywało się bez dodatkowych konfiguracji IP, bram, DNS itp.
z góry dzięki
pozdrawiam
szukam najtańszego routera obsługującego internet na kartę (bezpośrednio aplikowaną bądź za pomocą usb stick)
kolejną ważną sprawą jest możliwość skonfigurowania defaultowej maksymalnej prędkości pobierania/wysyłania dla nowych użytkowników (QoS wystarczy?) - router będzie stał w pensjonacie gdzie nie ma możliwości przyłącza linii telefonicznej i chcę uniknąć sytuacji, iż ktoś zużyje cały transfer.
Na koniec, aby łączenie z routerem odbywało się bez dodatkowych konfiguracji IP, bram, DNS itp.
z góry dzięki
pozdrawiam
-
- Użytkownik forum
Re: Router do Play z kontrolą prędkości.
Obawiam się, że standardowe routery nie spełnią Twoich potrzeb, QoS to jedynie priorytety dla poszczególnych usług, nie pozwala na ustalenie konkretnej prędkości ani limitu transferu. Zainteresuj się routerami wspieranymi przez OpenWRT / Gargoyle PL, z tańszych mogę polecić np. TpLink MR3420 i wgranie Gargoyle PL ze strony eko.one.pl (wymaga poświęcenia trochę czasu na zapoznanie się z nim)
-
- Użytkownik forum
dzięki za odpowiedź
zależy mi właśnie żeby router miał wbudowaną taką opcję, nie mam za bardzo czasu żeby kombinować z różnymi softami, co więcej na tyle się na tym nie znam
pzdr
zależy mi właśnie żeby router miał wbudowaną taką opcję, nie mam za bardzo czasu żeby kombinować z różnymi softami, co więcej na tyle się na tym nie znam
pzdr
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
letsgamble pisze:najtańszego routera
To sie gryzie. jak zainwestujesz 600PLN++, to dostaniesz router spelniajacy drugie wymaganie z pudelka.letsgamble pisze:nie mam za bardzo czasu żeby kombinować z różnymi softami
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
oczywiście miałem na myśli najtańszy posiadający ową opcjękey pisze:To sie gryzie. jak zainwestujesz 600PLN++, to dostaniesz router spelniajacy drugie wymaganie z pudelka.
kurcze drogo, nie wiem czy mi się to opłaci ponieważ przewiduję zakup dwóch takich urządzeń
czyli 600zl+ bądź jakiś zmodowany?
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-06-25, 18:26 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-06-25, 17:26 przez letsgamble, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Byc moze jest jeszcze cos pomiedzy, nie znam wszystkich routerow jakie sa na rynku.czyli 600zl+ bądź jakiś zmodowany?
Przy braku kasy ja bym szedl w opcje 2. Wgranie softu to maks 15 minut, mozna zreszta kupic routery z wgranym alternatywnym softem.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Okej, dzięki za pomoc
dodałem ogłoszenie na wykonanie usługi
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=454128#454128
temat można zamknąć
pozdrawiam
temat można zamknąć
pozdrawiam
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
U nas <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Wymagania są bardzo ostre --> zasięg WiFi do 100m w pensjonacie (zapewne przez wiele ścianek działowych i grubych ścian nośnych).letsgamble pisze:Okej, dzięki za pomoc
temat można zamknąć
pozdrawiam
100 metrów wysokości ma wieżowiec 30 piętrowy.
Nie sądzę że da się to załatwić jednym access pointem.
-
- Użytkownik forum
Obsługa kart sim też odpada - musisz kupić osobny modem, w Play za 109 zł obecnie dostaniesz E3131.
Zamiast takiego ogłoszenia lepiej kup najpierw wspierany przez Gargoyle router (podałem przykładowy) i modem (j.w.) a później ew. pytaj na forum z czym masz problem, ustawienie prędkości to kilka kliknięć, wgranie softu także, trzeba tylko mieć pewność co do prawidłowego pliku.
I z tym zasięgiem to faktycznie trochę przegięcie, realnie to max z 10 metrów w pomieszczeniu.
Zamiast takiego ogłoszenia lepiej kup najpierw wspierany przez Gargoyle router (podałem przykładowy) i modem (j.w.) a później ew. pytaj na forum z czym masz problem, ustawienie prędkości to kilka kliknięć, wgranie softu także, trzeba tylko mieć pewność co do prawidłowego pliku.
I z tym zasięgiem to faktycznie trochę przegięcie, realnie to max z 10 metrów w pomieszczeniu.
-
- Początkujący użytkownik forum
Jedno pytanko - to ma być 3G? Jeśli tak to zainwestuj w Netgear MBRN3000. Koło dwóch stówek, a zasięg internetu jest po prostu genialny. Do tego przedłużacz USB, podwójny firewall - naprawdę solidny sprzęt.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Podwójny firewall? Co to jest i jaki ma sens?