Sieć pomiędzy dwoma domami - jaki router?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Sieć pomiędzy dwoma domami - jaki router?
Witam.
Mam internet kablem DSL od Netii na routerze ASMAX 1004g do którego jest podłączony kabel sieciowy. Chciałbym rozdzielić ten internet za pomocą kabla na dwa domy, aby w każdym był niezależny (w miarę możliwości) router i sieć WIFI.
I w tym miejscu mam pytanie - jaki router (lub inne urządzenia) kupić aby w obydwu domach wszystko działało jak należy? Chciałbym aby każdy dom miał osobny router, do którego będą podłączone stacjonarne PC, oraz WIFI (mogą być osobne sieci).
Mam internet kablem DSL od Netii na routerze ASMAX 1004g do którego jest podłączony kabel sieciowy. Chciałbym rozdzielić ten internet za pomocą kabla na dwa domy, aby w każdym był niezależny (w miarę możliwości) router i sieć WIFI.
I w tym miejscu mam pytanie - jaki router (lub inne urządzenia) kupić aby w obydwu domach wszystko działało jak należy? Chciałbym aby każdy dom miał osobny router, do którego będą podłączone stacjonarne PC, oraz WIFI (mogą być osobne sieci).
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Sieć pomiędzy dwoma domami - jaki router?
Chcesz 2 domy połączyć kablem? Wg. mnie już lepszą sprawą było by radio. Jaka odległość między domami?
KabelBW: 52Mb/s download / 2.5 Mb/s upload
E+ LTE: 55Mb/s download / 18Mb/s upload
E+ LTE: 55Mb/s download / 18Mb/s upload
-
Domy są bardzo blisko siebie - ok 5-10 metrów kablem (ta sama działka). Teoretycznie komunikacja mogłaby odbywać się przez WIFI (router-router), ale nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie jeśli chciałbym dwa pełnoprawne urządzenia z normalnym dostępem do internetu (od każdego kabel i WIFI).
- wojteks
- *** Administrator ***
Kabel zawsze jest lepszy niż radio.Jemo pisze:Wg. mnie już lepszą sprawą było by radio
Nie pomagam na PW!
-
Dlatego właśnie też jestem skłonny do kabli, tylko nie chce się pakować w urządzenia, które mogą się u mnie nie sprawdzić, dlatego pytam ludzi, którzy dobrze się na tym znają.wojteks pisze:Kabel zawsze jest lepszy niż radio.
Tak poza tym widzę, że cisza od kilku dni. Myślałem, że na takim forum odpowiedzi będą padać jedna za drugą...
-
- Stały użytkownik forum
Tutaj nie jest ciężko. Masz router bierzesz ciągniesz kabel do tego drugiego domu stawiasz tam AP (np. tp-link tl-wa500g albo jakiś inny Edimax EW-7228APn(polecam edimaxa ci)) wyłączasz na tamtym AP DHCP ustawiasz IP Clienta i gotowe i masz wifi oraz po kablu internet w tym 2 domu.
Jeżeli nie masz w tym 1 domu routera to kupujesz jakiegoś do DSL (netgear dgn3500 (te z wyzszej polki) lub ten zte co neostrada oferowała starczy (zxv100 w300) )
Jeżeli nie masz w tym 1 domu routera to kupujesz jakiegoś do DSL (netgear dgn3500 (te z wyzszej polki) lub ten zte co neostrada oferowała starczy (zxv100 w300) )
-
I właśnie o tego typu odpowiedź mi chodziłoliske1 pisze:Tutaj nie jest ciężko. Masz router bierzesz ciągniesz kabel do tego drugiego domu stawiasz tam AP (np. tp-link tl-wa500g albo jakiś inny Edimax EW-7228APn(polecam edimaxa ci)) wyłączasz na tamtym AP DHCP ustawiasz IP Clienta i gotowe i masz wifi oraz po kablu internet w tym 2 domu.

Z tego co podałeś to widzę że w grę wchodzi tylko Edimax (można z niego pociągnąć kabel jak i wifi).
Wielkie dzięki:)