Pomoc w doborze anteny do LTE
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Pomoc w doborze anteny do LTE
Witam wszystkich,
Właśnie zakończyłem testy internetu Cyfrowego polsatu na modemie E3276 i z routerem edimax lt-6408n. Do zestawu dobrałem antenę do LTE z Polsatu. O ile modem sprawował się świetnie (download na poziomie 40-60 Mb upload do 20 Mb) o tyle router zrywał połączenie więc oddałem zestaw. Wczoraj skierowałem się do Plusa i wziąłem router d-link DW-R 921. Tu niestety nic prawidłowo nie działa (download do 20 Mb, upload do 3 Mb). Miałem nadzieję, że chociaż jako router się sprawdzi ale nie umywa się do mojego starego d-linka i nie zapewnia zasięgu w domu jednorodzinnym. Nie mam anteny zewnętrznej i potrafię powiedzieć jak mogłaby wpłynąć na jakość połączenia i stąd moje pytanie.
Mieszkam w odległości ok. 200 m od nadajnika Mobylandu. Z dachu jest bezpośrednio widoczny. Niestety anteny btsu są skierowane na północ, południe i wschód a ja mieszkam na zachód od nadajnika. Chcę zakupić antenę kierunkową. Zastanawiam się nad:
[URL=Witam wszystkich, Właśnie zakończyłem testy internetu Cyfrowego polsatu na modemie E3276 i z routerem edimax lt-6408n. Do zestawu dobrałem antenę do LTE z Polsatu. O ile modem sprawował się świetnie (download na poziomie 40-60 Mb upload do 20 Mb) o tyle router zrywał połączenie więc oddałem zestaw. Wczoraj skierowałem się do Plusa i wziąłem router d-link DW-R 921. Tu niestety nic prawidłowo nie działa (download do 20 Mb, upload do 3 Mb). Miałem nadzieję, że chociaż jako router się sprawdzi ale nie umywa się do mojego starego d-linka i nie zapewnia zasięgu w domu jednorodzinnym. Nie mam anteny zewnętrznej i potrafię powiedzieć jak mogłaby wpłynąć na jakość połączenia i stąd moje pytanie. Mieszkam w odległości ok. 200 m od nadajnika Mobylandu. Z dachu jest bezpośrednio widoczny. Niestety anteny btsu są skierowane na północ, południe i wschód a ja mieszkam na zachód od nadajnika. Chcę zakupić antenę kierunkową. Zastanawiam się nad:
Antena panel. 15dB MIMO 2 x N-gniazdo
lub
Antena PANEL MAX 2 x 15 dBi 1710 - 1880 MHz (LTE)
lub
2x Zestaw 16 dB na sztycę 10 m
Ceny wszystkich anten są zbliżone. Którą z nich wybrać? A może jakąś inną?
Modem E3276 pokazywał sygnał -80 dB, d-link 3 kreski. W d-linku nic się nie poprawiło, gdy wyniosłem go na dach. Chcę sprawdzić jak się zmienią parametry po podłączeniu anteny zewnętrznej.
Myślę, że moje testy zakończą się zwrotem d-linka i wezmę Huawei B593u, do tego antenę zewnętrzną a do wifi jakiś inny router.
Pozdrawiam
Artur
Właśnie zakończyłem testy internetu Cyfrowego polsatu na modemie E3276 i z routerem edimax lt-6408n. Do zestawu dobrałem antenę do LTE z Polsatu. O ile modem sprawował się świetnie (download na poziomie 40-60 Mb upload do 20 Mb) o tyle router zrywał połączenie więc oddałem zestaw. Wczoraj skierowałem się do Plusa i wziąłem router d-link DW-R 921. Tu niestety nic prawidłowo nie działa (download do 20 Mb, upload do 3 Mb). Miałem nadzieję, że chociaż jako router się sprawdzi ale nie umywa się do mojego starego d-linka i nie zapewnia zasięgu w domu jednorodzinnym. Nie mam anteny zewnętrznej i potrafię powiedzieć jak mogłaby wpłynąć na jakość połączenia i stąd moje pytanie.
Mieszkam w odległości ok. 200 m od nadajnika Mobylandu. Z dachu jest bezpośrednio widoczny. Niestety anteny btsu są skierowane na północ, południe i wschód a ja mieszkam na zachód od nadajnika. Chcę zakupić antenę kierunkową. Zastanawiam się nad:
[URL=Witam wszystkich, Właśnie zakończyłem testy internetu Cyfrowego polsatu na modemie E3276 i z routerem edimax lt-6408n. Do zestawu dobrałem antenę do LTE z Polsatu. O ile modem sprawował się świetnie (download na poziomie 40-60 Mb upload do 20 Mb) o tyle router zrywał połączenie więc oddałem zestaw. Wczoraj skierowałem się do Plusa i wziąłem router d-link DW-R 921. Tu niestety nic prawidłowo nie działa (download do 20 Mb, upload do 3 Mb). Miałem nadzieję, że chociaż jako router się sprawdzi ale nie umywa się do mojego starego d-linka i nie zapewnia zasięgu w domu jednorodzinnym. Nie mam anteny zewnętrznej i potrafię powiedzieć jak mogłaby wpłynąć na jakość połączenia i stąd moje pytanie. Mieszkam w odległości ok. 200 m od nadajnika Mobylandu. Z dachu jest bezpośrednio widoczny. Niestety anteny btsu są skierowane na północ, południe i wschód a ja mieszkam na zachód od nadajnika. Chcę zakupić antenę kierunkową. Zastanawiam się nad:
Antena panel. 15dB MIMO 2 x N-gniazdo
lub
Antena PANEL MAX 2 x 15 dBi 1710 - 1880 MHz (LTE)
lub
2x Zestaw 16 dB na sztycę 10 m
Ceny wszystkich anten są zbliżone. Którą z nich wybrać? A może jakąś inną?
Modem E3276 pokazywał sygnał -80 dB, d-link 3 kreski. W d-linku nic się nie poprawiło, gdy wyniosłem go na dach. Chcę sprawdzić jak się zmienią parametry po podłączeniu anteny zewnętrznej.
Myślę, że moje testy zakończą się zwrotem d-linka i wezmę Huawei B593u, do tego antenę zewnętrzną a do wifi jakiś inny router.
Pozdrawiam
Artur
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Pomoc w doborze anteny do LTE
to czy antena jest w ogóle potrzebna?arrr pisze:Mieszkam w odległości ok. 200 m od nadajnika Mobylandu. Z dachu jest bezpośrednio widoczny.
tym bardziej, czy antena jest potrzebna?arrr pisze:download na poziomie 40-60 Mb upload do 20 Mb)
ale każda antena ma kąt promieniowania 120 stopni, także 3 anteny pokrywają cały zakres 360 stopni.arrr pisze:Niestety anteny btsu są skierowane na północ, południe i wschód a ja mieszkam na zachód od nadajnika
w czasie testów dobrze sprawował Ci się modem, weź modem, do tego dokup dobry router a antenę dokupisz jak rzeczywiście będzie potrzebna, polecam firmę Cybertech, robią dobre anteny i kup panel, zajmuje mniej miejsca niż yagi
-
Dziękuję za odpowiedź.
Myślę, że antena jest potrzebna, bo bez anteny było bardzo źle.
Anteny nie są skierowane co 120 st. ale dokładnie północ - południe więc od mojej strony mają do pokrycia 180 st. Nawet na mapie zasięgu polsatu moje miejsce zamieszkania jest na skraju zasięgu, mimo że jestem tak blisko nadajnika. Za mną są szczere pola i pewnie dlatego tak są skierowane. Poza tym grubość ścian domu powoduje duże spadki sygnału.
Dziękuję za wskazanie firmy, zaraz się przyjrzę.
Pozdrawiam
Artur
Myślę, że antena jest potrzebna, bo bez anteny było bardzo źle.
Anteny nie są skierowane co 120 st. ale dokładnie północ - południe więc od mojej strony mają do pokrycia 180 st. Nawet na mapie zasięgu polsatu moje miejsce zamieszkania jest na skraju zasięgu, mimo że jestem tak blisko nadajnika. Za mną są szczere pola i pewnie dlatego tak są skierowane. Poza tym grubość ścian domu powoduje duże spadki sygnału.
Dziękuję za wskazanie firmy, zaraz się przyjrzę.
Pozdrawiam
Artur
-
- Guru bezprzewodowy
Polecam taki zestaw http://www.cybertech.com.pl/p112,antena ... r-921.html Sam korzystam z takiej anteny dual LTE i E-3276 w zestawie z routerem Dovado 4GR i spisuje się OK.
-
- Mistrz bezprzewodowy
no z pierwszego opisu to nie wynikało, ale jeśli tak, to panel Cybertecha.arrr pisze:bo bez anteny było bardzo źle.
-
Hej, ja zakupiłem miesiąc temu do tego modemu [ciach]
i działa mi na 90% a wczesniej miałem 30%.
i działa mi na 90% a wczesniej miałem 30%.
Ostatnio zmieniony 2013-07-03, 17:51 przez Piorunek, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Trzeba na głowę upaść, żeby za ten złom tyle kasy wydać.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Guru bezprzewodowy
Piorunek, ten zasięg 30% miałeś na zewnątrz w miejscu , w którym wisi antena czy wewnątrz? Miarodajne sa tylko wyniki pomiaru dokonane w tym samym miejscu. Taki wzrost poziomu sygnału 30-90% jest mało wiarygodny.
-
- Mistrz bezprzewodowy
toć to z daleka czuć kryptoreklamą, loguje się ktoś na forum i podsuwa takie wynalazki i ma z tego kasękrystianb pisze:Trzeba na głowę upaść, żeby za ten złom tyle kasy wydać.
matek451, on Ci tego w życiu nie powie, bo nie wie, chce tylko zachęcić do zakupumatek451 pisze:Piorunek, ten zasięg 30% miałeś na zewnątrz ...
-
- Guru bezprzewodowy
No i po gościu