Jaki najszybszy możliwy internet w mojej okolicy

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
los adamos
Użytkownik forum

Jaki najszybszy możliwy internet w mojej okolicy

Post autor: los adamos »

Serdecznie witam wszystkich forumowiczów.Jako że to mój pierwszy temat na tym forum,proszę o wyrozumiałość.Sprawa ma się tak; obecnie posiadam internet iplusa niestety u mnie łapie tylko edge max 25KB/s więc bardzo wolno modem huawei 156g + antenka zewnętrzna mała samochodówka na magnes ,sygnał 3 kreski z 5 mimo że najbliższy nadajnik plusa widzę z okna.Niebawem kończy mi się umowa więc dzwonią cały czas żeby przedłużyć proponują modem za złocisza na usb lte 12 gb limitu za 39pln na 2lata.Problem w tym że chyba u mnie to nic nie da bo w okolicy nie ma bts-a co by chociaż w hspa nadawał.Więc prośba czy może ktoś by zechciał mi sprawdzić czy w ogóle mam szansę na szybszego neta obojętnie od jakiego operatora. moje przybliżone współrzędne ;50.86370590995948 22.932393550872803.Z góry dzięki za jaką kolwiek pomoc.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Jaki najszybszy możliwy internet w mojej okolicy

Post autor: ja.michal »

W swojej okolicy masz HSPA+ na 900 MHz od Aero2 czyli w Plusie i Cyfrowym Polsacie. Proponowałbym zmienić modem na taki, który wspiera 3G na 900 MHz, np. jest teraz w Play bez simlocka Huawei E3131 za 107 zł.
Aktualnie, oficjalnie w twojej okolicy tylko taki operator ma szybki internet. Są już pozwolenia na 3G na 900 MHz dla Orange/T-Mobile. Stację Orange będziesz miał najbliżej bo koło 3 km od siebie. Może już działa. Pewności nie ma.
los adamos
Użytkownik forum

a więc gdybym kupił ten modem 3131 i przedłużył umowę w plusie w ofercie bez modemu to miał bym w końcu coś szybszego?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Z mapki zasięgu wynika, że masz zasięg Aero2 z Żółkiewki. Jakieś 8 km. Wszystko jednak wyjdzie "w praniu". Okolica pagórkowata. Czy antenka magnetyczna starczy to już nie powiem. Jaki masz teraz zasięg tego GSM?

Tak czy inaczej na innej częstotliwości aniżeli te co wspiera E156G. Modem przyda się zarówno do Plusa czy Orange/T-Mobile jak się pojawi ich zasięg.
los adamos
Użytkownik forum

z płonki mam 3 kreski z 5 w razie potrzeby mogę zakupić jakąś dobrą antenę.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Czyli koło 4-5 km, 3G będzie dalej.

Tak czy inaczej potrzebny modem z 3G 900 MHz i od tego wypada zacząć. Antenkę dookólną masz na razie. Jeśli na niej złapiesz sygnał to potem będzie można pomyśleć o jego poprawieniu jeśli osiągi będą mizerne. Na razie nie ma co się pchać w dodatkowe koszty. Tam mi się wydaje.
los adamos
Użytkownik forum

A więc zrobię jak radzisz zacznę od modemu.Bardzo dziękuję za zainteresowanie i pomoc, są jeszcze dobrzy ludzie na tym świecie-na ''elektrodzie'' mój problem po 3 sec. wylądował w koszu.Jeszcze raz dzięki i dobranoc.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie ma sprawy. Jak będziesz potrzebował dalej pomocy to wpadaj śmiało. :)
los adamos
Użytkownik forum

Sąsiad podsunął mi dzisiaj pomysł na CDMA z orange ponoć jestem w zasięgu ale czy to się u mnie sprwadzi?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Najlepszym rozwiązaniem będzie wypowiedzenie umowy w Plusie. i później negocjacje z DUK. Możesz wyrwać umowę na rok bez modemu z limitem 20GB za39,90.Będziesz miał bezpłatne www i 10 godzin YT. Jeśli będą problemy z 3G to problem rozwiąże zakup anteny ATK-20(ATK-10). Jeśli chodzi o CDMA to popytaj sąsiada ale lepszym wyborem wg mnie jest Plus, oczywiście po wypowiedzeniu umowy.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

los adamos, weź na próbę. Można testować przez 7 dni i zerwać umowę bez kary umownej, o ile dobrze pamiętam.

Najbliższą stację CDMA Orange masz 10 km od siebie. Częstotliwość niska bo 450 MHz więc może być dobrze. Jak napisałem wyżej, sprawdź jak to działa. Sąsiad nie ma CDMA? Ewentualnie od niego pożycz i zobaczysz jak to działa.
los adamos
Użytkownik forum

Na dzień dzisiejszy podpisałem umowę z plusem(12GB-39 pln) na czas nieokreślony, o tym DUK-u nie wiedziałem ale jak by co to zerwę i będę z nimi negocjował. Sąsiad ma CDMA z plusa i chodzi kiepsko.Pożyczę sobie na próbę od kuzyna CDMA z orange to się zobaczy. Na razie wszystkim serdeczne dzięki za pomoc .
miki4G
Początkujący użytkownik forum

Post autor: miki4G »

los adamos pisze:Na dzień dzisiejszy podpisałem umowę z plusem(12GB-39 pln) na czas nieokreślony, o tym DUK-u nie wiedziałem ale jak by co to zerwę i będę z nimi negocjował. Sąsiad ma CDMA z plusa i chodzi kiepsko.Pożyczę sobie na próbę od kuzyna CDMA z orange to się zobaczy. Na razie wszystkim serdeczne dzięki za pomoc .
1) W jakiej sieci masz telefony komórkowe w rodzinie? Mając już jakieś usługi u operatora można obniżyć koszt kolejnych. 2) Moim zdaniem nic lepszego jak Orange nie znajdziesz-24 miesiące, bez modemu, 29GB za 39,5 zł(Ty płacisz podobnie a masz 2,5 raza mniej GB). 3) 4,14 km masz do stacji UMTS 900-Orange w Płonkach, to powinno ładnie działać. 4) Tak jak napisałem, uderzałbym w Orange. 5) Natomiast jeżeli miałeś już internet w Plusie to powinieneś negocjować, aby uzyskać to co większość osób na forum, czyli wtedy już byłyby to oferty bardzo atrakcyjne.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

miki4G pisze:4,14 km masz do stacji UMTS 900-Orange w Płonkach, to powinno ładnie działać.
Tylko niestety stacje UMTS 900 jeszcze nie działają wszędzie, a raczej rzadko gdzie. Też mam pod nosem UMTS 900, ale męczę się na EDGE bo stacja jeszcze "nie świeci". :(

los adamos, sprawdzaj Orange. Jeśli CDMA będzie działać ok to nie wyklucza też UMTS 900. Teraz dają karty dualne, które działają w CDMA/GSM/UMTS czyli ze wszystkim. Jak CDMA będzie jako tako chodzić to możesz na tym siedzieć, a jak odpalą UMTS 900 to możesz się przesiąść jeśli będzie szybciej.
Modemy i routery do CDMA potaniały, a o UMTS to już nawet nie wspominam.

Daj znać co i jak wyszło. ;)
los adamos
Użytkownik forum

Przywiozłem dziś modem cdma mv610 po odpaleniu dioda sygnału miga co 2,5-3s.Nie wiem czy to oznacza dobry czy słaby sygnał.Modem stoi na parapecie i ma tylko te 2 fabryczne antenki.Na speeedtest.net wyszło 0,40Mb/s ssania tylko nie mam pojęcia czy jestem w limicie czy już po.Jak mogę jeszcze przetestować to łącze ?
dexter18

Post autor: dexter18 »

Możesz zmierzyć wysyłanie danych wrzucając plik na serwer. I pobierając plik z strony http://noc.gts.pl/ sprawdzisz prędkość pobierania.
ODPOWIEDZ