Nadajnik a zezwolenie

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
aniaross
Użytkownik forum

Nadajnik a zezwolenie

Post autor: aniaross »

Witam.
Mam pytanie: czy możliwe jest uruchomienie nadajnika GSM/3G/LTE bez zezwolenia UKE?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Nadajnik a zezwolenie

Post autor: krystianb »

aniaross pisze:Mam pytanie: czy możliwe jest uruchomienie nadajnika GSM/3G/LTE bez zezwolenia UKE?
Możliwe to oczywiście jest, ale zabronione.
Ale od razu napiszę to, że nie ma pozwolenia w wykazie nie znaczy, że nie zostało wydane.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

aniaross pisze:czy możliwe jest uruchomienie nadajnika GSM/3G/LTE bez zezwolenia UKE?
Nie. Ale w jakim sensie zadałaś to pytanie?
Nie pomagam na PW!
aniaross
Użytkownik forum

Post autor: aniaross »

W sensie takim, że od tygodnia prawie nie miałam zasięgu w mojej miejscowości sieci Plus. Nikt nie wiedział co się dzieje. Zasięg 2G zniknął w poniedziałek i dopiero wczoraj wieczorem wrócił, tyle że na telefonie pojawiło się 3G.
Patrzyłam na stronę http://mapa.btsearch.pl/, jak też ściągnęłam ze strony UKE listę ostatnich zezwoleń i nie ma na liście nadajnika 3G ani na 900 ani na 2100 MHz.

Telefon mi nie pokaże jaka to częstotliwość, a myślałam, żeby zamówić kartę Aero2. Tylko się boje, że ten sygnał 3G to na 2100 i będzie lipa :(

Nigdzie nie ma w wykazach, na mapie Plusa jak się pokaże to także nic mi to nie da.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

aniaross pisze:dopiero wczoraj wieczorem wrócił, tyle że na telefonie pojawiło się 3G.

Patrzyłam na stronę http://mapa.btsearch.pl/, jak też ściągnęłam ze strony UKE listę ostatnich zezwoleń i nie ma na liście nadajnika 3G ani na 900 ani na 2100 MHz.
Prawdopodobnie pojawią się około 10 lipca. Zauważ, że są aktualizowane raz w miesiącu i pokazują stan na 1 dzień danego miesiąca.
aniaross pisze:Telefon mi nie pokaże jaka to częstotliwość,
To napisz co dokładnie pokazuje i co to za model.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
PC174
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: PC174 »

Pozwolenie na pewno otrzymali w czerwcu i od razu odpalili. W publicznym wykazie informacja będzie pewnie dopiero w okolicy początku lipca. Z tego co zdążyłem zauważyć to najszybciej odpalają Aero² na istniejącej stacji GSM.
Olesno - takie zacofane miasto, a tu takie zmiany...
Styczeń 2012 - uruchomienie 1. stacji UMTS2100 Plusa.
Październik - pozwolenia i start Aero² w pobliskiej wsi.
Grudzień - pozwolenie i start Aero² w samym centrum!
ODPOWIEDZ