Jaką Antenę zewnętrzną kupić ?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Netios1978
Początkujący użytkownik forum

Jaką Antenę zewnętrzną kupić ?

Post autor: Netios1978 »

Witam !!

Od 1 miesiąca posiadam internet mobilny Netii . Posiadam modem huawei e173-u2 który ma osiągać prędkość 4 mb /s . Niestety tak nie jest ! ;( Moja prędkość pobierania danych osiąga tylko 110 kb/s więc jest nie za specjalnie :< Poszukałem trochę informacji w internecie i znalazłem taka informację, że można dokupić antenę zewnętrzna dookólną i postanawiam się was spytać jaka antenę dokupić ? Dodam jeszcze, że mieszkam w Toruniu gdzie mam pełno nadajników Playa . Proszę was o pomoc w wyborze odpowiedniej anteny ! :D

Z góry dziękuję !!

Pozdrawiam !!!!!!!
:D
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Jaką Antenę zewnętrzną kupić ?

Post autor: ja.michal »

Dookólna antena magnesowa nadaje się dobrze, ale na samochód. Jaki teraz masz zasięg? Ile dBm?
Netios1978
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Netios1978 »

Proszę o to link do tego co chce tylko z góry uprzedzam, że nie ogarniam tego za specjalnie -,-

http://zapodaj.net/b92b76b2efb45.png.html a zasięg mam maksymalny
:D
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Moc sygnału jaką masz jest wystarczająca. Prędkość internetu zależy jednak od wielu czynników, min od obciążenia stacji bazowej , z która się łączysz. Prawdopodobnie BTS jest mocno obciążony stąd tak niski transfer. W takiej sytuacji pomocne jest wymuszenie połączenia z innym BTS-em. Można to osiągnąć za pomocą dobrej anteny kierunkowej o ile BTS-y leżą na różnych kierunkach. Podaj dokładniejszą lokalizację to sprawdzimy te w twoim pobliżu. W Toruniu Play używa UMTS2100MHz więc potrzebował byś anteny na tę częstotliwość. O dookólnych patykach i pseudoantenach zapomnij , nie rozwiążą twego problemu.
kedi
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kedi »

U mnie ten patyk 40 centymetrowy tłumi sygnał umts 2100 o jedną kreskę w 5 stopniowej skali softu dorzucanego seryjnie do modemów play. Natomiast w gsm900 podnosi zasięg o 1-2 kreski.
Pytanie do was czy na umts 900 zachowa się podobnie jak na gsm 900 ?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

kedi pisze: Pytanie do was czy na umts 900 zachowa się podobnie jak na gsm 900 ?
Raczej tak. To są tylko fale radiowe o danej częstotliwości. To co niosą nie ma znaczenia.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ