Jaki operator do dużych miast i na trasę...
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Jaki operator do dużych miast i na trasę...
Posiadam aktualnie modem (router) Huwei E589. Służy mi od jako punkt dostępowy do netu dla macbook, ipada i telefonu.
90% czasu spędzam na terenie dużych aglomeracji (Kraków, Warszawa, Katowice). Gdzie potrzebuję szybkiego (bardzo szybkiego) netu. Praktycznie nie gram w gry, filmy i muzykę ściągam sporadycznie, niemniej jednak korzystam z netu średnio po kilkanaście godzin na dobę i wydaje mi się iż konsumpcja 25-30GB danych w miesiącu nie stanowi dla mnie jakiegoś problemu.
10% czasu spędzam w podróży przemieszczając się po Polsce, głównie trasa pociągiem Kraków-Warszawa, ale nie tylko...
Jakiego operatora i jaką usługę wybrać? Playa bo korzysta z największej liczby nadajników (o ile to prawda) czy też plusa, bo ma LTE w dużych miastach?
Cena nie ma większego znaczenia, liczy się jakość. Może to być net na kartę lub na abonament.
Na ten moment myślę o ofercie Plusa 25GB plus (sama karta sim) za 97,48pln netto miesięcznie, lub play online 30GB dla firm bez modemu za 75pln.
Co byście doradzili? Słyszałem też o aero, ale nie znam szczegółów. Jak już wspomniałem, dla mnie najważniejsza jest jakość...
90% czasu spędzam na terenie dużych aglomeracji (Kraków, Warszawa, Katowice). Gdzie potrzebuję szybkiego (bardzo szybkiego) netu. Praktycznie nie gram w gry, filmy i muzykę ściągam sporadycznie, niemniej jednak korzystam z netu średnio po kilkanaście godzin na dobę i wydaje mi się iż konsumpcja 25-30GB danych w miesiącu nie stanowi dla mnie jakiegoś problemu.
10% czasu spędzam w podróży przemieszczając się po Polsce, głównie trasa pociągiem Kraków-Warszawa, ale nie tylko...
Jakiego operatora i jaką usługę wybrać? Playa bo korzysta z największej liczby nadajników (o ile to prawda) czy też plusa, bo ma LTE w dużych miastach?
Cena nie ma większego znaczenia, liczy się jakość. Może to być net na kartę lub na abonament.
Na ten moment myślę o ofercie Plusa 25GB plus (sama karta sim) za 97,48pln netto miesięcznie, lub play online 30GB dla firm bez modemu za 75pln.
Co byście doradzili? Słyszałem też o aero, ale nie znam szczegółów. Jak już wspomniałem, dla mnie najważniejsza jest jakość...
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Jaki operator do dużych miast i na trasę...
to działa tylko na własnych stacjach bazowych Play 3G więc ma duże braki w pokryciu,baton pisze:lub play online
Też ma duże dziury w pokryciu i do Twojego zastosowania się nie nadaje.baton pisze:Słyszałem też o aero
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
wojteks, To co byś wybrał na moim miescu? Plusa, Tmobila? Na to LTE można liczyć? Bo na razie to o nim tylko słyszałem... 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Jeśli chodzi o pokrycie zasięgiem na pewno najlepiej będą prezentować Orange/T-Mobile( jak dokoncza modernizacje sieci).Jeśli chodzi o jakość to najogólniej te same sieci lub względnie Plus, Play odpada. Generalnie jakość to ciężki temat bo jest zależna od obciążenia w danym momencie ale wydaje mi się że te dwie sieci to najlepszy wybór a z tego co kojarzę to Orange ma bardzo dobrą oferte z sama karta SIM.baton pisze:wojteks, To co byś wybrał na moim miescu? Plusa, Tmobila? Na to LTE można liczyć? Bo na razie to o nim tylko słyszałem...
-
- Stały użytkownik forum
adixm, Do Orange coś jestem zrażony, nigdy mi dobrze nie działał, ale może to jakieś uprzedzenia. T-mobile zgoda, ale nie wiem czy mają LTE, a w dużych aglomeracjach fajnie by było mieć. Poza tym mam telefon w tmobile z 5GB i to służy mi jako rezerwa. Skłaniam się do plusa, ale się nie upieram...
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie mają, będą mieć, koło 1 lipca dopiero za pasmo zapłacili. Jak to będzie wyglądać jeszcze nie wiadomo.baton pisze:T-mobile zgoda, ale nie wiem czy mają LTE,
Czy ja wiem, hspa+DC T-mobile potrafi być szybszy od lte plusabaton pisze:a w dużych aglomeracjach fajnie by było mieć.

Tam gdzie sieć jest po wymianie, różnice pomiędzy różowym a pomarańczowym są raczej marginalne, wynikają tylko z obciążenia sieci.baton pisze:Do Orange coś jestem zrażony, nigdy mi dobrze nie działał, ale może to jakieś uprzedzenia.
Na tą chwile, jeśli chodzi i pokrycie hspa jeszcze wygrywają, szczególnie na terenach niezurbanizowanych.baton pisze:Skłaniam się do plusa, ale się nie upieram...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
baton, też byłem zrażony, ale obiektywnie teraz patrząc sieć będzie najlepsza. Już tam gdzie była modernizacja działa wprost wyśmienicie. Możesz jednak postawić znak równości między Orange a T-Mobile bo stacje są już w tych samych lokalizacjach w znacznej większości.
Stacje modernizowane są GSM, UMTS i LTE ready.
Przyznam się, że LTE do mnie nie bardzo przemawia obserwując forum i prędkości różnych osób. HSPA+ DC daje sensowne 15-20 Mb/s.
Oferta Orange bez modemu jest bardzo atrakcyjna.
Teraz można włączyć w Orange pakiet 6 GB za 6 zł na 60 dni. Idealne do sprawdzenia sieci.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=38496
Stacje modernizowane są GSM, UMTS i LTE ready.
Przyznam się, że LTE do mnie nie bardzo przemawia obserwując forum i prędkości różnych osób. HSPA+ DC daje sensowne 15-20 Mb/s.
Oferta Orange bez modemu jest bardzo atrakcyjna.
Teraz można włączyć w Orange pakiet 6 GB za 6 zł na 60 dni. Idealne do sprawdzenia sieci.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=38496
-
- Stały użytkownik forum
ja.michal,
Dzięki Michale, to przetestuję w takim razie. Napisz mi tylko w jednym zdaniu czy tak to wygląda: kupuję starter orange, aktywuję taryfę go i co? Mam 6GB i mogę to zwielokratniać czy jak, bo w tym wątku co podałeś to chaos lekki jest....
Dzięki Michale, to przetestuję w takim razie. Napisz mi tylko w jednym zdaniu czy tak to wygląda: kupuję starter orange, aktywuję taryfę go i co? Mam 6GB i mogę to zwielokratniać czy jak, bo w tym wątku co podałeś to chaos lekki jest....
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Napiszę to na swoim przykładnie.
Wystarczy starter za 5 zł np. z Orange Go. Z tego za 3 zł aktywowałem rok ważności konta (starter jest domyślnie ważny bodajże miesiąc, a doładowanie za 5 zł nie przedłuża za dużo).
Potem doładowałem konto za 5 zł. W sumie zostało 7 zł, z czego 6 zł poszło na pakiet, a złotówka została na opłaty za wysłanie SMSów aktywacyjnych (płatne jak za sztandarowy SMS).
W sumie za 10 zł jest karta z paczką 6 GB na 60 dni. To tyle co u mnie.
Jeśli chodzi o ofertę to zgodnie z opisem 6 GB za 6 zł. Można wielokrotnie aktywować (pakiet, a nie opcję cykliczną) i nowy bonus sumuje się ze starym, a termin ważności jest taki jak z ostatniego doładowania. Czyli np. za 60 zł możesz mieć 60 GB ważne 60 dni, ale jak np. pod koniec sierpnia znów wykupisz pakiet to MB się zsumują i będzie wszystko miało ważność do końca października. Aktywować pakiety można tylko do końca sierpnia.
[ Dodano: 2013-07-08, 00:09 ]
Mam nadzieję, że bardzo nie zakręciłem tych informacji.
Wystarczy starter za 5 zł np. z Orange Go. Z tego za 3 zł aktywowałem rok ważności konta (starter jest domyślnie ważny bodajże miesiąc, a doładowanie za 5 zł nie przedłuża za dużo).
Potem doładowałem konto za 5 zł. W sumie zostało 7 zł, z czego 6 zł poszło na pakiet, a złotówka została na opłaty za wysłanie SMSów aktywacyjnych (płatne jak za sztandarowy SMS).
W sumie za 10 zł jest karta z paczką 6 GB na 60 dni. To tyle co u mnie.
Jeśli chodzi o ofertę to zgodnie z opisem 6 GB za 6 zł. Można wielokrotnie aktywować (pakiet, a nie opcję cykliczną) i nowy bonus sumuje się ze starym, a termin ważności jest taki jak z ostatniego doładowania. Czyli np. za 60 zł możesz mieć 60 GB ważne 60 dni, ale jak np. pod koniec sierpnia znów wykupisz pakiet to MB się zsumują i będzie wszystko miało ważność do końca października. Aktywować pakiety można tylko do końca sierpnia.
[ Dodano: 2013-07-08, 00:09 ]
Mam nadzieję, że bardzo nie zakręciłem tych informacji.

-
- Guru bezprzewodowy
Jeśli masz firmę to warto zastanowić się nad ofertą T-Mobile dla firm. Masz telefon w tej sieci więc za 90 zł netto(110,70 brutto) możesz mieć pakiet 100GB+ darmowe noce. Możesz wziąć tylko SIM na 12m-cy. Jeśli chodzi o LTE Plusa to w dużych miastach bywa różnie. Reklama w TV i dodawanie LTE do TV Polsatu zrobiły swoje i sieć bywa nadmiernie obciążona. Realne prędkości dużo niższe od teoretycznych, 20-30 Mbps DL i 5-10Mbps UL to rzeczywistość. W Łodzi np. jest wiele pozwoleń na BTS-y ale coś wolno to idzie, widać Plus wyhamował. Minusem w Plusie są ograniczenia do 50GB za free w nocy, co przy LTE jest porażką.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nawet jeśli kiedyś korzystałeś z Orange, a działało źle warto za jakiś czas spróbować ponownie, szczególnie przed przedłużeniem umowy z innym operatorem. U mnie np. najlepiej działa Play mimo że wszyscy bardzo narzekają, pewnie w większych miastach już faktycznie Play ma większe problemy.Poza tym jeśli chodzi o internet mobilny gorąco polecam umowy nie dłuższe niż 12m-cy, bo za ten rok sytuacja diametralnie może się zmienić.baton pisze:adixm, Do Orange coś jestem zrażony, nigdy mi dobrze nie działał, ale może to jakieś uprzedzenia.
Z jakością internetu/rozmów w ogólnie pojętym NetWorks może być różnie, ale jedno jest pewne: będą mieć najlepsze pokrycie sygnałem w Polsce i najbardziej kompletną sieć, więc osobiście zawsze przy porównywalnej ofercie Plusa czy Play(a najczęściej tak jest) będę wybierał jedną z tych dwóch sieci. Już to wiele razy mówiłem, ale powtórze: uwspólnianie sieci przez tworzenie spółek typu Networks to naprawdę świetny pomysł i jestem trochę zaskoczony może nie tyle postawą Plusa, co Playa że nie przystąpił do tego sojuszu bo na dłuższą metę nie ma szans stworzyć porównywalnej sieci do NetWorks.
-
- Początkujący użytkownik forum
Ja używam PLAY'a i często udało mi się nawet rozegrać pełną partyjkę pokera na laptopie w pociągu (trasa Olsztyn-Sopot) bez specjalnych problemow 

-
- Stały użytkownik forum
No i w końcu skusiłem się na ofertę T-mobile. Dają faktycznie 100GB, ale za 100pln netto, nie za 90 (no chyba że Pani z bok się pomyliła). Czekam na kartę sim. Zobaczymy czy nie będę żałował. BTW, nic nie zapytałem o ofertę na roaming w Europie. ZTCW i testowałem t-mobile ma ciekawe 'paczki' do abonamentów telefonicznych...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
T-Mobile faktycznie ma najlepsze paczki internetowe w abonamencie po Europie spośród rodzimych operatorów.
adixm, z modernizacją Orange/T-Mobile faktycznie może być różnie, ale poza ujednoliceniem stacji bazowych są też modernizowane przyłącza. Podłączana jest radiolinia o bardzo dużej przepustowości, albo światłowód. Także to kompleksowa modernizacja sieci.
adixm, z modernizacją Orange/T-Mobile faktycznie może być różnie, ale poza ujednoliceniem stacji bazowych są też modernizowane przyłącza. Podłączana jest radiolinia o bardzo dużej przepustowości, albo światłowód. Także to kompleksowa modernizacja sieci.
-
- Guru bezprzewodowy
Jeśli masz telefon na firmę w T-Mobile to powinieneś mieć 10 zł netto upustu czyli 90 zł.Dotyczy to umowy z modemem na 24 m-ce. Jeśli wziąłeś tylko SIM to brak tej opcji. Po uruchomieniu NetWorks w całym kraju powinieneś być zadowolony. Obecnie mam też net na firmę z T-Mobile i zamierzam skorzystać z tej oferty, oczywiście po negocjacjach z DUK.
-
- Stały użytkownik forum
Nie wiecie czy ktoś robił testy który operator oferuje najlepszy zasięg na trasie Kraków - Warszawa, względnie Katowice - Warszawa? Oczywiście piszę tutaj o trasie kolejowej. Czasów działającego wifi w pociągach chyba nie doczekam, więc szukam najlepszego rozwiązania. Tak przy okazji: kiedyś udostępniali wifi w wagonach 1 klasy, ale to tylko chwilę działało...