Jaki operator do dużych miast i na trasę...

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
baton
Stały użytkownik forum

Jaki operator do dużych miast i na trasę...

Post autor: baton »

Posiadam aktualnie modem (router) Huwei E589. Służy mi od jako punkt dostępowy do netu dla macbook, ipada i telefonu.

90% czasu spędzam na terenie dużych aglomeracji (Kraków, Warszawa, Katowice). Gdzie potrzebuję szybkiego (bardzo szybkiego) netu. Praktycznie nie gram w gry, filmy i muzykę ściągam sporadycznie, niemniej jednak korzystam z netu średnio po kilkanaście godzin na dobę i wydaje mi się iż konsumpcja 25-30GB danych w miesiącu nie stanowi dla mnie jakiegoś problemu.

10% czasu spędzam w podróży przemieszczając się po Polsce, głównie trasa pociągiem Kraków-Warszawa, ale nie tylko...

Jakiego operatora i jaką usługę wybrać? Playa bo korzysta z największej liczby nadajników (o ile to prawda) czy też plusa, bo ma LTE w dużych miastach?

Cena nie ma większego znaczenia, liczy się jakość. Może to być net na kartę lub na abonament.

Na ten moment myślę o ofercie Plusa 25GB plus (sama karta sim) za 97,48pln netto miesięcznie, lub play online 30GB dla firm bez modemu za 75pln.

Co byście doradzili? Słyszałem też o aero, ale nie znam szczegółów. Jak już wspomniałem, dla mnie najważniejsza jest jakość...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Jaki operator do dużych miast i na trasę...

Post autor: wojteks »

baton pisze:lub play online
to działa tylko na własnych stacjach bazowych Play 3G więc ma duże braki w pokryciu,
baton pisze:Słyszałem też o aero
Też ma duże dziury w pokryciu i do Twojego zastosowania się nie nadaje.
Nie pomagam na PW!
baton
Stały użytkownik forum

wojteks, To co byś wybrał na moim miescu? Plusa, Tmobila? Na to LTE można liczyć? Bo na razie to o nim tylko słyszałem... :hyhy:
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

baton pisze:wojteks, To co byś wybrał na moim miescu? Plusa, Tmobila? Na to LTE można liczyć? Bo na razie to o nim tylko słyszałem...
Jeśli chodzi o pokrycie zasięgiem na pewno najlepiej będą prezentować Orange/T-Mobile( jak dokoncza modernizacje sieci).Jeśli chodzi o jakość to najogólniej te same sieci lub względnie Plus, Play odpada. Generalnie jakość to ciężki temat bo jest zależna od obciążenia w danym momencie ale wydaje mi się że te dwie sieci to najlepszy wybór a z tego co kojarzę to Orange ma bardzo dobrą oferte z sama karta SIM.
baton
Stały użytkownik forum

adixm, Do Orange coś jestem zrażony, nigdy mi dobrze nie działał, ale może to jakieś uprzedzenia. T-mobile zgoda, ale nie wiem czy mają LTE, a w dużych aglomeracjach fajnie by było mieć. Poza tym mam telefon w tmobile z 5GB i to służy mi jako rezerwa. Skłaniam się do plusa, ale się nie upieram...
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

baton pisze:T-mobile zgoda, ale nie wiem czy mają LTE,
Nie mają, będą mieć, koło 1 lipca dopiero za pasmo zapłacili. Jak to będzie wyglądać jeszcze nie wiadomo.
baton pisze:a w dużych aglomeracjach fajnie by było mieć.
Czy ja wiem, hspa+DC T-mobile potrafi być szybszy od lte plusa :rotfl:
baton pisze:Do Orange coś jestem zrażony, nigdy mi dobrze nie działał, ale może to jakieś uprzedzenia.
Tam gdzie sieć jest po wymianie, różnice pomiędzy różowym a pomarańczowym są raczej marginalne, wynikają tylko z obciążenia sieci.
baton pisze:Skłaniam się do plusa, ale się nie upieram...
Na tą chwile, jeśli chodzi i pokrycie hspa jeszcze wygrywają, szczególnie na terenach niezurbanizowanych.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

baton, też byłem zrażony, ale obiektywnie teraz patrząc sieć będzie najlepsza. Już tam gdzie była modernizacja działa wprost wyśmienicie. Możesz jednak postawić znak równości między Orange a T-Mobile bo stacje są już w tych samych lokalizacjach w znacznej większości.
Stacje modernizowane są GSM, UMTS i LTE ready.
Przyznam się, że LTE do mnie nie bardzo przemawia obserwując forum i prędkości różnych osób. HSPA+ DC daje sensowne 15-20 Mb/s.

Oferta Orange bez modemu jest bardzo atrakcyjna.

Teraz można włączyć w Orange pakiet 6 GB za 6 zł na 60 dni. Idealne do sprawdzenia sieci.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=38496
baton
Stały użytkownik forum

ja.michal,

Dzięki Michale, to przetestuję w takim razie. Napisz mi tylko w jednym zdaniu czy tak to wygląda: kupuję starter orange, aktywuję taryfę go i co? Mam 6GB i mogę to zwielokratniać czy jak, bo w tym wątku co podałeś to chaos lekki jest....
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Napiszę to na swoim przykładnie.
Wystarczy starter za 5 zł np. z Orange Go. Z tego za 3 zł aktywowałem rok ważności konta (starter jest domyślnie ważny bodajże miesiąc, a doładowanie za 5 zł nie przedłuża za dużo).
Potem doładowałem konto za 5 zł. W sumie zostało 7 zł, z czego 6 zł poszło na pakiet, a złotówka została na opłaty za wysłanie SMSów aktywacyjnych (płatne jak za sztandarowy SMS).
W sumie za 10 zł jest karta z paczką 6 GB na 60 dni. To tyle co u mnie.

Jeśli chodzi o ofertę to zgodnie z opisem 6 GB za 6 zł. Można wielokrotnie aktywować (pakiet, a nie opcję cykliczną) i nowy bonus sumuje się ze starym, a termin ważności jest taki jak z ostatniego doładowania. Czyli np. za 60 zł możesz mieć 60 GB ważne 60 dni, ale jak np. pod koniec sierpnia znów wykupisz pakiet to MB się zsumują i będzie wszystko miało ważność do końca października. Aktywować pakiety można tylko do końca sierpnia.

[ Dodano: 2013-07-08, 00:09 ]
Mam nadzieję, że bardzo nie zakręciłem tych informacji. ;)
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Jeśli masz firmę to warto zastanowić się nad ofertą T-Mobile dla firm. Masz telefon w tej sieci więc za 90 zł netto(110,70 brutto) możesz mieć pakiet 100GB+ darmowe noce. Możesz wziąć tylko SIM na 12m-cy. Jeśli chodzi o LTE Plusa to w dużych miastach bywa różnie. Reklama w TV i dodawanie LTE do TV Polsatu zrobiły swoje i sieć bywa nadmiernie obciążona. Realne prędkości dużo niższe od teoretycznych, 20-30 Mbps DL i 5-10Mbps UL to rzeczywistość. W Łodzi np. jest wiele pozwoleń na BTS-y ale coś wolno to idzie, widać Plus wyhamował. Minusem w Plusie są ograniczenia do 50GB za free w nocy, co przy LTE jest porażką.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

baton pisze:adixm, Do Orange coś jestem zrażony, nigdy mi dobrze nie działał, ale może to jakieś uprzedzenia.
Nawet jeśli kiedyś korzystałeś z Orange, a działało źle warto za jakiś czas spróbować ponownie, szczególnie przed przedłużeniem umowy z innym operatorem. U mnie np. najlepiej działa Play mimo że wszyscy bardzo narzekają, pewnie w większych miastach już faktycznie Play ma większe problemy.Poza tym jeśli chodzi o internet mobilny gorąco polecam umowy nie dłuższe niż 12m-cy, bo za ten rok sytuacja diametralnie może się zmienić.
Z jakością internetu/rozmów w ogólnie pojętym NetWorks może być różnie, ale jedno jest pewne: będą mieć najlepsze pokrycie sygnałem w Polsce i najbardziej kompletną sieć, więc osobiście zawsze przy porównywalnej ofercie Plusa czy Play(a najczęściej tak jest) będę wybierał jedną z tych dwóch sieci. Już to wiele razy mówiłem, ale powtórze: uwspólnianie sieci przez tworzenie spółek typu Networks to naprawdę świetny pomysł i jestem trochę zaskoczony może nie tyle postawą Plusa, co Playa że nie przystąpił do tego sojuszu bo na dłuższą metę nie ma szans stworzyć porównywalnej sieci do NetWorks.
wiremess
Początkujący użytkownik forum

Post autor: wiremess »

Ja używam PLAY'a i często udało mi się nawet rozegrać pełną partyjkę pokera na laptopie w pociągu (trasa Olsztyn-Sopot) bez specjalnych problemow :)
baton
Stały użytkownik forum

No i w końcu skusiłem się na ofertę T-mobile. Dają faktycznie 100GB, ale za 100pln netto, nie za 90 (no chyba że Pani z bok się pomyliła). Czekam na kartę sim. Zobaczymy czy nie będę żałował. BTW, nic nie zapytałem o ofertę na roaming w Europie. ZTCW i testowałem t-mobile ma ciekawe 'paczki' do abonamentów telefonicznych...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

T-Mobile faktycznie ma najlepsze paczki internetowe w abonamencie po Europie spośród rodzimych operatorów.

adixm, z modernizacją Orange/T-Mobile faktycznie może być różnie, ale poza ujednoliceniem stacji bazowych są też modernizowane przyłącza. Podłączana jest radiolinia o bardzo dużej przepustowości, albo światłowód. Także to kompleksowa modernizacja sieci.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Jeśli masz telefon na firmę w T-Mobile to powinieneś mieć 10 zł netto upustu czyli 90 zł.Dotyczy to umowy z modemem na 24 m-ce. Jeśli wziąłeś tylko SIM to brak tej opcji. Po uruchomieniu NetWorks w całym kraju powinieneś być zadowolony. Obecnie mam też net na firmę z T-Mobile i zamierzam skorzystać z tej oferty, oczywiście po negocjacjach z DUK.
baton
Stały użytkownik forum

Nie wiecie czy ktoś robił testy który operator oferuje najlepszy zasięg na trasie Kraków - Warszawa, względnie Katowice - Warszawa? Oczywiście piszę tutaj o trasie kolejowej. Czasów działającego wifi w pociągach chyba nie doczekam, więc szukam najlepszego rozwiązania. Tak przy okazji: kiedyś udostępniali wifi w wagonach 1 klasy, ale to tylko chwilę działało...
ODPOWIEDZ