Jaki mocny zestaw na dużą ilość drzew

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
byczul87
Początkujący użytkownik forum

Jaki mocny zestaw na dużą ilość drzew

Post autor: byczul87 »

Witam, podpowiedzcie z doświadczenia czy warto bawić się z tą anteną w takiej sytuacji??

Moja lokalizacja Jodłów. LINK DO MAPY

Sieć T-Mobile (2 nadajniki UMTS 2100 w okolicy jakieś 7-8km) jednak od groma lasów!
Załączam zdjęcie, widok z okna mojego + jakieś max 2 metry antena w górę od tego :( Drzew nie ominę niestety. LINK DO ZDJĘCIA

Chciałbym spobować z bestparner PANEL MAX 15 dBi 1900-2100 MHz którą polecacie na tym forum.
LINK DO ANTENY

Posiadam modem Huawei E173 oraz również option Globetrotter 2 (aby puścić po wifi jeśli coś złapie).

Moc sygnału w tej chwili -113dBm, 0%.
Czasem złapie jakiś mizerny Edge który zaraz wywala.

Jest sens próbować? A może coś innego do takich przypadków?
Bo wygląda to kiepsko a antenka trochę kosztuje.

Z góry dziękuję za wszelkie opinie.
Ostatnio zmieniony 2013-07-07, 21:22 przez byczul87, łącznie zmieniany 1 raz.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Re: Jaki mocny zestaw na dużą ilość drzew

Post autor: kmy »

7-8 km dla 2100 to i bez drzew jest nie mało, ja mam z 10 km sygnał około 30 %, ale bez przeszkód w terenie na antenie Cybertecha na maszcie około 10 m n.p.g, (powyżej sąsiednich zabudowań)

musiałbyś wyjść z anteną ponad wierzchołki drzew, jeśli to możliwe u Ciebie
byczul87

Dodatkowe pytanie bo zostałem przez życzliwą osobę skorygowany:
na linku do mapy ode mnie te 2 maszty T-Mobile widnieją jako brakujące stacje do weryfikacji, (nie widziałem tego filtra) - czyli to znaczy że ich fizycznie może nie być??

W takiej sytuacji chyba nie mam żadnej możliwości na jakikolwiek sygnał patrząc na mapę ? :(
kmy
Mistrz bezprzewodowy

byczul87 pisze:ich fizycznie może nie być?
tak, ale ponieważ są pozwolenia to jeśli jeszcze ich nie ma, kiedyś zaczną nadawać
dexter18

Post autor: dexter18 »

kmy pisze:tak, ale ponieważ są pozwolenia to jeśli jeszcze ich nie ma, kiedyś zaczną nadawać
I dlatego może nie łapać zasięgu. Podjedź pod stację i sprawdź czy działa. Później testy u siebie.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-07-08, 18:33 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-07-08, 17:33 przez dexter18, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Z T-Mobile mogą być problemy. Na mapie zasięgu masz tylko EDGE. Lepszym wyborem byłby Plus, do BTS AERO2 UMTS900 w Lubięcinie ok.4 km i najmniej lasu. Na ATK-20 umieszczonym wysoko powinno działać, wg mapy zasięgu Plusa/CP jesteś w obszarze HSPA na zewnątrz.
byczul87

Matek dziękuję za sugestie.
Na mapie zasięgu masz tylko EDGE..... do BTS AERO2 UMTS900
Podpowiedz gdzie zerkasz na ten zasięg? bo wg mapy btsearch w Lubięcinie nie ma nic na umts900/2100.
Na ATK-20 umieszczonym wysoko powinno działać
Mój modem niestety nie pójdzie z umts900.
Również W ciemno zamówiłem używany panel bestpartner max15dBi 1900-2100 mam nadzieję że się na tym nie przejadę... skoro ty mówisz o umts900. :(
kmy
Mistrz bezprzewodowy

byczul87 pisze:gdzie zerkasz na ten zasięg?
pewnie tu:
http://www.plus.pl/indywidualna/pomoc/MapaZasiegu/

[ Dodano: 2013-07-08, 11:35 ]
byczul87 pisze:wg mapy btsearch w Lubięcinie nie ma nic na umts900/2100
jest nadajnik aero2, czyli aktualnie sieć PLUS
i raczej działa już, co potwierdza mapa zasięgu plusa.

jak pisła kolega matek451, w twoim przypadku to najpewniejszy internet mobilny z anteną ATK-20, zainwestuj w dwuzakresowy modem 900/2100

[ Dodano: 2013-07-08, 11:36 ]
byczul87 pisze:zamówiłem używany panel bestpartner
napisz, czy coś Ci odbiera, bo w Twoich warunkach terenowych to naprawdę będzie ciekawostka
matek451
Guru bezprzewodowy

Szkoda, ze pospieszyłeś się z tą anteną na 2100. Najbliższy BTS T-Mobile UMTS2100 w Lubogoszczy prawdopodobnie działa, odległość 7km tylko te lasy. Ogólnie trudna lokalizacja, stąd moja sugestia odnośnie Plusa/CP. Na 900MHz powinno być łatwiej.W przyszłości szansa na UMTS900 w T-Mobile, są pozwolenia w Lubięcinie, Lipnikach i Lubogoszczy, może sie doczekasz. Potrzebna jednak zmiana modemu i przypuszczam, że bez anteny na 900MHz się nie obędzie-lasy. Za kasę wydaną na Bestpartnera miałbyś E-3131 .Masz może TV Sat Cyfrowego Polsatu?, mógłbyś dobrać neta(Po wcześniejszym teście). Za TV można dostać bonus 3 lub 5GB.
byczul87

w Twoich warunkach terenowych to naprawdę będzie ciekawostka
Ależ jestem troszkę zły na siebie, bo mogłem od razu uderzyć tutaj z zapytaniem podając lokalizację a ja jedynie na podstawie innych postów na forum zacząłem na własną rękę. Trudno najwyżej opchnę antenę.
Będę próbował i dam znać.
matek451
Guru bezprzewodowy

Nie przejmuj się, ja też tak zaczynałem ;) . Teraz już wiesz gdzie szukać pomocy. Potestuj, jak nie zatrybi sprzedasz antenę i podejmiesz następne kroki. Powodzenia i antena jak najwyżej.
byczul87

Witam ponownie, pragnę zaktualizować informacje i wysłuchać dalszych najlepszych Waszych sugestii :)

Otóż dziś usiadłem na zewnątrz na tarasie z innej strony budynku z samym modemem huawei e173 (umts 2100) oraz Option globesurfer II obsługujący umts 850, bez dodatkowych anten.

Do Globesurfer włożyłem starter Plusa z myślą złapania jakiegokolwiek połączenia sugerowanego przez matek451 - Lubięcin ok 4km jako tego dla mnie najlepszego rozwiązania
NIESTETY BRAK JAKIEGOKOLWIEK SYGNAŁU

Do Globesurfer włożylem T-Mobile - 3 kreski, edge sygnał -79 dBm (niestety w tym modemie nie umiem wymusić lepszego połączenia niż edge, a top net info nie wykrywa mi go)

Postanowiłem jeszcze raz sprawdzić T mobile zatem na modemie huawei i dziś w innym miejscu na zewnątrz uzyskałem wymuszone wcdma -109dBm, 6%!
BTS z jakim się połączyłem to: LAC 56110, CID 16596, dł/szer gograf 51,884167 16,085 - Sława, ul. Długa, NetWorkS. Czyli jakieś 9 km ode mnie w lini prostej, las i jezioro po drodze.

Speedtest tego połączenia słabiutki - http://www.speedtest.net/my-result/2840489384

Zatem ten TMobile 2100 będzie najlepszy wnioskuję? co dalej z tym fantem?
kmy
Mistrz bezprzewodowy

byczul87 pisze:Option globesurfer II obsługujący umts 850
byczul87 pisze:Do Globesurfer włożyłem starter Plusa
byczul87 pisze:BRAK JAKIEGOKOLWIEK SYGNAŁU
jeśli modem ma UMTS 850 to nie spodziewaj się działania na UMTS900
matek451
Guru bezprzewodowy

Skąd wziąłeś tego optiona, chyba nie kupiłeś :facepalm: Bez modemu na 900MHz nic nie zdziałasz z Plusem.
byczul87

Panowie, modem ten obsługuje:
WCDMA
- 2100 MHz
(E)GPRS
- 850/900/1800,1900 MHz

http://www.mlwtelecom.com/product.php?s ... prod_id=25

Po włożeniu karty Plusa, nie łapał żadnego sygnału, nic.
Generalnie jestem na etapie testów (nie zakupiłem jeszcze żadnej anteny) i dlatego nie widziałem sensu aby kupować nowy modem skoro taki mam na stanie i wg powyższego opisu dzisiejszego testu to właśnie z T Mobile'm uzyskuję lepsze - jakiekolwiek połączenie.
Jeśli się w czymś mylę to mnie sprostujcie. :)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Wkleiłeś linka do wersji 1, dwójka ma modem 7.2Mb/s upload 0.384kb/s
Wydaje mi się, że gdzieś na stronie konfiguracyjnej powinna być możliwość wybrania trybu tylko 3g, co by sprawdzić jak się będzie zachowywał z T-mobile, jeśli nie złapie to może oznaczać, że ma problem z częścią radia odpowiedzialną za 3g. Ewentualnie rozebrać i sprawdzić czy po tylu latach nie wysunęły się złącza antenowe z gniazdek.

A może routerek jest z ery i cały czas ma silmocka, dlatego nie zalogował się do plusa?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
byczul87

A może routerek jest z ery i cały czas ma silmocka, dlatego nie zalogował się do plusa?
W innej miejscowości gdzie mieszkam na co dzień, łączy się z Plusem ten modem :( Simlocka brak.

Jest sens kupić panel i skierować ją w tą lokalizacją t-mobile networks 9km która dziś mi dała wcdma -109dBm, 6%?
smrodek11
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: smrodek11 »

Jeśli bez anteny łapiesz te 6%, to z anteną na pewno będzie lepszy. Warto kupić antenę na te pasmo, chociażby dla testów (i w razie czego zwrócić w ciągu 14 dni).
matek451
Guru bezprzewodowy

Potrzebujesz modem z WCDMA900 a nie z GPRS900. Ten, który podałeś nie obsługuje 3g na 900Mhz. stąd nie nawiazałeś połączenia z tym BTS-em w Lubięcinie. Na modemie z WCDMA900 powinieneś mieć zasięg 3G z Plusa na zewnątrz.Ten Option w miejscowości , w której mieszkasz łączy się z HSPA na 2100MHz lub w 2G.T-mobile nie gwarantuje zasięgu 3G w podanej przez Ciebie lokalizacji. Nikt nie powie jak będzie z anteną . Potrzebny test.
byczul87

Na ten moment po teście:
Huawei e173 + panel cybertech 15dbi - wynik 86dBm, 22% (umts 2100 networks, 8-9km do LAC 56110, CID 16596). SPEEDTEST - ogólnie takie coś by mi starczyło, byle było stabilne.

Niestety na razie zamontowane na szczotce (trzymane w ręce na wysokości dachu domku) i ta powyższa wartość zasięgu co chwilę się zmienia, w dniu jutrzejszym zamontuję na maszcie jeszcze jakieś 1,5m nad dachem. (Cholera latania z tą anteną :) trochę w lewo, trochę w prawo i takie różnice w wartościach... :( )

Podpowiedzcie, kabel ma 10m, nie mniej chętnie bym go skrócił (może zyskam trochę na powyższych wartościach dzięki temu?).
Kusi mnie aby rozciąć tą gumę termokurczliwą na końcówce kabla aby zobaczyć jak ten kabel wygląda i czy dam radę końcówkę ponownie poprawnie założyć.
Obawiam się, macie jakieś wskazówki? może jakiś schemat tej końcówki? ktoś się bawił?
matek451
Guru bezprzewodowy

Nie baw się z tym kablem, rączki precz od końcówki ;) A tak na serio nic nie rób , nie uda Ci sie tego zrobić bez zaciskarki. Długościa kabla się nie zajmuj. Dasz antenę wyżej na stałe. poprowadzisz przewody i będzie OK. Obcięcie 1-2m kabla da niewielki zysk a źle oprawione złącze jeszcze większe straty. Jutro zajmij się dobrym ustawieniem anteny( w miarę wysoko i w kierunku BTS-a w Lubgoszczy) i powinieneś mieć w miarę dobre osiągi. Powodzenia.
byczul87

Witam ponownie :)

Antena zamontowana na stałe.
SPEEDTEST
Ogólnie trochę bieda trochę :) Sygnał -99 dBm wacha się 16-22%.
Dziwne że wczoraj z innej strony budynku ale z anteną skierowaną w tę samą stronę miałem lepsze wyniki w prędkości.

Ale chyba lepiej nie będzie. Chętnie spróbowałbym z tym Plusem o którym mówi matek i atk-20, ale trochę brakuje mi funduszy. Tutaj udało mi się zrobić to dość po tanich kosztach jedynie kupując tego cybertecha używanego.

Na ten moment wszystkim dziękuję za udział w dyskusji i chęć pomocy :)
Dziękuję :zdrowko:
matek451
Guru bezprzewodowy

Antena spełnia swoja rolę bez niej -109 dBm, po zamontowaniu -99dBm i więcej czyli OK. Odległość spora no i te lasy po drodze. Co do speedtestu to robiony dziś po południu, pewnie BTS obciążony. Moje wyniki w T-mobile DL:1,66Mbps, UL:1,24Mbps przed chwilą zasięg 38% wewnątrz bez anteny 400m od BTS-a. W nocy 3-4 krotnie lepiej.
byczul87

matek a masz jakiś abonament na T-mobile'a wykupiony?
Ja o dziwo miałem kartę startową na niej 25zł + 2GB na start z której korzystałem podczas testów no i dziś z godzinę posiedziałem po podłączeniu anteny na stałe - nagle koniec wszystkiego, kasy oraz transferu!!! szok :szok:
Myślałem że takie 2GB i troche kasy to mi starczy chociaż na tydzień :gwiazdki: heh..
matek451
Guru bezprzewodowy

Mam 16GB na jednej karcie i 6GB na drugiej( pozostała po zięciu , który wyjechał do Anglii) plus oczywiście darmowe noce. Rozumiem, ze jak kupiłeś antenę to chcesz wziąć abonament w T-Mobile. Spróbuj jeszcze Orange. Na tym terenie jest już Net Works i powinien chodzić na tym BTS-ie z Lubgoszczy. Kup starter Orange na kartę za 10 zł- normalny nie internetowy. Za 3 zł przedłuż ważność konta do roku a za 6 zł możesz teraz kupić pakiet 6GB. Przeczytaj http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0 Możesz kupić dowolną ilość takich pakietów. Jeśli Orange działa to masz tani net do końca października. Później najkorzystniejszą ofertą będzie wzięcie abonamentu w Orange bez modemu na rok 28GB+ darmowe noce za 59 zł.
byczul87

Łączę się z NetWorks w Sławie- faktycznie wypróbuję Orange, na Lubogoszczy nic nie łapałem. Internet potrzebny do jesieni gdy ktoś tam urzęduje, więc te 60 dni jak znalazł :) Dziękuję po raz n-ty :D
matek451
Guru bezprzewodowy

Myślę, że Orange będzie chodziło , ten NetWorks w Sławie przy Długiej już działa, więc z tym nie powinno być problemów. Widzę, że to rozwiązanie z 6GB za 6zł jest stworzone dla Ciebie :D , masz farta :) . Powodzenia.Napisz czy zadziała.
byczul87

Matek piwko dla Ciebie, Orange również dobrze się spisuje :zdrowko:
Dziękuję za pomoc, na ten moment zostaje jak jest :D
matek451
Guru bezprzewodowy

No i się nie dziwię 6GB za 6 zł, nie chcesz się wiązać umową- internet tylko na lato. Żyć nie umierać :D . Choć pojawiło się kilka rys na tym internecie od Orange ale do przeglądania stron wystarczy.
ODPOWIEDZ