Przedłużenie umowy w orange po czterech latach...
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Re: Przedłużenie umowy w orange po czterech latach...
Taaak? Dobrze, wiedzieć. Na szczęście ja nadaję na 2100 mhz. A możesz mi wytłumaczyć co to znaczy "za mało pasma"? 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jedna nośna 5MHz, do DC potrzebne są 2.Matusik1995 pisze:A możesz mi wytłumaczyć co to znaczy "za mało pasma"?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
I dodatkowo niektóre modemy nie wspierają w ogóle HSPA+ DC na 900 MHz. Taka specyfikacja urządzenia.
-
- Stały użytkownik forum
Dobra panowie, sprawa wygląda tak:
Ostatnimi czasy na ZTE MF192 osiągałem wyniki wyłącznie w granicach 2-3 mb/s. Trochę spadło w porównaniu z ostatnimi miesiącami, może ze względu na obciążenie, czy jakieś inne czynniki. W każdym razie kiedyś udało mi się osiągnąć nawet 6,8 mb/s. No nic, teraz zainstalowałem tego E372 i z modemem bezpośrednio podłączonym do kompa wyciągam takie wyniki:

Zasięg -95dBm, HSPA+ DC.
Przez router wygląda to tak:

.
O dziwo, przed chwilą osiągał jeszcze tylko 6mb/s. Edit: Teraz nieco ponad 6mb/s. Generalnie internet przez router jest wolniejszy,
Generalnie jestem raczej zadowolony, nastąpił skok o około 4-5mb/s. Zastanawiam się tylko czy wgranie openWRT i dokupienie aktywnego huba usb może zwiększyć szanse na lepsze osiągi? Czy jeszcze coś da się zrobić, żeby wycisnąć jeszcze więcej z tego HSPA+ DC? Dodam, że sygnał odbieram od nadajnika oddalonego ode mnie o 17km, ale za to jest widoczny z mojego domu...
Ostatnimi czasy na ZTE MF192 osiągałem wyniki wyłącznie w granicach 2-3 mb/s. Trochę spadło w porównaniu z ostatnimi miesiącami, może ze względu na obciążenie, czy jakieś inne czynniki. W każdym razie kiedyś udało mi się osiągnąć nawet 6,8 mb/s. No nic, teraz zainstalowałem tego E372 i z modemem bezpośrednio podłączonym do kompa wyciągam takie wyniki:

Zasięg -95dBm, HSPA+ DC.
Przez router wygląda to tak:

.
O dziwo, przed chwilą osiągał jeszcze tylko 6mb/s. Edit: Teraz nieco ponad 6mb/s. Generalnie internet przez router jest wolniejszy,
Generalnie jestem raczej zadowolony, nastąpił skok o około 4-5mb/s. Zastanawiam się tylko czy wgranie openWRT i dokupienie aktywnego huba usb może zwiększyć szanse na lepsze osiągi? Czy jeszcze coś da się zrobić, żeby wycisnąć jeszcze więcej z tego HSPA+ DC? Dodam, że sygnał odbieram od nadajnika oddalonego ode mnie o 17km, ale za to jest widoczny z mojego domu...
Ostatnio zmieniony 2013-07-12, 10:38 przez Matusik1995, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Prz takim poziomie sygnałuMatusik1995 pisze:Czy jeszcze coś da się zrobić, żeby wycisnąć jeszcze więcej z tego HSPA+ DC?
już raczej nic.Matusik1995 pisze:-95dBm
-
- Stały użytkownik forum
A z czego może się brać różnica między osiągami z routerem i bez? Na stronie TP-Link napisali: "* Dla modemów Huawei E372 oraz E372u-8 zalecamy podłączanie do routera poprzez aktywny hub USB.". Czy aktywny hub usb może coś tu zmienić?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ja nie widzę tu żadnej różnicy, .8Mb/s to mniej niż błąd statystyczny takich testów. Huba byłby potrzebny jakby połączenia zrywało/modem się zawieszał.
-
- Stały użytkownik forum
A transfer pobieranego dowolnego pliku jest wiarygodny? Bo bez routera jest o jakieś 100kb/s wyższy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Z takiej odległości to osiągi jak trzeba.