Orange BE + N6650 + DKU-2 = problem

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DJ1910
Specjalista bezprzewodowy-senior

Orange BE + N6650 + DKU-2 = problem

Post autor: DJ1910 »

Problem polega na tym, że po normalnym zainstalowaniu telefonu sterownikami z XP (najpierw instaluje kabel odpowiednimi sterami DKU-2) tworzę sobie polaczenie normalne połączenie Dial - Up, i gdy juz naciskam POŁĄCZ wszystkie idzie dobrze do momentu, kiedy na wyswietlaczu tela pojawi sie G bez obwódki i komp sie RESTARTUJE :| myslalem ze to moze cos z wirtualnymi portami COM ktore zabiera BluSłoneczko dla Blutka, ale gdy wywalam BSoleil'a to wtedy dial-up'em nokii na kablu nie odpale, bo mi wyskakuje blad, ze nie ma miejsca na ksiazke telefoniczna :lol: nie jarze zupełnie juz co mam zrobic, a na forum i ogolnie na necie nie znalazlem odpowiedzi na moja kwestie.

Pozdrawiam i czekam na pomoc.

od razu zaznaczam ze na blutku polaczenie spisuje sie bez zarzutu, na 3G wyciagam 15KB/s, no ale wiadomo ze na kablu zrobie duzo wiecej, bo mam stabilny zasieg (1kreska,rzadko dwie, ale ping 200-300)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Orange BE + N6650 + DKU-2 = problem

Post autor: Jaco »

A czy po podpięciu kabla do kompa w managerze urządzeń masz wykazane w sekcji modemy modem USB Nokia 6650. Czy kabel jest oryginalny? Z podróbkami niekiedy ciężko cokolwiek zadziałać.

Poczytaj wątek poświęcony właśnie kablom USB do Nokii http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... ++dzia%B3a
Awatar użytkownika
DJ1910

tak, jest normalnie modem Nokia 6650 (USB), wpisalem tam te AT GDCONT czy jakos to tam leci, te ustawienia dodatkowe :P

Kabel jest marki FOOF, wiec nieoryginalny, ale chyba nie badziew ;)

dobra, poczytam ten wątek, moze cos pomoze :P

edit:

No tak, na podrobkach są wałki...czyli trza zakupić oryginalny...dobrze ze ten foof jest pozyczony :P mam nadzieje ze oryginał pomoze :)
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

Pamiętaj o tym że do tej Nokii potrzebny jest kable DKU-2 lub CA-53.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Awatar użytkownika
Jaco

Ja bym jeszcze się pokusił o PC Siuta aby tylko sprawdzić czy będzie połączenie.W pakiecie są również sterowniki do kabli i być może w twoim przypadku na tej dołączonej płytce czegoś brakuje.
Awatar użytkownika
DJ1910

No własnie sęk w tym ze instalator PC Suite nie wykrywa połączenia kablowego, mimo iz sterowniki DKU-2 są instalowane z oryginalnej płytki dołączonej do telefonu. Tego syfu z płytki FOOFa w ogole nie instalowalem, skoro na CD od nokii były drivery do kabla (tylko dzieki nim komp widzi telefon i instaluje z driverow XP soft do jego obsługi). Tak wiec zapewne poza kupnem oryginału nic nie da sie zrobić.
Awatar użytkownika
Jaco

Pomimo że są w pakiecie powinieneś zainstalować stery z płytki do kabla.Ja również posiadam kabel firmy o której piszesz i z Nokia 6230 działa bez problemowo.Może kupiłeś nie taki jaki potrzebny tzn nie do swojej Nokii.
Awatar użytkownika
DJ1910

ja go nie kupilem, pozyczylem :) ale na pewno jest do tej nokii, laikiem nie jestem w te klocki ;) i trudno bym pomylił kabel :D sprobuje jak mowisz z tym sterami foofa, moze ruszy :)

--
Poprawa ort.
Awatar użytkownika
DJ1910

dobra, nic nie dala instalacja sterów od foofa...po prostu DKU-2 Foofa do polaczen netowych N6650 sie nie nadaje i juz!!:/
Awatar użytkownika
Jaco

A pliki między telefonem a kompem możesz wymieniać? Jak podłączysz kabel do fona i kompa powinien ci pojawić się na fonie komunikat <<Podłączono Akcesorium>> . Czy sprawdzałeś diagnostykę modemu w managerze urządzeń ?
ODPOWIEDZ