Problem z prędkością i stabilnością łącza

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Criner
Początkujący użytkownik forum

Problem z prędkością i stabilnością łącza

Post autor: Criner »

Witam,
Jestem posiadaczem routera ZTE MF60 i mam umowę na internet w T-mobile. Do routera mam podłączoną antenę ATK-LOG od dłuższego czasu, gdyż pasowała do poprzedniego modemu jaki miałem. Problem jest następujący:

Jak to było na początku - wszystko pięknie i cacy, do pewnego czasu. Ostatnio połączenie nie jest stabilne (znaczy ono nigdy nie było, prędkość pobierania zawsze skakała jak głupia, ale to co jest teraz, to masakra). Zasięg EDGE/GPRS mam na 100%, a jednak mimo to pliki przy pobieraniu są urywane, nie ściągają się w pełni. EDGE z reguły używam do pobierania małych plików, czegoś spakowanego, jakiegoś sterownika, piosenki itd. Gdy mam pobrać coś większego używam HSPA+, jednak z tym jest jeszcze gorzej. Niby jest połączone, zasięg 30-70%, a strony ładują się jakbym przekroczył limit i to bez względu czy siedzę w dzień czy w nocy, prędkość pobierania jest mała, ledwo do 150KB/s. Nie zawsze tak było, zwykle wieczorami mogłem nawet bez lagów pograć w jakieś MMO czy ściągać coś po 200-600KB/s, lecz teraz bez znaczenia czy korzystam za dnia czy w nocy, bo i tak praktycznie nic nie idzie zrobić.

W czym może być problem? Kontaktowałem się mailowo i stwierdzili, że po ich stronie nie ma żadnych błędów i radzili wymusić w ustawieniach 3G, czyli nie powiedzieli mi nic, czego bym nie wiedział. Możliwe że antena nawala? Może za słaba jest? Sprawdzałem zasięg na mapce T-mobile i znajduję się w jego obszarze. Moje miejsce zamieszkania od nadajnika przedstawione jest na mapce. Mieszkam na Zwierzynieckiej, dokładnie ok. 300m od skrzyżowania Zwierzyniecka-Kasztanowa.

Dorzucam jeszcze speedtesta
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z prędkością i stabilnością łącza

Post autor: matek451 »

W kierunku, którego BTS-a masz skierowaną antenę. W Skierniewicach masz do wyboru trzy UMTS2100 T-Mobile:Kardynała Wyszyńskiego 12,Mszczonowska 33/35 i Faustyny Kowalskiej.Leżą one na trzech kierunkach , kąt między nimi ok.40 stopni. Przy dobrej antenie kierunkowej na 2100MHzmożna próbować połączenie z najmniej obciążonym. Twój problem polega na tym, że BTS , z którego korzystasz prawdopodobnie jest mocno obciążony, antena logarytmiczna też nie jest najlepsza do łączenia na 2100MHz. Musisz rozważyć zakup dobrej anteny kierunkowej na to pasmo, koszt ok 120 zł. Mógłbyś wtedy korzystać z HSPA zamiast EDGE , co w Skierniewicach powinno być normą.
Criner

Aktualnie antenę mam skierowaną w stronę nadajnika na Mszczonowskiej. Mógłbyś mi polecieć jakąś sprawdzoną, dobrą antenę? Na forum pisano już o takiej, nada się? Są jeszcze mocniejsze?
matek451
Guru bezprzewodowy

Ten BTS na Mszczonowskiej w centrum miasta może być mocno obciążony. Trzeba by sprawdzić te dwa pozostałe, powinny być mniej zapchane . Jeśli możesz udaj się w ich pobliże i zrób testy. Zobaczysz wtedy , na który skierujesz antenę. Ta logarytmiczna ma szeroki kąt promieniowania(62*) i trudno ją precyzyjnie ustawić na wybrany BTS.Poza tym jej zysk na 2100 jest niewielki-4dBi. Ta, którą wybrałeś jest dobra tylko konektor do MF60 http://www.cybertech.com.pl/p98,antena- ... mf192.html Zanim zakupisz antenę zrób test tych BTS-ów.
Criner

Okej, wielkie dzięki za pomoc :)

@Edit
Widać różnicę już po tym, jak przestawiłem antenę na kierunek nadajnika przy osiedlu Zadębie, więc jeszcze ta antena nowa i powinno wszystko grać, żeby się przebić przez te drzewa po drodze.
matek451
Guru bezprzewodowy

Po przestawieniu tej anteny na inny BTS masz lepsze parametry połączenia? Daj screena. Spróbuj ten trzeci BTS.
Criner

Tutaj speed test i screen. Poprzednio RSSI było w ok. -85. Najlepszy wynik z namierzaniem na ten nowy nadajnik to było -76, lecz tylko przez moment. Wątpię czy ten drugi będzie lepszy, jest bardziej oddalony od pozostałych, ale z nim jutro pokombinuję już, za ciemno jest :)

[ Dodano: 2013-07-13, 22:47 ]
Konektor powinien nadać się ten, którego teraz używam, wcześniej też go używałem, wejścia antenowe w tych modemach od T-mobile zbytnio się nie różnią.
matek451
Guru bezprzewodowy

To kup antenę bez konektora z samym kablem http://www.cybertech.com.pl/p55,antena- ... fme-z.html . Konektor do MF60 ma złącze TS9.
ODPOWIEDZ