Środek lasu - słaby zasięg

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jigaboo
Początkujący użytkownik forum

Środek lasu - słaby zasięg

Post autor: jigaboo »

Witam, chciałem się doradzić. Buduję właśnie dom w pięknym miejscu, jest tylko jeden problem - jest słaby zasięg internetu. Dookoła są lasy - na mapie zaznaczyłem mniej więcej położenie domu:

http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&m ... a11968f2c0

Generalnie prędkość internetu skacze z 3g na edge, jak jest po 3g to wyciąga maks od 1 do 1,5Mbps. Sprawdziłem przekaźniki BT okazało się że niedaleko w m. Byśnia jest przekaźnik Plusa GSM900, podjechałem pod ten przekaźnik ale prędkość wzrosła maks do 2Mbps. Kolejny przekaźnik jest w Jeżewie - prawdopodobnie LTE gdy podjechałem z laptopem pod ten przekaźnik modem złapał zasięg HSDPA+ i było w okolicach 12Mbps. Niestety nie posiadam modemu LTE aby sprawdzić czy to by działało. Chciał bym się dowiedzieć jaka jest techniczna możliwość aby złapać zasięg LTE/HSDPA+. Mam możliwość wystawienia jakiegoś masztu około 2m nad kalanicę w domu. Obstawiam że do tego przekaźnika mam około 6KM. Oczywiście prosił bym też o jakieś propozycje anten.

Z góry bardzo dziękuję
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Środek lasu - słaby zasięg

Post autor: Patryk »

Technicznej możliwości bez wizji lokalnej określić nie sposób.
W Jeżewie według mapy Plusa istotnie jest LTE, UMTS900 łapiesz też pewnie z tej stacji - jeśli dzieje się to wewnątrz budynku, to są spore szanse na LTE, a jeśli nie, to ustabilizujesz U900 zewnętrzną anteną kierunkową, np. popularną ATK10.
jigaboo

Wewnątrz budynku zdarza mi się złapać 3G z plusa o ile dobrze pamiętam parametr RSII był od -81 do -90dBm. Czy ta antena również nadaje się do LTE ?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Zasięg LTE jest po drugiej stronie lasu w Ciemniku ok. 2 km od Ciebie. Można by próbować na antenie do LTE, ta ATK-10 się do tego nie nadaje. Jeśli masz HSPA+ z Jeżewa to rozwiązanie z dodatkowa anteną ATK-10(ATK-20) jest pewniejsze. Prędkości niezłe, BTS wygląda na nieobciążony. Jaki masz modem?
jigaboo

Aktualnie nie mam żadnego modemu. Miałem pożyczony od brata router ZTE ten który dają w plusie. TO na nim właśnie testowałem. W telefonie mam włożonego playa i wczoraj udało się się znaleźć dobry zasięg (w iphonie pokazywało 3kreski) i prędkość sięgała około 3,5Mbps. Chce podpisać w plusie umowę i przetestować z anteną, a jeśli nie złapie zasięgu lte to wypowiedzieć w przeciągu 7 dni. Tylko chciał bym się dowiedzieć czy jest jakaś uniwersalna antena która będzie się nadawało do LTE i do 3G?
matek451
Guru bezprzewodowy

Sprzedawcy oferują takie uniwersalne wynalazki na wszystkie pasma. Ale jak coś jest do wszystkiego to i do niczego. Antena dual do LTE 1800MHz to wydatek ponad 200 zł. Proponuję wziąć na próbę internet z Plusa i przetestować to LTE udając się w kierunku Jeżewa. Dopiero wtedy można decydować o zakupie anteny. HSPA 900MHz z Plusa masz pewne, ewentualna antena ATK-20(ATK-10) to koszt ok.100zł. Bierz E-3276 z Plusa i testuj. Nie daj sobie wcisnąć pseudoanteny od nich, to szmelc i szkoda kasy.
jigaboo

A co myślicie o tych antenach ?
http://jjc.pl/Anteny-Osprzęt-antenowy/2 ... MHz-14-5dB
http://jjc.pl/Anteny-Osprzęt-antenowy/2 ... K-502-0825

Ponoć łapie częstotliwości od GSM po LTE i ma zysk ponad 14dB.
Wczoraj miałem od znajomego E-3276 w domu w środku udało mi się uzyskać zasię HSDPA+ i prędkość internetu około 3Mbps i ping w granicach 50-70ms. W sumie jeżeli udało by mi się wyciągnąć około 10Mbps to myślę że wystarczyło by mi hsdpa+. Pytanie czy ten przekaźnik w m. Buśnia też umożliwia odbiór HSDPA+ ?
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

jigaboo pisze:A co myślicie o tych antenach ?
obie te anteny mają podany zysk energetyczny wyssany z palca
jak mają 4,5 do 6 dBi to wszystko

dobry grid na 1800MHz powinien mieć około 900mm średnicy, a podane wymiary tego wynalazku mocno od tego odbiegają
jigaboo pisze:w środku udało mi się uzyskać zasię HSDPA+
to teraz ustal tylko na jakiej częstotliwości pracuje ten nadajnik i kup dedykowaną antenę, na 900MHz ATK-20 a na 2100MHz panel np. Cybertecha i będziesz zadowolony.
matek451
Guru bezprzewodowy

Nikt Ci nie powie jaka prędkość uzyskasz w HSPA, może 3Mbps a może 10 Mbps. Zależy to od wielu czynników. Na pewno zakup anteny ATK-20(ATK-10) poprawi zasięg i ustabilizuje połączenie. No i musisz mieć modem obsługujący UMTS900. Kup lub weź tego E-3276. Ten BTS w Buśni nie ma HSPA . Jeśli kusi Cię LTE to zrób test tego BTS w Jeżewie. Nie daj się nabrać na te wielozakresowe wynalazki.
ODPOWIEDZ