Internet na delekiej polnocy nadajnik 3G 8km 4G 13km...
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet na delekiej polnocy nadajnik 3G 8km 4G 13km...
Mieszkam na 150km nad kolem podbiegunowym. Mam w *zasiegu* 2 nadajniki, nie znam ich specyfikacji...
8km stad znajduje sie nadajnik 3G
13km nadajnik 4G
Chcialbym kupic antene oraz modem aby spokojnie korzystac ze skype oraz pograc w malo wymagajace gierki....
czasami polaczenie 3g jest nawet znosne. 2 w porywach 3 kreski, jednak czesto spada na 2g.
Wiec jaki modem? jaka antena?
Moj operator to telia - mapa nadajnikow http://www.telia.se/privat/mobilt-bredb ... g-gsm.page
z gory dzieki za pomoc!
8km stad znajduje sie nadajnik 3G
13km nadajnik 4G
Chcialbym kupic antene oraz modem aby spokojnie korzystac ze skype oraz pograc w malo wymagajace gierki....
czasami polaczenie 3g jest nawet znosne. 2 w porywach 3 kreski, jednak czesto spada na 2g.
Wiec jaki modem? jaka antena?
Moj operator to telia - mapa nadajnikow http://www.telia.se/privat/mobilt-bredb ... g-gsm.page
z gory dzieki za pomoc!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Internet na delekiej polnocy nadajnik 3G 8km 4G 13km...
Bez informacji na jakiej częstotliwości działa sieć w danej lokalizacji będzie problem z dobraniem odpowiedniej anteny.
Jedyne co widzę to, że 4G czyli LTE działa na 800 lub 2600 MHz. Mogę się domyślać, że 4G+ do 80 Mb/s to najpewniej 2600 MHz, a 4G do 40 Mb/s to 800 MHz. Pewności jednak nie mam.
Jeśli chodzi o 3G to na pewno działa na 2100 MHz, ale czy w Szwecji Telia ma jeszcze np. 900 MHz to już niestety nie potrafię powiedzieć. Przypuszczam, że tak skoro prędkość 3G określają do 20 Mb/s to działa na 2100 MHz.
Niestety teraz siedzę na marnym EDGE (raptem 8,1 KB/s) więc trudno mi zaleźć coś więcej.
Bez informacji na jakiej częstotliwości działa operator w danym rejonie będzie ciężko cokolwiek zrobić. Możesz zadzwonić lub wysłać maila do swojego operatora z pytaniem na jakiej częstotliwości działają stacje bazowe w twoim rejonie? Odpowiedź bardzo by pomogła.
Jedyne co widzę to, że 4G czyli LTE działa na 800 lub 2600 MHz. Mogę się domyślać, że 4G+ do 80 Mb/s to najpewniej 2600 MHz, a 4G do 40 Mb/s to 800 MHz. Pewności jednak nie mam.
Jeśli chodzi o 3G to na pewno działa na 2100 MHz, ale czy w Szwecji Telia ma jeszcze np. 900 MHz to już niestety nie potrafię powiedzieć. Przypuszczam, że tak skoro prędkość 3G określają do 20 Mb/s to działa na 2100 MHz.
Niestety teraz siedzę na marnym EDGE (raptem 8,1 KB/s) więc trudno mi zaleźć coś więcej.
Bez informacji na jakiej częstotliwości działa operator w danym rejonie będzie ciężko cokolwiek zrobić. Możesz zadzwonić lub wysłać maila do swojego operatora z pytaniem na jakiej częstotliwości działają stacje bazowe w twoim rejonie? Odpowiedź bardzo by pomogła.
-
- Guru bezprzewodowy
LTE w Szwecji działa na 800Mhz i 2600MHz. Jeśli chodzi o 3G to pewne jest 2100MHz. Podaj dokładną lokalizację. W Kirunie na mapie zasięgu jest 3G i 4G, jeśli mieszkasz poza to trzeba sprawdzić. Rozumiem, że interesuje cię zakup modemu i anteny w Polsce( niższe ceny) i nie chcesz sie wiązać umową z Telią. Z zakupem anteny na 800MHz czy 2600MHz do LTE mogą być problemy. W Polsce żaden operator nie korzysta na razie z tych częstotliwości. znalazłem dwie wielozakresowe http://allegro.pl/antena-lte-dual-huawe ... 14188.html oraz http://allegro.pl/mocna-antena-umts-lte ... 74554.html Trudno wypowiadać się o ich skuteczności i ich sprzedawcach. Osobiście preferuję anteny na określony zakres częstotliwości, kierunkowe sprawdzonych sprzedawców. Jeśli korzystałbyś z 3G na częstotliwości 2100MHz to wybór jest prostszy. Polecam http://www.cybertech.com.pl/p76,antena- ... fme-z.html Do tych anten musisz dokupić konektor do modemu. I tutaj przechodzimy do jego wyboru. Jeśli chcesz sam modem to wybór właściwie jeden Huawei E-3276. Jeśli modem z routerem dobrym wyborem będzie http://allegro.pl/huawei-e589-e586-e587 ... 76232.html Pytaniem pozostaje czy korzystasz z 3G na 900MHz wówczas musiałbyś kupić do 3 G antenę na tą częstotliwość. Stąd końcowa sugestia mojego poprzednika wciąż aktualna.
-
Same konkrety - wielkie dzieki!
Z tego co udalo mi sie wynalezc to 3G dziala na 2,1 GHz
a 4G na 800Mhz i 2,6 GHz.
Nie jestem przekonany do 4G, mysle ze o wiele latwiej pojdzie z namierzeniem i dzilaniem 3G na pelnej parze.
A propo tego - mam 3G dwie - trzy kreski czasami - czy moge wnioskowac z tego ze bede mial pelny zasieg z antena?
Z tego co udalo mi sie wynalezc to 3G dziala na 2,1 GHz
a 4G na 800Mhz i 2,6 GHz.
Nie jestem przekonany do 4G, mysle ze o wiele latwiej pojdzie z namierzeniem i dzilaniem 3G na pelnej parze.
A propo tego - mam 3G dwie - trzy kreski czasami - czy moge wnioskowac z tego ze bede mial pelny zasieg z antena?
-
- Guru bezprzewodowy
Te kreski niewiele mówią, trzeba zastosować inny pomiar sygnału np. poprzez program TNI. Antena na 2,1GHz zdecydowanie poprawi ten zasięg. Na modemie można wymusić połączenie w 3G. Sądze, że z anteną , którą Ci polecam uzyskasz stabilne połączenie z internetem 3G i jest to dobry wybór. To LTE zawsze zdążysz wypróbować na jednym z wymienionych modemów. Ogólnie zacząłbym od zakupu modemu i przetestowaniu tej Telii w miejscu zamieszkania, zobaczysz wtedy jaki jest zasięg 3G i LTE. Pozwoli to wybrać rodzaj usługi i anteny do niej.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Można prościej jeśli chodzi o test 3G. Jeśli łapiesz na telefonie zasięg to spróbuj wykonać połączenie głosowe, a jeszcze lepiej połączenie video. Jeśli cokolwiek się uda to nie powinno być problemu, tym bardziej z odpowiednio ustawioną anteną kierunkową.
Jeśli warunki są kiepskie i stacja bazowa 4G działa na 800 MHz to teoretyczne łatwiej "złapać" zasięg bo niższa częstotliwość. Minus taki, że sprzęt tańszy, a i nie wiadomo jak to działa. Jednak taniej sprzętowo będzie skorzystać z 3G.
Jeśli warunki są kiepskie i stacja bazowa 4G działa na 800 MHz to teoretyczne łatwiej "złapać" zasięg bo niższa częstotliwość. Minus taki, że sprzęt tańszy, a i nie wiadomo jak to działa. Jednak taniej sprzętowo będzie skorzystać z 3G.
-
3G chodzi, nawet na modemie ktory mam - <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> E173 bez wejscia antenowego.
Na ta chwile potrzebuje ekonomicznego rozwiazania (nie wiem kiedy rzeprowadzka itd)
Mozecie polecic tani modem z wejsciem antenowym (antene kupie chyba na cybertech - polecona powyzej)
Na ta chwile potrzebuje ekonomicznego rozwiazania (nie wiem kiedy rzeprowadzka itd)
Mozecie polecic tani modem z wejsciem antenowym (antene kupie chyba na cybertech - polecona powyzej)
-
- Guru bezprzewodowy
E-173 z ma wejście antenowe na CRC9, chyba że wyłamałeś. Jeśli tak jest to kup E-3131 z Play.
-
czy to wejscie jest pod obudowa? jak wyglada? kupilem modem w szwecji wersja u-1 nie mam wejscia antenowego w tym modelu.
Na boku modemu powinieneś mieć zatyczkę o taką:
Uchylasz i masz gniazdo antenowe CRC9.

Zdjęcie znalezione w sieci.
Uchylasz i masz gniazdo antenowe CRC9.

Zdjęcie znalezione w sieci.
-
no to uwierzyc trzeba ze u mnie nie ma 
moge zdjecia podeslac...
moze jak go rozwale to w srodku bedzie gdzie podlaczyc antene?

moge zdjecia podeslac...
moze jak go rozwale to w srodku bedzie gdzie podlaczyc antene?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jeśli nie ma wybrzuszenia na obudowie to wątpię. W O2 takie były.Kranix pisze:moze jak go rozwale to w srodku bedzie gdzie podlaczyc antene?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!