Problem z transferami UL po DLNA i WiFi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z transferami UL po DLNA i WiFi
Witam.
Mam problem z uzyskaniem wystarczającej prędkości UL do transferu filmów z laptopa na telewizor poprzez DLNA i WiFi. Analizując programem NetTraffic udaje mi się uzyskać maksymalnie (chwilowo) ok. 150 KB/s, podczas gdy film wymaga ciągłego transferu na poziomie ok. 400 KB/s aby nie było przerw na buforowanie. Jednocześnie, gdy zamiast WIFI korzystam z połączenia kablowego laptopa z routerem, uzyskuję transfery na poziomie 2MB/s. Korzystam z routera klasy g, analizując otoczenie WiFi InSSIDerem widzę, że mam RSSI na poziomie -36-40 dBm, i zajmuję stosunkowo wolny kanał (czasem jedna sieć go zajmuje z RSSI -90 dBm, inne interferujące z sąsiednich kanałów mają również RSSI nie większe niż -85 dBm). Testowałem też inne kanały i ten kanał i tak jest najlepszy. Korzystam z szyfrowania WPA, chociaż nie widziałem poprawy przy wyłączonym szyfrowaniu czy WEP. Mam telewizor Samsung i korzystam z serwera DLNA AllShare, ale np. AllMediaServer też sprawdzałem i nie widziałem poprawy.
Pamiętam też, że dawniej mogłem uzyskiwać dużo lepsze transfery UL po Wifi, wystarczające do oglądania filmów bez zacięć, więc nie wiem co się zmieniło.
pozdrawiam,
Gutek
Mam problem z uzyskaniem wystarczającej prędkości UL do transferu filmów z laptopa na telewizor poprzez DLNA i WiFi. Analizując programem NetTraffic udaje mi się uzyskać maksymalnie (chwilowo) ok. 150 KB/s, podczas gdy film wymaga ciągłego transferu na poziomie ok. 400 KB/s aby nie było przerw na buforowanie. Jednocześnie, gdy zamiast WIFI korzystam z połączenia kablowego laptopa z routerem, uzyskuję transfery na poziomie 2MB/s. Korzystam z routera klasy g, analizując otoczenie WiFi InSSIDerem widzę, że mam RSSI na poziomie -36-40 dBm, i zajmuję stosunkowo wolny kanał (czasem jedna sieć go zajmuje z RSSI -90 dBm, inne interferujące z sąsiednich kanałów mają również RSSI nie większe niż -85 dBm). Testowałem też inne kanały i ten kanał i tak jest najlepszy. Korzystam z szyfrowania WPA, chociaż nie widziałem poprawy przy wyłączonym szyfrowaniu czy WEP. Mam telewizor Samsung i korzystam z serwera DLNA AllShare, ale np. AllMediaServer też sprawdzałem i nie widziałem poprawy.
Pamiętam też, że dawniej mogłem uzyskiwać dużo lepsze transfery UL po Wifi, wystarczające do oglądania filmów bez zacięć, więc nie wiem co się zmieniło.
pozdrawiam,
Gutek
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Problem z transferami UL po DLNA i WiFi
Wzrosły zakłócenia od sąsiadów, kabel i innej opcji nie widzę, na chwilę może pomoże przejście na 801.11n o ile laptop/tv to obsłuży.Gutek pisze: więc nie wiem co się zmieniło
Nie pomagam na PW!
-
No właśnie te zakłócenia mnie nie bardzo przekonują, bo czasami nie widzę sąsiadów lepszych niż -100 dBm na moim kanale ani wchodzących na mój kanał, a transfer i tak jest średnio 100 KB/s.
Jakiego transferu możnaby się spodziewać na routerze klasy g, przy RSSI -40 dBm bez interferencji?
Jakiego transferu możnaby się spodziewać na routerze klasy g, przy RSSI -40 dBm bez interferencji?
-
- Guru bezprzewodowy
Tv Samsunga mają karty sieciowe WiFi w standardzie n, laptop pewnie też skoro wcześniej dawał radę. Może warto poszukać routera z tym standardem. Pewny tylko kabel.
- wojteks
- *** Administrator ***
Maksymalnie 2.8MB/s jeżeli jest tylko jedno urządzenie po WiFi.Gutek pisze:Jakiego transferu możnaby się spodziewać na routerze klasy g
Nie pomagam na PW!
-
Nie korzystam z WiFi telewizora. Jest on podpięty kablem do routera. Laptop ma z 6 lat więc nie podejrzewam go o WiFi n.matek451 pisze:Tv Samsunga mają karty sieciowe WiFi w standardzie n, laptop pewnie też skoro wcześniej dawał radę.
To by mi w zupełności wystarczało. Choć i tak ta wartość wydaje mi się teoretycznie dość niska - przyjąłeś wydajność spektralną na poziomie 1 bita/Hz? 802.11g przyjmuje maksymalnie 2.7.wojteks pisze:Maksymalnie 2.8MB/s jeżeli jest tylko jedno urządzenie po WiFi.
pozdr.
-
- Guru bezprzewodowy
Ta wartość podana przez wojteks to max. wartość teoretyczna. W praktyce zależy też od routera, dla produktów SOHO( budżetowa klasa ) bywa dużo niższa. Np dla routerów klasy 300mbps transfery na poziomie 100Mbps są uważane za dobre. Podobnie będzie dla standardu g czyli ok.30% wartości teoretycznej.
- wojteks
- *** Administrator ***
Niby dlaczego? 54Mbps/2=27Mbps a to w przybliżeniu uwzględniając ramki kontrolne itp. daje 2.8MB/s w idealnych warunkach.Gutek pisze:Choć i tak ta wartość wydaje mi się teoretycznie dość niska
Nie pomagam na PW!
-
Aha, jak rozumiem te 54 Mbity dzielisz na 2 dla UL i DL? Myslalem, ze 54 Mbps jest w jednym kierunku.
- wojteks
- *** Administrator ***
No cóż, myślenie a rzeczywistość nie zawsze idą w parze.Gutek pisze:Myslalem, ze 54 Mbps jest w jednym kierunku.
Nie pomagam na PW!
-
Podaj producenta i model routera, zaktualizuj w nim firmware, wklej zrzuty ekranu z jego ustawień wifi. Podaj producenta i model karty WLAN, zaktualizuj sterownik, wklej zrzuty ekranu z opcji zaawansowanych sterownika. Zobacz czy antywirus, firewall nie blokuje przepustowości. Żeby sprawdzić czy nie jest to problem z systemem, sterownikiem itd. na laptopie, sprawdź zachowanie na linuxie live cd sprawdzając przepustowość wifi prze np. jperf, kopiowanie przez smb czy ftp do drugiego komputera podłączeniowego przez ethernet z routerem.