Przejściówka do ZTE MF699

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
emas1
Początkujący użytkownik forum

Przejściówka do ZTE MF699

Post autor: emas1 »

Witam,
znajomy posiada antenę z cienkim koncentrykiem, chciałbym ją podłączyć do modemu ZTE MF699 - możecie mi polecić odpowiednią przejściówkę?
Nie wiem jakie ten modem ma złącze antenowe(crc9 czy ts9) nie wiem też czy bardzo te złącza się od siebie różnią - nie interesowałem się tym wcześniej, dlatego pytam fachowców ;]

Dziękuje i pozdrawiam
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Przejściówka do ZTE MF699

Post autor: matek451 »

Co to za antena ?, co rozumiesz pod pojęciem " cienki koncentryk". Jakim złączem kończy się ten kabel? ZTE MF-669 ma złącze TS-9, ma większą średnicę niż CRC9( TS5).
emas1

Cienki kabel koncentryczny - ma ok 2 mm średnicy łącznie z izolacją.
Zakończony jest złączem antenowym - fachowej nazwy nie znam.
Pasuje do tego kabelka od anteny ta końcówka:
http://scr.hu/0r1w/6m0dh
http://scr.hu/0r1w/wlxc4
http://scr.hu/0r1w/mxurj
matek451
Guru bezprzewodowy

To gniazdo SMA. Trudno zdobyć konektor SMA(m) na TS9. Można zamówić , koszt z przesyłką ok.30zł. Jeśli ta antena to bacik( nie odpowiedziałeś na moje pytanie) to sprawa nie warta zachodu. To pseudoantena możesz się nią drapać po plecach. Zasięgu toto nie poprawi.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Z resztą grubość kabla sugeruje, że jeśli jest dłuży niż 1-2 metry to na więcej niż 900MHz się nie nadaje.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
emas1

Przepraszam za przeoczenie.
Antenę widziałem z daleka, to było coś takiego:
http://allegro.pl/antena-mobilna-huawei ... 81047.html
Kabel jest długi - ok 20 metrów(wątpię, żeby taki był oryginalnie, pewnie ktoś go przedłużał)
A właśnie, polecono mi takie coś:
http://allegro.pl/konektor-antenowy-zte ... 70302.html
Będzie się to nadawać?
matek451
Guru bezprzewodowy

Szkoda zachodu, chyba, że chcesz pogorszyć siłę sygnału. To cudo + 20m kabla nie wiadomo jakiego, pewnie przedłużanego do tego złącza . To wszystko gwarantuje , że osiągniesz rezultat odwrotny od oczekiwanego. Ten konektor z jednej strony ma gniazdo SMA , a ty potrzebujesz faceta :) , czyli wtyk. Na kablu gniazdo na konektorze gniazdo to nie zadziała. Daj sobie spokój z tym szmelcem. Podaj do jakiego modemu w jakiej sieci potrzebujesz anteny. Podaj swoją lokalizację to sprawdzimy jaką antenę potrzebujesz.
emas1

Modem ZTE MF699
Miejscowość Liszno(woj lubelskie, pow chełmski)
Sprawdziłem na mapce, w odległości kilku km są anteny Plusa i Orange, a facet który mnie poprosił o pomoc ma modem w Cyfrowym Polsacie(odradzałem mu - na szczęście dali mu na próbę i nic jeszcze nie podpisywał(podobno))
To czekam na propozycje - na pewno będą lepsze niż moje pomysły i domysły.

Co do tego kabla to jak dla mnie to wszystko i tak po partacku było zrobione, to gniazdo SMA jest żeńskie i to drugie na koncentryku też żeńskie(koncentryk ułamany pewnie) i aby łączyło włożona była(uwaga) ułamana igła-taka do szycia.
"spec" z CP który podłączał to wszystko miał jakiąś złą przelotkę(nie mieściła się do modemu) i aby weszła obgryzał(zębami) te metalowe zakończenie przelotki(przy modemie) aby weszła i podobno działało.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

emas1 pisze:to gniazdo SMA jest żeńskie i to drugie na koncentryku też żeńskie
Jedno to SMA-RP (RP-SMA) często stosowane w WiFi a drugie to SMA stosowane powiedzmy z niektórych modemach GSM/3G.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

To nie miało prawa działać. Wybór CP(Plusa) jest dobry. Na tym terenie jest zasięg UMTS900. Oczywiście na zewnątrz. Aby poprawić działanie internetu potrzebna antena ATK-20( ATK-10) i odpowiedni konektor.
emas1

A CP z czego łapie zasięg do internetu? BO nie chce mi się wierzyć, że mają swoje własne anteny
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

emas1 pisze:A CP z czego łapie zasięg do internetu?
Plus, Aero2, Mobyland.
emas1 pisze:że mają swoje własne anteny
Właścicielem wspomnianych wcześniej sieci jest właściciel CP.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Tak pisałem na twoim terenie CP to dobry wybór. korzysta z BTS Aero2 na UMTS900, stąd konieczność zakupu anteny ATK-20(ATK-10). Jeśli MF-669 wzięty na próbę to przy podpisaniu oferty zamień na E-3276 lub ZTE-MF821, nowsze z możliwością LTE. W okolicy jest zasięg LTE i może pojawi się u Ciebie
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

matek451 pisze:Tak pisałem na twoim terenie CP to dobry wybór
Dla tych, którzy nie chcą mieć jedynego słusznego talerza, plus chyba ma lepszą ofertę, a zasięg ten sam.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
matek451
Guru bezprzewodowy

Moja propozycja wynikała z wcześniejszego postu kolegi. Ktoś już wziął internet z CP na próbę. Oferty sa cenowo tożsame, zasięg też ale Ci co mają lub biorą TV Sat dostają dodatkowo 3 lub 5GB. Wybór należy do klienta. Zresztą drugi dostawca TV Sat tez proponuje internet( Orange)
emas1

Dziękuję za odpowiedzi, dzisiaj jadę do tego Pana to mu przedstawie te opcje. Sam się nie znam na tym zbytnio(co zapewne dało się zauważyć). Czyli jak rozumiemm najlepiej zakupić antenę kierunkową(widok na nadajnik jest- gołym okiem ją widać, żadne drzewa nie przeszkadzają), potem do tego konektor dobrać odpowiedni do modemu.
Dzisiaj sprawdzę, czy jest tam zasięg dla Aero2 na tej małej antence którą mają.
Jak będę miał jeszcze jakieś pytania - od razu napiszę.
ODPOWIEDZ