Problem z prędkością pobierania E5776

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Feeze
Początkujący użytkownik forum

Problem z prędkością pobierania E5776

Post autor: Feeze »

Witajcie,
na początek mały screen:

Obrazek

Modem Huawei E5776
Sieć: Plus LTE
Zasięg: 4/5
Odległość do nadajnika: ok. 500 m

Nie są to złe wyniki, jednak biorąc pod uwagę możliwości samej technologii i prędkość wysyłania, oczekiwałem większej prędkości pobierania. Statystki mniej więcej takie same o każdej porze dnia. Podczas testu na zewnątrz, o pełnym zasięgu, rezultaty zwiększają się o jakieś 2 Mb/s, czyli nieznacznie więcej.

Na chwilę obecną powstrzymam się od pytań,
proszę jedynie fachowców o opinię na temat takiego stanu rzeczy.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z prędkością pobierania E5776

Post autor: matek451 »

LTE teoretycznie oferuje prędkość do 150Mbps. W rzeczywistości prędkość zależy od wielu czynników: prędkości dosyłu, zasięgu, obciążenia BTS-a i innych. W Pile może być wielu użytkowników LTE. Stąd takie wyniki. można by próbować wymusić połączenie z innym BTS-ami i sprawdzić jak net chodzi na nich. Do tego potrzeba anteny kierunkowej LTE( koszt ok.210 zł). Możesz spróbować bez anteny w tym celu musisz się udać pod BTS LTE w twojej okolicy i zrobić testy. BTS-y znajdziesz na http://mapa.btsearch.pl/ Podaj dokładną lokalizację to pomożemy.
Feeze
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Feeze »

@matek451, dzięki za sugestię.
Jak poradziłeś, udałem się bezpośrednio pod nadajnik.
Niestety prędkość pozostała bez zmian:

Ping: 30 ms
Upload: ~ 13 Mb/s
Download ~ 15 Mb/s

Sprawdzone w kilku miejscach, z różnych stron i różnych odległości, wyniki podobne.
Sprawa zgłoszona bezpośrednio do operatora, może dział techniczny co nieco wyjaśni.
Niemniej jak wnioskuję, antena, którą planowałem zakupić, już mi nie pomoże.
Bynajmniej nie na ten moment. :dobani:
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Ten BTS , który masz w odległości sprawdziłeś już w domu. Chodziło mi o inne BTS-y LTE w twoim pobliżu. Może w ich zasięgu prędkości będą większe stąd moja sugestia aby udać się w ich pobliże i je sprawdzić. Jeżeli leżą na innych kierunkach niż ten odległy o 500m to można użyć anteny kierunkowej LTE do połączenia z tym korzystniejszym. Stąd moja prośba o dokładną lokalizację. Operator nic Ci nie pomorze, wszystko jest zgodne z regulaminem usługi. Antena do korzystania z obecnego BTS-a niepotrzebna. Jej zakup zasadny tylko do wymuszenia innego BTS-a ale najpierw testy tych BTS-ów.
ODPOWIEDZ