Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Jaco Będzie na pewno! U mnie UMTS jest od ponad roku a prawdopodobnie od 2 tygodni dodano HSDPA, jestem bardzo ciekawy czy to prawda muszę to sprawdzić! Fakt, że w Niemczech UMTS jest bardzo rozwinięty, ale w Polsce na pewno niedługo też tak będzie zobaczycie!
SQ08 pisze:w Niemczech UMTS jest bardzo rozwinięty, ale w Polsce na pewno niedługo też tak będzie zobaczycie!
Nie był bym takim optymista, a to dlatego że u nas miejscami problemy są z EDGE, a co tu mówić o UMTS i HSDPA, to odległa przyszłość, nie wiem czy tego dożyjemy...
Mieszkam na takim za....u że ledwo uprosiło się operatora aby postawił nadajnik żeby przez komórę można było sobie normalnie pogadać a nie biegać po mieszkaniu i szukać zasięgu.Ja będę się cieszył z nadajnika w ogóle obojętnie z jaką technologią będzie służył.
U nas w ogóle niema EDGE, a to za sprawą, że T-mobile zastrzegła sobie prawa i tylko ta siec może wykorzystywać EDGE, budować BTS z nim, ale i tak tego nie robi...Tylko 2 razy miałem EDGE tutaj zawsze UMTS lub GPRS...
BTW: Też mieszkam na <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> nawet nie mam DSL więc jestem zmuszony na mobilny internet
Z jednej strony dobrze że nie ma EDGE bo operatorzy kładą nacisk na UMTS, a z drugiej lipa na całego bo jak ktoś nie łapie UMTS to jest zmuszony na GPRS, a w naszym polskim wypadku mamy możliwość jeszcze na EDGE.