Pomiar porównawczy jakości sewisu HSDPA (transmisji danych)

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Re: Pomiar porównawczy jakości sewisu HSDPA (transmisji danych)

Post autor: mar_kow »

wlodus pisze:po dialogu mailowym z darkiem skladam bron...
...Obserwuję i dopiero teraz się wtrącam - chyba już trochę wody wylano :lol: , piana dookoła...

...Kolega wlodus wie co mówi - w końcu w pracy tę pianę bije...
...A operatorzy już tacy są - jeden kiedyś w mojej obecności (Era) prawie wcisnął kit klientowi że zasięg HSDPA to sobie w wiadrze przyniesie... Oczywiście żart :wink: ale prawie tak to wyglądało...
...
darekk pisze:...powiedzmy że to się pojawia na WP, Onecie i Interii - niezależne testy kto i gdzie jest najlepszy, jakie były kryteria, co robiono, etc
...Oj posypałyby się procesy... Papugi by zarobiły :P ... Kolego darekk - żyjmy w realu - żeby takie rzetelne testy zrobić trzeba byłoby przeznaczyć niezłą kaskę a i tak nie byłyby w 100% prawdziwe...
Awatar użytkownika
wlodus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: wlodus »

darekk jak ja juz wiem duuuuzo wie na temat mobilnego netu i uswiadomil mnie ze to sie da zrobic ale ja mimo wszystko uwazam ze da ale nie na duza skale...nawet podeslal mi testy z warszawy...
nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon...
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

...Obszar Polski jest znaczny, każdy z użytkowników Forum może takie testy zrobić ale to będzie kropla w morzu. Poza tym warunki się zmieniają - często gościłem w Wawa Rembertów i korzystałem z HSDPA. Raz było ponad 2 Mb/s a innym razem transmisja była przerywana... Tak że testy zrobione w złym momencie nie oddawałyby rzeczywistej strony medalu... Dla operatorów którzy chcieliby wykonywać takie testy byłby to znaczny koszt nie przekładający się na zyski ze sprzedaży usług mobilnych...
Awatar użytkownika
wlodus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: wlodus »

mysle ze dlatego darekk proponowal testy 1-2 godzinne...

i tak jak pisalem na krotka "mete" sie to sprawdzi bo oddaje nam obraz tego jak to wyglada, ale internet komorkowy za szybko sie zmienia mimo wszystko...
nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon...
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

wlodus pisze:...i tak jak pisalem na krotka "mete" sie to sprawdzi bo oddaje nam obraz tego jak to wyglada, ale internet komorkowy za szybko sie zmienia mimo wszystko...
...Nic dodać, nic ująć...
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Ja tylko dodam, że samo rozpracowanie lokalizacji wszystkich BTS-ów oraz tego co obsługują byłoby dużym osiągnięciem. Obecnie w bazie www.btsearch.org nadajników UMTS jest niewiele, a które z nich obsługują HSDPA 1.8, 3,6, czy 7,2 wiedzą tylko operatorzy.
darekk
Początkujący użytkownik forum

Post autor: darekk »

Na krótką metę - powiedzmy na miesiąc - potem zawsze można test powtórzyć.
Zgadzam się że 1 godzinny test może być lekko zafałszowany ze względu na to że sieć "żyje", może być w danej chwilii dużo większe obciążenie na stacji, anteny mogą być tak stiltowane że akurat serwis jest słaby, ale
testujać jakość serwisu za pomocą FTP raczej wyłapie się co oferuje sieć,
na przykład analizując maksymalną przpeływność, a nie średnią.
Co do bazy BTS-ów to nie ma sensu, gdyż w przypadku 3G transmisja może się odbywać z kilku stacji na kilku linkach radiowych.

Z ciekawszych wyników - w warszawie nie udało mi się uzyskać przepływności większej niż 2 Mbit nawet dla Orange, który już od dawna
się raklamuje że posiada HSDPA 3.6.

pozdrawiam
ODPOWIEDZ