Sierra Wireless (NetGear) AirCard 320U

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shocker
Użytkownik forum

Sierra Wireless (NetGear) AirCard 320U

Post autor: Shocker »

Posiadam obecnie modem Sierra AirCard 310U. Od blisko roku jestem w zasięgu Orange HSPA+DC. Ponieważ przesiadka z Sierra 310U na 319U jest zbyt droga (nowy modem AirCard 319U kosztuje ponad 700 zł, a używanych brak), jakoś temat odsuwałem na bok, aż do dziś... W ogóle to nie wiem czy się cieszyć czy nie z tego, że Sierra pozbyła się działu AirCard i sprzedała tą część firmie NetGear... Ciekawe czy marka AirCard dalej będzie kojarzona z wyższą półką... No ale do rzeczy:

Wchodzę na Alledrogo a tam taka aukcja: http://allegro.pl/sierra-aircard-320u-modem-usb-4g-lte-100mbps-i3388221622.html . Na pierwszy rzut oka - CENA... Przecież ten modem jest lepszy niż AirCard 319U, bo obsługuje LTE. Co prawda w Orange na chwilę obecną mi się to nie przyda, ale opcja ciekawa, bo przejście na HSPA+DC nie kosztowałoby mnie już ponad 700 zł tylko zaledwie 220 zł (a chyba to lepsza opcja niż modem Huawei E372?)... W tym momencie nasuwa się kilka pytań:

1. Na stronie producenta podane jest, że modem obsługuje tylko 3G/4G (http://www.netgear.com/service-provider/products/mobile-broadband/usb-modems/320U.aspx#2), a co najważniejsze, że obsługuje w 3G oba pasma europejskie 900/2100 MHz. Na stronie Wiki Bez-Kabli, podane jest, że modem pracuje tylko na częstotliwości 850/2100 MHz, co już mnie mniej uszczęśliwia. Natomiast na stronie aukcji Alledrogo jest już w ogóle kosmos, bo oprócz tego, że obsługuje 3G (900/2100), 4G (1800/2600) to jeszcze dodatkowo 2G (900/1800). Istny zamęt... Czy ktoś może posiada ten modem i jest w stanie mi jasno powiedzieć jak to jest ze specyfikacją?

2. Czy ten modem bezproblemowo pracuje w systemie Linux? Siedzę głównie na ArchLinux i Sierra AirCard 310U pracuje bezproblemowo (nie licząc najnowszej wersji NetworkManager wraz z ModemManager, która się zawiesza - ale to nie ten dział, żeby narzekać - wystarczy zainstalować starszą wersję i wszystko wraca do normy).

3. Do czego miałby się przydać wbudowany moduł GPS w ten modem?
Awatar użytkownika
Shocker
Użytkownik forum

Re: Sierra Wireless (NetGear) AirCard 320U

Ponieważ nikt nie odpowiedział na mojego posta, postanowiłem, że zaryzykuje, kupię i na własnej skórze sprawdzę jak się ten modem będzie sprawował. Może przyda się to innym, którzy planują zakup modemu. Ilość aukcji tego modemu na Alledrogo w ostatnim czasie wzrosła, ceny kształtują się na chwilę obecną w okolicy 190-220 zł... Wszystkie modemy na aukcjach pochodzą z australijskiej sieci Telstry/Bigpond, ale są bez simlocka.

Poniżej kilka spostrzeżeń i uwag:

1. Na wszystkich dostępnych ostatnio aukcjach opisują ten modem, że obsługuje 2G (GPRS/EDGE), co niestety jest nieprawdą. Modem pomimo obsługi częstotliwości 900/1800 MHz, nie obsługuje 2G, więc jeśli ktoś często wyjeżdża za miasto będzie zawiedziony.

2. Modem, który dostałem miał wersję oprogramowania X1_2. Jakież było moje zdziwienie, gdy zobaczyłem w programie Watcher dostępne częstotliwości pracy... Było to: 1800 MHz - w przypadku LTE oraz 850/2100 MHz - w przypadku 3G. Identyczne częstotliwości pracy były napisane na dołączonym pudełku. Troszkę mnie ta sytuacja podłamała, gdyż nie mógłbym skorzystać z zasięgu NetWorks (900 MHz). Nie wspominam tu już o wystawiających aukcję, którzy piszą, że modem jest zgodny z AERO2... Nie poddawałem się jednak i z pomocą przyszło mi australijskie forum, na którym to pisano, że jednak ten modem obsługuje więcej częstotliwości. Zajrzałem więc na opis na stronie: Opis 320U, a tam informacja, że po aktualizacji oprogramowania częstotliwość 900 MHz stanie się dostępna. Zaktualizowałem więc modem do wersji X1_4_5_0AP z oficjalnej strony Sierry. Niestety dalej na liście programu Watcher były te same, australijskie częstotliwości - okazało się, że aby wymusić pracę na 900 MHz - trzeba skorzystać z komend AT. Za pomocą programu TopNetinfo - udało mi się to, ale nie satysfakcjonowało mnie to. Tak więc po kolejnej analizie, znalazłem kolejną aktualizację do wersji X_03.05.23.09 (tym razem już na stronie NetGear). Po tej aktualizacji w programie Watcher magicznie znalazły się wszystkie dostępne częstotliwości jakie modem obsługuje czyli: 850/900/2100 MHz - 3G, 900/1800/2100/2600 MHz - LTE. Przeciętny użytkownik, który kupi ten modem ze starym firmware do AERO2 będzie miał nie lada problem, aby uruchomić na nim bezpłatny Internet.

3. Modem posiada wbudowany GPS, który jest domyślnie... wyłączony. Trzeba go aktywować za pomocą komend AT. Tutaj też odsyłam do WIKI australijskiego forum: http://whirlpool.net.au/wiki/sierra_advanced. Tam też można się dowiedzieć, jak zmienić region pracy modemu i inne przydatne komendy AT. Po włączeniu GPS i restarcie modemu, instaluje się w systemie dodatkowe urządzenie COM, a w programie Watcher można sobie sprawdzić swoją pozycję GPS.

4. Modem bez problemu obsługuje system Linux, wykrywany jest bezbłędnie od wersji kernela >3.3, po wpisaniu lsusb widziany jest jako AirPrime. Po skonfigurowaniu go w NetworkManager, bez problemu pracuje w HSPA+DC.

5. Kilka testów HSPA+DC w Orange. Wychodzi na to, że po prostu podwoiła się prędkość w stosunku do poprzedniego modemu AirCard 310U HSPA+. Średnio prędkości wahają się pomiędzy 18-26Mbit/s w dzień. W nocy maksymalnie udało mi się uzyskać 28 Mbit/s w mojej lokalizacji.
Obrazek Obrazek

6. Modem pracuje bardzo stabilnie, nie zawiesza się, posiada wbudowane dwie anteny, złącze antenowe, obrotową końcówkę oraz gniazdo kart SD. Jeżeli kogoś by interesowało to tutaj: zdjęcie modemu od środka bez klapki wraz z pudełkiem.

Mam nadzieję, że opisane tu informacje okażą się pomocne dla tych, którzy kupili lub zamierzają kupić ten modem (ze względu na HSPA+DC lub AERO2).

Niestety nie jestem w stanie przetestować LTE, ale mam pytanie do fachowców - będzie działać na tym modemie LTE Cyfrowego Polsatu/Plusa? Czy pozostałe częstotliwości przydadzą się w przyszłości dla innych operatorów?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W sumie dobra robota z twojej strony Dzięki wielkie. Trochę zaryzykowałeś, naszukałeś się, wykonałeś kawał pracy ale działa. Swoją drogą ten sprzedawca jak reklamuje do Aero2 to powinien sam zaktualizować to firmware.Przeciętny użytkownik nie zaglądający tutaj nie da rady. Tym bardziej , ze nie dojdzie do tego ,że firmware ma szukać na stronie NetGeara( przejął SW.) Zawsze powtarzam, ze najlepsi fachowcy to pasjonaci i dzieki nim Świat idzie do przodu :) Jeśli obsługuje LTE 1800MHz to powinien działać z Plusem/CP. W przyszłości Aero2 ma tworzyć sieć na 2600MHz więc też zatrybi. Ostatnia ma być częstotliwość LTE800( jeszcze nie podzielona) i jak 320 ja obsługuje ( napisałeś LTE 900?, czy to pomyłka) to da radę)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Shocker, nikt nic nie odpisał bo nie wiedział.

Dzięki za informacje. Bardzo cenne. :ok:

Witam w gronie użytkowników HSPA+ DC.

Mam 753S też z Telstry. Technicznie podobno ma GSM, ale w firmware wymienionego operatora jest on niestety wycięty. Mam tylko użyteczne w Polsce pasmo 3G 2100 MHz.
Może dzięki twoim linkom coś uda mi się znaleźć w związku ze swoim routerem.

Co do 320U to jest obecnie chyba najtańszy modem USB z HSPA+ DC i LTE.
kkw
Początkujący użytkownik forum

Post autor: kkw »

Shocker pisze:Ponieważ nikt nie odpowiedział na mojego posta, postanowiłem, że zaryzykuje, kupię i na własnej skórze sprawdzę jak się ten modem będzie sprawował. Może przyda się to innym, którzy planują zakup modemu. Ilość aukcji tego modemu na Alledrogo w ostatnim czasie wzrosła, ceny kształtują się na chwilę obecną w okolicy 190-220 zł... Wszystkie modemy na aukcjach pochodzą z australijskiej sieci Telstry/Bigpond, ale są bez simlocka.

Poniżej kilka spostrzeżeń i uwag:
Czy kolega mógłby poinformować sprzedawcę, że sprzedaje wybrakowany towar (obsługa 2G)? Na tę chwilę sprzedawca informuje, że:
- od nikogo nie dostał informacji, że treść aukcji nie zgadza się z towarem,
- nie realizował wysyłki tego towaru do Chorzowa.

[ Dodano: 2013-07-22, 16:34 ]
Sklep: Witam, osoba dodająca produkty do sklepu, nie użyła specyfikacji producenta lecz specyfikacji znalezionej w internecie, stąd ten błąd.
Bardzo dziękuję za informacje. Specyfikacja została zmieniona, a aukcje zostały wystawione na nowo.
Awatar użytkownika
Shocker
Użytkownik forum

matek451 pisze:Ostatnia ma być częstotliwość LTE800( jeszcze nie podzielona) i jak 320 ja obsługuje ( napisałeś LTE 900?, czy to pomyłka) to da radę)
Nie pomyliłem się w opisie częstotliwości LTE, zgodnie z australijskim forum: "LTE support - other bands: B1 2100 MHz and B7 2600 when firmware X1_4_5_0AP is installed. Also B8 900 MHz with firmware X_03.05.23.09".
kkw pisze:Czy kolega mógłby poinformować sprzedawcę, że sprzedaje wybrakowany towar (obsługa 2G)? Na tę chwilę sprzedawca informuje, że:
- od nikogo nie dostał informacji, że treść aukcji nie zgadza się z towarem,
- nie realizował wysyłki tego towaru do Chorzowa.
Nie kupiłem tego modemu na aukcji, którą podałem w pierwszym poście. Napisałem do nich na maila zapytanie techniczne w związku z tym 2G, na które do dzisiaj nie dostałem odpowiedzi. Stwierdziłem więc, że sklep nie traktuje klientów poważnie i odpuściłem, nie chciało mi się też tyle czekać na przesyłkę z Wysp. W między czasie pojawiły się inne aukcje z szybką wysyłką, więc kupiłem go troszeczkę drożej, ale sprzęt dotarł szybko. Zarówno jedna i druga aukcja miała w opisie wymienioną obsługę 2G. Dodatkowo w jednej z porównywarek cen sklepów internetowych natrafiłem na sklep, który też ten modem posiada w ofercie i tam też w opisie jest obsługa 2G (też napisałem do nich maila, odpisali, że parametry są na pewno poprawne). Nie wiem skąd wszystkie te aukcje oraz sklep miały opisy, ale chyba jeden od drugiego częściowo kopiował i tak to się rozniosło z błędem. Nie będę do każdego sprzedawcy pisał, że ma błąd, bo chyba mija się to z celem. Użytkownicy znający i ceniący firmę Sierra sprawdzą sobie specyfikację u źródła, a przeciętny użytkownik, który potrzebuje "zwykły Internet komórkowy" tego modemu nie wybierze, bo na naszym rynku są dużo popularniejsze i tańsze modemy Huawei, rozpowszechnione przez polskich operatorów.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Shocker, bo kopiowali specyfikację od Sierry, a nie od Telstry. W specyfikacji Sierry w 753S jest nawet 2G, ale Telstra oczywiście nie wspiera. Podobnie tutaj z 320U.

Co do LTE to możesz sprawdzić kupując starter Plusa. W prepaidzie LTE już działa. Chyba że nie masz zasięgu LTE.
StyQ
Stały użytkownik forum

Post autor: StyQ »

Witam.

I jak pracuje po "tuningu" ten modem. Czy jest stabilny w 2G ?
Czy kolega-Autor wątku mógłby coś napisać, ewentualnie podać opis. Np, czy trzeba dwa razy robić firmware? Co z komendami AT? Czy trzeba ustawiać nimi modem? Jak to zrobić?
Każda informacja na wagę złota.
Zawsze byłem użytkownikiem modemów Sierra. Obecnie 310U, to już mój drugi. Trzecim będzie 320U. Jak sposób radzenia sobie z nim się utrwali, to zaraz Ci z Jajllegro podniosą ceny. To się nazywa żerowanie :facepalm:
matek451
Guru bezprzewodowy

Słuchaj Ci ludzie sprzedają mydło i powidło. Teraz dorwali Sierry to nimi handlują. W necie znaleźli jakąś specyfikację i wkleili. BDI Aero2 jest na tapecie to je też podpięli. Ot taka dziś filozofia handlu zwana nowocześnie marketingiem :)
StyQ
Stały użytkownik forum

Mam w zakładce Sieci tylko trzy opcje: All Banda, LTE i WCDMA.
Jak dam ręcznie, to mam na liście tylko sieci dostępne w zasięgu 3G i 4G (Play). Nie mam pasm do wyboru
matek451
Guru bezprzewodowy

W żadnym Mobile Partnerze nie ma wyboru pasma. Z reguły są tylko wybory technologii. Dlatego warto używać TNI.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

W modemach Sierry pokazują się szczegółowe pasma, ale trzeba wyprać zakres za pomocą komend AT. Wtedy mają modem, który wspiera 3G 800/850/900/1900/2100 wybierając region EMEA pojawi nam się w Watcherze Wszystkie 3G i 3G 900/2100 MHz. Jeśli wybierzemy region Americas będzie natomiast Wszystkie 3G i 3G 800/850/1900 MHz.
StyQ
Stały użytkownik forum

ja.michal pisze:W modemach Sierry pokazują się szczegółowe pasma, ale trzeba wyprać zakres za pomocą komend AT. Wtedy mają modem, który wspiera 3G 800/850/900/1900/2100 wybierając region EMEA pojawi nam się w Watcherze Wszystkie 3G i 3G 900/2100 MHz. Jeśli wybierzemy region Americas będzie natomiast Wszystkie 3G i 3G 800/850/1900 MHz.
OK. Ale jak to ustawić (ten tryb EMEA) Jakie komendy trzeba wpisać w TopNetinfo ?
Chodzi o to aby wymusić w programie Watcher pokazywanie trybów (pasm) a nie żeby tylko pokazywało AllBrand All LTE i WCDMA
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Niestety w modułach i modemach z LTE nie mam pojęcia jakie będą komendy. Dokumentacji ogólnej też nie mam przy sobie. Jak nie zapomnę to poszukam i napiszę za kilka dni.
StyQ
Stały użytkownik forum

A może kolega @Shocker pamięta jakie wpisywał komendy ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

StyQ, przejrzałem jeszcze raz ten temat i mógłbyś to samo zrobić. Kolega podał już link z komendami do tego co ci potrzeba.
http://whirlpool.net.au/wiki/sierra_advanced
bliz08

Post autor: bliz08 »

Modem naprawdę OK, ale jaka antena na HSPA+ DC
Napisano z Sierra Wireless 320U :)
Ostatnio zmieniony 2013-08-01, 16:45 przez bliz08, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

bliz08 pisze:ale jaka antena na HSPA+ DC
Dopóki operator nie oferuje HSPA DC+ MIMO to wystarczy pojedyncza. Ewentualnie jeśli są duże fundusze to można sobie sprawić prawdziwe 15dBi http://www.bestpartner.pl/index.php?kategorie=9 (uwaga podają ceny netto, do tego to cena bez kabla)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
bliz08

Dziękuję dexter18!
Zamówiłem AirLive N450R plus konektor bo ten od Huawei 3131 za ciasny. Aktualnie posiadam antenę ATK-20, czyż ona nie jest dobra?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

bliz08 pisze:Aktualnie posiadam antenę ATK-20, czyż ona nie jest dobra?
Nie, ona jest na 900MHz, umts dc u polskich operatorów działa na 2100MHz.
bliz08

Dziękuje Tobie krystianb!

[ Dodano: 2013-08-01, 18:18 ]
Małe a jaka różnica
http://www.speedtest.net/my-result/2771193468
Zasięg bez żadnej kreski w watcherze
dexter18

Post autor: dexter18 »

bliz08, Ciebie nie denerwuje ping na poziomie 120 ms ? Dla mnie to uciążliwe, bo nie mogę pograć sobie w CS. Mam za to kłopot gdyż mam E173 i -97 dBm sygnału w HSPA i nie ma transferu, za pomocą komend AT wymuszę HSDPA to jakoś działa 3 Mb/s.

Na tym teście akurat zmalało:

Obrazek
StyQ
Stały użytkownik forum

Na stronie Australii pisze coś takiego:
So to set a 320U modem up to work on UMTS 850, UMTS 900, UMTS 2100 and LTE 1800, the "AT!GBAND" command sequence is:

AT!ENTERCND="A710"
AT!GBAND=0002000004400000,0000000000000004

Note that on 320U modems sold by Telstra, the ability to use 900 MHz UMTS is an undocumented feature, available only by using a bandmask. Ironically, setting the 320U back to all-band mode disables 900 MHz UMTS again on this modem.
Czy to znaczy że gdy wpiszę ten wpis:
AT!ENTERCND="A710"
AT!GBAND=0002000004400000,0000000000000004

To będzie obsługiwał Aero2 ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

StyQ pisze: AT!ENTERCND="A710"
To akurat komenda i hasło, aby była możliwość zmiany niektórych opcji modemu.
acinrPL

Post autor: acinrPL »

również posiadam ten modem zrobiłem aktualizacje zgodnie z postem 2 z tego tematu wszystko hula (<font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> testuje na sieci play a dokładniej na rbm), komendy AT stawiałem poprzez windowsowski program: hyperterm
nie wiem tylko dlaczego w watcher-rze w ustawieniach sieci cały czas mam te same sieci do wyboru tzn: all bands, lte all, wcdma all to tak musi być?
gps działa, szybko się łączy i wykrywa pozycję ale nie mogę go skonfigurować a automapą zainstalowaną na laptopie, automapa nie wykrywa urządzenia gps (wykrywanie portu w automapie mam ustawione na automatycznie)

ktoś wie czemu automapa nie hula z tym gps-em?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

acinrPL pisze: nie wiem tylko dlaczego w watcher-rze w ustawieniach sieci cały czas mam te same sieci do wyboru tzn: all bands, lte all, wcdma all to tak musi być?
Jaki masz ustawiony PRLREGION?
acinrPL pisze:automapa nie wykrywa urządzenia gps (wykrywanie portu w automapie mam ustawione na automatycznie)

ktoś wie czemu automapa nie hula z tym gps-em?
GPS cały czas jest włączony czy tylko pobiera pozycję przez kilka sekund i koniec? Widać dodatkowy port w systemie? U siebie mam problem z Google Earth. Niestety nie widzi portu, mimo że port podaje dane.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

acinrPL pisze:gps działa, szybko się łączy i wykrywa pozycję ale nie mogę go skonfigurować a automapą zainstalowaną na laptopie, automapa nie wykrywa urządzenia gps (wykrywanie portu w automapie mam ustawione na automatycznie)
Czy aby czasem przy próbie uruchomienia AM nie masz wyświetlanej pozycji w innym programie (co blokowało by port com) Próbowałeś ustawić port com ręcznie w AM?
acinrPL

Post autor: acinrPL »

region mam ustawiony na europę komendy AT brałęm z tego linka:
http://whirlpool.net.au/wiki/sierra_advanced

AT!ENTERCND="A710"
AT!CUSTOM="PRLREGION",01

gps również włączyłem komendami i dodatkowo sprawdziłem działanie poprzez komendy w hyperterm-ie
następnie włączyłem watcher-a, który ma dodatkową opcję ,,air card gps monitor"
i ładnie wyświetla pozycję:
Obrazek

mój menedżer urządzeń:
Obrazek

edit:
to który port odpowiada za gps z modemu to ustawie w automapie go ręcznie
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

acinrPL, to po podaniu PRLREGION 0 będziesz miał inną listę częstotliwości.
Możesz też wybierać ręcznie częstotliwości, najlepiej po zmianie regionu na 0 i po podaniu potem komendy

Kod: Zaznacz cały

AT!BAND=?
wyrzuci ci listę wszystkich kombinacji obsługiwanych przez modem.

Tak z ciekawości to możesz wrzucić listę wyrzuconą przy AT!BAND=? po zmianie regionu na 0?

Port GPS to ten NMEA.
ODPOWIEDZ