Optymalne rozwiązanie dla mojego domu

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Krzysiek_K
Początkujący użytkownik forum

Optymalne rozwiązanie dla mojego domu

Post autor: Krzysiek_K »

Witam
Poszukuję optymalnego rozwiązania dla swojego domu.
Moja lokalizacja to: 51°12'22.00"N 20°16'38.51"E
Obecnie posiadam modem Option 225, korzystam z sieci T-mobile, jednakże mimo wskazywanego zasięgu 4/5 kresek EDGE otwieranie stron internetowych trwa długo, a czasem wcale się nie udaje. Telefony działające w sieci T-mobile mają problem z zasięgiem, niewiele lepiej jest po wyjściu na zewnątrz. Na stronie btsearch.pl widoczne są przekaźniki znajdujące się niedaleko od domu na północ, lecz mam wrażenie jakby nie działały bo jeśli jestem 1km od nich i nie mam zasięgu to coś jest nie tak...
Dodam, że dom jest jakby przesłonięty niewielkimi pagórkami, stojącymi na drodze pomiędzy zarówno antenami znajdującymi się na północ jak i na wschód.
Zastanawiam się, czy rozwiązaniem byłby zakup innego modemu oraz anteny kierunkowej, czy raczej należy rozważyć oferty innych operatorów. Może internet z sieci Orange byłby lepszy? Bo jak się domyślam "złapanie" LTE z Plusa nie byłoby możliwe? Internet radiowy od lokalnego operatora, kablowy jak i satelitarny nie wchodzi w grę.
Pozdrawiam i liczę na jakieś podpowiedzi.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Optymalne rozwiązanie dla mojego domu

Post autor: wojteks »

T-Mobile/Orange ma UMTS2100 w Jeżowiec, WSLR Dobromierz

Ewentualnie Plus (Aero2) UMTS900 jest w Przedbórz, ul. Mostowa 38 - komin kotłowni

Na obecną chwilę nic lepszego nie ma w okolicy.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Na dzień dzisiejszy jedyny pewny zasięg HSPA masz w Plusie/CP. Musisz zakupić nowy modem z obsługą UMTS900. Najbliższy BTS Aero2(Plus) znajduje się w Żarnowie, ok 8 km. Do tego antena kierunkowa na 900MHz, najlepiej ATK-20. Z innych operatorów w tym rejonie wg. map ich zasięgu możliwy Orange, Play ale między Kopaninami a Gabrielnią występuje "dziura" w zasięgu. Trzeba by przetestować.
Krzysiek_K

Dzień dobry

Bardzo dziękuję za porady, jak widzę niestety wkradł się mały błąd we współrzędnych, za co bardzo przepraszam. Mieszkam we wsi Bedlno, powiat Konecki, województwo Świętokrzyskie.
51.20423434595731,20.269882678985596 trochę na wschód od skrzyżowania.
W pobliżu, tj. ok 1.35 km od mojego domu na północ- w Kopaninach znajduje się bts t-mobile(tak podaje mapa btsearch.pl), jednakże na budynku tamtejszej ceramiki widziałem jedynie jedną, niewielką antenę. Jak wspominałem wcześniej teraz korzystam z t-mobile. Zasięg w domu mam słaby, są problemy z nawiązaniem połączenia głosowego(różne telefony), trochę pomaga wyjście na zewnątrz. Telefony z T-mobile, Orange, Play, czy Plusa mają u mnie w domu, jak i w okolicy problemy z zasięgiem.
Poważnie zastanawiam się nad skorzystaniem z oferty plusa/aero2 z Żarnowa(8.4km), jednakże trochę martwi mnie to, że nie mam kontaktu wzrokowego z masztem antenowym, ze względu na drzewa i pofałdowanie terenu. Dodatkowo w odległości ok 20 metrów do domy-jakby na drodze fal od bts'a do domu przebiega linia energetyczna średniego napięcia.
Może dałoby się skorzystać z Orange, z Sierosławic, ok 6.5km na wschód, niestety przesłonięty pagórkami?
Dziękuję za zwrócenie uwagi na UMTS900, który ma być obsługiwany przed modem. Pozwoli to uniknąć niewłaściwego zakupu.

Pozdrawiam Krzysiek
matek451
Guru bezprzewodowy

W T-mobile na mapie zasięgu właśnie twoja wieś jest w takiej dziurze jeśli chodzi o HSPA, można by próbować połączenia z BTS-em UMTS2100 T-Mobile w Sierosławicach, jesteś na krawędzi jego zasięgu, ok 7 km. Podobnie jest z Orange , też dziura i zasięg analogiczny jak w T-mobile. BTS w Sierosławicach. Ten BTS już po modernizacji NetWorks więc obsługuje obie sieci. Powinien mieć HSPA+DC do 43,2 Mbps. Jeśli zdecydujesz sie na umowę z T-Mobile to bierz ofertę bez modemu na 12 m-cy. T-Mobile nie ma w ofercie modemu(routera) z HSPA+DC. Dokupisz sobie E-398, E-3276 za ok. 250 zł. Potrzebowałbyś wtedy anteny kierunkowej na 2100MHz, koszt ok. 140 zł. Jak długo jesteś w T-Mobile? Jeśli możesz to wypowiedz umowę i negocjuj nowe warunki z DUK, uzyskasz najlepsze warunki( masz też zniżkę 10 zł z tytułu posiadania telefonu w tej sieci, bądź twardy). Powiedz, że chcesz przejść do Orange(Plusa). Internet z T-Mobile powinien być dla Ciebie optymalny( HSPA+DC, duży limit np.35 GB, usługa BC noc bez limitu danych) i po negocjacjach za przyzwoitą cenę. Jeśli możesz to warto by wziąć go na próbę i przetestować u siebie i w pobliżu tych Sierosławic aby potwierdzić właściwy wybór. Po teście oddasz i zadecydujesz co dalej.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Proponuje zainteresować się także CDMA zarówno od Orange jak i Plusa jeśli faktycznie HSPA nie ma. W T-Mobile za 59zl bez modemu jest 20GB, a w orange jest jednak prawie 10GB więcej i do tego CDMA co ma kapitalne znaczenie na takim co by nie mówić trochę odludziu. Plusa też warto potestować zarówno CDMA jak i UMTS900, chociaż ofertę jednak mają taką sobie.
Krzysiek_K

Dziękuję za zainteresowanie tematem i liczne rady, będę musiał się bliżej przyjrzeć ofercie CDMA.
Dokonałem przed chwilą paru obserwacji przy użyciu modemu Option 225 z kartą SIM od T-mobile, telefonu SE Naite J105i (GSM 850 900 1800 1900, UMTS 2100) z kartami sim Heyah(możemy chyba traktować jako T-mobile) oraz Plusa, a także Samsunga GT-i5700(GSM 850 900 1800 1900, UMTS 2100) z kartą SIM z Plusa. Wyszedłem na balkon znajdujący się na 1 piętrze, od strony południowej. Oto co zaobserwowałem:
1. Modem na chwilę przeszedł z EDGE na HSDPA(1/5 kresek, a nawet 2/5), jednakże po chwili przełączył się na GPRS a potem na EDGE.
2. Telefon SE z SIM'em heyah znalazł sieci "zwykłe" heyah, Orange, Plus oraz 3G heyah.
3. SE z kartą Plusa znalazł "zwykłe" Plus, Era(nie mam pojęcia czemu nie T-mobile) oraz Orange. 3G również Plus, Era, Orange.
4. Samsung widzi sieci Plus, T-mobile, Orange oraz Play, bez podziału na 2G, 3G...

Nie bardzo wiem jakie wnioski z tego wyciągnąć. Czy oznacza to, że mogę skorzystać z każdej z sieci, a jedynie należy nabyć inny modem i antenę?
matek451
Guru bezprzewodowy

Możesz skorzystać z Plusa/CP UMTS900MHz( BTS Aero2 w Żarnowie) potrzebny modem obsługujący UMTS900 oraz antenę na 900MHz ATK-20( ATK-10).Na tym samym sprzęcie osiągniesz zasięg w Play ( BTS UMTS900 w Końskich ul. Gimnazjalna-Szpital. T-Mobile( Orange) BTS UMTS2100 NetWorks( T-Mobile, Orange) w Sierosławicach potrzebny modem z UMTS2100 z wyjściem na antenę zewnętrzną. Jeśli nie zależy Ci na HSPA+DC to polecam E-3131. Do tego antena panelowa np. http://www.cybertech.com.pl/p104,antena ... 17dbi.html Ostatnią opcją jest CDMA w Orange( BTS CDMA450w Sierosławicach), modem musisz wziąć z Orange i ewentualnie antena http://www.cybertech.com.pl/p67,antena- ... kabel.html. Wybór należy do Ciebie.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Krzysiek_K pisze:1. Modem na chwilę przeszedł z EDGE na HSDPA(1/5 kresek, a nawet 2/5), jednakże po chwili przełączył się na GPRS a potem na EDGE.
Ustaw modem w tryb tylko umts i wybierz się jeszcze raz w tamto miejsce, jeśli nie zerwie połączenia to radzę trzymać się z daleka od umts900, tylko kupić porządną antenę 2100.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
adixm
Mistrz bezprzewodowy

krystianb pisze:Ustaw modem w tryb tylko umts i wybierz się jeszcze raz w tamto miejsce, jeśli nie zerwie połączenia to radzę trzymać się z daleka od umts900, tylko kupić porządną antenę 2100.
Z której strony na to nie patrzeć to raczej Orange będzie najlepszym wyjściem, zawsze możesz korzystać z sieci Orange, T-Mobile(ogólnie NetWorks!) i do tego zawsze w rezerwie masz CDMA.
Plus jak to Plus ma moim zdaniem najdrożej i nawet nie wiem czy można korzystać z CDMA w każdym planie z internetem mobilnym(nic konkretnie w regulaminie nie pisze). Chyba żeby był znacząco lepszy pod względem jakości choć wątpie po modernizacji sieci Orange/T-Mobile.
Krzysiek_K

Zgodnie z sugestią udałem się w to samo miejsce z modemem ustawionym tylko na UMTS/HSDPA i złapało 1/5 kresek zasięgu, zaczęło otwierać stronę internetową, ale się poruszyłem aby zobaczyć, czy będzie 2 kreska i dopiero wtedy zerwało połączenie.
Przyznam, że bardzo atrakcyjna wydała mi się opcja skorzystania z darmowego Aero2. Mam rozumieć, że nie warto się w to aero2 "pakować", jeśli jest szansa na działanie 2100 z T-mobile, czy Orange? Jak się domyślam, Aero2 działałoby wolniej. Lecz jeśli wystarczyłoby do w miarę sprawnego przeglądania stron www(nie biorę pod uwagę gier online) to myślę, że byłoby ok.
Jaka byłaby w moim przypadku przewaga płatnego 2100 nad bezpłatnym 900(czy też płatna oferta z Plusa czy Play)?
Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Edit: Co do tego "rezerwowego" CDMA, jeśli dobrze rozumiem to potrzeba do tego innego modemu i anteny niż do HSDPA?
matek451
Guru bezprzewodowy

Aero2 możesz traktować jako internet zastępczy. Ostatnio coraz więcej problemów z nim, poczytaj na forum. Jeśli jesteś w T-Mobile to możesz z nimi negocjować dobra ofertę. Zasięg z anteną na 2100 powinien być. Te testy z Optionem sa obiecujące. Orange HSPA ma ten sam zasięg , do CDMA potrzebujesz modemu(routera ) od nich( sa problematyczne) i antenę, która Ci podałem. Jeśli jesteś w zasięgu HSPA+DC to lepiej zostać w T-Mobile.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

matek451 pisze:Ostatnio coraz więcej problemów z nim, poczytaj na forum.
Jakich problemów. Jeden wieczór i nockę nie łączyło i problemy. Było trochę problemów z brakiem IP, ale już zakupili wystarczającą pulę. A z kapciem to chyba się zorientowali, że pierwszego dnia było by z tysiąc zgłoszeń do UKE.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

krystianb pisze:Jakich problemów. Jeden wieczór i nockę nie łączyło i problemy. Było trochę problemów z brakiem IP, ale już zakupili wystarczającą pulę. A z kapciem to chyba się zorientowali, że pierwszego dnia było by z tysiąc zgłoszeń do UKE
Co by tutaj nie mówić trzeba potestować - najlepiej z odpowiednią anteną.Darmowy internet z Aero z tego co kojarzę ma pewne ograniczenia jak maksymalnie godzinna sesja oraz chyba wydaje mi sie, że są powycinane wszystkie p2p. Do tego minimalna a także zapewne maksymalna szybkość pobierania danych to 512kb/s(64kB/s). Co do CDMA od Orange - zanim cokolwiek bym podpisał to najpierw bym wypróbował wszystkie opcje, bo wydaje mi się że obecnie w technologii CDMA można osiągnąć na prawdę zadowalające wyniki(oczywiście nie wszędzie bo to zależy przede wszystkim od obciążenia).
Plus ma stosunkowo drogo , ale z kolei warto zauważyć że w abonamencie od 59zl przeglądanie stron nie zlicza się do wykorzystanego limitu.
matek451
Guru bezprzewodowy

U mnie przerwa trwała dobę. Z kapciem faktycznie na razie cisza ale kto wie, sprawa nie jest tak prosta z prawnego punktu widzenia. Faktycznie dodali nowa pulę jest już ok. 43 tyś. na razie wystarcza. Ale abonentów przybywa i nigdy nie wiadomo. Różnie bywa z połączeniami w zależności od lokalizacji. Nie wiadomo jak w Końskich,trzeba sprawdzić. Kartę Aero2 możesz zamówić, koszt niewielki. Jeśli prędkości by Cię satysfakcjonowały to możesz na tym poprzestać. Kupisz E-3131 i ATK-20 z konektorem , karta BDI AERO2 (32 zł z przesyłką) i można próbować.

[ Dodano: 2013-07-15, 20:02 ]
Jeśli Orange to weź bez modemu 29GB za 59zł.Noce bez limitu za darmo.Nie pakuj się w CDMA, masz u siebie HSPA+DC to inna bajka. Sprawdź ofertę T-Mobile dla Ciebie, może masz ją na swoim koncie.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

matek451 pisze:Jeśli Orange to weź bez modemu 29GB za 59zł.Noce bez limitu za darmo.Nie pakuj się w CDMA, masz u siebie HSPA+DC to inna bajka. Sprawdź ofertę T-Mobile dla Ciebie, może masz ją na swoim koncie.
dokładnie o tej ofercie mówiłem, a jeśli faktycznie będzie hspa+ dc(z w miarę konkretnym limitem i prędkością), to bierz bez mrugnięcia okiem, bo nic lepszego nie znajdziesz
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

adixm pisze:chyba wydaje mi sie, że są powycinane wszystkie p2p.
Dobrze, żeby były, przynajmniej kapciem by nie straszyli. Ale wg warunków przetargu nie mogą w jakikolwiek sposób blokować ruchu bardziej niż w płatnych usługach. Dlatego kapeć to tylko straszak.
Krzysiek_K

Witam. Ponieważ nie dokonałem dotychczas żadnych zakupów chciałbym zadać jeszcze jedno pytanie.
W ostatnich dniach dokonano modyfikacji bts'a znajdującego się w Końskich na ul. Gimnazjalnej(budynek szpitala-8.3km), z tego co wiem dokonano tam montażu nowych anten(w większej ilości niż poprzednio), podobno do LTE.
Czy w związku z tym byłaby możliwość skorzystania w mojej wsi(Bedlno) z oferty Plusa bądź Cyfrowego Polsatu? Może należałoby najpierw zapytać BOK Plusa, aby upewnić się co do tego, czy to LTE, czy nie?
Pozdrawiam Krzysiek
dexter18

Post autor: dexter18 »

Podobno nie znaczy, że będzie. Może montowali anteny i odpalą HSPA+DC.
matek451
Guru bezprzewodowy

Ogólnie w Końskich nie ma LTE wg. mapy zasięgu Plusa/CP. Spróbuj dowiedziec sie u operatora kiedy będzie. Dopiero wtedy można myśleć o próbie połączenia i antenie LTE.
Krzysiek_K

Dziękuję za odpowiedź, będę próbował dowiedzieć się czegoś więcej.
Krzysiek_K

Witam
Zakupiłem modem Huawei E3131, z kartą t-mobile oraz przy pomocy anteny dookólnej - czarny "bat" noname w jednym miejscu, na balkonie udało mi się uzyskać takie oto parametry w programie Top_netinfo: http://zapodaj.net/dffe76c46790f.jpg.html
Na stronie speedtest.pl prędkość downloadu przekraczała nieznacznie 5 Mbps. Jednakże później miałem problem z powtórzeniem takiego rezultatu.
Bez anteny ani razu nie udało się zejść do wartości mniejszej niż -95dBm, a przy tym program pokazuje nie HSPA++ tylko UMTS.
Jeśli dobrze rozumiem to należy oddać tą "antenę", a zaopatrzyć się w panelową i odpowiednio ją ustawić, aby uzyskać dobre, stabilne wyniki?
matek451
Guru bezprzewodowy

Na jakiej częstotliwości UMTS masz ten zasięg na balkonie? Po CID36697 , sektor 7-N-NE można wnioskować, że ten BTS jest na południe od ciebie. Jedyny jaki wchodzi w grę to Wyszyna Mąchorowska a tam jest pozwolenie na UMTS900. Możliwe , że działa. W TNI wymuś tylko W900 i zobacz czy łączy. Od tego zależy zakup anteny.
Krzysiek_K

Przy wymuszonym W900, w tej chwili udaje mi się uzyskać z tą marną antenką -91dBm/-89dBm(38%). Natomiast przy W2100 co najwyżej -105dBm.
To rzeczywiście może być Wyszyna Mąchorowska, bądź położona dalej i bardziej na wschód Wiosna. Początkowo liczyłem na bts w Sierosławicach, ale jak widać niesłusznie.
dexter18

Post autor: dexter18 »

Jeśli chcesz przetestować BTS'a Sierosławice możesz wymusić nośne takie jak:
10688
10663
10639
matek451
Guru bezprzewodowy

Moje przypuszczenia okazały się słuszne, ten UMTS900 w Wyszynie działa. Zasięg na zewnątrz( bacik przenosi punkt poboru sygnału) niezły( wiadomo 900MHz, odległość ok.6km). Daj sobie spokój z Sierosławicami, z HSPA+DC nie skorzystasz na E-3131. Lepiej skoncentrować się na UMTS900. Zrób speed testy. Warto rozważyć zakup anteny na 900MHz.
ODPOWIEDZ