Wybór internetu na kartę

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rinkazki

Wybór internetu na kartę

Post autor: rinkazki »

Interesuje mnie tylko internet na kartę, bez podpisywania umowy abonamentowej.

Chciałbym poznać wasze opinie, co byłoby najlepiej wybrać...

Moim zdaniem najlepszą ofertę ma teraz PLAY:

1. Przy doładowaniu 125zł mamy 15 GB transferu WAŻNOŚĆ 120 dni
2. Możemy zwiększyć prędkość do 4 Mbit/s - 10zł
3. Aktywować nocny transfer bez limitu - 10 zł
4. Zostaje nam jeszcze 100zł - 100kb=0,01zł = 1GB transferu

Porównując np z T-Mobile:

1.Przy doładowaniu za 125zł (2x50 + 1x25) mamy 11GB przy tym ważne są one tylko 30 dni.
2.Jeśli dobrze przeczytałem "blueconnect noc" jest tylko dla usługi abonamentowej
3. Koszt 100kb=0,03zł za 100zł mamy 330Mb...
4. Ciekawi mnie - prędkość jaką można osiągnąć, oraz darmowy "hot spot" jak to działa i czy się opłaca oraz gdzie takowy "hot spot" jest osiągalny, żeby korzystać darmowo. (ponoć na kartę tak jest, w abonamencie za 9zł)

Lista

Idąc dalej Plus:

1. Przy kosztach 100 zł + 30zł dostajemy 15,7 GB przy tym bonus ważny jest 30dni
2. Możliwość włączenia pakietu nocnego 10zł=50GB w godzinach 0:00-8:00 np w Play jest do 9:00
3. Koszt 100kb=0,03zł 100zł 330Mb. Niby na stronie jest napisane ze 1MB=11gr ale w cenniku przedstawione zupełnie inaczej.
4. Interesuje mnie - Prędkość, jeśli nie ma limitów w ofercie na kartę to powyżej 42 Mbit/s można by się starać

Ostatni oferta Orange:

1. Przy doładowaniu 125zł (100zł + 25zł) mamy 7GB ważne przez 5 miesięcy przy tym w opcji doładowanie w sobotę dostajemy dodatkowo 10% od doładowania.
2. Możemy aktywować skarbonkę, która zbiera dodatkowe (grosze) na konto.
3. Prędkość ponoć do 42 Mbit/s ( w moim przypadku ledwo 2 Mbit/s wyciągnęło) na stronie jest opisany TYLKO w zasięgu HSDPA do 7,2 Mb/s LINK
4. Koszt 100kb=0,01zł 100zł = 1GB transferu
5. Zastanawia mnie - problem z sim lockiem, ponieważ w Orange standardowo chyba jest "zapięty"
Oraz: możliwość nocnych transferów - chyba nie ma takiej możliwości w usłudze na kartę

Widziałem na wiki sub-operatorów powyższych ale nic ciekawego nie oferują (przynajmniej moim zdaniem)

Jeśli jest jakiś operator, który jest rzeczywiście sensownym wyborem lepszym od PLAY to z chęcią dowiem się Waszych opinii. Myślę w co zainwestować.

Obecnie wybrałbym Aero2 w dzień a w nocy korzystać z PLAY.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Wybór internetu na kartę

Post autor: ja.michal »

rinkazki pisze: Moim zdaniem najlepszą ofertę ma teraz PLAY:
Jeśli nie zależy ci na dużych prędkościach, ale na nocy bez limitu i sumowaniu bonusu to Play jak najbardziej jest ok. W 99% przypadków jest te 4 Mb/s.
rinkazki pisze: 2.Jeśli dobrze przeczytałem "blueconnect noc" jest tylko dla usługi abonamentowej
Niestety zgadza się. Tylko abonament.
rinkazki pisze:4. Ciekawi mnie - prędkość jaką można osiągnąć, oraz darmowy "hot spot" jak to działa i czy się opłaca oraz gdzie takowy "hot spot" jest osiągalny, żeby korzystać darmowo. (ponoć na kartę tak jest, w abonamencie za 9zł)
Prędkości są takie same jak w abonamencie. Sprawdzałem empirycznie. W praktyce (w mojej lokalizacji) na routerze HSPA+ DC prędkości oscylują 8-20 Mb/s. Najmniejsza to zaraz po północy i ponad 1,7km od stacji bazowej, a najlepsza popołudnie 200m od stacji.

Jeśli chodzi o HotSpot to ogólnie są one w galeriach, salonach operatora, części restauracji MC (jeśli dobrze pamiętam), hotelach, lotniskach i wielu innych miejscach. Na mapce operatora są wszystkie zaznaczone.
Jeśli chodzi o logowanie to z pierwszym uruchomieniem karty SIM powinieneś dostać hasło do HotSpota. Loginem jest numer telefonu karty SIM. Po połączeniu się z siecią i po próbie wczytania jakiejkolwiek strony wyskoczy strona logowania do HotSpota. Wpisujesz login i hasło i wio. Nie ma limitu danych (nie pobiera z limitu karty). Prędkości (swego czasu) to około 2-5 Mb/s (nie wiem jak teraz). Dopóki karta ma ważne połączenia wychodzące możesz łączyć się z HotSpotem.
rinkazki pisze:Idąc dalej Plus:
4. Interesuje mnie - Prędkość, jeśli nie ma limitów w ofercie na kartę to powyżej 42 Mbit/s można by się starać
Niby nie ma, ale po pierwsze karty prepaid nie mają dostępu do LTE. Po drugie rzadko, która stacja Plusa ma HSPA+ DC. Zazwyczaj HSPA+. Druga sprawa to ostatnimi czasy dość niestabilna sieć.
rinkazki pisze: Ostatni oferta Orange:
Brak nocy bez limitów. Ze strony technicznej to samo co T-Mobile jeśli jest sieć w ramach NetWorks!. Może być jednak wolniej z racji na kompresję danych.

W sumie skoro wybierasz prepaid to niczym nie ryzykujesz. Jak nie będziesz zadowolony to możesz przecież bez problemu zmienić.

Jeszcze taki mogący się wydawać mało istotny szczegół. System bilingowy/eBOK. Jeśli chodzi o wygodę użytkowania, prostotę, czytelność i niezawodność to licząc od najlepszego do najgorszego uszeregowałbym tak: Play, T-Mobile i Orange (z lekką przewagą T-Mobile), Plus.
rinkazki

ja.michal, dzięki za rozwianie wątpliwości :)
System bilingowy/eBOK. Jeśli chodzi o wygodę użytkowania, prostotę, czytelność i niezawodność to licząc od najlepszego do najgorszego uszeregowałbym tak: Play, T-Mobile i Orange (z lekką przewagą T-Mobile), Plus.
Miałem do czynienia z powyższymi oprócz Plusa i jak najbardziej się zgadzam z tak ułożoną listą.

Do póki operatorzy nie przedstawią czegoś naprawdę rozsądnego, wartego wyboru - Kupuję kartę z PLAY !
mcore
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: mcore »

rinkazki pisze:
Ostatni oferta Orange:

1. Przy doładowaniu 125zł (100zł + 25zł) mamy 7GB ważne przez 5 miesięcy przy tym w opcji doładowanie w sobotę dostajemy dodatkowo 10% od doładowania.
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Stary nie wiem jak ty to liczysz że wyszło ci tylko 7GB. Masz 7GB ekstra (gratis) + 1,25GB (125 zł / 0.01 zł za megabajt) = 8.25 GB.
Owszem dalej jest to mniej niż w play
Ostatnio zmieniony 2013-03-02, 17:22 przez mcore, łącznie zmieniany 1 raz.
rinkazki

mcore,
Stary nie wiem jak ty to liczysz że wyszło ci tylko 7GB.
Napisałem o samym bonusie jaki dostajemy.

Ptk 4. "4. Koszt 100kb=0,01zł 100zł = 1GB transferu "

7GB bonusu + 125zł = 8.25GB
encholex
Stały użytkownik forum

Post autor: encholex »

rinkazki pisze:
Ostatni oferta Orange:

2. Możemy aktywować skarbonkę, która zbiera dodatkowe (grosze) na konto.
3. Prędkość ponoć do 42 Mbit/s ( w moim przypadku ledwo 2 Mbit/s wyciągnęło) na stronie jest opisany TYLKO w zasięgu HSDPA do 7,2 Mb/s LINK
4. Koszt 100kb=0,01zł 100zł = 1GB transferu
5. Zastanawia mnie - problem z sim lockiem, ponieważ w Orange standardowo chyba jest "zapięty"
Oraz: możliwość nocnych transferów - chyba nie ma takiej możliwości w usłudze na kartę
Czemu zapomnieliście o Orange Free z Allegro, gdzie za ~30zł macie 6.2GB ważne przez 2 lata z prędkościami do 42Mb/s ?
Aha. W Plusie logując się na Plus Online pokazuje ile jest dostępnego transferu zwykłego jak i nocnego...Nie trzeba wysyłać sms'ów jak to było kiedyś.
rinkazki

encholex, właśnie przeglądałem allegro, jest rzeczywiście kilka ofert z Orange, warto by taka wypróbować tylko brakuje najważniejszego - Nocnego Transferu.

6GB poleciałoby strasznie szybko
patryk7588
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: patryk7588 »

Popatrz jeszcze na tą ofertę: http://internet.plus.pl/indywidualni/pr ... plus-karta
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

encholex pisze:Czemu zapomnieliście o Orange Free z Allegro, gdzie za ~30zł macie 6.2GB ważne przez 2 lata z prędkościami do 42Mb/s ?
Dlatego:
http://www.telepolis.pl/wiadomosci/rocz ... 27684.html
http://www.telepolis.pl/wiadomosci/koni ... 27683.html
rinkazki

patryk7588, przeglądałem, tylko niestety abonamentowe nie wchodzą w grę...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

marens, czas uaktualnić dane na wiki. ;)
encholex
Stały użytkownik forum

Post autor: encholex »

marens pisze: Dlatego:
http://www.telepolis.pl/wiadomosci/rocz ... 27684.html
http://www.telepolis.pl/wiadomosci/koni ... 27683.html
No to ładnie... nie wiedziałem o tym. W takim razie mam pytanie do Was, co się stanie jeśli jeszcze dziś kupię taką kartę na Allegro z takimi warunkami które są tam wymienione... że np 12.4GB na rok... Czy będzie obowiązywać ważność konta, póki są na nim środki ?
Niby wchodzi to od jutra... Jeśli jeszcze dziś gość aktywuje roczną ważność to mnie to ominie?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To co już aktywowane nie będzie najpewniej cofnięte.
marens
Guru bezprzewodowy

Dosyć mocno na atrakcyjności traci OFnK po tych modyfikacjach :dobani:
Zobaczymy co zaprezentują nową taryfą Smart..
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jeśli mowa o przelewach i za tym kupna kart na allegro to i owszem.
Jeśli chodzi o normalne użytkowanie i rok ważności środków i bonusu to poza 3 miesiacami stażu oferta nie straciła na atrakcyjności.

Smart pewnie będzie podobna do Lubię to! Playa. Paczki danych, tańsze połączenia i możliwość uruchamiania pakietów minut/SMSów.
marens
Guru bezprzewodowy

Pomijam tu kwestie Allegro. Bardziej chodzi o osoby, które doładowywały OFnK i przenosiły środki do POP lub GO oraz to wygadywały a było na tyle wygodnie że OFnK w modemie a POP w telefonie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

marens, pod tym względem praktycznie idealne rozwiązanie. Na tej płaszczyźnie faktycznie szkoda.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

marens pisze:Bardziej chodzi o osoby, które doładowywały OFnK i przenosiły środki
IMHO to tez byla kombinacja - przez przeniesienie kasowales dwa bonusy - dane + tansze rozmowy.

Jedyna rzecza jaka byla denerwujaca w OfN byl brak powiadomienie SMSem w momencie gdy skonczyl sie limit danych.
Nie pomagam na PW.
sebekMB
Początkujący użytkownik forum

Post autor: sebekMB »

Wkrótce kończe umowę z Plusem, czas na szukanie innej sieci i pomyślałem, najlepiej potestuje sobie na zestawach na kartę, jak pracuje net u konkurencji.
Moje pierwsze opinie dotyczą sieci Play i Virgin, bo takie zestawy mam pod ręką.
Jak wyciągłem z modemu kartę Plusa, dałem z Playa, myślałem, że oczy mi wyskoczą z wrażenia, jak to odpaliło, szok dosłownie. Przyznam, że tak szybkiego netu od lat nie spotkałem, no korzystałem głównie z IPlusa, czasem kafei netowych, ale Play mnie zaskoczył szybkością przełączania stron. Jestem pod wrażeniem playa na kartę, widząc, że to naprawde dobrze chodzi a praca z laptopem jest przyjemna, po niestety kiepskich latach z IPlusem.
Dziś odpaliłem Virgin Mobile. Zestaw wcisnął mi jeden sprzedawca w kiosku z telefonami i też jestem zaskoczony na plus. Bardzo fajnie chodzi net z VM, bije IPlusa zdecydowanie, jest nieco tylko wolniejszy od Playa.
Tak, że na gorąco moje opinie są nastepujące:
Modem E3131 i 3 sieci: Plus abonament, Play i Virgin na kartę.
1 miejsce Play, szybki, niemal odrzutowy internet, oczy aż bolą jak to szybko leci,
2 miejsce Virgin, całkiem ładnie chodzi, wolniej od playa, ale plusa bije
3 miejsce Plus, na starym modemie chodził tragicznie, wprost katastrofa była, teraz niestety niewiele lepiej, co zdecydowanie przekreśla tą sieć z która byłem związany od ponad 5 lat.
Ostatnio zmieniony 2013-07-27, 10:28 przez sebekMB, łącznie zmieniany 1 raz.
iPlus od 2008 - 2013,wkrótce koniec umowy
testuje inne sieci
kordirko

Post autor: kordirko »

sebekMB pisze: 1 miejsce Play, szybki, niemal odrzutowy internet, oczy aż bolą jak to szybko leci,
Play na kartę ma limit prędkości 4MB/s.
Ja na Orange wyciągam 15-18 MB/s, ale w trosce o twoje oczy wolę nie pokazywać ;)
W przyszłym tygodniu maja w mojej okolicy modernizować nadajniki (Orange + T-Mobile łączą infrastrukturę), zobaczymy jak będzie wyglądać po zmianie.
dexter18

Post autor: dexter18 »

kordirko, HSPA+DC będą wyniki pozytywne ;)
ber66

Post autor: ber66 »

Chciałbym się podłączyć pod pytanie wątku.
Z tą różnicą, że chcę dokupić kolejny Internet na kartę. Mam jakis sprzed dwóch lat PLayOnline. Nie pamiętam jakie urządzenie. Jakoś daje tam radę. Jako, że może być zajęte przez teścia to chcę sobie dokupić drugi, by na wakacjach móc pracować :facepalm:
Oto co jest teraz dostępne.
Trzeba chyba zaktualizować informacje ja.michal , bo wg nowej oferty w Plus na karte też jest dostępny LTE:
http://internet.plus.pl/indywidualni/pr ... te/zestawy
jednak samo LTE mnie nie interesuje, bo jadę w góry, gdzie LTE zaasięgu nie ma.
No i w tańszym zestawie za 119zł jest ZTE (MF669) na którym tutaj (na forum) wiesza się psy.
Jednym czym kuszą to większym bonusem przy doładowaniu.
Albo drugi PlayOnline:
http://www.play.pl/oferta/internet/inte ... g/129.html
109zł

Korzystać będę pewnie przez 2 tyg. Potem znów cały rok będzie leżeć nieużywane. Starego zostwie teściowi, bo może czasej wyjechać w delegacje to i tak u niego leży.

P.S. Jade w okolice Szczyrku i tam, zdaje się, nie ma zasięgu Aero2
sebekMB

Zamierzam przetestować internet na kartę z Orange i TMobile. Choć z TM 2 lata temu robiłem testy i wypadły wtedy tragicznie. Chodził wolniej od Plusa, ale według tego co mówią w salonach TM, stale się rozwijają i powinienem być w zasięgu szybkiego netu.
Na temat Orange w mojej okolicy, słyszałem również podzielone opinie, jeden chwali, inny krytykuje, samemu trzeba przetestować, tymbardziej, że jeden z kolegów na forum pisał, że chodzi bardzo szybko(15-18 MB/s.). Mam nadzieję, że oczy to wytrzymają :)

Zastanawiam się, czy internet na kartę jest dobry na dłużej, dla osoby korzystającej dotychczas z abonamentu, ale spokojnie mieściłem się w limicie 3GB, z tym, że wolny IPlus powodował zniechęcenie do większej ilości godzin. Korzystało się wtedy, gdy trzeba było, żadnej muzyki czy filmów, bo to wszystko było nie do ściągnięcia na EDGE.
Teraz jak będzie HSPA+, to inna sprawa i może warto jednak wybrać abonament?
testuje inne sieci
dexter18

sebekMB, jaki teraz masz zasięg Plusa czy T-Mobile ? W zależności ile będziesz korzystał lepiej opłaca się abonament. Ale najpierw sprawdzić zasięg operatorów.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

sebekMB, karta Playa głosowa czy Play Online na kartę? Virgin Mobile działa na sieci Playa z roamingiem Orange (bez Plusa).

kordirko, Mb, a nie MB. MB = 8 Mb. Play nie daje 32 Mb/s. ;)

ber66, jest wszystko aktualne, ale na wiki forumowej.
http://wiki.bez-kabli.pl/index.php?titl ... we_prepaid

Sami też możecie pomóc w tworzeniu tej wiki. Jak założyć konto macie w Pomocy na wiki.
http://wiki.bez-kabli.pl/index.php?title=Pomoc
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

sebekMB pisze:Teraz jak będzie HSPA+, to inna sprawa i może warto jednak wybrać abonament?
Po pierwsze aktualnie promocja w orange pakietu 6GB za 6zł, choć podobno przycinają transfer.
Po drugie jeśli sam kupisz modem, to nawet jeśli zdecydujesz się na abo to dzięki swoje sprzętowi dostaniesz dużo lepsze warunki e3131 (w play prepaid za 109zł) zwróci się bardzo szybko, długo przed końcem umowy.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
sebekMB

Ja na razie korzystam z Play Online na kartę. Modem E3131. Jak pisałem wcześniej, pierwsze wrażenia są pozytywne i za jakiś czas zamierzam przetestować Orange Free.
Również zaskakująco dobrze sprawuje się karta z Virgin Mobile. Widze, że Plus ma dużą konkurencję na rynku i to mocną konkurencję, jeśli chodzi o zwykły net(nie LTE).
Plusa również testuje na nowo zakupionym modemie E3131 i trudno jednoznacznie ocenić działanie. Są niestety częste przełączenia na EDGE, co miałem przy poprzednim modemie.
W Play i Virgin, praktycznie cały czas HSPA+, co zdecydowanie przemawia za tymi sieciami, ale Orange jak najbardziej chce przetestować, kierując sie wieloma opiniami z forum, często pozytywnymi.
testuje inne sieci
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Przełącz modem w tryb tylko 3G. ;)
kordirko

Post autor: kordirko »

dexter18 pisze:kordirko, HSPA+DC będą wyniki pozytywne ;)
Dzięki, właśnie testuję to AC+DC, bo zrobili już te anteny:

Obrazek
.
DL podskoczył o 35% ale UL spadł drastycznie o 84%.
Może w środku nocy będzie lepiej
dexter18

kordirko, co coś z UL nie za dobrze. Może jeszcze nie dokończyli w 100% i dlatego.
ODPOWIEDZ