Zmiana MAC w AP 900+ Czy sie da ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Zmiana MAC w AP 900+ Czy sie da ?
Witam Kolegów
Mam takie pytanie jak w temacie.
Mam tego AP Dlink 900 + i neta co mnie wpuszcza kompem do sieci po macu karty.
Chce na koncu kabelka podłaczyc tego apka i dalej do laptopa niech sygnał na radiu leci.No i tu jest problem bo o ile w kompach umiem przysłonic fizycznego maca jakas wartoscia ,to nie wiem jak to zrobic ( i czy sie <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> da?) w AP .
Czy tylko zgłoszenie do dostawcy nowego maca pozostaje?
W związku z tym prosze o pomoc biegłych w tym temacie kolegów.
Pozdrawiam Flat
Mam takie pytanie jak w temacie.
Mam tego AP Dlink 900 + i neta co mnie wpuszcza kompem do sieci po macu karty.
Chce na koncu kabelka podłaczyc tego apka i dalej do laptopa niech sygnał na radiu leci.No i tu jest problem bo o ile w kompach umiem przysłonic fizycznego maca jakas wartoscia ,to nie wiem jak to zrobic ( i czy sie <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> da?) w AP .
Czy tylko zgłoszenie do dostawcy nowego maca pozostaje?
W związku z tym prosze o pomoc biegłych w tym temacie kolegów.
Pozdrawiam Flat
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Zmiana MAC w AP 900+ Czy sie da ?
Rozumiem, że masz net dostarczany przez jakąś sieć lokalną po Ethernecie?
Obawiam się, że sama zmiana MACka w AP (o ile będzie możliwa) to nic nie da. Generalnie dla Twojego ISP zapewne będzie widoczny MAC Twojej karty sieciowej WiFi, gdyż AP będzie tu pracował jako switch zarządzalny, tyle że bezprzewodowy. Przynajmniej takie są moje doświadczenia. Jeżeli chcesz używać tylko jednego kompa po WiFi, to spróbuj na nim zmienić na karcie WiFi adres MAC, na taki jaki masz przypisany do usługi. Sprawdź to i daj nam znać. Pamiętaj tylko, że w jednym kompie nie powinno być dwóch kart z takim samym adresem MAC, bo sieć zgłupieje.
Jeżeli chcesz używać więcej kompów, to musisz mieć już router.
Obawiam się, że sama zmiana MACka w AP (o ile będzie możliwa) to nic nie da. Generalnie dla Twojego ISP zapewne będzie widoczny MAC Twojej karty sieciowej WiFi, gdyż AP będzie tu pracował jako switch zarządzalny, tyle że bezprzewodowy. Przynajmniej takie są moje doświadczenia. Jeżeli chcesz używać tylko jednego kompa po WiFi, to spróbuj na nim zmienić na karcie WiFi adres MAC, na taki jaki masz przypisany do usługi. Sprawdź to i daj nam znać. Pamiętaj tylko, że w jednym kompie nie powinno być dwóch kart z takim samym adresem MAC, bo sieć zgłupieje.
Jeżeli chcesz używać więcej kompów, to musisz mieć już router.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Użytkownik forum
Tzn jest tak:
Nie wiem czy to radiówka od providera (bo jestem tu czasowo)ale pewnie tak
Tylko 1 lapek a ze wgledu na psa (rozwala kable :angry5: 0) ma byc to radio.
U siebie mam Chello /tam mnie nie wpuszca po macu i nie ma tego problemu/.
Teraz co do Kolegi rady odnosnie wpisania maca do karty WiFi:
No i nie wiem jak teraz maca zmienic w laptopie bo jak teraz patrze w tej radiówce nie ma takiej opcji (ja zmieniałem zawsze ....połaczenia sieciowe-własciwosci-konfiguruj-zaawansowane i tam można było wpisac wartosc mac .
A tu lipa-nie ma takiej wartosci w karcie bezprzewodowej.
I co teraz?
Nie wiem czy to radiówka od providera (bo jestem tu czasowo)ale pewnie tak
Tylko 1 lapek a ze wgledu na psa (rozwala kable :angry5: 0) ma byc to radio.
U siebie mam Chello /tam mnie nie wpuszca po macu i nie ma tego problemu/.
Teraz co do Kolegi rady odnosnie wpisania maca do karty WiFi:
No i nie wiem jak teraz maca zmienic w laptopie bo jak teraz patrze w tej radiówce nie ma takiej opcji (ja zmieniałem zawsze ....połaczenia sieciowe-własciwosci-konfiguruj-zaawansowane i tam można było wpisac wartosc mac .

I co teraz?
-
Jeżeli byś miał radiówkę, to byś miał AP pracujacego w trybie Client, czyli APC. A o tym nie pisałeś nic.flatron316 pisze:Nie wiem czy to radiówka od providera (bo jestem tu czasowo)
Musisz użyć specjalnego programu, teraz nie pamiętam jego nazwy.... Jak znajdę, to podeślę linka.flatron316 pisze:(ja zmieniałem zawsze ....połaczenia sieciowe-własciwosci-konfiguruj-zaawansowane i tam można było wpisac wartosc mac .
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- Użytkownik forum
Nie zabardzo rozumiem to
A AP ten który chce założyc na koniec tego kabla jest mój prywatny nie sieci
w zwiazku z tym nie wiem o co chodzi wyzej.
Ale Kolego BliSki kombinuje tak:
Zgłosic do providera Maca z AP (mojego priv) a ew po przejsciu na kabel przysłaniac sie tym mackiem-bo myslałem że to sie da w Apku zmienic łatwo a tu lipa.
Napisz czy dobrze kombinuje ew jakies sugestie.
[/quote]
To blok ale do bloku prawdopodobnie net leci na radiu bo widze na innych blokach tez anteny 2,4 wiec mysle ze tak samo jest u mnie bo do mieszkania juz na kablu wchodzi.Jeżeli byś miał radiówkę, to byś miał AP pracujacego w trybie Client, czyli APC. A o tym nie pisałeś nic.
A AP ten który chce założyc na koniec tego kabla jest mój prywatny nie sieci
w zwiazku z tym nie wiem o co chodzi wyzej.
Ale Kolego BliSki kombinuje tak:
Zgłosic do providera Maca z AP (mojego priv) a ew po przejsciu na kabel przysłaniac sie tym mackiem-bo myslałem że to sie da w Apku zmienic łatwo a tu lipa.
Napisz czy dobrze kombinuje ew jakies sugestie.
[/quote]
- morion
- Specjalista bezprzewodowy-senior
kolego piekny... mac AP dlinka w ogole nie bedzie widoczny dla providera, ponieważ wszystkie urządzenia w trybie AP (nie APC) są przezroczyste dla sieci... widoczne są tylko mac kompa za tym AP
jutro to dzis... tyle że jutro 

-
- Użytkownik forum
Dzieki Kolego morion
Czyli pozostaje mi poszukac programu do zmiany Maca karty Wi Fi w lapie ew Kol BliSki mi podesle linka
Wszystko jasne teraz
Napisze czy sukces czy poległem
Pozdrówka
Czyli pozostaje mi poszukac programu do zmiany Maca karty Wi Fi w lapie ew Kol BliSki mi podesle linka

Wszystko jasne teraz
Napisze czy sukces czy poległem
Pozdrówka
- morion
- Specjalista bezprzewodowy-senior
-
Mi chodziło tylko o to, jak dochodzi do Ciebie.flatron316 pisze:Nie zabardzo rozumiem to [...]To blok ale do bloku prawdopodobnie net leci na radiu

Przepraszam może za użycie zbyt fachowego słownictwa, bo widzę, że nie zrozumiałeś, ale myślę, że morion już wszystko wyjaśnił

Znajdź ten czy inny program i spróbuj. Potem nam opisz wyniki.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- Użytkownik forum
No to wszystko jasne
Tak jak Kol Morion napisał Apek jest przezroczysty i trzeba zmienic MAC sieciówki na ten po którym provider do netu wpuszcza i jest wtedy OK
Sciagnałem SMACa i Mackeup do zmiany Maca
SMAC to szajs nie dosc że płatny(chyba ze ktos zna jakies linki freee) to jeszcze w niektórych wesjach nieaktywne pewne opcje (szczególnie funkcja *remove* moze komus przykrosc zrobic jak nie zadziała -u mnie nie działała-a maca starego nie spisał
) podsumowujac ogólnie kicha nie program.
Natomiast Mackeup jest prosty,działa super przywraca stare Macki ogólnie OK
Teraz mam inny problem kupiłem karte Wi Fi do laptopa na miniPC
Broadcom BCM94318MPG i nie widzi mi jej BIOS
Jak zrobic zeby ja zobaczył ?Ma ktos z Kolegów jakies sugestie?
Dodam ze karta kupiona na Allegro -używana,nie widzi jej bios na 2 lapach dell i compaqu .Moze poprostu uwalona jest?
Może ktos pomoże to nie bede nowego tematu zakładał.
flat

Tak jak Kol Morion napisał Apek jest przezroczysty i trzeba zmienic MAC sieciówki na ten po którym provider do netu wpuszcza i jest wtedy OK
Sciagnałem SMACa i Mackeup do zmiany Maca
SMAC to szajs nie dosc że płatny(chyba ze ktos zna jakies linki freee) to jeszcze w niektórych wesjach nieaktywne pewne opcje (szczególnie funkcja *remove* moze komus przykrosc zrobic jak nie zadziała -u mnie nie działała-a maca starego nie spisał

Natomiast Mackeup jest prosty,działa super przywraca stare Macki ogólnie OK
Teraz mam inny problem kupiłem karte Wi Fi do laptopa na miniPC
Jak zrobic zeby ja zobaczył ?Ma ktos z Kolegów jakies sugestie?
Dodam ze karta kupiona na Allegro -używana,nie widzi jej bios na 2 lapach dell i compaqu .Moze poprostu uwalona jest?
Może ktos pomoże to nie bede nowego tematu zakładał.
flat
-
Tak jak pisał Morion i jak ja pisałemflatron316 pisze:Tak jak Kol Morion napisał Apek jest przezroczysty

"Generalnie dla Twojego ISP zapewne będzie widoczny MAC Twojej karty sieciowej WiFi"
To właśnie od kilku postów piszemyflatron316 pisze:i trzeba zmienic MAC sieciówki na ten po którym provider do netu wpuszcza i jest wtedy OK

A nie jest tak, że producent laptopa blokuje pewne karty pewnych producentów? Czy nie wypisuje Ci jakichś komunikatów przy starcie? Że karta nie jest obsługiwana itd...?flatron316 pisze:Teraz mam inny problem kupiłem karte Wi Fi do laptopa na miniPC
Jaki to dokładnie notebook?
Też jest taka możliwość.flatron316 pisze:Moze poprostu uwalona jest?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- Użytkownik forum
No mam nadzieje ze jest uwalona (juz mailowalem sie ze sprzedawca wymieni mi) i nowa zatrybi.
Nie BliSki nic mi nie pisze bo w bios jest ze miniPCI enable a jak włożyłem inna to miniPCI wireless
Nie wiem czy jest blokowany przez producenta (ale masz racje czytałem o takich grypsach w HP) próbowałem na 2 dellach C640 i Compaqu i nic.
Pogrzebałem w necie ludzie pisza o zwiechach lapów ,przerywanym starcie biosu,itp ale nie widze czegos takiego jak zero reakcji
Dokładnie to Dell Latitude C640 i jak podłaczam do niego karte z 2 della to wszystko smiga (tak ze awarie slotu miniPCI wykluczam)
Aha no i zwykła winda xp bo u linuksiarzy czytałem tez bywaja problemy z wifi.
Nie BliSki nic mi nie pisze bo w bios jest ze miniPCI enable a jak włożyłem inna to miniPCI wireless
Nie wiem czy jest blokowany przez producenta (ale masz racje czytałem o takich grypsach w HP) próbowałem na 2 dellach C640 i Compaqu i nic.
Pogrzebałem w necie ludzie pisza o zwiechach lapów ,przerywanym starcie biosu,itp ale nie widze czegos takiego jak zero reakcji
Dokładnie to Dell Latitude C640 i jak podłaczam do niego karte z 2 della to wszystko smiga (tak ze awarie slotu miniPCI wykluczam)
Aha no i zwykła winda xp bo u linuksiarzy czytałem tez bywaja problemy z wifi.
-
Jak się nic nie wyjaśni z nową kartą, to czy problem współpracy z danym laptopem nie było poruszany na -> tutaj.flatron316 pisze:nic mi nie pisze bo w bios jest ze miniPCI enable a jak włożyłem inna to miniPCI wireless
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- Użytkownik forum
BliSki
Twój linek to mnie na główną stronke wywala i czuje tam sie zagubiony
Ma gosc sprawdzic karte ale sie zarzekał ze były sprawdzane przed wysyłką i musi byc sprawna.Słyszałem o blokadach w HP i IBM ale wtedy pojawia sie podobno taki komunikat
"1802: Unauthorized network card"
A zobacz tą aukcje http://www.allegro.pl/item227775234_del ... 0_b_g.html
Tam jest karta ,oklejona naklejka Della a robiona na chipsecie tym samym co ta co kupiłem.No to jak na moje niskie IQ powinna chociaż być widoczna w lapie a tu kompletne echo
PS Jak mozesz daj tego linka ale juz konkretnie do mojego problemu
POST_2:
Oki sam znajde szukajka to inne forum
Dzieki
--
Nie piszemy posta pod postem chyba ze z 1 dniowym opoznieniem. Uzyj opcji
Moderator-> Fanta
Twój linek to mnie na główną stronke wywala i czuje tam sie zagubiony

Ma gosc sprawdzic karte ale sie zarzekał ze były sprawdzane przed wysyłką i musi byc sprawna.Słyszałem o blokadach w HP i IBM ale wtedy pojawia sie podobno taki komunikat
"1802: Unauthorized network card"
A zobacz tą aukcje http://www.allegro.pl/item227775234_del ... 0_b_g.html
Tam jest karta ,oklejona naklejka Della a robiona na chipsecie tym samym co ta co kupiłem.No to jak na moje niskie IQ powinna chociaż być widoczna w lapie a tu kompletne echo

PS Jak mozesz daj tego linka ale juz konkretnie do mojego problemu
POST_2:
Oki sam znajde szukajka to inne forum
Dzieki
--
Nie piszemy posta pod postem chyba ze z 1 dniowym opoznieniem. Uzyj opcji

-
Tak miało być. Trzeba użyć szukajki i trochę własnej pracyflatron316 pisze:Twój linek to mnie na główną stronke wywala i czuje tam sie zagubiony![]()

Pozdr, (R) BliSki. (tm)