Sieć na odległość (adsl-antena-antena-router)

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
reinmar
Początkujący użytkownik forum

Sieć na odległość (adsl-antena-antena-router)

Post autor: reinmar »

Dzień dobry!

Jestem w trakcie przywracania do życia niegdyś istniejącej sieci. Schemat ideowy wygląda następująco:

Kod: Zaznacz cały

TP-Link 54M ADSL2+ --- komputer
   |              \
   |               +-----komputer
   |
TechnicLan WAR-54GS (antena 1)
   .
   .
   .
TechnicLan WAR-54GS (antena 2)
   |
   |
TechnicLan WAR-54GS
TP-Link (192.168.1.1) odbiera ADSLa (PPPoA) i pracuje jako router dla kilku podpiętych przewodami komputerów oraz jako AP rozgłaszając sieć WiFi w budynku A. Podłączyłem do niego Techniclana #1 po statycznym IP (192.168.1.169). Ten pracuje jako AP i rozgłasza sieć siec_szeloby w kierunku drugiej anteny. W opcjach LAN nadałem jemu numer 192.168.2.1, a adresy przyznaję 100-199.

Techniclan #2 pracuje jako AP client. Opcje WAN zostawiłem, w LAN nadałem mu adres 192.168.2.2 i adresy do przydziału 200-254. Wygląda na to, że odbiera sygnał od anteny #1, bo gdy podłączę się do jego portu LAN laptopem to mam dostęp do obu anten (w przeglądarce podając ich adresy IP). Nie mam za to internetu, ani dostępu do TP-Linka, podczas gdy będąc podłączonym po Wi-Fi do sieci_szeloby mam dostęp do wszystkich trzech routerów.

Nie bardzo wiem, co mam zrobić, aby ten net ruszył. Czy to problem adresów, czy czego innego:( Dodam, że nie chciałbym mostkować anten, bo te TechnicLany mają potem problemy ze sobą (reset do ustawień fabrycznych bywa problematyczny).
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Sieć na odległość (adsl-antena-antena-router)

Post autor: key »

System zacowuje sie dokladnie tak jak powinien - masz dwie niezalezne sieci.
reinmar pisze:Techniclan #2 pracuje jako AP client. Opcje WAN zostawiłem, w LAN nadałem mu adres 192.168.2.2 i adresy do przydziału 200-254.
Wylacz DHCP i zmien IP na 192.168.1.x
Nie pomagam na PW.
reinmar

key pisze:System zacowuje sie dokladnie tak jak powinien - masz dwie niezalezne sieci.
Przyznaję, że tego się spodziewałem -- poprawnego działania xD

No dobra, zajęło to chwilę, bo router potrzebował resetu, tym niemniej:
Techniclan #2 dostał tę samą konfigurację, ale zmieniłem adres LANowy na 192.168.1.170 i wyłączyłem DHCP. Gdy router znalazł się w zasięgu rozgłaszanej sieci przez #1, to podłączony do niego laptop otrzymał adres od routera #1 (brama domyślna 192.168.2.1): 192.168.2.103.

Mam dostęp do routera #1 i do Tp-Linka, jest internet, nie mogę się dobić do routra #2. W zasadzie powinienem być zadowolony, bo efekt jest, taki jak zamierzony, ale nurtuje mnie czemu teraz działa, a wcześniej nie tj. czemu te sieci były niezależne.

I na koniec pytanie, do LANu anteny #2 chcę podłączyć router, który będzie rozgłaszał WiFi w budynku i do którego podłączę pozostałe komputery na przewodach. Jak skonfigurować WAN? Podać sztywne IP dla sieci 192.168.2.x i ustawić bramę domyślą jako 192.168.2.1? Co z serwerami DNS?

No i dziękuję za dotychczasową pomoc;)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

reinmar pisze:Mam dostęp do routera #1 i do Tp-Linka, jest internet, nie mogę się dobić do routra #2.
Nie wiem co masz na mysli mowiac router 1, router 2 itd, ale dziala jak powinno - masz dalej dwie sieci i podwojny NAT.

Powtorze sie jeszcze raz - skonfiguruj wszysto na jedna siec. Nie uzywaj routerow wewnatrz sieci, jedynie AP.
reinmar pisze:Jak skonfigurować WAN?
Wylaczyc.
reinmar pisze:Co z serwerami DNS?
Maja pojsc przez DHCP z routera DSL.
Nie pomagam na PW.
reinmar

key pisze:Nie wiem co masz na mysli mowiac router 1, router 2 itd, ale dziala jak powinno - masz dalej dwie sieci i podwojny NAT.
Rzeczywiście, wyraziłem się nieprecyzyjnie. Pisząc router 1 miałem na myśli AP, router 2 klienta AP. Skonfigurowałem tak, jak mi poradziłeś i śmiga bez zarzutu. Dziękuję za pomoc!

Temat do zamknięcia.
ODPOWIEDZ