Udostepnienie internetu mobilnego przez router na telefony.
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Udostepnienie internetu mobilnego przez router na telefony.
Witam mam modem wbudowany w laptopaie T420 - Gobi3000 , chcialbym udostepnic internet przez router Techniclan WAR-54G V2 . Probowalem roznych rozwiazan i cos mi to nie wychodzi takze prosze o pomoc. Laptop z routerem lacze kablem Rj 45.Pozdrawiam
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Udostepnienie internetu mobilnego przez router na telefony.
Skoro laptop masz włączony i zapewne masz kartę WiFi w laptopie to prościej będzie ominąć router i zrobić wirtualny router z laptopa. W Windows 7 jest specjalny mechanizm i punkt dostępu będzie wyglądać jak router.
http://www.pcformat.pl/Wi-Fi-bez-routera,a,870,strona,1
http://www.pcformat.pl/Wi-Fi-bez-routera,a,870,strona,1
-
- Użytkownik forum
Tylko zasadnicze pytanie: Czy telefon z windows 8 na pokladzie bedzie mogl z tego internetu korzystac?Wolalbym raczej przez router , wtedy wiadomo ze telefon nie bedzie miec problemow.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Będzie mógł bo sieć jest widoczna jako AP, a nie ad-hoc.
Proponuję spróbować skonfigurować tak połączenie bo to raptem 5 minut. Jeśli nie będzie działać to skorzystamy z routera. Część kroków będzie taka sama jak w tym poradniku.
Proponuję spróbować skonfigurować tak połączenie bo to raptem 5 minut. Jeśli nie będzie działać to skorzystamy z routera. Część kroków będzie taka sama jak w tym poradniku.
-
- Użytkownik forum
Ok zrobilem jak mowi poradnik. Podlaczam sie telefonem i nie ma internetu . A pisze w polaczeniu ze jest.
A wiec tak na windows phone dziala, na symbianie nie:D
A wiec tak na windows phone dziala, na symbianie nie:D
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ustawiłeś udostępnianie prawidłowo na komputerze? Chodzi o udostępnienie połączenia z Gobi karcie sieciowej WiFi.
-
- Użytkownik forum
Raczej tak skoro na windows phone dziala, ale na symbianie nie chce bardzo to dziwne. I pytanie czy Gobi 3000 to lepszy sprzet niz huawei e173? czy takze maks predkosc to 7mbit?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Masz na symbiane włączone DHCP? Dziwne bo mi z E52 to działa bez problemu.
Nie wiem jaki ten Gobi 3000 jest. To jest jakiś standard bo robi to zarówno Option jak i Sierra. Jakie parametry ma twoja wersja to nie mam pojęcia. HSPA+ powinno być do 14,4 Mb/s, ale nie mam pewności. Musisz zobaczyć w swojej instrukcji/specyfikacji.
Nie wiem jaki ten Gobi 3000 jest. To jest jakiś standard bo robi to zarówno Option jak i Sierra. Jakie parametry ma twoja wersja to nie mam pojęcia. HSPA+ powinno być do 14,4 Mb/s, ale nie mam pewności. Musisz zobaczyć w swojej instrukcji/specyfikacji.
-
- Użytkownik forum
Takze mam e52, nie pomyslalem o DHCP. Moja Gobi 3000 robi Sierra, chyba calkiem niezla karta Wwan.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Mam Sierre, ale MC8700 i router 753. Poprzednio 881. Kolejne też będą Sierry. 
Działa po włączeniu DHCP?

Działa po włączeniu DHCP?
-
- Użytkownik forum
Teraz palne glupa , nie wiem jak w E52 ustawic DHCP. Pozatym jesli chodzi o rozsyl internetu jednak wolalbym z routera , bo gdy bede robic twoim pierwszym sposobem zawsze pod odpaleniu laptopa bede musial to robic, Sierra lepsza niz huawei? jeden mi juz padl i poszedl na serwis- Baba uparcie twierdzila ze nie mam zasiegu:D
Sierra MC 8355 taka posiadam.Teraz nie chce dzialac sposob 1
netsh wlan start hostednetwork
Nie można uruchomić sieci obsługiwanej.
Grupa lub zasób nie jest w odpowiednim stanie, aby można było wykonać żądaną ope
rację.
Sierra MC 8355 taka posiadam.Teraz nie chce dzialac sposob 1
netsh wlan start hostednetwork
Nie można uruchomić sieci obsługiwanej.
Grupa lub zasób nie jest w odpowiednim stanie, aby można było wykonać żądaną ope
rację.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jeśli nic nie zmieniałeś w ustawieniach E52 to powinno być DHCP.
Osobiście uważam Sierrę za lepszego producenta bo robi głównie dla przemysłu, a to wymusza inną jakość. Ogólnie mam dobrze doświadczenia. Niemniej jednak u każdego producenta zdarzają się wpadki i felerne sztuki. U Sierry był jeden wadliwy model na USB jakiś czas temu. Nie pamiętam teraz numeru.
OK, to skoro chcesz korzystać z routera to można. Opcję z kartą WiFi możesz wyłączyć.
Wszystkie karty sieciowe daj na automatyczne pobieranie IP. Udostępnij połączenie z MC8355 karcie sieciowej LAN. Podłącz się kablem do routera w miejsce oznaczone jako WAN. W routerze ustaw pobieranie adresu na automatyczny. Powinno działać.
Osobiście uważam Sierrę za lepszego producenta bo robi głównie dla przemysłu, a to wymusza inną jakość. Ogólnie mam dobrze doświadczenia. Niemniej jednak u każdego producenta zdarzają się wpadki i felerne sztuki. U Sierry był jeden wadliwy model na USB jakiś czas temu. Nie pamiętam teraz numeru.
OK, to skoro chcesz korzystać z routera to można. Opcję z kartą WiFi możesz wyłączyć.
Wszystkie karty sieciowe daj na automatyczne pobieranie IP. Udostępnij połączenie z MC8355 karcie sieciowej LAN. Podłącz się kablem do routera w miejsce oznaczone jako WAN. W routerze ustaw pobieranie adresu na automatyczny. Powinno działać.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Tam fabrycznie jest i nie da się tego zmienić.ja.michal pisze:eśli nic nie zmieniałeś w ustawieniach E52 to powinno być DHCP.
-
- Użytkownik forum
Koniecznie WAN? Gdy podlaczam nie moze uzyskac identyfikacji sieci, ani nie mozna wejsc na router.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jaco, da się ustawić stałe adresy IP dla danej sieci.
Elektronik113, to wtedy będziesz musiał ustawić stałe IP na urządzeniach, które mają się łączyć z siecią.
Elektronik113, to wtedy będziesz musiał ustawić stałe IP na urządzeniach, które mają się łączyć z siecią.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Nie grzebałem tam i nie zamierzam. U mnie na E52 działa jak należy czy to z moim routerem czy sąsiadaja.michal pisze:Jaco, da się ustawić stałe adresy IP dla danej sieci.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie zmienia to faktu, że się da.