Most WDS i problemy z nim związane

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lortap
Początkujący użytkownik forum

Most WDS i problemy z nim związane

Post autor: lortap »

Witam

Posiadam zrobiony most WDS Bridge pomiędzy dwoma routerami:
-Sagemcom F@st 2704 - "Router główny" - nadający sygnał
-TP Link TL-WR741ND - pracuje jako "stacja bazowa" - łapie sygnał , wzmacnia go i rozsyła dalej

Most działa poprawnie, mam jednak problem ze spadkiem prędkości po stronie TP Linku i to dość mocno (na dole łapie mi 8-9 mb/s, a na górze, gdzie pracuje TP-Link prędkość wynosi 2-4 mb/s). Również dość często router TP-Linka "zawiesza się" (nie przechodzą PINGI, nic), po wyłączeniu i złapaniu sygnału z dołu (lub restarcie) wraca wszystko do normy.

Czym to jest spowodowane? Most sam w siebie działa poprawnie. Przypisane mam stałe IP po MACach dla urządzeń pracujących na codzień w sieci.

Pozdrawiam

Patryk
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Most WDS i problemy z nim związane

Post autor: krystianb »

lortap pisze:Czym to jest spowodowane?
Mostem, czyli w praktyce funkcją repeater. Jest to wzorowy przykład działania tego rozwiązania. Kup odpowiednio długi kawał kabla ethernet podłącz z jednej strony do sagecoma, z drugiej zresetuj router do ustawień fabrycznych, wyłącz dhcp i wepnij ww kabel w gniazdo lan.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
jimmy29
Stały użytkownik forum

Post autor: jimmy29 »

Czym to jest spowodowane
Poziomem sygnału no i stratami charakterystycznymi dla tego trybu - tu masz jeszcze inne sposoby - Mój Link
Kup odpowiednio długi kawał kabla ethernet podłącz z jednej strony do sagecoma, z
Także popieram takie rozwiązanie.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

lortap pisze:Posiadam zrobiony most WDS Bridge pomiędzy dwoma routerami:
To nie jest most, tylko repeater. Client ma jedno radio do ustawienia polaczenia i dystrybucji. W moscie masz tylko polaczenie.
jimmy29 pisze:tu masz jeszcze inne sposoby - Mój Link
Polowa tego co tam jest napisane jest bzdura.
Nie pomagam na PW.
jimmy29
Stały użytkownik forum

Polowa tego co tam jest napisane jest bzdura.
To jest twoje opinia, ale może więcej szczegółów. Jestem otwarty na sugestie, mogę poprawić jeżeli twoje uwagi będą merytoryczne.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie chce mi sie poprawiac bladow ktore juz byly milion razy dyskutowane.

do poprawki sa punkty: 2, 4, 5.

Punkt 2 - antena jedynie zmienia forme w jakiej "oswietla" powierzchnie wykozystujac ta sama ilosc energi. Trzebadobrze wiedziec co robisz, zeby ja wykozystac.

reszte sam se poszukaj...
Nie pomagam na PW.
jimmy29
Stały użytkownik forum

key pisze:Punkt 2 - antena jedynie zmienia forme w jakiej "oswietla" powierzchnie wykozystujac ta sama ilosc energi. Trzebadobrze wiedziec co robisz, zeby ja wykozystac.
Sposób tani i prosty w wykonaniu ale często nie przynoszący pożądanych efektów (jakość anten) i brak doświadczenia użytkowników. - dopisałem

4 i 5 chodzi co o straty jakie są wprowadzane przez funkcję repeater w sieci? Jest w minusach zaznaczone.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

jimmy29 pisze:ale często nie przynoszący pożądanych efektów (jakość anten)
To nie ma nic wspolnego z jakoscia anten. Poczytaj i zrozum: http://en.wikipedia.org/wiki/Radiation_pattern + przypisy.
jimmy29 pisze:chodzi co o straty jakie są wprowadzane przez funkcję repeater w sieci?
Przepustowosc, interferencje...........
Nie pomagam na PW.
jimmy29
Stały użytkownik forum

Zdaję sobie z tego sprawę że pracę magisterską albo doktorancką z tego można napisać i to nie jedną. Mój poradnik jest czysto poglądowy i wskazuje tylko możliwości dla użytkowników urządzeń SOHO (normalny kowalski).
Do napisania tego mini poradnika skłoniło mnie coraz więcej zapytań na forach internetowych (elektroda, pclab, dvhk - też tam piszę) i to aby nie przepisywać ciągle tego samego. Zwykłemu użytkownikowi to wystarczy. Nie będę nikogo zanudzał wzorami i charakterystykami promieniowania czy zysku energetycznego bo nie o to tu chodzi. Ten kto będzie chciał to znaleźć to sobie poszuka w sieci lub w książkach.
Dzięki za sugestie i pozdrawiam.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Zdaję sobie z tego sprawę że pracę magisterską albo doktorancką z tego można napisać i to nie jedną.
To jest za malo, zeby nawet teze wystawic.
jimmy29 pisze:Mój poradnik jest czysto poglądowy i wskazuje tylko możliwości dla użytkowników urządzeń SOHO (normalny kowalski).
Co nie zmienia faktu, ze piszesz bzdury, ktore prowadza do wydawania pieniedzy na rozwiazania ktore nie maja prawa dzialac.
Nie pomagam na PW.
jimmy29
Stały użytkownik forum

key pisze:To jest za malo, zeby nawet teze wystawic.
Mamy w tej kwestii inne zdanie.
key pisze:Co nie zmienia faktu, ze piszesz bzdury, ktore prowadza do wydawania pieniedzy na rozwiazania ktore nie maja prawa dzialac.
Wszystkie sposoby sprawdziłem w warunkach domowych i nie było żadnych problemów. Wiec nie życzę sobie pisanie że to jakieś naciąganie. Dostałem już wiele podziękowań za rozwiązanie problemów z zasięgiem na podstawie tego poradnika i z tego się cieszę.
Tak jak powiedziałem nie wdaję się w dyskusje typowo akademickie bo prawdopodobnie nie ta klasa wagowa miedzy nami ale myślę że zwykłemu kowalskiemu to pomaga. Nie jest moim zamierzeniem naciąganie kogokolwiek tylko pomoc i rozjaśnienie ciemności. Jak dla mnie temat zakończony.
Pozdrawiam jimasek.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

jimmy29 pisze:Mamy w tej kwestii inne zdanie.
Moje wynika z tego, ze obronilem prace. A ty?
jimmy29 pisze:Wszystkie sposoby sprawdziłem w warunkach domowych i nie było żadnych problemów.
W takim razie gratuluje miarodajnosci "doswiadczen".
jimmy29 pisze:Tak jak powiedziałem nie wdaję się w dyskusje typowo akademickie bo prawdopodobnie nie ta klasa wagowa miedzy nami
Najwyrazniej. Roznica jest mniej wiecej jak miedzy wykwalifikowanym kucharzem a nastolatka, ktora wrzucila cos do garnka i przez przypadek nikt sie nie pochorowal.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ