Most WDS i problemy z nim związane
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Most WDS i problemy z nim związane
Witam
Posiadam zrobiony most WDS Bridge pomiędzy dwoma routerami:
-Sagemcom F@st 2704 - "Router główny" - nadający sygnał
-TP Link TL-WR741ND - pracuje jako "stacja bazowa" - łapie sygnał , wzmacnia go i rozsyła dalej
Most działa poprawnie, mam jednak problem ze spadkiem prędkości po stronie TP Linku i to dość mocno (na dole łapie mi 8-9 mb/s, a na górze, gdzie pracuje TP-Link prędkość wynosi 2-4 mb/s). Również dość często router TP-Linka "zawiesza się" (nie przechodzą PINGI, nic), po wyłączeniu i złapaniu sygnału z dołu (lub restarcie) wraca wszystko do normy.
Czym to jest spowodowane? Most sam w siebie działa poprawnie. Przypisane mam stałe IP po MACach dla urządzeń pracujących na codzień w sieci.
Pozdrawiam
Patryk
Posiadam zrobiony most WDS Bridge pomiędzy dwoma routerami:
-Sagemcom F@st 2704 - "Router główny" - nadający sygnał
-TP Link TL-WR741ND - pracuje jako "stacja bazowa" - łapie sygnał , wzmacnia go i rozsyła dalej
Most działa poprawnie, mam jednak problem ze spadkiem prędkości po stronie TP Linku i to dość mocno (na dole łapie mi 8-9 mb/s, a na górze, gdzie pracuje TP-Link prędkość wynosi 2-4 mb/s). Również dość często router TP-Linka "zawiesza się" (nie przechodzą PINGI, nic), po wyłączeniu i złapaniu sygnału z dołu (lub restarcie) wraca wszystko do normy.
Czym to jest spowodowane? Most sam w siebie działa poprawnie. Przypisane mam stałe IP po MACach dla urządzeń pracujących na codzień w sieci.
Pozdrawiam
Patryk
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Most WDS i problemy z nim związane
Mostem, czyli w praktyce funkcją repeater. Jest to wzorowy przykład działania tego rozwiązania. Kup odpowiednio długi kawał kabla ethernet podłącz z jednej strony do sagecoma, z drugiej zresetuj router do ustawień fabrycznych, wyłącz dhcp i wepnij ww kabel w gniazdo lan.lortap pisze:Czym to jest spowodowane?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Stały użytkownik forum
Poziomem sygnału no i stratami charakterystycznymi dla tego trybu - tu masz jeszcze inne sposoby - Mój LinkCzym to jest spowodowane
Także popieram takie rozwiązanie.Kup odpowiednio długi kawał kabla ethernet podłącz z jednej strony do sagecoma, z
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To nie jest most, tylko repeater. Client ma jedno radio do ustawienia polaczenia i dystrybucji. W moscie masz tylko polaczenie.lortap pisze:Posiadam zrobiony most WDS Bridge pomiędzy dwoma routerami:
Polowa tego co tam jest napisane jest bzdura.jimmy29 pisze:tu masz jeszcze inne sposoby - Mój Link
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
To jest twoje opinia, ale może więcej szczegółów. Jestem otwarty na sugestie, mogę poprawić jeżeli twoje uwagi będą merytoryczne.Polowa tego co tam jest napisane jest bzdura.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie chce mi sie poprawiac bladow ktore juz byly milion razy dyskutowane.
do poprawki sa punkty: 2, 4, 5.
Punkt 2 - antena jedynie zmienia forme w jakiej "oswietla" powierzchnie wykozystujac ta sama ilosc energi. Trzebadobrze wiedziec co robisz, zeby ja wykozystac.
reszte sam se poszukaj...
do poprawki sa punkty: 2, 4, 5.
Punkt 2 - antena jedynie zmienia forme w jakiej "oswietla" powierzchnie wykozystujac ta sama ilosc energi. Trzebadobrze wiedziec co robisz, zeby ja wykozystac.
reszte sam se poszukaj...
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Sposób tani i prosty w wykonaniu ale często nie przynoszący pożądanych efektów (jakość anten) i brak doświadczenia użytkowników. - dopisałemkey pisze:Punkt 2 - antena jedynie zmienia forme w jakiej "oswietla" powierzchnie wykozystujac ta sama ilosc energi. Trzebadobrze wiedziec co robisz, zeby ja wykozystac.
4 i 5 chodzi co o straty jakie są wprowadzane przez funkcję repeater w sieci? Jest w minusach zaznaczone.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To nie ma nic wspolnego z jakoscia anten. Poczytaj i zrozum: http://en.wikipedia.org/wiki/Radiation_pattern + przypisy.jimmy29 pisze:ale często nie przynoszący pożądanych efektów (jakość anten)
Przepustowosc, interferencje...........jimmy29 pisze:chodzi co o straty jakie są wprowadzane przez funkcję repeater w sieci?
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Zdaję sobie z tego sprawę że pracę magisterską albo doktorancką z tego można napisać i to nie jedną. Mój poradnik jest czysto poglądowy i wskazuje tylko możliwości dla użytkowników urządzeń SOHO (normalny kowalski).
Do napisania tego mini poradnika skłoniło mnie coraz więcej zapytań na forach internetowych (elektroda, pclab, dvhk - też tam piszę) i to aby nie przepisywać ciągle tego samego. Zwykłemu użytkownikowi to wystarczy. Nie będę nikogo zanudzał wzorami i charakterystykami promieniowania czy zysku energetycznego bo nie o to tu chodzi. Ten kto będzie chciał to znaleźć to sobie poszuka w sieci lub w książkach.
Dzięki za sugestie i pozdrawiam.
Do napisania tego mini poradnika skłoniło mnie coraz więcej zapytań na forach internetowych (elektroda, pclab, dvhk - też tam piszę) i to aby nie przepisywać ciągle tego samego. Zwykłemu użytkownikowi to wystarczy. Nie będę nikogo zanudzał wzorami i charakterystykami promieniowania czy zysku energetycznego bo nie o to tu chodzi. Ten kto będzie chciał to znaleźć to sobie poszuka w sieci lub w książkach.
Dzięki za sugestie i pozdrawiam.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To jest za malo, zeby nawet teze wystawic.Zdaję sobie z tego sprawę że pracę magisterską albo doktorancką z tego można napisać i to nie jedną.
Co nie zmienia faktu, ze piszesz bzdury, ktore prowadza do wydawania pieniedzy na rozwiazania ktore nie maja prawa dzialac.jimmy29 pisze:Mój poradnik jest czysto poglądowy i wskazuje tylko możliwości dla użytkowników urządzeń SOHO (normalny kowalski).
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Mamy w tej kwestii inne zdanie.key pisze:To jest za malo, zeby nawet teze wystawic.
Wszystkie sposoby sprawdziłem w warunkach domowych i nie było żadnych problemów. Wiec nie życzę sobie pisanie że to jakieś naciąganie. Dostałem już wiele podziękowań za rozwiązanie problemów z zasięgiem na podstawie tego poradnika i z tego się cieszę.key pisze:Co nie zmienia faktu, ze piszesz bzdury, ktore prowadza do wydawania pieniedzy na rozwiazania ktore nie maja prawa dzialac.
Tak jak powiedziałem nie wdaję się w dyskusje typowo akademickie bo prawdopodobnie nie ta klasa wagowa miedzy nami ale myślę że zwykłemu kowalskiemu to pomaga. Nie jest moim zamierzeniem naciąganie kogokolwiek tylko pomoc i rozjaśnienie ciemności. Jak dla mnie temat zakończony.
Pozdrawiam jimasek.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Moje wynika z tego, ze obronilem prace. A ty?jimmy29 pisze:Mamy w tej kwestii inne zdanie.
W takim razie gratuluje miarodajnosci "doswiadczen".jimmy29 pisze:Wszystkie sposoby sprawdziłem w warunkach domowych i nie było żadnych problemów.
Najwyrazniej. Roznica jest mniej wiecej jak miedzy wykwalifikowanym kucharzem a nastolatka, ktora wrzucila cos do garnka i przez przypadek nikt sie nie pochorowal.jimmy29 pisze:Tak jak powiedziałem nie wdaję się w dyskusje typowo akademickie bo prawdopodobnie nie ta klasa wagowa miedzy nami
Nie pomagam na PW.