Problem z wifi z liveboxa NEO

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
grom99
Użytkownik forum

Problem z wifi z liveboxa NEO

Post autor: grom99 »

Witam wszystkich. Do tej pory miałem internet na kablu i wszystko chodziło i nadal chodzi pięknie ale ostatnimi czasy trochę mi się pozmieniało tzn. został zakupiony nowy TV SAMSUNG 40" UEF6500 oraz przeszliśmy w domu na telefonię cyfrową co zmusza aby mieć telefon podłączony non stop do LB.
Router mam na parterze w pokoju gdzie jest jeden komputer stacjonarny, za ścianą mam gniazdko telefoniczne gdzie jest podłączony, po kablu idzie internet na piętro do drugiego komputera stacjonarnego, obok pokoju znajduje się drugi pokój i jeszcze obok salon gdzie jest nowy TV oraz drugie gniazdko telefoniczne.

Zamierzam zrobić wkońcu sieć bezprzewodową w domu, TV wykrywa liveboxa ale po wpisaniu hasła nie chce mi się z nim połączyć, podobnie miałem z komórką tylko że ona mi się połączyła na piętrze gdy wyłączyłem wszystkie zabezpieczenia.

Szukam pomocy odnośnie możliwych rozwiązań na jak najlepsze rozmieszczenie sieci bezprzewodowej wykorzystując LB choć rozumiem że jest to dosyć cienki sprzęt, mam wersję ze ściętym rogiem.
Pomyślałem żeby być może dokupić drugi router i podłączyć go do komputera na piętrze, może wtedy TV by go widział, chciałbym w ten weekend się do tego porządnie przymierzyć.

Dziękuje wszystkim za każdą pomoc.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z wifi z liveboxa NEO

Post autor: krystianb »

grom99 pisze:TV wykrywa liveboxa ale po wpisaniu hasła nie chce mi się z nim połączyć,
Przynajmniej w jedynce był guzik do rejestracji adresów mac urządzeń, jak jest w 2 nie wiem.
grom99 pisze:Pomyślałem żeby być może dokupić drugi router i podłączyć go do komputera na piętrze, może wtedy TV by go widział, chciałbym w ten weekend się do tego porządnie przymierzyć.
Jeśli chcesz mieć porządne wifi na 2 kondygnacjach to dokup dodatkowy AP (ewentualnie odpowiednio skonfigurowany router jeśli potrzebny jest switch) i podłącz kablem do LB.

Jest też druga opcja jeśli nie masz TV po kablu, ponoć orange daje usera i hasło do tego ichniejszego voipowego telefonu, teoretycznie do korzystania na komputerze, w praktyce ponoć bramka voip załatwia sprawę, i można LB spakować do pudła. Ale IMO jeśli nie sprawia innych problemów niż zasięg wifi nie ma sensu, dokupienie AP da o wiele lepsze rezultaty.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
grom99
Użytkownik forum

Ja jestem w tych sprawach raczej zielony.

Co masz na myśli pisząc AP?? Chcę zrezygnować z jakichkolwiek kabli, tak by było najlepiej.

Guzik do rejestracji mac urządzeń na liveboxie??

Livebox na parterze, telewizor na górze, to widocznie główna przeszkoda że nie łączy chyba.
jimmy29
Stały użytkownik forum

Post autor: jimmy29 »

Jest kilka możliwości na rozszerzenie zasięgu sieci bezprzewodowej w mieszkaniu - Mój link.
Myślę że dołożenie w twoim przypadku drugiego routera bezprzewodowego i połączenie kablowe z LB będzie dobrym rozwiązaniem.
grom99
Użytkownik forum

Przesyłam uproszczone szkice jak to na ten moment u mnie wygłąda.

PARTER:
http://imageshack.us/photo/my-images/838/od3m.jpg/

PIĘTRO 1:
http://imageshack.us/photo/my-images/593/g0rd.jpg/

To jaki router jako drugi najlepiej zakupić??

Jeszcze zapomniałem dodać że Livebox musiałby zostać przeniesiony na górne gniazdko ponieważ w salonie powinien być telefon tak jak miałem kiedyś, po zmiani nae telefonie cyfrową musiałem przenieść telefon na dół co jest bardzo niewygodnym rozwiązaniem.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

grom99 pisze: To jaki router jako drugi najlepiej zakupić??
Zaden. Potrzebujesz AP ktory podlaczasz kablem do routera
Nie pomagam na PW.
jimmy29
Stały użytkownik forum

Tak jak pisał kolega wyżej może być AP lub router bezprzewodowy który skonfigurujesz jako punkt dostępowy. Moja propozycja TP-Link WA701ND chyba że dostaniesz jeszcze WA500g.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

jimmy29 pisze: lub router bezprzewodowy który skonfigurujesz jako punkt dostępowy.
Najgoprsze rozwiazanie z wszystkich mozliwych.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

key pisze:Najgoprsze rozwiazanie z wszystkich mozliwych.
Co złego jest w wyłączeniu dhcp i złączeniu routerów gniazdami lan? Nie mówiąc już o instalacji alternatywnego softu i wyłączeniu wan'u.
jimmy29
Stały użytkownik forum

Myślę że nie ma co dyskutować które rozwiązanie jest lepsze a które gorsze. Niech autor tematu sam zdecyduje i wybierze coś dla siebie. Pozdrawiam.
grom99
Użytkownik forum

Dzięki wszystkim za pomoc. Wiem że decyzja należy do mnie ale możecie bliżej opisać jedno jak i drugie rozwiązanie.

Które rozwiązanie będzie tańsze a może lepiej dołożyć i być pewnym że wszystkie urządzenia będą śmigać po necie szybko.

To będzie moja pierwsza ingerencja w tych sprawach odkąd mamy w domu neostradę.

Więc jeszcze raz muszę zrobić tak:

Główne urządzenie czyli livebox (chyba że mam go wymienić na coś lepszego) daję do góry przy gniazdku telefonicznym i tutaj pytanie TV bez problemu powinien złapać sygnał czyli nawet teraz mogę zrobić taką próbę prawda?? Ale jak będzie górnym komputerem ponieważ chcę zrezygnować z kabla, jedyny użyty kabel może pozostać stary z góry na dół jak mam do tej pory.
jimmy29
Stały użytkownik forum

Osobiście brał bym router zawsze masz więcej portów ethernet (switch w routerze) i więcej możliwości konfiguracji np. TP-link WR740 zawsze możnesz wgrać gargoyle i masz też klienta czy repeater )przekaźnik).
key
*Mistrz bezprzewodowy*

krystianb pisze:Co złego jest w wyłączeniu dhcp i złączeniu routerów gniazdami lan?
Nic. Tylko ze to juz nie router ;)
Natomiast post na ktory odpowiadalem zinterpretowalem jako reapeter.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

grom99 pisze: jedyny użyty kabel może pozostać stary z góry na dół jak mam do tej pory.
I do podłączenia dodatkowego AP (może być tak jak opisałem wyżej) wystarczy. Pamiętaj tylko, że każde dopięte urządzenie obniża wydajność wifi. Najlepiej wszystkie nieprzenośne urządzenia podpinać kablem. Zrobisz jak chcesz, dopóki nie zaczniesz kombinować z repeaterami to jakoś to będzie działać.
grom99
Użytkownik forum

To ma wszystko śmigać a nie jakoś tam działać:-)) Mam neo o prędkości 10mb.

Rozumiem że router jest droższy od AP. Tylko jak pociągnę ten kabel z salonu do górnego komputera, z górnego do dolnego komp nie ma problemu. Może zakupić jakieś karty sieciowe do stacjonarnego komp.??

Co to są repeatery??
jimmy29
Stały użytkownik forum

Wzmacniacze sygnału - LINK
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

grom99 pisze:Rozumiem że router jest droższy od AP.
Niekoniecznie. Zakup AP ma sens jak potrzebujemy funkcji czystego ap client, choć i to oferują niektóre routery (w tej funkcji właściwie routerem nie są) W twoim przypadku radzę kupić router wyłączyć dhcp i podłączyć kabel lan-lan. Dodatkowy switch przyda Ci się prędzej niż myślisz (jak tylko zaczniesz przesyłać pliki po sieci wewnętrznej) Wtedy będziesz miał jeszcze 3 (przy dobrym routerze 4) porty do wykorzystania na piętrze.
grom99 pisze:Co to są repeatery??
Urządzenia które teoretycznie zapewniają dodatkowy zasięg wifi, praktycznie nie zapewniają żadnej wydajności i często powodują problemy.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

jimmy29 pisze:Wzmacniacze sygnału - LINK
Nie. Wzmacniacz to wzmacniacz, repeater to repeater.
Nie pomagam na PW.
jimmy29
Stały użytkownik forum

Wzmacniacz to wzmacniacz, repeater to repeater.
Dla mnie repeater jest rodzajem wzmacniacza sygnału.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Co nie oznacza ze to co ty mowisz jest poprawne.
Widzisz roznice miedzy mowieniem do mikrofonu a postawieniem w odleglosci x metrow osoby ktora bedzie glosno powtarzala wszystko co uslyszy?
Nie pomagam na PW.
jimmy29
Stały użytkownik forum

Zgadzam się z tobą, sam dobrze wiesz że na transmisję fal radiowych ma wpływ bardzo wiele czynników (zmiennych). Pytanie czy zwykły kowalski potrzebuje to wiedzieć?
grom99
Użytkownik forum

Zrobiłem próbę: Przeniosłem Liveboxa oraz telefon na górę do salonu przy gniazdku telefonicznym, SMART TV łączy bez problemu bezprzewodowo, na razie do górnego komp mam połączenie kablowe a na dole internetu nie mam wcale.

Więc teraz zakupuje drugi router do pokoju IV, on powinien się połączyć bezprzewodowo z Liveboxem i z tego nowego routera kablem podpinam KOMP 2 oraz KOMP 1 na dole.

Jakie polecacie dobre routery??
key
*Mistrz bezprzewodowy*

grom99 pisze:on powinien się połączyć bezprzewodowo z Liveboxem
Nie, powinien byc podlaczony kablem i skonfigurowany jako AP.
jimmy29 pisze:Pytanie czy zwykły kowalski potrzebuje to wiedzieć?
Jesli ma zrobic zeby dzialalo, to tak.
Nie pomagam na PW.
grom99
Użytkownik forum

A komputer stacjonarny nie może być jakoś podłączony bezprzewodowo z routerem tylko musi być na kablu??

Na kablu będę musiał wiercić dziury do góry z salony do pokoju IV:-//
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Moze, ale WiFi jest tylko namiastka sieci - co sie da, podlacz na kablu.

Poza tym: jesli jestes na roznych kondygnacjach, to nie lodz sie, ze bedziesz mial dobre polaczenie.
Nie pomagam na PW.
grom99
Użytkownik forum

Myślałem że czasy kiedy WiFi było słabe już minęły i teraz stoi na równi połączenia z kablem :-//

Rozumiem że nic nie trzeba jeszcze dokupować do komp stacjonarnego żeby łapał WiFi??

Jest mnóstwo tych routerów, możecie mi polecić takiego który będzie spełniał wymogi mojej aktualnej sytuacji w domu??

Bo chcę w tym tyg kupić żeby w weekend temat zakończyć.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

grom99 pisze:Myślałem że czasy kiedy WiFi było słabe już minęły
Nie.
grom99 pisze:Rozumiem że nic nie trzeba jeszcze dokupować do komp stacjonarnego żeby łapał WiFi??
Potrzebujesz karte WiFi
grom99 pisze:możecie mi polecić takiego który będzie spełniał wymogi mojej aktualnej sytuacji w domu?
Budzet?
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

grom99 pisze:Myślałem że czasy kiedy WiFi było słabe już minęły i teraz stoi na równi połączenia z kablem :-//
Można powiedzieć, że jest dokładnie odwrotnie, właśnie dlatego, że routerów jest tyle i w niskich cenach.
grom99
Użytkownik forum

Szczerze mówiąc nie ma budżetu, po prostu ma wszystko bardzo dobrze działać , zbliża się weekend więc muszę na dniach coś zakupić. Czy komputer ok.8 letni oraz 3 letni może mieć już w sobie kartę WiFi??
Pewnie jest to wątpliwe więc także bym prosił o sugestie także w tej sprawie.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

grom99 pisze:Szczerze mówiąc nie ma budżetu, po prostu ma wszystko bardzo dobrze działać
Frytka 7390. Tylko nie mow ze za drogo.
grom99 pisze:Czy komputer ok.8 letni oraz 3 letni może mieć już w sobie kartę WiFi??
Blaszak? Nie. Laptop? Tak.

Ale jesli ma byc blaszak, to podlacz kablem.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ