Konfiguracja wifi drukarki oraz Access point
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Konfiguracja wifi drukarki oraz Access point
Witam Serdecznie.
Jest to mój pierwszy temat na tym forum, gdyby okazało się ,że umieściłem go w niewłaściwym dziale to z góry przepraszam.
Przejdźmy do rzeczy.
Problem dotyczy Brother'a dcp-585cw i polega na tym, że drukarka nawiązuje połączenie z Access pointem(airca8-pro), wszytskie parametry tj. Adres IP, maska, brama, DHCP są skonfigurowane(raport konf sieci to potwierdza) jednak podczas instalacji sterownikow na laptopie podłączonym do tego samego SSID'a kreator nie odnajduje drukarki w sieci.
Po wpisaniu do konfiguratora adresu IP drukarki proces instalacyjny przebiega pomyslnie, jednak drukarka pozostaje w trybie offline. W sieci oraz instrukcji znalałem kilka ciekawych rad jednak okazały się one nieprzydatne. Proszę o pomoc, gdyż głowię się nad tym już od 2 dni i nie jestem w stanie rozwiązać tego problemu.
Jest to mój pierwszy temat na tym forum, gdyby okazało się ,że umieściłem go w niewłaściwym dziale to z góry przepraszam.
Przejdźmy do rzeczy.
Problem dotyczy Brother'a dcp-585cw i polega na tym, że drukarka nawiązuje połączenie z Access pointem(airca8-pro), wszytskie parametry tj. Adres IP, maska, brama, DHCP są skonfigurowane(raport konf sieci to potwierdza) jednak podczas instalacji sterownikow na laptopie podłączonym do tego samego SSID'a kreator nie odnajduje drukarki w sieci.
Po wpisaniu do konfiguratora adresu IP drukarki proces instalacyjny przebiega pomyslnie, jednak drukarka pozostaje w trybie offline. W sieci oraz instrukcji znalałem kilka ciekawych rad jednak okazały się one nieprzydatne. Proszę o pomoc, gdyż głowię się nad tym już od 2 dni i nie jestem w stanie rozwiązać tego problemu.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Konfiguracja wifi drukarki oraz Access point
Pierwsza myśl AP ma włączoną izolację klientów wifi - ap isolation lub podobnie, jeśli tak trzeba wyłączyć.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- wojteks
- *** Administrator ***
Czy można pingować drukarke? <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a>
Nie pomagam na PW!
-
Też pomyślałem o izolacji, jednak nie jestem w stanie tego znaleźć, wielce prawdopodobne, że nie posiada tej funkcji.
wojteks-> Nie mozna pingować drukarki.
wojteks-> Nie mozna pingować drukarki.
- wojteks
- *** Administrator ***
A przy podłączeniu komputera kablem?marek1762 pisze: Nie mozna pingować drukarki.
Co z firewalem/antywirusem?
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
marek1762, drukarka ma adres IP z automatu czy wpisywałeś ręcznie?
-
Jest ustawiony adres statyczny 192.168.0.102, maska na 255.255.255.0 oraz brama 192.168.0.1 (taka automatycznie przydzielona brame ma rowniez komputer podlaczony do sieci poprzez wifi).
Dzisiaj nie mam dostepu do urzadzenia, ale zakladajac ze po podlaczeniu laptopa do sieci przy pomocy kabla wszystko zaczyna dzialac wtedy co moze byc przyczyna takiego zachowania?
Zapomnialem dodac ze firewall windowsowski jak i oprogramowania zabezpieczajacego jest wylaczony.
Dzisiaj nie mam dostepu do urzadzenia, ale zakladajac ze po podlaczeniu laptopa do sieci przy pomocy kabla wszystko zaczyna dzialac wtedy co moze byc przyczyna takiego zachowania?
Zapomnialem dodac ze firewall windowsowski jak i oprogramowania zabezpieczajacego jest wylaczony.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
Dobrze, co w przypadku, gdyby faktycznie byla aktywna separacja ? Jakiej opcji szukać żeby to zmienic?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Opcji wylaczenia separacji.marek1762 pisze:Jakiej opcji szukać żeby to zmienic?
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ustaw na automat i sprawdź czy w ogóle pobierze adres. Możliwe, że drukarka się nie zapięła na wifi, pomimo pozornie poprawnego procesu autoryzacji.
-
Ok, najprawdopodobniej bedzie to wina serwera na linuxie ktory jest "centrala" sieci.
Wiem, ze byl resetowany i chyba tu lezy przyczyna zamieszania.
Dokladnie chodzi o uruchomienie iptables....
Wiem, ze byl resetowany i chyba tu lezy przyczyna zamieszania.
Dokladnie chodzi o uruchomienie iptables....