Ubiquiti NanoBridge M5 + panel sloneczny

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
banjanti
Użytkownik forum

Ubiquiti NanoBridge M5 + panel sloneczny

Post autor: banjanti »

Witam,

Bede budowal hopke przez wzgorze z wykorzystaniem 2 anten Ubiquiti NanoBridge M5 (maja 24v kazdy) z uzyciem panelu i baterii (nie bardzo da sie inaczej). Stosowal ktos takie rozwiazanie? (uzylem funkcji szukaj ale nic nie wyskoczylo wiec przepraszam z gory jezeli powtarzam pytanie)
Glownie chodzi mi o to jaki panel zastosowac, czy robic to na 110/220v i uzyc dolaczonego konwentera siecowego, czy jest jakas opcja zeby dac bezposrednio 24v do anteny?

Dzieki za podpowiedzi ;-)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Ubiquiti NanoBridge M5 + panel sloneczny

Post autor: krystianb »

Ja bym próbował znaleźć odpowiedni zasilacz dc-dc, z tego co wiem nanostation ma pasywne zasilanie, nie jest to 802.11af gdzie potrzebne są wyspecjalizowane układy. Nie ma sensu przechodzić przez wysokie napięcie, to tylko niepotrzebne straty energii na 2 przetwornicach.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Też tak uważam. Szkoda pieniędzy na przetwornice, a i kolejny układ, który może się popsuć. No i jednak bezpieczniej jak są mniejsze napięcia. O stratach krystianb już wspomniał.

[ Dodano: 2013-08-11, 13:43 ]
O takich hopkach i podobnym zasilaniu był spory wątek. Jeden gość w Boliwii o podobną sprawę pytał kilka miesięcy temu. Chyba to inaczej tam rozwiązał bo były warunki, ale dużo informacji się pojawiło. Poszukaj na forum.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

ja.michal pisze:Jeden gość w Boliwii o podobną sprawę pytał kilka miesięcy temu.
To byl dokladnie ten sam gosc ;)
banjanti pisze:czy jest jakas opcja zeby dac bezposrednio 24v do anteny?
Jest opcja: Panel solarny na 24V, odpowiednia ladowarka, dwa akku 12V w serii + dobrze policzona rezerwa.
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Można dorzucić jeszcze małą turbinę wiatrową 24-12 V kilka W tak jak to robią przy sygnalizacji przy drogach (panel solarny + wiatraczek).

Faktycznie, nie spojrzałem na Skąd. :roll: Myślałem, że kolega już po robocie. ;)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

ja.michal pisze:kilka W
NS M5 potrzebuje kolo 12W, razy 2, uwzgledniajac rezerwe 48h potrzebujesz jakiegos systemu zeby to wmiare sensownie zaladowac - n.p. w 6h. Daje 48h*12W*2/6h -> ~ 200W.

Panele o 100Wp maja ~2m² powierzchni, IMHO potrzebujesz ich minimum 4, kondycje paracy w Boliwii mocno odbiegaja od specyfikowanych.
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

key, pisałem o układzie hybrydowym - panel słoneczny + wiatrak. Są specjalne instalacje, które mają urządzenie, które steruje ładowaniem akumulatorów z dwóch źródeł.
Taka instalacja 1kW 500 W wiatrak + ponad 500 W panele + sterownik + akumulatory żelowe + przetwornica kosztuje koło 7500 zł.
Tutaj 1 kW nie potrzeba. ;)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

ja.michal pisze:pisałem o układzie hybrydowym
A ja pisalem o "pare Watt" ;)
ja.michal pisze:Taka instalacja 1kW 500 W wiatrak + ponad 500 W panele
Peak power. czyli zapomnij ze to osiagniesz. Przy dobrych wiatrach mozesz sie cieszyc z polowy.
ja.michal pisze:Tutaj 1 kW nie potrzeba.
Niewiele mniej -> Tak jak liczylem wyzej potrzebujesz pewne 200W. Biorac pod uwage ze moze dojsc do sytuacji ze bedzie dzialal albo wiatrak albo panel i ze nie osiagniesz pelnej wydajnosci, te 1kW jest wielkoscia w ktora bym celowal.
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

key, ciągłej 1 kW to nie będzie. Chyba że ciągle świeci na max i wieje optymalnie.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Przeciez caly czas to pisze.....
ja.michal pisze:Chyba że ciągle świeci na max
Nie w Boliwii. Na wydajnosc panela ma duzy wplyw jego temeratura - najlepiej jest, gdy swieci slonce i jest zimno. Przy temp. panela 60..80°C, wydajnosc bedzie kolo 40..60%.
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie byłem w Boliwii więc nie wiem. ;)
banjanti
Użytkownik forum

Tak, tak to ja ;-) Mam juz wszystko wyliczone i na pewno bede sie podpieral tylko solarem. Ubiquiti ciagnie 5.5 w z tego co pisza w specyfikacji, wiec 2 anteny to 11w.
http://www.ubiquitiworks.com/NanoBridge-M.asp
Wiec albo tu jest bubel, albo cos pomyliles Key. Skad masz te dane ze ciagnie 12w kazda?
Dc-dc faktycznie bedzie najlepsze. Tak tez myslalem ale wolalem dopytac. Na taki smieszny pobor mocy na pewno nie bede inwestowal w zadna turbine, obok stoja anteny roznych operatorow wlasnie na panelach wiec to rozwiazanie na pewno dziala.
W dzien jest mniej wiecej 20 stopni w "zime", do 30 w "lato" (w cieniu rzecz jasna) w niezbyt duzej wilgotnosci, takze nie uwazam aby byl jakikolwiek problem z efektywnoscia panela. Gadalem z gosciem co sprzedaje panele kilka dobrych lat i wg niego wydajnosc jest doskonala w tej okolicy.
Glownie chodzilo mi wlasnie o to czy uzyc inwentera do 110/220, ale wlasciwie po co.
No i bylem ciekawy czy ktos korzystal z jakiegos gotowego rozwiazania w tym temacie, czy po prostu trzeba kombinowac.
Dzieki za eksperyze i dyskusje.

PS Swieci przez 80% roku, w porze deszczowej moze popadac ze 3-4 dni pod rzad. Ostatecznie zawsze moge miec 2 baterie podladowane w domu i razie awarii podskoczyc i podmienic, nie mam tam jakos szczegolnie daleko. Albo tego dnia pograc w szachy :D
key
*Mistrz bezprzewodowy*

banjanti pisze:Skad masz te dane ze ciagnie 12w kazda?
Z specyfikacji zasilacza: http://www.ubiquitiworks.com/NanoStation-M.asp
Nie mozesz liczyc "na styk". Spojrzalem w zly produkt - NS a nie NB.
banjanti pisze:W dzien jest mniej wiecej 20 stopni w "zime", do 30 w "lato" (w cieniu rzecz jasna)
Panel musi byc w sloncu. Potrzebujesz temperature panela, nie powietrza.
banjanti pisze: takze nie uwazam aby byl jakikolwiek problem z efektywnoscia panela.
Widocznie ludzie projektujacy polprzewodniki nie znaja sie tak dobrze jak ty.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

banjanti pisze:W dzien jest mniej wiecej 20 stopni w "zime", do 30 w "lato" (w cieniu rzecz jasna) w niezbyt duzej wilgotnosci, takze nie uwazam aby byl jakikolwiek problem z efektywnoscia panela.
Problem w tym, że panel nagrzewa się dużo bardziej niż powietrze i przy takich temperaturach jest problem z jego chłodzeniem.

Co do wyboru urządzenia, to podejrzewam, że spokojnie można dostać gotową przetwornicę ~18-28V in 24V out. Bo nominalnie 24V na aku były by najbardziej rozsądne, pytanie czy w ogóle trzeba takie urządzenie stosować. Szkoda, że producent nie podaje dopuszczalnych napięć, bo z pewnym spadkiem poniżej 24V muszą sobie radzić, skoro dopuszczalne jest do 60m kabla "poe".
banjanti
Użytkownik forum

Z specyfikacji zasilacza: http://www.ubiquitiworks.com/NanoStation-M.asp
Nie mozesz liczyc "na styk". Spojrzalem w zly produkt - NS a nie NB.
Faktycznie na styk nie ma sensu, ale skoro mam 11.5w max (wg specyfikacji) to jak zaloze okolo 15w to mysle ze bedzie ok?
Panel musi byc w sloncu. Potrzebujesz temperature panela, nie powietrza.
Nie mam takich danych niestety, ale na wyskosci 1650m mozna zalozyc ze grzeje dobrze
banjanti pisze: takze nie uwazam aby byl jakikolwiek problem z efektywnoscia panela.
Widocznie ludzie projektujacy polprzewodniki nie znaja sie tak dobrze jak ty.
[/quote]

Po prostu ufam w to co powiedzial ktos z branzy robiacy ten biznes kilkanascie lat z Chinami. Widze tez ze wszystkie anteny dziala na panele bez problemu. Nie mam merytorycznego gruntu na dyskusje nad aspektem techincznym

Sprawa jest prosta - dam 2 panele po 100w, nie wystarczy to doloze :)

[ Dodano: 2013-08-11, 18:02 ]
Problem w tym, że panel nagrzewa się dużo bardziej niż powietrze i przy takich temperaturach jest problem z jego chłodzeniem.
Sila rzeczy, tylko jak pisalem stoji kilka paneli do anten tam gdzie chce to montowac i wyglada na to ze nie ma problemu
Co do wyboru urządzenia, to podejrzewam, że spokojnie można dostać gotową przetwornicę ~18-28V in 24V out. Bo nominalnie 24V na aku były by najbardziej rozsądne, pytanie czy w ogóle trzeba takie urządzenie stosować. Szkoda, że producent nie podaje dopuszczalnych napięć, bo z pewnym spadkiem poniżej 24V muszą sobie radzić, skoro dopuszczalne jest do 60m kabla "poe".
Dlatego bylem ciekawy czy ktos zna zagadnienie z praktyki

[ Dodano: 2013-08-11, 18:23 ]
No i jeszcze dochodzi kwestia tego ze jak dam system 24v to potrzebuje de facto podwojnej mocy zeby ladowac podwojna ilosc baterii.
Jak dam DC-DC to bede mial straty na konwersji, ale i tak chyba wyjde na tym do przodu bo beda mniejsze koszty baterii i zyskam stabilne 24v, jak uwazacie?

[ Dodano: 2013-08-11, 19:23 ]
W moich wyliczen na razie widze:
120w w panelach
100 AH w baterii
inwenter dc-dc 12-24

Straty na inwenterze przyjmujac dla spokoju 20%
mamy 150w panelach
i 120AH w baterii

Dajmy wiec te 200w w panelach dla spokoju i 150 AH w baterii (tak zeby nie schodzila ponizej 70%)

Nie bardzo rozumiem skad tutaj sie wziely jakies kilowaty :gwiazdki:
key
*Mistrz bezprzewodowy*

banjanti pisze:Nie bardzo rozumiem skad tutaj sie wziely jakies kilowaty
N.p. dlatego ze w nocy slonce zazwyczaj nie swieci, panel 100W nie bedzie dawal 100W, nigdy nie masz 100% slonca.... Wszystko masz wyliczone pare postow wyzej.
banjanti pisze:No i jeszcze dochodzi kwestia tego ze jak dam system 24v to potrzebuje de facto podwojnej mocy zeby ladowac podwojna ilosc baterii.
Heeeee.....? Sa systemy ktore pracuja na 24V, n.p. dla lodzi czy ciezarowek.
banjanti pisze:zyskam stabilne 24v, jak uwazacie?
Te 24V nie musza byc bardzo stabilne, w NS jest converter DC/DC. Jak dasz 20V, to pociagnie ciut wiecej pradu.
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

We wszystkim daje się zawsze rozwiązania nadmiarowe. To jak z jazdą samochodem. Przecież nie jeździsz benzyniakiem cały czas na 6 000 obrotów tylko w zakresie optymalnym.

[ Dodano: 2013-08-12, 12:56 ]
Tak w ogóle to się potem pochwal jakimiś fotkami jak to wyszło. ;)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

ja.michal pisze:Przecież nie jeździsz benzyniakiem cały czas na 6 000 obrotów
Zalezy od auta. Sprobuj taka Corsa 1.2l plynnie poruszac sie po autostradzie ;)
ja.michal pisze:We wszystkim daje się zawsze rozwiązania nadmiarowe.
Raczej: produceci sprzetu podaj zawsze zbyt duze liczby. Musisz uwzglednic, ze moc wybita na panelu osiagniesz tylko w optymalnych warunkach laboratoryjnych. W realnym swiecie mozesz miec tylko 50% albo i mniej.
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

key pisze: Zalezy od auta. Sprobuj taka Corsa 1.2l plynnie poruszac sie po autostradzie ;)
W końcu taki samochodzik zajeździsz. Corsa 1.2 to nie na autostrady. Nie o to mi chodziło, żeby pisać jaki samochód jakie ma obroty, ale po mieście nie masz 6000. Na u siebie w 1.4 na autostradzie przy 140 mam niecałe 5000.
key pisze: Raczej: produceci sprzetu podaj zawsze zbyt duze liczby. Musisz uwzglednic, ze moc wybita na panelu osiagniesz tylko w optymalnych warunkach laboratoryjnych. W realnym swiecie mozesz miec tylko 50% albo i mniej.
Przecież w specyfikacji jest napisana wydajność paneli i jak spada z wiekiem. Po 2 latach chyba o 20%, albo coś pokręciłem.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

ja.michal pisze:Przecież w specyfikacji jest napisana wydajność paneli i jak spada z wiekiem.
Nie tylko o wiek mi chodzi. Wazna jest tez m.i. temperatura panela - tu mozesz stracic paredziesiat procent.

Obrazek
ja.michal pisze:W końcu taki samochodzik zajeździsz.
Moze sie zdazyc. Ale nie powinno w pierwszych 200.000 km/h.
ja.michal pisze:Nie o to mi chodziło, żeby pisać jaki samochód jakie ma obroty, ale po mieście nie masz 6000.
Zalezy od pojazdu, na moto mam - przy dynamicznej jazdzie - rzadko ponizej 4000 u/min, czesciej okolo 5500..6000.
Nie pomagam na PW.
banjanti
Użytkownik forum

Rozumiem analogie, ale dalej nie rozumiem zapotrzebowania na kilowat.
Tak jak pisalem wychodzi mi ze 150 AH bateria bedzie wystarczajaca, teraz musze miec ja czym naladowac i sprawic zeby nie spadla ponizej 70% w 3 dni braku slonca (jak spdanie to tez nie bedzie tragedii, jezeli to beda sporadyczne episody).
Zakladajac nawet te 50% wydajnosci panela to dalej jest jakies 300w, a nie 1000w...

To co jest podliczone wyzej jest 12w*2, a M5 ma 5.5w*2, czyli de facto polowe tego co wyliczyles.
Szperalem troche po anglojezyczych forach i ludzie pisza ze maja do tego jeszcze jakies switche i nie zauwazyli poboru wiekszego niz 10w!

Baterie 24v do lodzi czy ciezarowek faktycznie sa, ale sa slabo dostepne i drogie. Latwiej jest polaczyc dwie 12v, jakby nie bylo zapotrzebownie na energie bedzie podwojne chyba?
(tudziez bedzie trwalo dwukrotnie dluzej zeby to naladowac, bo kazdy panel da sie ustawic na 24v - to wiem)

Inwenter 12-24v chodzi po 15 baksow na ebayu, wiec wydaje mi sie ze bedzie to tansze rozwiazanie nawet przy stratach.

Zdjeciami sie pochwale jak wszystko ruszy ;-)

[ Dodano: 2013-08-12, 08:40 ]
Aha no i jak pisalem mam tam jakies 10 minut drogi do tej hopki, wiec wole w razie jakis rzadkich problemow pogodowych podjechac tam i podmienic baterie niz inwestowac w kilowat paneli slonecznych. Takich episodow zeby wiecej niz 3 dni nie bylo pelnego dnia slonca jest w roku naprawde kilka...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

key pisze: Nie tylko o wiek mi chodzi. Wazna jest tez m.i. temperatura panela - tu mozesz stracic paredziesiat procent.
Oczywiście. :)
key pisze: Moze sie zdazyc. Ale nie powinno w pierwszych 200.000 km/h.
W Polsce nie takie autostrady. No i u mnie w 307 to 160 cała pieniądze.
key pisze: Zalezy od pojazdu, na moto mam - przy dynamicznej jazdzie - rzadko ponizej 4000 u/min, czesciej okolo 5500..6000.
Nie porównuj motoru do samochodu. :facepalm:

banjanti, miejsce najlepiej znasz ty. :)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

banjanti pisze:Baterie 24v do lodzi czy ciezarowek faktycznie sa, ale sa slabo dostepne i drogie. Latwiej jest polaczyc dwie 12v, jakby nie bylo zapotrzebownie na energie bedzie podwojne chyba?
Oczywiście, że nie ma sensu jakiś dziwacznych aku kupować, wystarczą 2 12V połączone szeregowo.
banjanti pisze:(tudziez bedzie trwalo dwukrotnie dluzej zeby to naladowac, bo kazdy panel da sie ustawic na 24v - to wiem)
Nie będzie się ładować dłużej, jeśli byś chciał zrobić instalację 12V to musiałbyś przynajmniej podwoić pojemność aku (liczoną w Ah).
key
*Mistrz bezprzewodowy*

banjanti pisze:Zakladajac nawet te 50% wydajnosci panela to dalej jest jakies 300w...
Musial bym jeszcze raz przeliczyc - a mi sie nie chce. Wzory masz u gory, cyferki sam wsadz takie jakie cie interesuja.
banjanti pisze: Inwenter 12-24v chodzi po 15 baksow na ebayu, wiec wydaje mi sie ze bedzie to tansze rozwiazanie nawet przy stratach.
Dlaczego nie kupic od razu panel i kontroler na 24V?

http://www.ebay.com/itm/COMPLETE-KIT-40 ... 0358604078?
Latwiej jest polaczyc dwie 12v, jakby nie bylo zapotrzebownie na energie bedzie podwojne chyba?
Jesli sa latwiej dostepne, polacz dwie w serie i traktuj jak 24V.
Nie pomagam na PW.
banjanti
Użytkownik forum

Tak, tak - to wlasnie pisze, system na 24 v to 2 razy wiekszy koszt baterii (12-tki podlaczone szeregowo). Wiec wydawalo mi sie ze inwenter za 15 baksow 12-24 przy stratach 20% to lepsza opcja, zwlaszcza ze M5 ma specyfikacje 5.5w / 1 A.

Jezeli jednak bym sie zdecydowal na system 24v to do ladowania podwojnej ilosci baterii potrzebuje podwojnej ilosci paneli, czy sama zmiana na 24v w konwerterze wystarczy przy tym samym set-upie?

[ Dodano: 2013-08-12, 10:09 ]
Nie będzie się ładować dłużej, jeśli byś chciał zrobić instalację 12V to musiałbyś przynajmniej podwoić pojemność aku (liczoną w Ah).
Nie bardzo rozumiem...wydawalo mi sie ze podwoic musze przy systemie 24v - bo musze miec podwojna ilosc baterii podlaczonych szeregowo...inwenter 12-24 teoretycznie ma jakies max 20% straty...wiec?

Sorry jezeli to glupie pytanie, ale chyba rozumiem cos odwrotnie ;-)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

banjanti pisze:Nie bardzo rozumiem...wydawalo mi sie ze podwoic musze przy systemie 24v
Przelicz pojemność na Wh i porównaj aku 12 i 24V to zrozumiesz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

banjanti pisze:system na 24 v to 2 razy wiekszy koszt baterii
Baterie to ulamek reszty wydatkow. 2*5,5W*24h/24W -> 11 Ah na dzien rezerwy to kolo 20€.

Albo przejdz na NS M5, wtedy zasilisz z 12V
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

key pisze: 2*5,5W*24h/24W -> 11 Ah
Przy napięciu 24V, przy aku 12V to juz 22Ah + straty przetwornicy.
banjanti
Użytkownik forum

Dobra, rozumiem.

Nie mam kupionego sprzetu, wlasciwie to moge spokojnie kupic NS zamiast NB jezeli nie bedzie roznicy, mam 3.5km od wioski do hopki i 1.4km od hopki do domu.

[ Dodano: 2013-08-12, 11:16 ]
Tylko w specyfikacji widze tak samo 24v
http://www.ubiquitiworks.com/NanoStation-M.asp

Mozesz sprecyzowac ktory produkt masz na mysli?

[ Dodano: 2013-08-12, 11:37 ]
Dobra, jest chyba jakis bubel na tej stronie.
http://dl.ubnt.com/ns5_datasheet.pdf

Wyglada ze ma 12v, powiedzcie czy bedzie pasowac do moich warunkow i ulatwie sobie zycie.

Ps. znaczniki gps gdyby ktos byl zaintersowany
-18.195141° -63.835176° chata
-18.185815° -63.844242° hopka
-18.176126° -63.876068° wioska

Ciekawi mnie tez czy jest roznicy w efektywnosci NB vs NS w warunkach kiedy bedzie np padac, albo bedzie gesta mgla...NS ma nizsze dbi, czy to sie jakos przeklada na warunki pogodowe?

[ Dodano: 2013-08-12, 20:52 ]
A tak w ogole panowie to ten pomysl zeby podlaczyc NB bezposrednio do 24v paneli nie jest zbyt madry
you can't run UBNT gear directly off a 24V system as you could with 12V - the charge voltage for 24V can be as high as 28.8V (or 30V if you run an equalize cycle) and will exceed the 24V rating of the electronics.
http://community.ubnt.com/t5/The-Lounge ... d-p/197720

DC-DC musi byc, nie ma zlituj
ODPOWIEDZ