Orange Free na karte

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
yass
Użytkownik forum

Orange Free na karte

Post autor: yass »

Mam Orange Free na karte. Do laczenie z internetem uzywam standardowej aplikacji od Orange (Orange Free). Czasami podczas surfowania w liscie aktywnych polaczen pojawia sie takie cos: "Nie ma zadnego aktywnego polaczenia". Dlaczego tak sie dzieje?
dexter18

Re: Orange Free na karte

Post autor: dexter18 »

Dobry masz zasięg ? W jednym z tematów na forum jest, że może być za słabe zasilanie w porcie USB. Wtedy pomógł by Ci hub usb aktywny.
Awatar użytkownika
Orange Ekspert
Pracownik operatora

Post autor: Orange Ekspert »

Informacja zwykle pojawia się po zgubieniu zasięgu. Wina może być po stronie sieci lub urządzenia. Sprawdź kartę SIM w innym urządzeniu np. telefonie (lub użyj telefon jako modem) i zobacz czy będą przerwy w korzystaniu. W przypadku dalszych przerw podaj dokładną lokalizację (miejscowość i ulicę). Sprawdzę sieć w Twojej okolicy.

Marek
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adziu82 »

Witam Orange Eksperta.

Mam prośbę, napisałem maila do Orange ale bardzoooo długo u nich się czeka na odpowiedź, może tu będzie szybciej. Skopiuję treść maila może.

,,Witam, czy można sprawdzić czy w mojej miejscowości odpalili juz UMTS 900 w Networks?

Przewóz ,Rościcie ,Lutynka ,Grotów ,Witoszyn Dolny, ( powiat Żarski, woj Lubuskie )to są miejscowiści do których mam w lini prostej od 6 do 8 km. Wg http://mapa.btsearch.pl/

UMTS 900 jest niby od pół roku,jak patrzę na tą stronkę, ale kilka dni temu przeczytałem że komercyjnie jest UMTS 900 odpalony na dniach i chciałbym sie dowiedzic czy już na tych nadajnikach jest ta częstotliwość''
Awatar użytkownika
Orange Ekspert
Pracownik operatora

Na początek objęliśmy UMTS900 okolice Białegostoku, Elbląga, Ełku, Gorzowa, Krosna, Nowego Sącza, Olsztyna, Przemyśla, Rzeszowa, Szczecina, Tarnobrzega, Tarnowa i Zielonej Góry (dane na dzień 2013-08-05). W Twoich okolicach UMTS900 nie jest jeszcze dostępny i nie mam informacji kiedy możesz być uruchomiony. Ale uruchomienie w okolicach Zielonej Góry może mieć pozytywny wpływ na szybkie pokrycie okolic, o których piszesz.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adziu82 »

Trochę jakoś to nie jest za jasno i ta mapka i to co piszesz.

Okolice Zielonej Góry,do Zielonej mam jakieś 75km, ale wg mapki to zostałem objęty uruchomionym UMTS 900. Ale wg Twoich informacji nie jestem objęty. Chyba że ktoś kto robił ta mapkę po prostu tak na ,,odwal się'' zaznaczył wiele terenów i okolić Zielonej Góry'
Ale jestem do tego przyzwyczajony, bo wg mapek jeszcze jakiś rok temu to ja miałem w każdej sieci 3G,w rzeczywistości było odwrotnie :D

Ale dziękuję za informacje, bo na odpowiedź z Orange jeszcze poczekam drugie 3 dni.
yass
Użytkownik forum

Post autor: yass »

W chwili obecnej nie mam mozliwosc sprawdzenia kart sim na innym urzadzeniu, ale przerwa wystepuje tylko w Google Chrome, w IE nie ma czegos takiego.
Awatar użytkownika
Orange Ekspert
Pracownik operatora

yass: W takim wypadku nie jest to związane z usługą. Sprawdź ewentualne ustawienia chrome.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Orange Ekspert, jakieś wieści gdzie będzie "odpalany" teraz UMTS 900?
Awatar użytkownika
Orange Ekspert
Pracownik operatora

Nie mamy nowszych informacji na temat UMTS900 w kolejnych lokalizacjach.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

OK. Czyli czekamy. Dzięki.
adamk4
Początkujący użytkownik forum

Post autor: adamk4 »

Kupiłem karte w Orange bo jest promo teraz na neta. Czy moge taką karte sim włozyc do modemu usb i korzystać z tego pokietu?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

adamk4 pisze:Czy moge taką karte sim włozyc do modemu usb i korzystać z tego pokietu?
Tak.
Nie pomagam na PW!
adamk4
Początkujący użytkownik forum

Post autor: adamk4 »

A jakie ustawienia należy wprowadzic?
mcore
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: mcore »

adamk4 pisze:A jakie ustawienia należy wprowadzic?
1. Na początek musisz włączyć pakiet - przełóż karte do telefonu i wyslij SMS jak poniżej lub za pomocą aplikacji Mobile Partner kliknij ikonkę koperty i wyślij SMS jak poniżej

"wyślij SMS o treści START pod numer 260 (opłata jak za SMS do Orange)"

2. Przełóż kartę spowrtoem do modemu USB i odpal Mobile Partner. W aplikacji Mobile Partner musisz stworzyć nowy profil połączenia. Wchodzisz do NArzędzia/ Opcje/ Zarządzanie Profilami

3. Następnie w menu Zarządzanie Profilami wciskasz przycisk NOWY. W polu Nazwa Profilu wpisujesz nazwę którą chcesz aby połączenie było identyfikowane np. ORANGE.
W polu APN musisz mieć zaznaczone "Statyczny" i wpisać trzeba nazwę APN do okienka czyli "internet"

4. Resztę pól zostawiasz tak jak jest ustawione. Dajesz ZAPISZ. I potem OK

5. Z głównego ekranu wybierasz w polu "Nazwa Profilu" nazwę jaką dałeś czyli np. "ORANGE", Następnie wciskasz przycisk "Połącz" i działa :-)
ODPOWIEDZ