Zmiana ID i Vendor karty wlan

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
olo320i
Początkujący użytkownik forum

Zmiana ID i Vendor karty wlan

Post autor: olo320i »

witam. mam w domu 2 komputery typu laptop. pewnego dnia postanowiłem zmienić w jednym kartę sieciową wlan mini pci na taką która obsługuje N. wybór padł na atheros killer 1103. karta i w ogóle internet chodzi godnie. postanowilem ze w drugim laptopie tez taką kartę zainstaluje, niestety nie mogłem drugiej takiej samej znaleźć na ebay więc kupiłem kartę atheros AR9380 wyjętą z laptopa HP Elitbook ktora jest brandowana przez hp. ze specyfikacji wynika ze atheros Killer 1103 i AR9380 to te same karty wifi obydwie karty mają te samo PCI/VEN 163C & DEV 0030 ale wartość SUBSYS jest już inna:

Atheros killer:
%ATHR.DeviceDesc.osprey% = ATHR_DEV_OS61_OSPREY.ndi, PCI\VEN_168C&DEV_0030&SUBSYS_20011A56 ;killer 3x3 1103

Atheros 9380 od HP:
%ATHR.DeviceDesc.H3112% = ATHR_DEV_OS61_H3112.ndi, PCI\VEN_168C&DEV_0030&SUBSYS_1627103C

sterownik pobrany ze stony wsparcia dla Killer-a jest dużo nowszy i oferuje dużo więcej ustawień i w ogóle karta ta działa sprawniej. Sterownik pobrany ze strony HP czy ze strony Atheros-a nie jest już taki dobry. próbowałem dopisać do pliku sterownika od Killer-a dokładne ID karty od HP ale w żaden sposób nie udało mi sie skłonić system do współpracy z tym sterownikiem.
Przeczytałem w sieci ze mozna zmienić ID i DEV karty które jest zapisane w pamięci karty wlan. ale tak naprawdę to nie wiem jak to mam zrobić i jakie wartości zmienić. We wszystkich dotychczasowych tutorialach jest napisane ze trzeba zamienić ID i VEN ale w przypadku tych dwóch kart jak widzicie ID i VEN są takie same.
Pytanie do Was ludzi którzy siedzą w temacie : co i jak muszę zrobić/ zmienić aby karta Atherosa od HP była widziana i rozpoznawana przez system jako karta Killer 1103 i zeby sterowniki od killer-a normalnie sie instalowały ??
Z góry dziekuję za pomoc w tej sprawie :)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Zmiana ID i Vendor karty wlan

Post autor: key »

Karty moga miec rozny mikro-code (cos w rodzaju systemu operacyjnego dla radia) poprze co wymagaja roznych sterownikow.

Jezeli nie boisz sie uwalic karty, wrzuc gdzies w net duze, ostre zdjecia obu stron kazdej karty.
Nie pomagam na PW.
olo320i

ok. zrobiłem te zdięcia jak chciałeś każdą kartę z każdej strony. obydwie karty są identyczne nawet numery i symbole na płytce są takie same i w tym samym miejscu. obydwie karty są oznaczone jako IC:4104A-AR5BHB112 jedyne różnice jakie widać od razu na pierwszy rzut oka to to że karta od HP ma ze to tak nazwę "wyiksowane" wartości CNC, CMIIT, CCA, N, i obok kwadratów z literką R i T również nie ma cyfr tylko same xxxxxx. Na karcie od killera wszystkie te wartości są podane. Zanim wkleje te fotki gdzieś na serwer, powiedz jak taka operacja wygląda i co trzeba zrobić aby taką kartę "przerobić" ?? i czy w ogóle jest to możliwe jeżeli nie ma podanych tych wartości ??

EDIT: na szybko znalazłem już fotki takich kart w sieci rożnią się tylko adresem MAC. reszta to samo:
to jest link w sumie do aukcji na EBAY ale po kliknieciu w zdiecie fotka się powieksza i jest ostra, fotka kilerra 1103 : http://www.ebay.de/itm/Notebook-WLAN-Mi ... 1252136584

a to jest fotka karty od HP: http://www.os-store.com/atheros-ar9380- ... 450mb.html strona z "wyiksowanymi" wartościami i druga strona : http://www.aliexpress.com/item-img/Athe ... 22908.html
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Na tych fotkach nic nie widac. Trzeba zdjecia ukladow scalonych. Mysle ze mozesz sobie temat odpuscic, nic nie zrobisz.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

IMO jeśli potrzebna była by tylko zmiana identyfikatorów to już od dawna można by znaleźć na necie modowane sterowniki, po co majstrować przy sprzęcie jak można dvirer skłonić do współpracy.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

krystianb pisze:IMO jeśli potrzebna była by tylko zmiana identyfikatorów
Tak samo to widze. Bedzie trzeba poprawic micro-Code i evtl. przeprogramowac eeprom. Teoretycznie do zrobienia, praktycznie nieoplacalne.
Nie pomagam na PW.
olo320i

mnie się nie udało skłonić drivera do wspólpracy.. na W8 zmodowany driver próbuje zainstalować po przez wymuszoną instalacje przez menadzer urządzeń i kończy się to zakazdym razem tym samym komunikatem " system Windows odnalazł właściwy sterownik ale nie mógł go zainstalować. Wartość skrótu jest nie właściwa lub nieobecna. Plik sterownika jest uszkodzony lub został naruszony" taki komunkat dostaję za kazdym razem. A próbowałem już modzić drivera na wszystkie sposoby. Raz tylko jak do tej pory udało mi się z powodzeniem zainstalować taki modzony sterownik na Windows 7. Nie ukrywam że prób tych było bardzo dużo z różnymi sterownikami (starymi, nowymi i najnowszymi) i jak w końcu zadziałało to już to tak zostawiłem i nie grzebię wiecej co by nie popsuć. Najbardziej za to zastanawia mnie kwestia instalacji sterownika na Windows Vista. nie ma jako tako sterownika dla visty i xp od killer-a . dla xp jest sterownik na stronie Atheros.cz ale dla visty nie ma nawet i tam. Podobno Vista i 7 to prawie te same systemy więc zmodziłem sterownik od w7 ktróry instaluje się bez zadnych problemów i oporów ze strony systemu ale po takiej instalacji nie ma internetu. Gdy najedziemy kursorem na ikonę internetu w prawym dolnym rogu kolo zegarka, to pojawia się dymek że są dostępne połączenia w zasięgu, ale jak klikam w ikone i zaznaczam połącz z siecią to otwiera się okno i wyświetla napis że brak sieci do połączenia. grzebalem dość długo w ustawieniach ale nie udało mi się sprawić aby karta zobaczyła jakąkolwiek dostepną sieć a jest ich z 15 w zasiegu mojego kompa. Nastepnie klikam w menadzeze urządzeń we wlasciwosci karty sieciowej gdzie przy ikonie jest żółty trójkąt z wykrzyknikiem i daję przywróć sterownik i po chwili mam internet i widzi wszystkie sieci.
Możecie mi panowie powiedzieć jak rozwiązać taki problem/my ? akurat z Vistą to mi to w ogóle nie zależy ale ten problem z W8 to chciałbym rozwiazać. Wydaje mi się że w W8 jest położony dość duży nacisk na podpisy cyfrowe sterowników i nie tylko. Jak coś się nie zgadza to nie zainstaluje niczego. mam podobny problem ze sterownikiem do kart dzwiękowej. Na w7 sterownik sie instaluje a na w8 dostaje taki sam komunikat jak wcześniej napisałem. W Wxp można było wyłaczyć sprawdzanie czy sterownik ma podpis cyfrowy, a w W7 i W8 to nie wiem czy można, chyba jest zablokowana ta funkcja.
ODPOWIEDZ