Wypróbowałem wszystkie trzy nośne. CID się zmieniał, niestety problem pozostał.

Zauważyłem, że we wszystkich trzech przypadkach CID odpowiadał temu samemu BTS, a czy jest możliwość, żeby jakoś wymusić połączenie z innym BTS ?
Moderator: Moderatorzy
Jeśli CID się zmienił to i zmienił się BTSBuashy pisze:CID się zmieniał
To tylko możliwe gdyby każdy sektor miał inną nośną a w to wątpięBuashy pisze:Zauważyłem, że we wszystkich trzech przypadkach CID odpowiadał temu samemu BTS
Może źle się wyraziłem, BTS się zmienił, ale na inny nadajnik w tej samej lokalizacji. Wg bazy btsearch wszystkie trzy CIDy stoją w tym samym miejscu, czyli ul. Kolorowa 15 w Warszawie.Andrzejz78 pisze:Jeśli CID się zmienił to i zmienił się BTS
Cały CID.Zmienił Ci się cały CID czy tylko ostatnia cyfra?
Oto mój nadajnik:Podaj dokładną lokalizację lub linka z mapa.btsearch.pl to zerknę jak u Ciebie z nadajnikami
Ale tam jest tylko jeden nadajnik UMTS2100 więc coś się nie zgadzaBuashy pisze:wszystkie trzy CIDy stoją w tym samym miejscu, czyli ul. Kolorowa 15 w Warszawie.
Jeśli miałeś zmianę całych CIDów to miałeś zmianę nadajników i jeśli nie było poprawy działania neta to nic już nie zrobiszCały CID
Ja widzę coś takiego na btsearch.pl:Andrzejz78 pisze:Ale tam jest tylko jeden nadajnik UMTS2100 więc coś się nie zgadza
Kod: Zaznacz cały
UMTS 2100 (LAC 501, CID 1609[789], RNC 108, UC-Id 7093985, 7093986, 7093987, nośna: 10564, Site ID: 0109)
GSM 1800 (LAC 501, CID 183[123], Site ID: 0109, Common BCCH)
UMTS 2100 (LAC 501, CID 183[789], RNC 108, UC-Id 7079725, 7079726, 7079727, nośna: 10589, Site ID: 0109)
UMTS 2100 (LAC 501, CID 335[456], RNC 108, UC-Id 7081242, 7081243, 7081244, nośna: 10614, Site ID: 0109)
Warszawa - Ursus, ul. Kolorowa 15 (murowany komin kotłowni)
Czy na tej podstawie można wypowiedzieć umowę z operatorem, która jest na czas określony (z karą za wcześniejsze wypowiedzenie) ? A jeśli tak, to jak im to udowodnić, że to po ich stronie leży problem ?Andrzejz78 pisze: Według mnie sieć jest na "całej linii" przeciążona i stąd Twoje problemy
Zmieniając nośną nie zmienisz nadajnika w obrębie jednego pasma. Na każdym nadajniku w Orange masz odpalone te same nośne(W Warszawie 2 albo 3 nośne, w Networks już wszędzie są 3 nośne) Wybór nadajnika możliwy byłby, gdybyś mógł wbijać się na konkretny scrambling code. A niestety w modemach tego nie da zrobić .Andrzejz78 pisze:Jeśli miałeś zmianę całych CIDów to miałeś zmianę nadajników i jeśli nie było poprawy działania neta to nic już nie zrobisz
Nie jest to prawdą. Stacja na powiedzmy 3 sektory. Na każdym sektorze są 3 nośne i każda nośna ma swój CID. Przykład:Andrzejz78 pisze:Jeśli CID się zmienił to i zmienił się BTS
Zmienił Ci się cały CID czy tylko ostatnia cyfra?
Zmienię bo tak robię od pewnego czasu Inna nośna to inny CID wraz z inną lokalizacją(ulica)Pijo pisze:Zmieniając nośną nie zmienisz nadajnika w obrębie jednego pasma
Do tego potrzebna Nokia i NetmonitorPijo pisze:Wybór nadajnika możliwy byłby, gdybyś mógł wbijać się na konkretny scrambling code
Mógłbyś dokładnie opisać swoją sytuację - za jaką stacją (CID, lokalizacja ) łączy Ci na automacie, a z jaką po wymuszeniu nośnej (CID, lokalizacja).Andrzejz78 pisze:Zmienię bo tak robię od pewnego czasu Inna nośna to inny CID wraz z inną lokalizacją(ulica)
W automacie to kilka i zależy którą w drodze losowania dostanęPijo pisze:Mógłbyś dokładnie opisać swoją sytuację
Ograniczasz tylko nośne, z którymi może łaczyć się modem, a nadal RNC na podstawie parametrów sygnału, itp. itd., przydziela Ci NodeB, z którym się łączysz. Co sam potwierdzasz tymi słowami:Andrzejz78 pisze:Zmienię bo tak robię od pewnego czasu Inna nośna to inny CID wraz z inną lokalizacją(ulica)
Andrzejz78 pisze:Po wpisaniu nośnej 10762 przełącza mnie na CID: 47245 Łuków ul. Kwiatkowskiego lub czasami CID: 47645 Łuków ul.Świderska
No tak ale w pewnym stopniu decyduję przynajmniej z którego nie chce korzystać i w moim przypadku to się udajePijo pisze:Ograniczasz tylko nośne
Myślę że tu parametr Ec/Io ma decydujące znaczeniPijo pisze:na podstawie parametrów sygnału, itp
Czasami tego używam ale jak na razie mam za mało PSC do wyboru bo jeszcze nie przystosowałem dokładnie telefonu do anteny zewnętrznejPijo pisze:jedynie Nokią z Symbianem i Filedtestem można wbić się na na konkretną nośną konkretnej stacji
Odniosę się jeszcze do tego. W Plusie to ma zastosowanie, bo kolejne nośne są numerowane po kolei, ale w innych sieciach już niestety niekoniecznie, a raczej bardzo rzadko.Andrzejz78 pisze:Jeśli CID się zmienił to i zmienił się BTS
Tak, CID i LAC są nowe i baza stacji dopiero się buduje.Buashy pisze:Najdziwniejsze jest jednak to, że po numerze LAC/CID, które podaje mój telefon, wygląda na to, że zalogowany jest do nadajnika "Centrum Nauki Kopernik", który znajduje się kilkanaście kilometrów ode mnie (wg bazy BTSearch). Czy oni przy okazji modernizacji pozmieniali coś w numerach nadajników ?
W weekend byłem na Mazurach i wyskakiwał mi LAC/CID nadajnika w Łodzi
Myślę, że szczegóły nie będą konieczne, bo na wszystkie zgłoszenia reklamacyjne odpowiadacie dokładnie tak samo, czyli tak:Orange Ekspert pisze:Ciężko mi pisać na temat tego konkretnego zgłoszenia, bo nie znam jego szczegółów.
To chyba specjalnie opracowany tekst do skopiowania i wklejenia przy odpowiadaniu na zastrzeżenia klientów. Szkoda tylko, że zupełnie nie odnoszący się do tych zastrzeżeń, co pokazuje tylko jaki stosunek ma Orange do swoich klientów.Orange Ekspert pisze:W przypadku sieci mobilnej na jej zasięg wpływa bardzo wiele czynników, które mogą się zmieniać w czasie. Mimo że każdy z operatów chce zapewnić jak najlepszy zasięg to niestety nie ma możliwości zapewnienia idealnego 100% zasięgu 3G czy 2G w każdej lokalizacji zwłaszcza, jeśli mówimy o zasięgu wewnątrz budynków.
Mam już całą stertę takich zgłoszeń wysłanych od października 2012 i waszych odpowiedzi, które nie różnią się za bardzo od tej przedstawionej powyżej przez "Orange Experta".Orange Ekspert pisze:Każde utrudnienia związane zasięgiem można nam zgłosić kontaktując się BOK lub korzystając z naszego formularza dostępnego tutaj http://zasieg-orange.wp.pl/ (opcja „zgłoś problem” dostępna po zalogowaniu). Każde takie zgłoszenie jest szczegółowo sprawdzane prze dział techniczny.
Wystarczyło nie psuć tego zasięgu, który już był. Wprowadziliście oszczędności na energii elektrycznej ?Orange Ekspert pisze: Jeśli w jakieś lokalizacji zasięg nie jest wystarczający to każde taki zgłoszenie jest uwzględniane w planach naszej dalszej rozbudowy sieci.
Ale ja nie chcę nowego nadajnika, chcę z powrotem ten stary...Orange Ekspert pisze:Postawienie nowego nadajnika to proces bardzo skomplikowany i związany z wieloma złożonymi procedurami, które nie są możliwe do realizacji w ciągu miesiąca, dwóch czy nawet roku. Cały czas pracujemy nad tym, aby unowocześniać naszą infrastrukturę. Obecnie prowadzimy prace związane z:
- konsolidacją sieci www.orange.pl/lepszyzasieg
Nie wiem co mają na celu, ale najwyraźniej odnoszą efekt odwrotny do zamierzonego.Orange Ekspert pisze:Wszystkie one maja na celu poprawę zarówno zasięgu jak i jakości sieci w wielu miejscach naszego kraju.
Kiedy to było?System pisze:Miałem Tmobile i było O.K., przeszedłem do Orange i ...
Sieci tych operatorów się integrują w Networks!System pisze:zasięg Orange i T-Mobile to będzie to samo.
No kolega z tej samej miejscowości co ja... u mnie chodzi tylko EDGE na galaxy 3 i na nowym sony xperia z.liliputek pisze:Witam
Ja mam od wczoraj problem z internetem orange z nadajnika w Michałowie-Reginowie http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.41763 ... 40918/z/17
Do wczoraj miałem sygnał na poziomie -67-65 dbm i transfer do 20 - 25Mb/s. Wczoraj poziom sygnału spadł do -99 dbm a z internetu nie da się praktycznie korzystać. Do modemu jest podłączona antena kierunkowa. Dzisiaj byłem w Legionowie i wszystko działało dobrze. Tak więc problemem jest wg mnie wskazany BTS.