Pragnę się przywitać zważywszy że post ten jest pierwszymi moimi wypocinami na tym forum

Posiadam modem Huawei E3276 od Plusa, zakupiony niecałe pół roku temu wraz z LTE od owego operatora. Modemik działa elegancko pod Windowsem jak i routerem z wgranym Gargoyle, niemniej jednak ni cholery nie jestem w stanie postawić go do życia pod desktopowym GNU/Linuksem. Normalnie pracowałem na Windowsie, ale po ostatniej premierze ElementaryOS zapragnąłem wrócić do tego środowiska na dłużej. Ostatnim problemem pozostał internet mobilny z tym ustrojstwem. Pokrótce:
-Modem działa domyślnie w trybie NDIS
-Za nic w świecie nie moge zainstalować Mobile Partner'a ze strony Huawei (ver v23 jak i starszych). Sterowniki poprawnie skompilowane, ale znowu przy uruchamianiu MP wywala sie błąd:
Jakieś pomysły jak to rozwiązać? Zainstalowałem pakiet "ugene" w którym te biblioteki sie zawierają, jednakże dalej nicerror while loading shared libraries: libcore.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory

Jeśli nie MobilePartner i tryb NDIS, zostaje mi tryb RAS. Za pomocą SCREEN i komenda AT jestem w stanie uruchomić ten tryb z powodzeniem ale i tutaj pojawia się pewien zgrzyt.
Z niewiadomych powodów modem pod NetworkManagerem pracuje w trybie HSPA+, nie LTE co jest irytujące. Komendy AT do ustawienia LTE są długie i klepanie ich z palca jest zbyt mozolne, w dodatku często modem musi lądować w routerze, więc tutaj znowu musze klepać komende do przełączenia modemu w tryb NDIS. Chciałbym ten proces zautomatyzować, napisać gotowe komendy które wystarczyłoby uruchomić myszą. Da rade zrobić to w bashu? ewentualnie jak?
Dziękuję za wysłuchanie i wszelaką pomoc

[ Dodano: 2013-08-13, 03:55 ]
Mały EDIT

Po skompilowaniu sterowników NDIS przez instalator Mobile Partner, modem został wykryty jako karta sieciowa, następnie dzięki poleceniom AT udało mi się ustanowić połączenie ("kabel sieciowy podłączony"). Komendy brzmiały:
prawdopodobnie dodanie do tych komend jeszcze jednej komendy:screen /dev/ttyUSB0
ATZ
ATQ0 V1 E1 S0=0
AT^NDISDUP=1,1,"internet"
Wymusi LTE, ja natomiast wymuszenie LTE wykonałem w MobilePartner na Windows7.AT^SYSCFGEX="03",3FFFFFFF,1,2,7FFFFFFFFFFFFFFF
Niemniej ciągle proszę o pomoc z Mobile Partnerem (odczyt SMS jest ważny