Antena kierunkowa Grid a Internet z sieci komórkowej

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tlj357
Początkujący użytkownik forum

Antena kierunkowa Grid a Internet z sieci komórkowej

Post autor: tlj357 »

Witam,
od dzisiaj testuję internet mobilny w Plusie. Otrzymałem do przetestowania dwa modemy, pierwszy to Huawei E3131, a drugi to Huawei E3276. Co ciekawe teoretycznie gorszy modem (E3131) spisuje się lepiej, ponieważ łączy się z HSPA+, natomiast drugi modem (E3276) łączy się jedynie z EDGE. Testuję te modemy od kilku godzin więc być może z czasem się to zmieni.
Nadajnik Plusa znajduje się w odległości około 1,5 km od mojego domu jednak siła sygnału jak i prędkość nie jest oszałamiająca. Nadajnik, o którym wspomniałem nie jest nadajnikiem LTE, modemy nie mogą się również połączyć poprzez CDMA chociaż teoretycznie powinno to być możliwe. Na maszcie, o którym wspomniałem znajduje się również nadajnik Aero2 i przez to rozważam korzystanie albo z Internetu w Plusie albo w Aero2. Muszę również wspomnieć, że planuję korzystać z Internetu na komputerze stacjonarnym, więc postanowiłem wykorzystać antenę zewnętrzną. Złożyło się tak, że kiedyś korzystałem z Internetu radiowego WLAN WiFi i posiadam antenę kierunkową dokładnie taką:
http://www.dipol.com.pl/antena_kierunko ... A72131.htm
Chciałbym zapytać czy jest sens podłączania modemu do takiej anteny jeśli chcę korzystać z Internetu w Aero2, które opiera się na częstotliwości GPRS/EDGE, albo z Internetu Plusa który jest dostępny w mojej okolicy w technologiach HSPA+ albo CDMA? Czy podłączenie do takiej anteny poprawi odbiór sygnału, czy po prostu będzie to zwykła głupota?
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Antena kierunkowa Grid a Internet z sieci komórkowej

Post autor: matek451 »

Po pierwsze BDI od Aero2 to nie EDGE tylko HSPA. BTS-y Aero2 działają na UMTS900. Po drugie Plus w miastach korzysta z własnych BTS UMTS2100, poza miastami wykorzystuje BTS-y Aero2n na UMTS900. Do LTE używa BTS-ów LTE 1800 Mobylandu. W zależności od lokalizacji korzystasz z różnych częstotliwości i BTS. Podaj dokładnie gdzie mieszkasz to zobaczymy z jakiego pasma korzystasz i jakiej potrzebujesz anteny w Plusie. Ustaw w Mobile Partnerze tylko WCDMA aby modemy łączyły się tylko z 3G. Niemożliwe aby E-3276 łączył tylko z EDGE.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

tlj357 pisze:antenę kierunkową dokładnie taką:
to antena na 2400 MHz, nadajniki Aero2 nadają na 900MHz, nie pasuje
tlj357

Mieszkam w Skalbmierzu w powiecie kazimierskim w województwie świętokrzyskim.
matek451
Guru bezprzewodowy

Zarówno w Plusie jak i w darmowym BDI Aero2 korzystasz z BTS-a AERO2 UMTS 900 ze Sielca Biskupiego. Potrzebujesz anteny kierunkowej ATK-10(ATK-20) na 900MHz. Ustawiasz ją na ten BTS. To do niego masz 1,5 km?
tlj357

Tak to do tego BTSa w Sielcu Biskupim mam 1,5 km. W takim razie kupię odpowiednią antenę kierunkową. Chciałbym od razu zapytać czym się posiłkować przy ustawianiu takiej anteny kierunkowej? Czy powinienem użyć jakiegoś proramu, który pomoże mi ustawić tę antenę pod odpowiednim kątem? A jeśli tak to z jakiego programu korzystać?
Od razu chciałbym przeprosić za błędy rzeczowe w poście otwierającym temat (już trochę doczytałem na ten temat). :)
matek451
Guru bezprzewodowy

Antenę kup w Dipolu lub Cybertechu. Ustawiasz na kierunek masztu. To nie antena satelitarna, nie ma miernika. Siłę sygnału ustaw korzystając z programu TNI z tego forum, pokazuje na bieżąco gdy ustawiasz antenę.
tlj357

Dziękuję za wyczerpujące informacje.
ODPOWIEDZ