Jaka antena dla ZTE mf669 czy warto ?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
broszford
Początkujący użytkownik forum

Jaka antena dla ZTE mf669 czy warto ?

Post autor: broszford »

Witam
aktualnie posiadam modem ZTE mf669, dokupiłem do niego najzwyklejszą antene w cyfrowym polsacie model AK C4, antena ta jest na balkonie, nie ustawialem kierunku itp. Zauważyłem, że łączy mnie z 2 nadajnikami na przemian, każdy znajduje się po drugiej stronie budynku ok 2km w linii prostej.

Niestety bez żadnej anteny często mi przełącza z hspa+ na EDGE/GPRS ( dużo wolniejszy )
Zakupiona antena nieco pomogła ale nie jest idealnie.

Jaką antene polecacie ? Czy wystawienie anteny po przeciwnej stronie mieszkania ( kierunek na nadajnik ) cos pomoże ( nie ukrywam dość kłopotliwe rozwiązanie, bo przez całe mieszkanie muszę ciagnać kabel od anteny ? Mieszkam na 3piętrze w 4p budynku.

Bez anteny - mimo iż pokazuje mocniejszy sygnał, internet wolniej chodzi, podłączony jest do innego nadajnika, niż z anteną
Obrazek

z antena
Obrazek

lokalizacja bloku
Obrazek
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Jaka antena dla ZTE mf669 czy warto ?

Post autor: matek451 »

Ta niby antenka z CP to dookólny, wielozakresowy szmelc powoduje przeskoki między BTs-ami. Rozumiem, że lepiej działa na BTS CID:53375, słabszy sygnał , lepsze osiągi. To BTS UMTS2100Plusa ul. Tęczowa 7. To z nim chcesz się łączyć?
broszford

matek451 pisze:To BTS UMTS2100Plusa ul. Tęczowa 7. To z nim chcesz się łączyć?
tak, wydaje mi sie ze chodzi lepiej, bo z anteną właśnie się łączy z tym nadajnikiem a bez anteny z innym.
matek451
Guru bezprzewodowy

Ten drugi to BTS GSM900 Plusa przy ulicy Ciepłej 8, stąd dobry zasięg ale liche osiągi. Po pierwsze wywal ten szmelc od CP i nigdy nie bierz anteny od operatora, kasa w błoto. Po drugie kup http://www.cybertech.com.pl/p55,antena- ... fme-z.html do tego http://www.cybertech.com.pl/p92,konekto ... fme-m.html Po trzecie ustaw na ten BTS przy ul. Tęczowej 7. Wymusisz w ten sposób połączenie z nim, antena poprawi zasięg i powinno być OK.
broszford

a czy antene musze skierowac na nadajnik ? czy wystarczy ze ja wystawie na zewnatrz budynku ( balkon ) ? bo jezeli musi byc skierowana na antene to bede musial ciagnac kabel przez całe mieszkanie.
matek451
Guru bezprzewodowy

Na jaką ulicę masz balkon? Jeśli masz kasę to proponuję inne rozwiązanie. To zakup routera z obsługą tego MF669 i domowa sieć WiFI. Antenę kierujesz na ten BTS, kabel do modemu w routerze. Rozwiązanie pewne, bezpieczne dla gniazda antenowego w modemie( Łatwo je uszkodzić). Kabel antenowy może być krótszy. Sieć w całym mieszkaniu. Koszt routera 130 zł. Pytam o balkon bo może z tej strony jest jakiś BTS UMTS2100 to sprawdzę.
broszford

ogolnie mam 2 balkony, wiec z montazem i odpowiednim kierunkiem nie ma problemow,
aczkolwiek wole kierunek 1

Obrazek
http://pics.tinypic.pl/

niestety router nie wchodzi w gre, tylko usb, nie chodzi tutaj i $
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez broszford, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Na tym pierwszym są BTS-y UMTS2100 ul.Wojska Polskiego 51 ( niezweryfikowany, nie wiadomo czy działa) oraz 11Listopada 2, ten działa. Wystaw modem z tej strony i zrób test za pomocą TNI. Router to dobre rozwiązanie. Złącza antenowe w modemach są podatne na wyłamanie, częste rozłączanie, sztywny kabel powodują uszkodzenie. Jeśli zamontujesz antenę to modem w USB i nie ruszać, przy laptopie to prawie niewykonalne. Sam uwaliłem jeden modem.
broszford

a jak się połączyćz tymi nadajnikami ? tego na wojska polskiego nie ma raczej, tzn na spisie go nie mam.

odnośnie tego na 11 listopada można spróbować ale nie wiem jak się z nim połączyć.

odnosnie modemu usb, to jest on używany w komputerze stacjonarnym, wiec troche mniej jest narażony.

Czy ustawienie anteny http://www.cybertech.com.pl/p55,antena- ... fme-z.html nie w kierunku nadajnika coś pomoże ?
bo tak jak pisałem, zwykła antena od CP poprawiła już nieco zasięg i nie ma aż takiej tragedii.
matek451
Guru bezprzewodowy

Ta antena z CP nic nie poprawiła, przeniosła miejsce poboru sygnału na zewnątrz,. To samo uzyskasz wystawiając modem na przedłużaczu USB na ten balkon. Spróbuj to się przekonasz. Ta antena jest kierunkowa i ustawiasz ja na określony BTS. Dzięki temu łączysz się z Konkretnym BTS-em, który zapewnia Ci najlepsze osiągi. W twoim przypadku ten na Ciepłej. Antena na drugim balkonie to połączenie z BTS przy 11Listopada( Pewne) lub Wojska Polskiego( jak działa). Jakie masz predkości na HSPA? Dziwi mnie, że nie masz modemu LTE (jesteś w zasięgu LTE). Kiedy zawierałeś umowę z CP?

[ Dodano: 2013-08-23, 23:24 ]
Pisząc o antenie kierunkowej pisałem oczywiście o tej z Cybertechu a nie o złomie z CP( szkoda, ze wydałeś kasę na ten szit).
broszford

umowa ? Wczoraj, mam jeszcze 6dni testów ;-) Antena kosztowała 29zł i moge ją zwrócić.
LTE ? nie wiedziałęm że u mnie w miejscowości (Ełk ) jest LTE, jestem pewien że nie ma, aczkolwiek chciałbym się mylić

cos tam napewnota antena z CP poprawiła ;-)
test z antena
Obrazek

bez anteny CP
Obrazek
matek451
Guru bezprzewodowy

Te testy sa nieporównywalne, z anteną HSPA bez EDGE. Tak jak pisałem na zewnątrz masz zasięg UMTS wewnątrz EDGE. Antena przeniosła pobór sygnału na zewnątrz to jej jedyna rola. Gdyby poprawiła sygnał to miałbys lepszy wynik.Zwracam honor, LTE nie ma w Ełku. Swoją drogą miasto powiatowe 60 tys mieszkańców a mniejsze obok maja. Trochę dziwne. Pewnie wkrótce będzie. Pozwolenia na BTS-y są. Jeśli możesz to weź na stałe modem( router) z LTE. Polecam E-3276 lub B-593. Po uruchomieniu LTE jak znalazł, myśl przyszłościowo. Ten sprzęt opłaca się wziąć w przeciwieństwie do tych badziewnych anten.
broszford

czyli ta antena z Cybertechu, jezeli nie bedzie skierowana na nadajnik raczej także dużo nie pomoże ? tzn moze byc skierowana, ale bedzie przebijac moj budynek.

ewnetualnie przeciagne antene na drugi balkon + kabel ok 12m

tak jak wczesniej pisalem, router odpada bo internet CP sluzy do innych celow ;-). Do użyktu normalnego mam kablówke 30mb
matek451
Guru bezprzewodowy

Do routera z obsługa modemu można podłączyć również kablówkę po WAN. Obsługuje on wtedy dwóch dostawców internetu. Kablówka może być podstawowa a jako rezerwa mobilny.
broszford

rozumiem, ze router to najlepsze rozwiązanie, ale nie wchodzi w gre.
Ponieważ CP sluzy tylko do celów ( w skrocie ) "połącz/rozłącz"

czyli ta antena z Cybertechu, jezeli nie bedzie skierowana na nadajnik raczej także dużo nie pomoże ? tzn moze byc skierowana, ale bedzie przebijac moj budynek.

ewnetualnie przeciagne antene na drugi balkon + kabel ok 12m
matek451
Guru bezprzewodowy

Możesz spróbować tych BTSów od strony balkonu 1. Rozumiem, ze tam masz kompa. Jeśli nie masz laptopa to kup przedłużacz USB i wystaw modem za okno. Zobacz wyniki. Może z tej strony będzie zasięg z któregoś z dwóch BTS-ów. Ewentualnie wystaw z tej strony "antenę" z Polsatu.
ODPOWIEDZ