Jaki modem wybrac?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Jaki modem wybrac?
Witam
Chciałbym prosić o porade jaki modem kupić.
Moje potrzeby są nastepujace:
- obsługa 2g (edge tak to sie zwie?), 3g
- wspopracujacy dobrze z internetem na karte orange, playa, plusa
- mozliwosc polaczenia z LTE
- gniazdo anteny zewnetrznej
- porządne wykonanie (moze cos sierry bo mam "compass" i chwale sobie ale moze byc inny)
- cena bez limitu jesli sprzet tego warty
i dodatkowe pytanko
Jesli okaże sie ze nie zlapie zasiegu LTE to z powyzszym modemem i lte na karte bedzie net ciagnelo na hspa czy w_ogole?
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2013-08-24, 12:00 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Chciałbym prosić o porade jaki modem kupić.
Moje potrzeby są nastepujace:
- obsługa 2g (edge tak to sie zwie?), 3g
- wspopracujacy dobrze z internetem na karte orange, playa, plusa
- mozliwosc polaczenia z LTE
- gniazdo anteny zewnetrznej
- porządne wykonanie (moze cos sierry bo mam "compass" i chwale sobie ale moze byc inny)
- cena bez limitu jesli sprzet tego warty
i dodatkowe pytanko
Jesli okaże sie ze nie zlapie zasiegu LTE to z powyzszym modemem i lte na karte bedzie net ciagnelo na hspa czy w_ogole?
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2013-08-24, 12:00 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2013-08-24, 11:00 przez sterownik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaki modem wybrac?
Twoje wymagania spełnia Huawei E-3276.Do kupienia za ok. 250zł. Sam używam i polecam, polska dystrybucja ( Plus, CP ), gwarancja. Dobre wsparcie, współpraca z TNI.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Muszę jednak dodać że ten modem ma delikatne gniazdo antenowe i ma problemy z przełączaniem pasma i technologii Pisało o tym też kilku innych userówmatek451 pisze:Huawei E-3276
Modem jest fajny ale na chwilę obecną jest nie dopracowany dlatego też powróciłem do E398
Jedyną zaletą E3276 jest obsługa LTE800 którego jak na razie nie ma
-
- Użytkownik forum
i np taka antena?Twoje wymagania spełnia Huawei E-3276
http://allegro.pl/antena-dual-lte-hspa- ... 75101.html
ogolnie modem ma byc domowy i antena na stale wpieta od swieta bym ja zabral w plenerMuszę jednak dodać że ten modem ma delikatne gniazdo antenowe
co to znaczy? jakis linkma problemy z przełączaniem pasma i technologii
tez spelnia wszystkie moje wymagania?E398
-
- Guru bezprzewodowy
Chyba żartujesz z tą anteną, mieszkasz w Michałowie , białostockie? Do LTE potrzeba dobrej anteny kierunkowej, dualnej na pasmo 1800MHz. To jest wątpliwa ozdoba na biurko, parapet. lepiej kup sobie kwiatka
Kasa w błoto. Kolejne cudo od firmy na Y... spod Tarnowa. E-398 to poprzednik E-3276. Ogólnie dobry modem. Wybrałem E-3276 ze względu na LTE 800, bardziej przyszłościowy.

-
- Użytkownik forum
takmieszkasz w Michałowie , białostockie?
Jakiej na przyklad?Do LTE potrzeba dobrej anteny kierunkowej, dualnej na pasmo 1800MHz.
A dobrze rozumiem ze antena kierunkowa musi byc ustawiona dokladnie w jakims kierunku. A co jesli mieszkam w bloku i jak przez okno wystawie na parapet to mam ograniczone katy ustawienia anteny?
-
- Guru bezprzewodowy
W twoim przypadku na LTE szans na razie nie widzę. Jest pozwolenie na BTS Mobylandu LTE 1800 w twojej miejscowości. Ale na razie nie działa. Do zasięgu z Białegostoku za daleko i najlepsza antena nie pomoże. W Plusie( CP) masz zasięg HSPA realizowany z BTS-a Aero2 UMTS900 w Michałowie. Zasięg powinien być na zewnątrz, ewentualnie antena ATK-10 na 900MHz. Antena kierunkowa musi być ustawiona najlepiej na określony BTS. Zakup anteny rozważysz gdy kupisz modem i SIM. Sprawdzisz jak z zasięgiem i dopiero można myśleć o kolejnych rozwiązaniach. Zakup modemu LTE jak najbardziej wskazany biorąc pod uwagę prawdopodobny przyszły zasięg w Michałowie.
-
- Początkujący użytkownik forum
[spam] Tu jest ładnie napisane, jeśli szuka ktoś modemu LTE
:)

Ostatnio zmieniony 2014-02-19, 16:56 przez Krakowianka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Krakowianka, tylko czytając fora tego typu jak to można dowiedzieć się coś konkretnego Żadne artykuły na stronach nie związanych z tematyką internetu mobilnego nie dadzą konkretnych informacji
Po za tym nawet nie ma listy modemów z LTE.Andrzejz78 pisze:Krakowianka, tylko czytając fora tego typu jak to można dowiedzieć się coś konkretnego Żadne artykuły na stronach nie związanych z tematyką internetu mobilnego nie dadzą konkretnych informacji