"Szybsze buforowanie youtube"

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Procio
Mistrz bezprzewodowy

"Szybsze buforowanie youtube"

Post autor: Procio »

Witam

Ostatnio spotkałem się z pewnym sposobem, który rzekomo poprzez blokowanie pewnych IP z youtube, ma przyśpieszyć buforowanie filmów. Niestety, ale wszelkie poradniki, które spotykam w sieci dotyczą tego samego, użycia komendy poprzez wiersz poleceń,która ma dodać IP do zablokowania jego. Jednak ta komenda
mowa tu o

Kod: Zaznacz cały

netsh advfirewall firewall add rule name="BLOKADAYT" dir=in action=block remoteip=173.194.55.0/24,206.111.0.0/16 enable=yes
działa jedynie w systemach młodszych od Visty. Z racji tego, że na laptopie używam XP i póki co nie mam możliwości wgrania czegoś nowszego, chciałbym zapytać czy znaleźli byście jakąś alternatywę dla tej komendy? Dałoby radę jakoś zablokować to przez wbudowaną zaporę systemu w win xp ? Czy jedynym wyjściem jest pobieranie dodatkowych firewalli, które by to umożliwiły? Chciałbym uniknąć tego, gdyż laptop z którego obecnie korzystam ma jedyne 512MB ram, więc nie chciałbym go zamulać niepotrzebnymi programami, a jedynie skorzystać z narzędzi, które udostępnia mi system.

No i jeszcze miałbym prośbę o nie pisanie postów typu, to na bank nie działa, etc. Czytałem wiele opinii, co każda to inna i wolałbym to wypróbować na własnym przykładzie, dlatego prosiłbym o pomoc w znalezieniu tej alternatywy dla XP.

Dziękuje i pozdrawiam!
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: "Szybsze buforowanie youtube"

Post autor: krystianb »

Zdaje się, że Twój router powinien mieć możliwość blokowania IP, ale u orange nic nie pomoże na YT.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Procio
Mistrz bezprzewodowy

krystianb, ahh... zapomniałem dodać, że obecnie na laptopie korzystam z modemu Huawei e3131 oraz Aero2 (BDI). Także możliwość blokady przez router odpada. Myślałem o pliku hosts, ale czy przez niego jest możliwość zablokowania IP czy tylko przekierowania na np. localhost?
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Procio pisze: ale czy przez niego jest możliwość zablokowania IP czy tylko przekierowania na np. localhost?
IP nigdy nie próbowałem, ale przekierowanie na localhost równe jest z zablokowaniem, można też przekierować adres w pustkę, jak choćby na 0.0.0.0, choć chyba localhost będzie lepszy, nie trzeba czekać na timeouta.

Ale tak w ogóle to czego oczekujesz od aero2? Przecież to jest tylko 512kb/s 360p ma chyba 1Mb/s przepustowości. Z pustego nawet salomon nie naleje.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

krystianb, nie oczekuje cudów. Są filmiki, które i w 360p odtwarzam bez zacięcia. Bardziej dynamiczne już niestety co chwilę się zatrzymają. Jedynie chciałbym to wypróbować jak rzeczywiście sprawa się z tym mam. A przy tej przepustowości łącza to każda, chociażby najmniejsza zmiana jest zauważalna ;)

#edit

Aha, odnośnie tego:
173.194.55.0/24
to rozumiem, że ten / pomiędzy 0 za 24 oznacza zakres IP? tzn, że końcówka może się zmieniać od 0 do 24, tak? I czy w pliku hosts taki adres 173.194.55.0/24 zostanie "poprawnie zinterpretowany" czy muszę wklepywać te 24 adresów IP po kolei?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Procio pisze:chociażby najmniejsza zmiana jest zauważalna
:facepalm: Tylko jak ma być zmiana skoro problemem jest wypełnienie łącza. To może pomóc tylko jak ww serwery są przepełnione, z resztą wystarczy poczytać polskie komentarze pod tymi "poradami" oprócz paru troli nikomu innemu nie działa, bo i nie ma prawa w europie, przynajmniej na popularnych filmach, które leżą na mirroach na naszym kontynencie.

[ Dodano: 2013-08-24, 15:28 ]
Procio pisze:to rozumiem, że ten / pomiędzy 0 za 24 oznacza zakres IP?
Poczytaj na temat maski podsieci http://pl.wikipedia.org/wiki/Maska_podsieci
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

krystianb pisze:u orange nic nie pomoże na YT.
Ewentualnie wykup jakiegoś VPN lub serwera Xen (czy jak to się tam nazywa)?
ODPOWIEDZ