problem z modemem GPRS PCMCIA Vodafone SIERRA AIRCARD 750

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sartarius
Początkujący użytkownik forum

problem z modemem GPRS PCMCIA Vodafone SIERRA AIRCARD 750

Post autor: sartarius »

kupiłem modem GPRS PCMCIA Vodafone SIERRA AIRCARD 750 ten
podpiąłem go do peceta za pomocą adaptera tego ;)
i albo coś robię źle albo jest zepsuty (modem nie adapter ;))

podłączyłem adapter winXP pro sp2 wykrył bez problemu i zainstalował stery automatycznie

podłączyłem kartę GPRS zapaliła się na niej dioda zainstalowałem sterowaniki i aplikacje dostępową ale przy zegarze pojawiła się dymka informująca że urządzenie nie zostało poprawnie zainstalowane

Obrazek

Obrazek

Obrazek

próbowałem odisntalować sterowniki, zainstalować ponownie ale to nic nie pomogło

komputer wykrywa kartę GPRS ale nie kartę SIM nie pyta o PIN a w aplikacji dostępowej opcja connect(i nie tylko) jest wygaszona, można na ikonce tray wybrać connect ale wtedy pojawia się komunikat " GPRS service is not available"

próbując połączyć się z internetem ręcznie wybierając połączenia sieciowe pojawia się komunikat informujący że nastąpiła awaria sprzętowa w modemie :(

Obrazek

robię coś źle czy modem jest popsuty bo widziałem na nim naklejkę z datą 24 kwiecień 2004 więc nie jest nowy

any idea??
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Re: problem z modemem GPRS PCMCIA Vodafone SIERRA AIRCARD 750

Post autor: Fanta »

Ja bym tak od razu nie wykluczał winy przejściówki, może jest sprawna, ale często są problemy z nimi w PC'tach.

Jeśli chodzi o sam błąd to zapraszam do poczytania tutaj: Microsoft -> Błąd 692

Od siebie, proponuje udać się do kogoś z laptopem i tam sprawdzić modem (bez przejściówki) po takim teście zostanie wyeliminowana wada modemu lub też nie.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

...Po pierwsze błąd instalacji - na początku trzeba zainstalować sterowniki!!! Inaczej może nawet dojść do uszkodzenia modemu!!!
...Czyli procedurę trzeba powtórzyć: odinstalować, zrestartować system, zainstalować steroniki bez podpiętego modemu - i dopiero wsunąć modem do slotu...
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Podzielę twoją uwagę @mar_kow ale jak się nie chce mieć aplikacji do modemu tylko same stery to można dodać sprzęt ręcznie poprzez właśnie włożenie modemu do lapka (przejściówki) i podać mu stery z płytki lub prosto z dysku. Miałem dwa modemy Option i nie zdarzyło się mi nigdy aby uszkodzić modem pomimo że instrukcja nakazuje inaczej.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

...Tak piszą na info na stronie Sierry... Nie mam powodu żeby im nie wierzyć, tym bardziej że na początku też tak zrobiłem i net "nie chodził"... Poza tym nie ma osobnych sterowników do AC - są "zaszyte" w 3G Watcher...
sartarius

mar_kow już tak robiłem (po przeczytaniu Twoich postów w innych wątkach :))
usunąłem sierre w kartach sieciowych, modemach i kartach wielofunkcyjnych,
przez dodaj usuń wywaliłem aplikacje dostępową Vodafone Mobile Connect i Vodafone messenger

zresetowałem kompa

uchomiłem "lunch" - karta była wyjęta- zaczęło się instalować, pojawił się komunikat żeby upewnić się że karta nie jest wsunięta,

Obrazek

pojawił się komunikat żeby wsunąć karte, tak też zrobiłem
Obrazek

a stery zaczęł się instalować z pamięci jeszcze przed kliknięciem ok nie było żadnych komunikatów ani ostrzeżeń tylko dymki obok zegara o znajdowaniu nowego sprzętu a po wszystkim byłem w punkcie wyjścia :(

i nie mam 3G Watchera tylko Vodafone Mobile Connect i na płytce są foldery z "niezaszytymi" sterownikami do modemu dla XP i NT

jak szukałem nowszych sterowników to na softpedi (sierra przestała wspierać 750) znalazłem niby stery do 750 ale to był jakiś AirCard 700 Series Watcher i też nibardzo mi pomógł :(, może odistalować wszystko i tylko niego instalnąć

poszukać tego 3G Watchera?

POST_2:

great success ;)

udało mi się uruchomić toto:)

problem leżał w sterownikach dostarczonych z modemem stare padaki 500 lat za murzynami rozwalały wszystko, wywaliłem całe to dziadostwo zainstaowałem tylko AirCard 700 Series Watchera później wsunąłem kerte i zaczęło śmigać aż się zdziwiłem że tak prosto

w końcu mogę rozgnieść w proch kopem z półobrotu mój strary sypiący się jak bloki w czeczeni dziadowski modem GPRS USB

dzięki za pomoc Panowaie i Panie :)

btw. historia zna takie przypadki żeby sterowniki zainstalowane w złej kolejności rozwaliły modem czy to tylko takie dmuchanie na zimne bo coś nie chce mi się wierzyć że taka sytuacja może zaistnieć,
takie dziwactwa modemów ?

--
Nie piszemy posta pod postem chyba ze z 1 dniowym opoznieniem. Uzyj opcji Obrazek Moderator->
Fanta
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

...Gratulacje... Też nie instalowałem sterów Cingulara dedykowane do połączeń... Totalne dziadostwo... A na oprogramowaniu Sierry działa bez zarzutu...
...A to czy odwrotna instalacja faktycznie może uszkodzić modem nie sprawdzałem i w zasadzie nie zamierzam aż tak bardzo testować :wink:
sartarius

oki mam jeszcze jedem mały problem
mój modemik czasem gubi sieć
mam ankene którą używałem ze strym modemem
mniej więcej taką http://allegro.pl/item226925856_antena_ ... rolan.html
wyższa ode mnie :P

kupiłem konektor do AIRCARD-a
http://allegro.pl/item224256302_konekto ... _w_wa.html

ale końcówki nie pasują :(

na antenie jest mniej więcej taka
Obrazek
Obrazek

jest jakać przejściówk z anteny na konektor? szukałem na allegro ale coś nie widze :(

sorki Fanta za nieedytowanie postów, poprawie się :)
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

...Rozumiem że nie pasuje końcówka z kablem anteny?? Bo wejście do AirCard'ów jest standardowe... Można napisać maila do gościa który sprzedał konektor, zazwyczaj ma wszystko - sam się u niego zaopatrzyłem w zewnętrzną antenę (dookólną), tylko że komplet.
sartarius

tak końcówka z anteny nie pasuje do tej z konktora

końcówka konektora do karty pasuje idealnie :)

ide pisać maile :)
thx za pomoc
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

sartarius pisze:sorki Fanta za nieedytowanie postów, poprawie się :)
Nic wielkiego się nie stało, ale liczę na poprawę...;)
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
ODPOWIEDZ