Witam
od niedawna mieszkam na wsi pod Miechowem. Chciałby korzystać tu z dobrodziejstwa internetu ale mogę to zrobić tylko z sieci komórkowej. Dlatego też proszę Was o pomoc w doborze odpowiedniego sprzętu i porady jako że jestem w tych kwestiach strasznym laikiem.....Chciałbym stworzyć taką sieć aby moc korzystać bez kabli (wi-fi) na kilku urządzeniach.....
Jedyne ograniczenia jakie mam to zasięg sieci (w rachubę wchodzi tylko Orange i T-mobile). W obu wypadkach korzystając z tabletu udaje mi się czasem złapać zasięg 3G chociaż częściej jet to H lub H+ (tak mi wyświetla .........
Biskupice ..... niby blisko od Miechowa ale położone w dolinie otoczone wzgórzami...... jeszcze 2 lata temu był tu problem z działaniem jakiekolwiek sieci w domu..... Teraz już sie poprawiło ale dla przykładu Play działa tylko na Orange lub Plusie......
Ale to raczej (chyba) bez znaczenia chodzi mi o dobór odpowiedniego sprzętu - modem, router, antena - tak aby mi śmigało wszystko w domu......
W Biskupicach jest zasięg HSPA w Play. Realizowany z BTS PLAY UMTS900 w Miechowie. Twój tablet ew. telefon nie obsługuje prawdopodobnie UMTS900( To nie to samo co GSM900) stąd brak zasięgu 3G z Play. Jeśli chodzi o T-Mobile, Orange to moga być problemy z zasięgiem( taka dziura w zasięgu T-Mobile, w Orange jesteś na granicy).Do poprawnego działania internetu 3G potrzebna antena kierunkowa na 2100MHz, koszt ok.130 zł, W twojej okolicy działa już sieć NetWorks( wspólne przedsiewzięcie Orange i T-Mobile) gwarantująca prędkości do 43,2Mbps( HSPA+DC). Do jej odbioru potrzeba modemu obsługującego HSPA+DC. Na dzień dzisiejszy tylko Orange proponuje taki modem z funkcją routera WiFi Huawei E-587. Sensowna oferta t zaczyna sie od 59,90 za 15GB. w godz. nocnych 0-8 brak limitu. Można też kupić modem na wolnym rynku za około 250 zł( E-3276, E-398) do niego router TP-Link MR3420v2. za 130 zł i mieć 30GB za tę cenę(umowa na 12 m-cy) lub przy umowie na 24 m-ce za15GB zapłacisz 29,95 zł.
matek451 dzięki za informacje.....
Z playem jest u mnie problem.... tu gdzie mieszkam (jak patrzysz na mapie to blisko torów kierunek w ślepą ulicę) play nie śmiga nawet w telefonie SG SII i SIII (mam u nich abonament) i przerzuca się na sieć Orange lub Plus. Byłem w salonie i powiedzieli że to wina ukształtowania terenu.
Co do tabletu to mam iPada II 3G WiFi 64GB więc z obsługa UMTS nie powinno być problemu ......
Teraz korzystam na laptopie z sieci Orange Free na kartę na starym modemie Huawei E220 w zależności od miejsca w domu lub jak "wiatr zawieje" to łapie mi albo EDGE lub HSDPA...... Mam nadzieje ze po zmianie sprzętu i jego odpowiednim doborze i ustawieniu w domu uda mi się coś zmienić i poprawić....
Ustawiając modem , router MiFi w domu nic nie poprawisz. Zasięg sieci jest podawany na zewnątrz stąd masz problemy w domu. Wystaw ten zabytek E-220 za okno od strony Miechowa to się przekonasz. Użyj przedłużaca USB. anteny do niego nie zamontujesz bo nie ma gniazda. Prawidłowe działanie internetu z Orange, T-Mobile u Ciebie zapewni antena http://www.cybertech.com.pl/p76,antena- ... fme-z.html plus konektor do modemu, który wybierzesz. Do tego modem, modemo-ruter(MiFi) z obsługą HSPA+DC( do 43,2Mbps).Zastosuj sie do moich rad aby później nie żałować. Te bzdury, które mówią Ci W PLAY nie traktuj poważnie są niedoinformowani. Play nie korzysta z roamingu Orange i Plusa w usłudze internetowej. Używa swoich BTS-ów. U Ciebie sa to dwa BTS-y PLAY UMTS900 nie UMTS2100 z Miechowa. Zasięg na UMTS900 jest dużo większy niż na UMTS2100 i obejmuje Biskupice tutaj masz mapę http://internet.play.pl/maps/map Wybierz swoją miejscowość zaznacz" internet Play OnLine" i "UMTS900 HSPA+ na zewnątrz budynków to sie przekonasz. Ewentualnie kupisz antenę http://www.cybertech.com.pl/p89,antena- ... fme-z.html
[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2013-08-26, 00:13 ] Usunięcie zdublowanego tekstu.
Poprawa obraźliwych sformułowań - proszę się tak nie wyrażać.
Ostatnio zmieniony 2013-08-25, 23:12 przez matek451, łącznie zmieniany 1 raz.
Zasięg Play Online faktycznie obejmuje tylko sieć macierzystą i tylko 3G, ale kolega rad28 pisał o telefonie i zapewne usłudze głosowej, a tam Play loguje się do sieci Orange i Plus. Paczki internetowe w takiej ofercie działają w całej sieci (Play, Plus, Orange - 2G, 3G).
Przepraszam za te epitety pod adresem konsultantów ale gdy się czyta jakie bzdury wciskają klientom to człowieka ponosi Żeby nie odróżniali taryfy głosowej od Play OnLine( data)
Matek451 tylko spokojnie podsumowując...... Zakupie jutro kartę Play do internetu i sprawdzę jak to będzie działać..... Co do modemu mifi...... co sadzisz o Huawei E5756s-2 (drogie ale chyba przyszłościowe) ...... urządzenie które mogę zawsze przy sobie.... a dużo podróżuję..... tylko co z anteną do niego...... czy te o których pisałeś będą z nim działać?..... Czy też rozwiązanie typu router + modem? Jeśli tak co wybrać????
[ Dodano: 2013-08-26, 00:57 ]
Poprawka..... przełożyłem kartę z telefonu do modemu..... pokazuje mi w interfejsie oprogramowania play-online EDGE Orange(roaming) lub HSDPA Orange(roaming) - choć rzadko...... ale dalej w roamingu......czy to jest normalne??? nie powinien tak jak pisałeś łapać od razu zasięgu Play internet nawet w słabszym zasięgu????
matek451, nie ma co się przejmować. Nie ich wina. Po pierwsze mają dużą rotację pracowników. Po drugie z technicznej strony są raczej kiepsko wyszkoleni. Po trzecie on są po to, żeby sprzedawać.
rad28, tak, w przypadku połączenia się z siecią Orange lub Plusa na karcie Playa to prawidłowa informacja. Z technicznego punktu widzenia to jest roaming po korzystasz z sieci innego operatora. Z punktu widzenia oferty nie ma różnicy bo to roaming krajowy. Stawki za połączenia, wiadomości, internet masz takie jak w sieci macierzystej.
W roamingu wewnętrznym na karcie Playa masz ograniczenia prędkości w HSPA+/HSPA+ DC do 2 Mb/s.
W E-220 nie sprawdzisz Play na UMTS900 bo ten staruszek tego nie obsługuje. W salonie Play weź internet na próbę z E-3131. Jesteś poważnym klientem to niech Cie szanują Jeśli chcesz modem MiFi to w Orange masz E-587 http://www.orange.pl/klienci_ind/orange ... ssType=NEW Antena taka jak poleciłem i konektor z TS9. Jeśli podróżujesz to trzymasz go w kieszeni i łączy sie z tabletem, laptopem po WiFi. Gorzej sprawuje sie w zastosowaniach domowych, mniej klientów( do 10), grzeje sie przy pracy ciągłej. Do zastosowań w domu lepszy zestaw router+modem. Nie wyklucza on mobilności, modem można brać w podróż.
Matek451 zakupy zrobione e3131 w play na kartę i router MR3420 ..... Póki co udało mi się je skonfigurowac w Krakowie ..... Mam nadzieje ze na wsi tez zadziała...... Będę testował w środę lub czwartek..... Dam znać co i jak..... może obejdzie się bez anteny.....
Matek451 i niestety bez anteny się nie obejdzie. Orange na E587 śmiga ale tylko na H...... także szału nie ma ..... E3131 w Playu już niestety nie..... nie może odnaleźć sieci i się w niej zarejestrować...... Bez anteny się nie obejdzie....... Jeszcze raz proszę o pomoc...... Jaką wybrać antenę aby wzmocnić sygnał i Play i Orange..... Doradź proszę jakąś jedną uniwersalną tak aby zmieniając przejściówki działała na oba modemy...... Z góry dzięki za pomoc
Wiesz nie polecam anten uniwersalnych bo jak to mówią: "Coś do wszystkiego jest do niczego".
Antenę dobierasz do częstotliwości w której ma pracować. HSPA+DC pracuje w U2100 więc do tego polecam antenę:
Panowie mam podobny problem, mieszkam w Osówcu Kuj-Pom, obok Bydgoszczy. Wioska ma dwie lokalizacje więc istotna jest też ulica Spokojna. Mam bezprzewodowy internet z Orange. Szybkość kiepska. Od jakiegoś czasu rozważam zmianę operatora oraz zastanawiam się nad poprawą przy pomocy anteny zewnętrznej. Widzę, że znacie się na_rzeczy. Więc proszę o podpowiedź, którego Waszym zdaniem operatora warto rozważyć w mojej okolicy ze względu na warunki techniczne i jaki sprzęt, modem, ruter, antena byłyby ok.
Chciałbym oprócz dobrego przesyłu mieć możliwość swobodnego połączenia przez WiFi w całym domu i połączenia z internetem dekodera telewizyjnego i komputera stacjonarnego.
Ostatnio zmieniony 2013-10-05, 10:38 przez osuwszczak, łącznie zmieniany 1 raz.
Orange na twoim terenie ma tylko 2G. Podobnie T-Mobile. obie te sieci w ramach NetWorks będą na twoim terenie modernizowały sieć. Być może wtedy zaoferują zasięg 3G. Na dzień dzisiejszy 3G oferują u Ciebie Plus( Cyfrowy Polsat) oraz Play, który korzysta z BTS-a UMTS2100 w Wojnowie. Jesli chodzi o Plus to w Osówcu jest niezweryfikowany BTS Plusa UMTS2100. Zasięg może tez gwarantować BTS UMTS900 Aero2. trzeba zrobić testy.
pisząc testy masz namyśli wypróbowanie zestawów oferowanych przez operatorów? Czy aby w pełni móc sprawdzić możliwości oferty powinienem raczej od razu przymierzyć się do anteny zewn. Jeśli tak, to do jakiej?
Operatorzy umożliwiają wzięcie neta na próbę. Bierzesz i testujesz. Aby przekonać się czy Plus działa u Ciebie na UMTS900 czy na UMTS2100 wymuszasz za pomocą programu TNI określone pasmo na modemie Huawei. Jeśli działa UMTS2100 Plusa w Osówcu na UMTS2100 to obędzie się bez anteny. Jeśli nie to najbliższe BTS-y UMTS900 Aero2, z których korzysta Plus w odległości 6-8 km i wtedy potrzebna zewnętrzna antena kierunkowa na 900MHz ATK-20. W Play z kolei potrzebujesz anteny zewnętrznej kierunkowej na 2100MHz- do Wojnowa ok. 3 km.
Ach te anteny... kiedyś takową posiadałem (tzw. bacik) ale z nią było jeszcze gorzej niż bez niej Już lepiej modem do okna przylepić/ przyłożyć i do tego router.