Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Ekwador
Początkujący użytkownik forum

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Post autor: Ekwador »

YaHooo pisze:Nie jestem pewny, ale Sierry chyba nie będą działać poprawnie w trybie RAS. Ja mam AC881 i pamiętam, że miałem problem przy trybie RAS, bo oryginalne oprogramowanie producenta korzysta z trybu NDIS.
To co w takiej sytuacji mam zrobić? Czy uda się to skonfigurować?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-07-25, 17:30 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-07-25, 16:30 przez Ekwador, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

_ pisze:Już podaje:
Pierwszy raz o takich producentach/wydawcach antywirusów słyszę/czytam.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Jedyny sensowny antywir, który tam coś znalazł, to ClamAV, a on akurat jest znany z false-positive.
moher
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: moher »

Nie ma czegoś takiego jak sensowny antywir.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

_ pisze: Jestem tego zdania, że lepiej upewnić się kilka razy czy dany program/aplikacja jest czysta niż później "bawić się" w szukanie i usuwanie szkodliwych programów.
TNI robi połączenia dial-up, wiec zapewne dlatego jest wykrywane jako trojan. Antywirus myśli, że to jakiś dialer.

[ Dodano: 2013-07-25, 17:30 ]
Ekwador pisze: To co w takiej sytuacji mam zrobić? Czy uda się to skonfigurować?
Musisz chyba używać oprogramowania Sierry. Inaczej nie mam pomysłu.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
moher

Możliwe też, że binarka jest skompresowana, antywiry tego nie lubią.
joker77
Stały użytkownik forum

Post autor: joker77 »

Ta binarka jest skompresowana - przecież podana jest informacja:

PUA.Win32.Packer.BorlandDelphi-17

Paker Borlanda dla języka Delphi
moher

Ktoś jeszcze pisze w delphi? Może to dlatego autor nie chce otworzyć źródeł TNI.
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: janek222 »

moher pisze:Ktoś jeszcze pisze w delphi?
Wbrew pozorom pisze jeszcze sporo osób. Pewnie dlatego że osobiście w nim piszę uważam, że jest to najlepsze środowisko programistyczne. Niestety marketing, polityka "właścicieli" tego środowiska zawala na całej linii od wielu lat, dlatego Delphi jest już mało popularne, wielka szkoda.
moher pisze:Może to dlatego autor nie chce otworzyć źródeł TNI.
Nie, nie dla tego :)
Pozdrawiam
Janek
viktor
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: viktor »

YaHooo pisze:Nie jestem pewny, ale Sierry chyba nie będą działać poprawnie w trybie RAS.
Jeżeli dobrze zrozumiałem to u mnie Sierra AirCard 503 pracuje z Top_netinfo w trybie RAS (standard) poprawnie.
Ostatnio zmieniony 2013-07-28, 17:04 przez viktor, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
Ekwador

Post autor: Ekwador »

viktor pisze:[...] u mnie Sierra AirCard 503 pracuje z Top_netinfo w trybie RAS (standard) poprawnie.
Podzielisz się swoją konfiguracją?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-07-26, 18:19 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-07-26, 18:01 przez Ekwador, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

moher pisze:Ktoś jeszcze pisze w delphi? Może to dlatego autor nie chce otworzyć źródeł TNI.
A co masz do Delphi? Przecież to jest bardzo dobre środowisko. Da się zrobić to samo co w Microsoftowym Visualu. Oczywiście wyłączając .Net. Ale VCL jest tak samo dobry moim zdaniem.
janek222 pisze:Niestety marketing, polityka "właścicieli" tego środowiska zawala na całej linii od wielu lat, dlatego Delphi jest już mało popularne, wielka szkoda.
A o tym to ja może nie będę się wypowiadał :]
viktor pisze: Jeżeli dobrze zrozumiałem to u mnie Sierra AirCard 503 pracuje z Top_netinfo w trybie RAS (standard) poprawnie.
U mnie AC881 nie chce pójść z TNI...
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
_

Post autor: _ »

Czemu Top_NetInfo nie łączy w trybie NDIS tylko w trybie RAS ?
Jest jakiś prosty sposób na sprawdzenie na jakim paśmie pracuje HSPA+ danego operatora ?
Mój modem to Huawei E3131, a karta to Play na kartę Lubię to!
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

Czemu Top_NetInfo nie łączy w trybie NDIS tylko w trybie RAS ?
Jeśli modem jest widziany tylko jako modem to będzie łączył tylko W RAS Jeśli będzi widoczny też jako karta sieciowa to będzie łączył też w NDIS
Jest jakiś prosty sposób na sprawdzenie na jakim paśmie pracuje HSPA+ danego operatora ?
Najpierw wymuś tylko U900 i spróbuj połączyć a później spróbuj wymusić tylko U2100 i spróbuj połączyć się
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Andrzejz78 pisze:Najpierw wymuś tylko U900 i spróbuj połączyć a później spróbuj wymusić tylko U2100 i spróbuj połączyć się
Albo sprawdzać na mapie http://mapa.btsearch.pl/ Jednak tu informacje mogą być nieaktualne.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Andrzejz78 pisze:Jeśli modem jest widziany tylko jako modem to będzie łączył tylko W RAS Jeśli będzi widoczny też jako karta sieciowa to będzie łączył też w NDIS
TNI nigdy nie łączyło w trybie NDIS z modemem 3131 ;)
hudy101160

Post autor: hudy101160 »

maciak pisze:Witam
Czy jest mozliwosc aby w programie ustawic osobny okres rozliczeniowy dla kazdej karty sim?
tak :hurra:
hudy101160
Awatar użytkownika
unpublished
Stały użytkownik forum

Przywrócenie ustawień lub ustawienia fabrycznych.....

Post autor: unpublished »

Andrzejz78 pisze:Jeśli modem jest widziany tylko jako modem to będzie łączył tylko W RAS Jeśli będzi widoczny też jako karta sieciowa to będzie łączył też w NDIS
Witam,

U mnie widzi zarówno modem jak i kartę sieciową (Huawei E3131), ale połączenia w trybie NDIS przy pomoc TNI nie da się uzyskać. Walczyłem z tym dość długo, ale bez rezultatów.

Przy okazji pytanie jak powrócić całkowicie do poprzednich ustawień lub ustawień fabrycznych (AT&F nie przynosi rezultatów) zarówno modemu jak i rejestru (właściwie to bardziej tego drugiego, a niestety nie zrobiłem kopi). Bawiłem się ostatnio właśnie próbą odpalenia w trybie NDIS, MTU, RWIN, DNS Cache, etc. oraz opcjami wymuszaniem technologi. Na koniec moich eksperymentów ustawiłem wszystko w TNI tak jak było kiedyś tyle że powstał problem:
- gdy uzyskam połączenie (RAS) to prędkości tego połączenia teraz są skandalicznie niskie, do tego stopnia że strona google wczytuje się aż kilkanaście sekund, inne potrafią parę minut. Zmieniłem modem na Huawei E173 i nadal jest tak samo (co świadczyło by o tym że zmiany zapisane zostały też w rejestrze, a nie tylko w modemie), a poprzednio na E3131 zanim zacząłem grzebać chodziło to naprawdę rewelacyjnie jak burza (download w granicach 1M). Kartę mam na abonament w Orange, więc nie wiem o co chodzi. Połączenia na tym samym kompie via kabel lub Wi-Fi są OK, problem jest tylko z połączeniami poprzez modem. Czy ktoś może mi pomóc by powrócić do stanu poprzedniego, ewent. powiedzieć jak prawidłowo wszystko poustawiać tak by chodziło to normalnie jak kiedyś?

Pozdrawiam.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-08-29, 17:44 ]
Ostatnio zmieniony 2013-08-29, 16:44 przez unpublished, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

unpublished,
unpublished pisze:gdy uzyskam połączenie (RAS) to prędkości tego połączenia teraz są skandalicznie niskie
Miałem tak kiedyś i się okazało że równolegle z TNI odpalało mi się połączenie lokalne i to ono blokowało prędkość Po wyłączeniu go internet zaczął chodzić normalnie
unpublished pisze:zanim zacząłem grzebać chodziło to naprawdę rewelacyjnie jak burza
Ja nic nie grzebałem i net mi zwolnił ale u mnie okazało się że mam obniżony limit prędkości (QoS) Sprawdź u siebie
Awatar użytkownika
unpublished
Stały użytkownik forum

Andrzejz78 pisze:Miałem tak kiedyś i się okazało że równolegle z TNI odpalało mi się połączenie lokalne i to ono blokowało prędkość Po wyłączeniu go internet zaczął chodzić normalnie
Ja nic nie grzebałem i net mi zwolnił ale u mnie okazało się że mam obniżony limit prędkości (QoS) Sprawdź u siebie[/quote]

Witam,

W ustawieniach kart sieciowych wszędzie w tym TNIORANGE (połączenie telefoniczne i VPN) z którego korzysta wyłącznie TNI ma QoS usunnięte w IPv4 i IPv6, (chyba że gdzieś jeszcze powinienem wyłączyć ten QoS) tak samo powyłączane jest udostępnianie plików i drukarek. W chwili połączenia poprzez modem wszystkie inne w tym Wi-Fi jest rozłączone.

Doprawdy nie wiem jak wybrnąć z tego.

Pozdrawiam.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-08-29, 19:50 ]
Ostatnio zmieniony 2013-08-29, 18:50 przez unpublished, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

unpublished pisze:powinienem wyłączyć ten QoS
Niestety tego nie wyłączysz bo to sieć ustala Ja mam obecnie w Orange 5,9Mb/s UL i 8,6Mb/s DL a było kiedyś 5,9/42

Sprawdź komendą at+CGEQNEG lub at+CGEQNEG=1 jaki jest limit u Ciebie
Awatar użytkownika
unpublished
Stały użytkownik forum

Andrzejz78 pisze:Sprawdź komendą at+CGEQNEG lub at+CGEQNEG=1 jaki jest limit u Ciebie
Witam

Nie bardzo wiem jak to rozszyfrować:

Polecenie:
at+CGEQNEG=1
Odpowiedź:
at+CGEQNEG=1

+CGEQNEG: 1,3,64,64,0,0,0,1500,"1E4","4E3",0,1000,3

OK

Dołączam zrzuty ekranów ustawień TNI i połączeń sieciowych. Z tego co Pamiętam to połączenie miałem kiedyś tak jak teraz 21,600 bps, a z samym Orange na UMTS 7200 bps i to wszystko chodziło jak burza. W Hardware komputera (sprzęcie) nic nie zmieniałem, żadnych nowych urządzeń, sterowników również do niczego nie zmieniałem. MTU było ustawione tak jak obecnie na 1500 (choć optymalne jakie dobrałem drogą eksperymentów to 1473 przy pingu robionym na onet.pl) Właśnie po tych zabawach i zabawach programami do optymizacji sieci zrobiła się taka kiszka, że strona google z zacinaniem wczytuje się paręnaście sekund, a bardziej skomplikowane parę minut. Mój błąd że nie zrobiłem wcześniej kopi rejestru, a poprzedni jest za stary by do niego wracać.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

unpublished pisze:+CGEQNEG: 1,3,64,64,0,0,0,1500,"1E4","4E3",0,1000,3
Dziwny ten wynik Jeśli jemu wierzyć to masz ustawione max 64 Kb/s UL i DL

Spróbuj odpalić neta w innym systemie np. w Linuksie i sprawdź jak wtedy chodzi
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jeszcze dziwniejsze, że minimalny up/down ustawiony jest na 0. Na takim Aero2 mam 8.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:minimalny up/down ustawiony jest na 0
Ja też tak mam

Kod: Zaznacz cały

1,2,5952,8640,0,0,0,1500,"1E4","4E3",0,1000,3
Awatar użytkownika
unpublished
Stały użytkownik forum

Andrzejz78 pisze:Dziwny ten wynik Jeśli jemu wierzyć to masz ustawione max 64 Kb/s UL i DL

Spróbuj odpalić neta w innym systemie np. w Linuksie i sprawdź jak wtedy chodzi
Witam,

To całkiem możliwe, można temu wierzyć bo strony ładują się z taką właśnie szybkością. Możesz mi powiedzieć co oznaczają poszczególne liczby tzn. "algorytm" rozszyfrowania tego? Po za tym jak/gdzie można ustawiać/zmieniać te wartości by to przyspieszyć? Obojętnie czy programowo czy bezpośrednio w rejestrze.

Nie jest to kwestia modemu bo tak jak pisałem wcześniej na innym modemie E173 jest tak samo. Jeżeli to kwestia ograniczeń przez operatora to zaraz tam dzwonię i robię raban bo rachunki wszystkie są płacone na czas i to regularnie już od kilku lat. Muszę mieć tylko pewność, że to oni nałożyli te ograniczenia z jakichś tam przyczyn, bo o płatności na pewno nie chodzi, gdyż zawsze przysyłają informację SMS, że wystawili fakturę i że wpłynęła do nich wpłata (za ostatni miesiąc dostałem potwierdzenie że otrzymali wpłatę).

Co do Linuxa to obecnie nie mam żadnego zainstalowanego. Pytanie, czy jest jakaś wersja którą mogę zainstalować i odpalać z pendrive 16GB, która wykryła by od razu modem HUAWEI E3131 (zainstalowała sterowniki)? Jak jest coś takiego to prośba o link.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-08-30, 18:02 ]
Ostatnio zmieniony 2013-08-30, 17:02 przez unpublished, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

unpublished, Mam to samo i to u dwóch operatorów Tylko ja mam trochę wyższe limity http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=38889

QoS ustala operator i nic na to n ie poradzisz
Co do Linuksa to ja odpaliłem neta w tym systemie żeby sprawdzić czy też jest ograniczenie prędkości Okazało się że jest więc wniosek że to operator z jakiegoś powodu ogranicza pedkość
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Andrzejz78, na Aero2 mam tak:

+CGEQNEG: 2,2,256,512,8,8,0,1500,"1E3","4E3",0,1000,3
Co do danych, które i co oznaczają. Coś takiego znalazłem:

+CGEQNEG:<active_cid>,<traffic_class>,<max_br_ul>,<max_br_dl>,<guar_br_ul>,<guar_br_dl>,...,
where
<traffic_class>: decimal (0-4); The type of application
0   conversational
1   streaming
2   interactive
3   background
<max_br_ul>: decimal (0-xxxx); maximum bit rate ul
<max_br_dl>: decimal (0-xxxx); maximum bit rate dl
<guar_br_ul>: decimal (0-xxxx); guaranteed bit rate ul
<guar_br_dl>: decimal (0-xxxx); guaranteed bit rate dl
Pierwsza wartość to po prostu to pco wyskoczy po podaniu komendy

AT+CGEQNEG=?
U mnie podaje wtedy wynik:

+CGEQNEG: (2)
Wpisuję potem

AT+CGEQNEG=2
I otrzymuję

Co do Linuksa. Można pobrać np. Ubuntu i uruchomić w wersji Live czyli z CD lub pamięci przenośnej bez instalacji na dysku. Modemy wykrywa taka wersja. Ogólnie jest w pełni funkcjonalna z tym, że nieco wolniejsza. Do testów jak znalazł. ;)

Co do limitów i QoS.
Wartości 64/64 wyglądają na możliwe przekroczenie limitu.
Próbowałeś przełączyć na GSM potem na 3G, ewentualnie odwrotnie?
Awatar użytkownika
unpublished
Stały użytkownik forum

ja.michal pisze:Andrzejz78, na Aero2 mam tak:

[....]
Co do limitów i QoS.
Wartości 64/64 wyglądają na możliwe przekroczenie limitu.
Próbowałeś przełączyć na GSM potem na 3G, ewentualnie odwrotnie?
Siemka,

Dzięki wielki za rozkminkę tych cyferek, wiem teraz przynajmniej co oznaczają. Zaraz spróbuję wymusić tryb GSM i zobaczę jak to będzie wyglądać. Jeżeli chodzi o przekroczenie limitów to mam kartę na abonament i nie ma tam żadnych limitów, jak naściągam za 20zł to płacę 20zł, jak na 5 tyś to 5 tys przychodzi rachunek. Szybkość teoretycznie powinna być do 42MB, a zasięg mam prawie na max'a. Właśnie przełączyłem się na GSM, zrestartowałem modem (fizycznie go wyjmując i wkładając) jest "EDGE" ale transfer nadal taki sam.
-----------------------------
Polecenie:
AT+CGEQNEG=1
Odpowiedź:
AT+CGEQNEG=1

+CGEQNEG: 1,3,64,64,0,0,0,1500,"1E4","4E3",0,1000,3

OK
-----------------------------

Jutro chyba rano zadzwonię do BOK Orange i zapytam o co chodzi. Między czasie kupie jakąś kartę startówkę za 5 zł np. play-internet i zobaczę jakie będą wyniki co do szybkości, wtedy będę miał jaśniejszy obraz. Jak się okaże że na PrePaid innej sieci chodzi OK to ruszę z nimi bo jak by nie patrzył pompuję w nich kasę od kilku lat. Przeglądałem historie przelewów bankowych i przelew za ostatnią fakturę jak zawsze dostali jeszcze przed terminem, co zresztą potwierdzili SMS'em.

Dzięki serdeczne i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Ja w EDGE mam:

+CGEQNEG: 1,2,472,472,0,0,0,1500,"1E4","4E3",0,1000,3
ODPOWIEDZ