AP czy Repeater i jaki model?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ashtar
Początkujący użytkownik forum

AP czy Repeater i jaki model?

Post autor: ashtar »

Witam mam router zte zxv10 w300 i problemem jest słaby zasięg w pokoju który wcale nie jest połozony tak daleko od routera przedstawe to troche schematycznie ale mam nadzieje ze zrozumiecie:
O I I
I I U

O- to pomieszczenie w którym znajduje się router a U to owy pokój.
Pozostałe kreski to pozostałe pomieszczenia a pomiedzy górną a dolną linią jest korytarz.
Kiedyś miałem jakiegos 17 calowego acera aspire i net mi smigał nawet na tej antence w routerze. Teraz nie dosć że mam nowszego laptopa bardziej mobilnego z lepszą kartą sieciową nie zawsze siła sygnału jest dostateczna tzn teoretycznie jest ale laptop gubi sygnał albo są 3 kreski i brak internetu. Anteny w routerze wymieniałem na wszelakie to na kablu od asusa to na jakaś 10dbi i zawsze mniej wiecej jest tak samo. Gdy podłaczyłem karte sieciowa na usb od tp-link z teoretycznie gorszą kartą ale za to z anteną Zasięg był słąbszy ale laptop nie gubił sygnału. Sterowniki są ok i moc odbioru karty też jest ustawiona na maksymalną. Jeżeli ktoś ma pomysł jak rozwiazac taki problem to będe naprawde wdzięczny a jeśli nie to niżej inna mniej zadawalajaca mnie opcja.

P.S. Bardzo możliwe a wrecz nawet pewne jest ze zasieg tamuje Telewwizor 49' z wifi gdy jest wyłączony sytuacja sie polepsza ale nie jakos znacznie. Próbowałem tez ustawic inaczej antene ale nic nie daje.

Jesłi nic nie da sie zrobić z laptopem to planuje zakup czegos co mi umozliwi normalne korzystanie z internetu w pokoju. Typowy repeater zbytnio mi sie tu nie przyda ponieważ jest tylko 1 miejsce w którym móglbym go podłaczyc ale tam bedzie czesto odłanczany.
Wyjscie gniazdko-gniazdko i potem kabel do laptopa tez nie za bardzo mi pasuje ponieważ nie lubie miec zbyt duzo kabli przy laptopie a wejscie lan jest po prawej stronie co kolidowalo by z ruchami myszka.
Najlepszym wyjsciem moim zdaniem było by kupienie routera który sciagał by sygnał tamtego ale tu jestem troche zielony i nawet osoby ktore znają sie bardziej ode mnie ( pokończyły jakieś tam szkoły a ja jestem samouk) nie wiedzą czy da sie to zrobić jakoś bez wiekszych problemów. Chodziło by o to że routter z funkcją AP Repeater postawił bym na biórku blisko laptopa. Router miał by sciagać zasieg tamtego i słał go dalej. Typowy repeater tu nic nie poradzi bo nie sciagnie sygnału routera. Domyślam sie ze router musiałby miec 2 anteny jedna na odbiór drugą na nadawanie.
Wiem że troche haotycznie napisane ale juz naprawde wiele próbowałem i szlak mnie jasny trafia a tysiace porad na forach ktore przeczytałem jak widać mi nie dały jasnego rozwiazania.

Dodam że posiadam jeszcze 3 anteny do routerów i jakiś stary router ale do niego była potrzebna jakaś kostka. Wiec jeśli coś by się przydało do waszego pomysłu to spoko. Ważne żeby działało wiec nawet jakąs blache przykrece do routera jak coś da.
Awatar użytkownika
joujoujou
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: AP czy Repeater i jaki model?

Post autor: joujoujou »

Najlepszym (i najtańszym) rozwiązaniem będzie AP podpięty skrętką do routera.
Pozdrawiam.

www.joujoujou.com
ashtar

Czy ja wiem czy najtańszy:/ ponad 20 m kabla jak nic a gdybym kupił cos takiego

http://allegro.pl/show_item.php?item=3492618439

http://allegro.pl/hit-tenda-w300d-modem ... 59577.html

http://allegro.pl/repeater-winstars-513 ... 41037.html

Ustawić jedną antene na odbiór a reszte jako nadajnik? Niestety czytałem gdzieś że trudno to zrobić z routerem zte i musiałbym w nim zmienić oprogramowanie.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

ashtar pisze:Ustawić jedną antene na odbiór a reszte jako nadajnik?
To tak nie dziala. Potrzebujesz dwa radia.

Nie kombinuj, kup 20m kabla i tani AP/router, zmiescisz sie w 70 PLN.
Nie pomagam na PW.
ashtar

hmm jak nie działa ? sam tak kiedyś robiłem tzn podobnie tylko w routerze była jedna antena ona odbierała sygnał a do jednostki trzeba było już przez kabel.
Wiem że na sie da tak tylko nie wiem czy z tym routerem. Teraz znalazłem stary OvisLink WL-5450AP z funkcjami AP Bridge i repeater.
Chyba jak zawsze bede musiał sam sobie poradzić bo na kazdym forum radzą to samo bez sensowne wyjscie.
Tak żeby wyjasnic. na jedna sciane 5m kabla na 2 5 m kabla korytarz 7m kabla minimum bo musi isc sufitem dalej z 4m kabla wiec jest przynajmniej 21 m i to jest optymistycznie.
Z czego podrodze z 10 mb zostanie 5mb bo mam tak samo zrobione do drugiego domu ok 20 m i mimo ze jest wszystko ok to komputery wykrywaja kabel ale nie internet.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

ashtar pisze: sam tak kiedyś robiłem tzn podobnie tylko w routerze była jedna antena ona odbierała sygnał a do jednostki trzeba było już przez kabel.
To jest zupelnie inna konfiguracja.

Pozatym antena to nie tor radiowy :facepalm:
Nie pomagam na PW.
moher
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: moher »

To zrób sobie ten repeater, tylko potem nie marudź, że nie działa tak jak sobie wymarzyłeś.

PS Poprawnie położony kabel będzie działał do 100m.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Ten sposób z antenami to bzdura. Jeśli chcesz tak korzystać to musisz mieć router z dwoma radiami. Na jednym urządzeniu nie da się. Tryb repeater to o ile zadziała z twoim Zyxelem ogranicza prędkość i jest zawodny. Tego Ovislinka możesz wykorzystać jako AP Clienta, odbierzesz po WiFi i dalej po LAN lub do niego połączysz do LAN kolejny AP i będzie siał po WiFi. w ten sposób wykorzystasz sprzęt , który masz.
ashtar

Widze że tu jest połowa ludzi którzy chcą pomóc a druga połowa która krytykować.

Nie zrozumiałem o co chodzi z tymi radiami bo radio to stoi u mnie na pólce i jak cos to pewnie w całym domu znalazłbym nie dwa a nawet kilka:)

Co do kabla (poprawnie połozonego) to traci na każdy metr 0,1mbs tak nawet było napisane na obakowaniu od kabla u mnie pewnie wynosi to troche wiecej bo kabel jest na zewnatrz i pewnie juz sie dosc naraził na warunki atmosferyczne przy czym router zte moim zdaniem nie nadaje sie na ciagniecie kabla a przynajmniej nie z oprogramowaniem neostrady niedosć że ogranicza go do 20dBi to ciagle sie przegrzewa i zrywa połaczenie choć czasem jest nawet całkiem całkiem. Prawda jest taka że już kilka routerów pozyczałem od znajomych nawet te z 3 antenami po kilka dBi i zasieg zawsze taki sam. A w sumie pewnie wiekszy problem z laptopem bo wszedzie tak mam gdy sygnał jest 2-3 kreski ze zrywa albo niestabilne. Teoretycznie na ukos od routera do laptopa jest kilka metrów wiec nie tak daleko.

A jaki router jest dobry z 2 radiami ? najbardziej zalezy mi na opiniach osób które takiego czegoś używają. W sumie moze taniej było by taki zrobić samemu z czesci z hurtowni albo komus zlecic. PS. mialem taki router kiedys (testowałem czy bedzie cos lepiej) co odbiera 1 antena a wysyła drugą ale nie wiedziałem że to sie jakoś nazywa i robi jakąś róznice myślałem że jest to jak w TV i zależy wszystko od ustawień.
Dzięki za pomoc.
matek451
Guru bezprzewodowy

Pisząc o dwóch radiach mam na myśli dwa oddzielnych torach radiowych. Router jednym odbiera po Wi Fi sygnał od Zyxela a drugim nadaje po WiFi. Na rynku jest właściwie tylko jeden router o takiej funkcji OVISLINK G.DUO AIRLIVE DUO . Jeśli masz tego OvisLink WL-5450AP to możesz go wykorzystać do roli tego pierwszego toru czyli do odbioru WiFi od Zyxela. Trzeba go ustawić w tryb AP Client. Do jego portu LAN kablem podłączysz AP, który będzie pełnił druga rolę czyli przekazywał WiFi dalej. Prościej wytłumaczyć nie można. Oczywiście wszystko trzeba skonfigurować w jednej sieci tej z Zyxela. Moc 20dBi jest w Polsce maksymalną ograniczoną prawem. Większa powodowałaby zakłócenia w pracy innych sąsiednich.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

ashtar pisze:Nie zrozumiałem o co chodzi z tymi radiami bo radio to stoi u mnie na pólce i jak cos to pewnie w całym domu znalazłbym nie dwa a nawet kilka:)
Jeden tor radiowy (radio) w WiFi powinien pełnić jedną rolę. Czyli jeśli chcesz mieć tryb client ("odbierać") i AP ("nadawać") to potrzebujesz dwa tory radiowe.
Do jednego toru radiowego można podłączyć więcej anten, czyli np. 3 anteny wcale nie oznaczają 3 torów radiowych.
ashtar pisze:Co do kabla (poprawnie połozonego) to traci na każdy metr 0,1mbs tak nawet było napisane na obakowaniu od kabla u mnie pewnie wynosi to troche wiecej bo kabel jest na zewnatrz
Bzdury, ktoś cię wprowadza w błąd. Skrętka wg. normy może mieć 100m długości bez jakichkolwiek strat.
ashtar pisze:W sumie moze taniej było by taki zrobić samemu z czesci z hurtowni albo komus zlecic.
Nie bardzo wiem co masz na myśli.
ashtar pisze:myślałem że jest to jak w TV i zależy wszystko od ustawień.
Nawet nie próbuj porównywać do TV, bo poza medium transmisyjnym (fala radiowa) podobieństw nie ma.
ashtar

Podobienstwa są w antenach czasem na allegro mozna spotkac przerobiona antene od tv na antene do routera i czesto opisywane sa jako najmocniejsze na rynku nie wiem ile w tym prawdy wiem tylko ze jakos działa. Zgłebiłem temat i poprostu zle to nazwaliscie i nie zrozumialem. 2 radzia czyli dwa pasma 2,4ghz i 5 ghz i dziwne ze nie ma nic takiego co odbiera i nadaje na 2,4 ghz bo logicznie myslac mozna by było jakos połaczyć 2 routery i zarzadzać je oddzielnie z jednej strony. I mniej wiecej o takim czyms slyszałem ale <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> nie moge wiec moze mi sie przysnilo.
Zrobic samemu tzn w hurtowni sa czesci do roznych routerów znajomy sobie cos tam sklepal skrzynke i problemu z netem nie ma ale powiedział ze tajemnicy nie zdradzi bo nie legalne czyli pewnie przekroczył bariere 20dBi. W stanach jest bodajze 100dBi ( tak podawali na jakies stronie moze nie aktualne dane) Mozłiwe ze kupie bezprzewodowy router z akumulatorem z wszystkimi mozliwymi funkcjami który spełniałby w wiekszosci funkcje AP. Dzieki za pomoc.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

ashtar pisze:2 radzia czyli dwa pasma 2,4ghz i 5 ghz
Nie. Dwa radia czyli dwa radia (na chlopski rozum dwie karty WiFi) - niezaleznie od pasma, moga byc na tym samym. Ilosc anten nie ma znaczenia.
ashtar pisze:czasem na allegro mozna spotkac przerobiona antene od tv
Na pewno nie. TV ma wszystko inne - dopasowanie, opor falowy, czestotliwosci.
ashtar pisze: bo logicznie myslac mozna by było jakos połaczyć 2 routery i zarzadzać je oddzielnie z jednej strony.
To mniej wiecej to samo. Tyle ze masz dwa systemy zamiast jednego.
Nie pomagam na PW.
matek451
Guru bezprzewodowy

Dwa tory radiowe to nie router z dual band( 2,4MHz i 5MHz) . Wciąż mylisz. Napisałem Ci o AIR.DUO , to model z dwoma radiami na 2,4MHz. Zdajesz sobie sprawę ile to Watt 100dBm. Jeśli ten znajomy ma wiedzę podobną do Ciebie to router z taką moca na 2,4 MHz już dawno by was pozabijał i nie tylko Was ,a do jego zasilania zbuduj sobie elektrownię.To moc 10MW.Zanim coś napiszesz to poczytaj. Ręce opadają. Ty lepiej nie kombinuj , widzę , że w ogóle nie ogarniasz tematu. Wyłożyłem Ci krok po kroku a ty dalej swoje.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

ashtar, jak masz ochotę coś składać to poczytaj o Mikrotik + routerboard. Kupisz sobie osobno płytę główną, interfejsy radiowe, obudowę, zasilacz :P No i skonfigurujesz jak będzie ci pasowało.
matek451
Guru bezprzewodowy

Z jego wiedzą na pewno się uda. On potrzebuje gotowych rozwiązań i na pewno pomocy w konfiguracji tych urządzeń.
ODPOWIEDZ