Router dla wymagających + program kontrolujący. Możliwe?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dnaiel
Początkujący użytkownik forum

Router dla wymagających + program kontrolujący. Możliwe?

Post autor: dnaiel »

Panie i Panowie, Panowie i Panie mam dla Was dziś ciekawe zadanie!

Mianowicie,

Po dość długiej batalii w sprawie internetu satelitarnego na naszym statku, w końcu mamy zielone światło. Będziemy mieć antenę z żyrokompasem i modem (jeżeli będzie potrzebny model, dowiem się jutro) 50Gb miesięcznie do wykorzystania i łącze 6mbps. Jedyną blokadą jest router i kontrola nad nim. W tym przypadku cena w zasadzie nie gra roli.

Potrzebuje rzetelnej informacji jakiego modelu router nam będzie potrzebny (podejrzewa że wybór na cisco padnie).

Wymagania:
- 36 osób podłączonych jednocześnie przez WiFi (nie będzie raczej aż tyle nas siedziało jednocześnie, ale taki wymóg)
- mocna antena ponieważ sygnał będzie musiał przejść przez 5mm blachę jedno piętro w górę i dwa piętra w dół. (filipiniec który z nami pływał miał router na mostku a pracował przez Wifi na samym dole więc chyba jest taka możliwość)
- i najważniejsze, program do obsługi. Rozumiem że drogie routery mają wbudowany sprzętowy monitoring, ale nam potrzeba coś więcej. Jak można przydzielić danemu użytkownikowi powiedzmy 1GB miesięcznie i musi on mieć pin albo jakieś hasło żeby się zalogować. Każdy z nas będzie miał 1gb i trochę za frii, a każdy następny 1GB będzie płatny 50zł. Nie wiem czy jest w ogóle taka możliwość. Ale na innych statkach były telefony do których po podniesieniu słuchawki wbijało się pin i potem numer telefonu. Następnie program zliczał minuty połączenia użytkownika pinu i wystawiał rachunek.

Proszę pomóżcie, bo alternatywą jest jeden komputer w kabinie treningowej i zeszyt z wpisywaniem ile kto siedział. Toż to była by apokalipsa jak każdy by chciał po pracy pogadać z żoną. Pewnie pomyślicie że jak to statek to powinniśmy zatrudnić fachowców, ale jak i wszędzie u nas są cięcia. :) Jak sobie sami nie zrobimy to zeszyt zostaje.

Dzięki i pozdrawiam Daniel
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Router dla wymagających + program kontrolujący. Możliwe?

Post autor: Jo_gurt »

dnaiel pisze: 36 osób podłączonych jednocześnie przez WiFi (nie będzie raczej aż tyle nas siedziało jednocześnie, ale taki wymóg)
Zapomnij. 5 w porywach 8 osób, dalej będzie tragedia.
dnaiel

No to jakim cudem w domach marynarza siedzi nas czasem i 50 osób na wifi i jest ok, rozumiem że oni mają szybsze łącze, ale nie chodzi o łącze u nas. Może być i GG więc na łączu 6mbps jak by 100 osób miało GG to śmigało by fajnie. Nie wierze że nie ma routerów na więcej niż 8 osób... proszę mnie nie załamywać.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Jo_gurt pisze:dalej będzie tragedia.
Bez przesady, 1GB/głowę to w zasadzie tylko jakiś lekki www/e-mail i komunikatory. W pracy na gorszym łączu jest często 10-15 osób równocześnie zalogowanych i nic się nie dzieje.
dnaiel pisze:że wybór na cisco padnie
Albo jakiś wypasiony Draytek.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

dnaiel pisze:mocna antena ponieważ sygnał będzie musiał przejść przez 5mm blachę jedno piętro w górę i dwa piętra w dół.
To oczywiście w ramach żartu napisałeś ?
Fizycznie nie ma takiej możliwości.

[ Dodano: 2013-02-08, 11:05 ]
dnaiel pisze:filipiniec który z nami pływał miał router na mostku a pracował przez Wifi na samym dole więc chyba jest taka możliwość
Jest taka możliwość, jeśli się zastosuje instalację antenową na całym statku albo repeatery.
Z jednego miejsca - zapomnij.

[ Dodano: 2013-02-08, 11:09 ]
dnaiel pisze:Pewnie pomyślicie że jak to statek to powinniśmy zatrudnić fachowców
Takiego systemu jaki opisałeś w wymaganiach bez pomocy fachowców niestety nie dasz rady zbudować. A za oprogramowanie do autoryzacji i rozliczania finansowego użytkowników trzeba trochę $ zapłacić.
dnaiel

Panowie, ja nie chce słyszeć "nie da się, nie można, drogie...). Projektowałem i wykonałem już instalacje w małej firmie która działa do dziś. Użyłem starych routerów jako repeaterów i jakiegoś programu do obsługi tego, nie pamiętam jak się nazywał. Może trochę przesadziłem z tymi piętrami bo nie wziąłem pod uwagę tego że antena nadajnika może być mocna ale z odbiornikami (komputery z wifi) będzie problem. Można zastosować anteny sufitowe i powiedzmy 2 watowe karty sieciowe ale to nie będzie działać. Można poprowadzić na każde piętro router. Z obsługą i instalacją poradzimy sobie, z obsługą programu także jeżeli będzie ktoś pod telefonem w razie czego. W gabinecie narzeczonej mamy program Klinika XP w razie pytań zawsze możemy zadzwonić i nawet połączyć się w celu usprawnienia bądź naprawy programu. Więc nie wierze że się NIE DA!

Może ktoś wie jak się nazywają program albo człowiek proszę o skierowanie do człowieka który mógłby czymś takim się zająć.

Pomyślałem o urządzeniach PLC gdzie jako łącznik jest sieć 230V. Tylko że my mamy dość duże skoki napięcia, nie wiem czy to nie będzie problem. Zamierzam siąść właśnie nad lekturą tych urządzeń.

Głównie zależy mi na programie do nadzoru, proszę o sugestie.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Zrób w takim razie sieć na Unifi, dostajesz do nich "za darmo" soft: http://www.ubnt.com/unifi
Marco Aurelio

Post autor: Marco Aurelio »

Nie ma szans, żeby sygnał z 1 routera poszedł po 4 pokładach. Stawiając router nawet o nikłej jakości sygnału przy bulaju np. na forszocie - będziesz miał tam sygnał, ale na burtach już nie.

Jest opcja ulokowania na każdym pokładzie modemu na korytarzu i połączenia ich kablami, ale osobiście jak firma płaci to bym się za to nie zabierał :) tylko popatrzył jak robi to fachowiec. Co do oprogramowania, blokad i zliczania kasy to nie mam pojęcia. Ja pływam na statkach typu Żerań i tam sygnał nie przechodzi nawet na wyższy pokład, musiałem wywalić antenę z 10 metrowym kablem na pokład :P

A teraz pytanie do Państwa ode mnie :) Kupuję we Włoszech internet na kartę w tre.it.
Chciałbym kupić router 3g, ale by była możliwość blokowania roamingu tzn. łapię sygnał włoski przy wyspach a za chwilę wskakuje sieć arabska i zżera wszystko z konta ;/.

Na modemie usb mi rozłączy i spyta się czy połączyć w roamingu,
Na HTC Desire Z (ustawiam brak połączeń w roamingu) i po utracie sieci włoskiej się rozłączy.

A chciałbym mieć internet Wifi w kabinie ale koniecznie z routerem który ma podłączenie na antenę zewnętrzną, dla poprawy zasięgu.
Czy jest coś takiego? Tp Link 3420 przeskakiwał w roamingu i łączył dalej z obcą siecią.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

Marco Aurelio pisze:Tp Link 3420 przeskakiwał w roamingu i łączył dalej z obcą siecią.
akurat router to tu nie ma wiele do powiedzenia tylko modem wpięty w ten router
musisz wymusić komenda AT brak roamingu
poniżej przykład komendy dla Huawei E353
AT^SYSCFG=14,2,2000000000000,1,2
z roamingiem sieć 3 G na UMTS900 MHz

i
AT^SYSCFG=14,2,2000000000000,0,2
bez roamingu, sieć bez zmian czyli zmienia się przedostatnia cyfra w komendzie z 1 na 0

a poniżej cała składnia komendy dla Huawei
jak masz inny modem to musisz szukać, a jak zmienić też jest dużo poradników

7.7 System configuration reference setting ^SYSCFG
(Legacy)
7.7.1 Command Syntax
Command Possible response(s)
^SYSCFG=
<mode>,<acqorder>,<band>,<roam
>,<srvdomain>
<CR><LF>OK/ERROR<CR><LF>
^ SYSCFG?
<CR><LF>^SYSCFG:<mode>,<acqorder>,<
band>,<roam>,<srvdomain><CR><LF><CR>
<LF>OK<CR><LF>
^SYSCFG=? <CR><LF>OK<CR><LF>
7.7.2 Description
This command is used to set the characteristics such as system mode, GW access
sequence, band, roaming support and domain.
This AT command is for legacy use only. We prefer to use ^SYSCFGEX first. If
^SYSCFGEX return error. And then fall back to this command.
7.7.3 Defined Values
<mode> system mode reference:
2 Automatic search
13 GSM ONLY
14 WCDMA ONLY
16 No change
<acqorder> Network access sequence reference:
0 Automatic search
1 GSM first, WCDMA later
2 WCDMA first, GSM later
HUAWEI UMTS Datacard/Modem AT Command Interface Specification Confidential
All rights reserved Page 70, Total 107
3 No change
<band> The band of frequency relate to selection of mode, which is actually up to the
performance of MS. The parameter is HEX string, whose value is as follows or with the
exception of 0x3FFFFFFF and 0x40000000 parameter as combination:
00080000 (CM_BAND_PREF_GSM_850) GSM 850
00000080(CM_BAND_PREF_GSM_DCS_1800) GSM DCS systems
00000100(CM_BAND_PREF_GSM_EGSM_900) Extended GSM 900
00000200(CM_BAND_PREF_GSM_PGSM_900) Primary GSM 900
00100000(CM_BAND_PREF_GSM_RGSM_900) Railway GSM 900
00200000(CM_BAND_PREF_GSM_PCS_1900) GSM PCS
00400000(CM_BAND_PREF_WCDMA_I_IMT_2000) WCDMA IMT 2000
00800000 (CM_BAND_PREF_WCDMA_II_PCS_1900) WCDMA_II_PCS_1900
04000000 (CM_BAND_PREF_WCDMA_V_850) WCDMA_V_850
0002000000000000 (CM_BAND_PREF_WCDMA_VIII_900) WCDMA_VIII_900
<roam> Roaming support: