Konfiguracja sieci - problem z wyborem.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
chatian
Początkujący użytkownik forum

Konfiguracja sieci - problem z wyborem.

Post autor: chatian »

Witam

zarys sieci

To jest mój zarys sieci. Proszę o pomoc jaki sprzęt mam wstawić w miejsce pytajników?
Czy dobrze rozumuje że musi tam byc ap client ze switchem? Jest takie jedno urzadzenie które spełniałoby te wymogi?
Musiałby to być chyba ap client ze switchem, z serwerem wydruku, z minimum trzema portami LAN i jednym portem USB. Zgadza się? Zna ktoś coś takiego? Szukam i znaleźć nie mogę..

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Konfiguracja sieci - problem z wyborem.

Post autor: Jo_gurt »

chatian pisze:Musiałby to być chyba ap client ze switchem, z serwerem wydruku, z minimum trzema portami LAN i jednym portem USB. Zgadza się?
Tak.
chatian pisze: Jest takie jedno urzadzenie które spełniałoby te wymogi?
Musiałbyś coś wyrzeźbić w OpenWRT ze względu na tę drukarkę. Ja nic out-of-box nie znam.
Inna sprawa jest taka, że wydajność takiej infrastruktury będzie raczej słaba (mówię głównie w kontekście tego dysku sieciowego).
chatian

Jo_gurt pisze:Musiałbyś coś wyrzeźbić w OpenWRT ze względu na tę drukarkę. Ja nic out-of-box nie znam.
Inna sprawa jest taka, że wydajność takiej infrastruktury będzie raczej słaba (mówię głównie w kontekście tego dysku sieciowego).
Dzięki za szybką odpowiedź.
DD-WRT albo Tomato gdyby było, to by to ruszyło? A mógłbyś zaproponować jakiś konkretny model sprzętu, na którym takie akcje byłyby najchętniej widziane przy tej zawiłej konfiguracji? :)

Jeżeli chodzi o ten dysk, to on po prostu wpadł mi za darmo i chciałem go ustawić w tym miejscu tylko i wyłącznie przez wzgląd na TV. Tam będą tylko wrzucane jakieś filmy do obejrzenia w TV i nic więcej. Prawdziwy dysk sieciowy będzie przy NAT z tunelem VPN w miejsce Netia Spotu, ale to już inna historia, bo dotyczy połączenia dwóch dekoderów ze sobą a oddalonych o 5km ;) Więc myślę, że ten dysk który jest tu zaznaczony do samego odtwarzania filmów w TV nie będzie stwarzał jakichś wielkich problemów.

[edit]
A może szło by tą drukarkę połączyć przez WiFi zamiast USB? To jakieś ułatwienie by było?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

chatian pisze:DD-WRT albo Tomato gdyby było, to by to ruszyło?
Tak, ciągle z dokładnością do tej drukarki.
chatian pisze:A może szło by tą drukarkę połączyć przez WiFi zamiast USB?
Jeśli drukarka ma wbudowany PrintServer i WiFi to jak najbardziej lepiej ją w tej sytuacji podłączyć przez WiFi.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

chatian pisze:Musiałby to być chyba ap client ze switchem, z serwerem wydruku,
Po kiego czorta chcesz podpinać ją do routera przez usb, skoro ma wifi http://www.brother.pl/g3.cfm/s_page/731 ... Type/specs , nawet jeśli jakimś cudem zapomnieli o karcie ethernet lepiej ją podpiąć bezpośrednio pod router (po tym wifi co ma) Raczej nic nie zastąpi wbudowanego serwera wydruku, może nawet skanowanie będzie możliwe, czego podpinając drukarkę pod router nie zrobisz.
Jo_gurt pisze:Inna sprawa jest taka, że wydajność takiej infrastruktury będzie raczej słaba (mówię głównie w kontekście tego dysku sieciowego).
Raczej tragiczna, jest jeszcze druga sprawa, wszystkie dyski sieciowe jakie znam nie potrafią jednocześnie pracować po lanie i usb. Podpięty do TV nie będzie widoczny w sieci.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Zamiast AP Client i switcha możesz użyć routera z funkcją AP Client. Wtedy do dyspozycji masz 5xLAN w routerze. Oczywiście pomijając ten dysk i drukarka po WiFi.
chatian

Dziękuję za pomoc. Zmieniłem zarys sieci na taki proponowany przez Was. Czyli drukarka przez WiFi i wyrzucenie tego dysku w ogóle z tego miejsca. zarys sieci
Pozwolę sobie jeszcze zapytać o kilka spraw ;)
krystianb pisze:Raczej tragiczna, jest jeszcze druga sprawa, wszystkie dyski sieciowe jakie znam nie potrafią jednocześnie pracować po lanie i usb. Podpięty do TV nie będzie widoczny w sieci.
A czy są może dyski sieciowe, które potrafią jednocześnie pracować po WiFi i USB? Tak, że będąc podpiętym do TV będzie widoczny w sieci? Człowiek na stare lata zrobił się trochę wygodny i nie chce mi się biegać z dyskiem czy pendrivem.. ;)
matek451 pisze:Zamiast AP Client i switcha możesz użyć routera z funkcją AP Client. Wtedy do dyspozycji masz 5xLAN w routerze. Oczywiście pomijając ten dysk i drukarka po WiFi.
Może masz jakiś określony model sprawdzony? Taki, żeby był przede wszystkim dobry..

I ostatnia sprawa.
Wyszukałem, że większość ludzi pod DD-WRT lub Tomato poleca model Linksys WRT54GL. Czy to jest sprawdzony, najlepszy i najnowszy model? Czy jest to odczuwalne w warunkach domowych i ma to znaczenie, że jest to model 10/100BaseTX, a nie 1000? Jak wspominałem już wyżej, chcę również w przyszłości zmienić NetiaSpot na coś, na czym odpali się tunel VPN. Czy ten konkretny model z alternatywnym softem nadaje się też do tego? Czy jak zakupiłbym teraz 3 sztuki WRT54GL i "włożę" je w tą sieć, to będzie wszystko dobrze działało?

Pozdrawiam serdecznie.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Jesli chodzi o ten dysk to mógłby on być podpięty ale tylko po LAN. Dysku podpiętego po USB do TV nie będzie w sieci. Lepiej podpiąć go do routera głównego i udostępniać . Osobiście mam tak podpięty NAS Zyxela. Drukarka po WiFi to optymalne rozwiązanie. Jako AP Client możesz zastosować router 8level WRT-150 lub WRT-300. Mają taki tryb na oryginalnym firmware, polski interfejs . Łatwo je skonfigurować wg. tego przepisu http://digileaks.pl/1624-klient-ap-w-wrt-150/ . Osobiście korzystam z WRT-150 jako AP Client. Po LAN podpięty dekoder nc+, LG BD660 i TV . NAS z routera głównego w jednej sieci widoczny dla BD-660 i TV. 8level zbliżony cenowo i jakościowo do TP-Linka.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

chatian pisze: poleca model Linksys WRT54GL.
Zobacz daty, to jest zabytek techniki. Jeśli chcesz korzystać z serwera plików po wifi, to tylko sprzęty z gigabitem minimum 300Mb i prockami 400MHz a najlepiej więcej (wolniejsze mogą mieć problem z szyfrowaniem wifi)
Jak chcesz vpn'y to raczej potrzebny jest porządny router z alternatywnym softem, a że nie ma takich z wbudowanym adsl, to trzeba użyć osobnego modemu.
chatian pisze:A czy są może dyski sieciowe, które potrafią jednocześnie pracować po WiFi i USB? Tak, że będąc podpiętym do TV będzie widoczny w sieci? Człowiek na stare lata zrobił się trochę wygodny i nie chce mi się biegać z dyskiem czy pendrivem..
Zacznij od tego czy TV może odtwarzać filmy po sieci lan, pewnie będzie to dlna i usb do niczego nie będzie potrzebne.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
chatian

Panowie ostatnie pytanie i już Wam daję spokój ;))

Czy Netgear Wireless N Gigabit DSL/Cable Router - WNR3500L-100PES będzie pasował? Nie czy są lepsze czy gorsze, czy po prostu się nadaje ;)

Pozdrawiam
chatian

Napisałby mi ktoś tylko "TAK" lub "NIE"? ;)
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: bdkacz »

Tak, pod warunkiem,że wgrasz dd-wrt, tomato itp wówczas będziesz miał potrzebny Ci tryb ap-client, którego w standardowym sofcie od Netgear'a nie ma)
chatian

bdkacz pisze:Tak, pod warunkiem,że wgrasz dd-wrt, tomato itp wówczas będziesz miał potrzebny Ci tryb ap-client, którego w standardowym sofcie od Netgear'a nie ma)
O to mi właśnie chodziło. Dzięki wielkie ;)
ODPOWIEDZ