Jak sprawdzic jaki BTS komorka widzi?
Moderator: Moderatorzy
- dreamoftheviper
- Stały użytkownik forum
Jak sprawdzic jaki BTS komorka widzi?
Mam pytanie mieszkam na peryferiach Włocławka i nieraz w telefonie jest napisane Włocławek i wtedy mam EDGE i raz Wielgie (wtedy nie ma EDGE) mam pytanie bo nie raz jest tak że w telefonie nic nie ma (zadnej nazwy miejscowosci)
Co zrobic zebym w kompie mogl widziec jaka mam miejscowosc? lub czy jestem w zasiegu EDGE są takie programy?
Prosze o odpowiedzi
Co zrobic zebym w kompie mogl widziec jaka mam miejscowosc? lub czy jestem w zasiegu EDGE są takie programy?
Prosze o odpowiedzi
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Jak sprawdzic jaki BTS komorka widzi?
Wtedy zwyczajnie telefon skacze sobie po BTSachdreamoftheviper pisze:Mam pytanie mieszkam na peryferiach Włocławka i nieraz w telefonie jest napisane Włocławek i wtedy mam EDGE i raz Wielgie (wtedy nie ma EDGE)

Najlepiej wtedy zaopatrzyć sie w antenę kierunkową.
Dobre pytania. Nie słyszałem, żeby ktoś takie coś uruchomił.dreamoftheviper pisze:Co zrobic zebym w kompie mogl widziec jaka mam miejscowosc?
Ale może ktoś jest i się pochwali?
Najłatwiej jest to zrobić z modemami GSM, jeśli używasz neta przez komórkę,dreamoftheviper pisze:lub czy jestem w zasiegu EDGE są takie programy?
to chyba ciężko będzie. Bo komendami AT chyba się tego nie sprawdzi.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- magmike
- Specjalista bezprzewodowy-senior
W telefonie do odczytywania CID BTSa służy Netmonitor.
pozdrawiam, magmike
-
- Początkujący użytkownik forum
Mam modem siemens ES75 jak sprawdzic z jakiego aktualnie BTS-a korzystam
- gnd
- Stały użytkownik forum
Z modemami na pcmcia niestety nic nie można wykombinowac w tej kwestii.
Natomiast na telefony z symbianem S60 jest netmonitor dzieki któremu widac siłę sygnału,numer komórki i co najistotniejsze mozna ręcznie wybrac sobie komórke do której chcemy być zalogowani- czyli tę z edge(bo normalnie logujemy sie automatycznie do tej o najsilniejszym sygnale, ale ona niekoniecznie musi obsługiwać edge).Działa to tak jak powinno i ma sens w wyżej opisanym przypadku tzn. jesli mieszkamy na obszarze gdzie sygnał zanika lub nie jest stabiny i sieć nas co chwile przelogowuje do innego BTSa.

- dreamoftheviper
- Stały użytkownik forum
Ok ale ja mam 6230 masz pomysl co moge zrobic? zebym mogl zmieniac BTSy?
Mam modem pod pcmcia i wiem z jakim jestem połączonym bts-em
Na modemach sony ericsson gc75e, i pewnie na innych tez czyli (gc85, gc89) W programie Wireless Manager wchodzisz w menu plik,wybierasz preferencje,zakłądka wiadomości tekstowe, zaznaczasz "włącz odbieranie widomości SMS z kanałów informacyjnych" i poniżej na tym białym pasku musisz napisać "050" (to jest numer kanału na którym przychodzą wiadomosci z sieci o nazwie(nazwa miejscowości) danego bts-a).

Na modemach sony ericsson gc75e, i pewnie na innych tez czyli (gc85, gc89) W programie Wireless Manager wchodzisz w menu plik,wybierasz preferencje,zakłądka wiadomości tekstowe, zaznaczasz "włącz odbieranie widomości SMS z kanałów informacyjnych" i poniżej na tym białym pasku musisz napisać "050" (to jest numer kanału na którym przychodzą wiadomosci z sieci o nazwie(nazwa miejscowości) danego bts-a).

- kemott1
To byłem ja (zapomiałem się zalogowac ;/ ),ale jak sprawdziś to na modemie mc35i (wiem że edge nie ma na tym ) jest taka opcja jak odpoweidzi modemu to wyświetla tam się mase "krzaczków"Anonymous pisze:Mam modem pod pcmcia i wiem z jakim jestem połączonym bts-em![]()

- gnd
- Stały użytkownik forum
...to niedstety w tym przypadku na 99% nic nie da sie zrobićdreamoftheviper pisze:Ok ale ja mam 6230 masz pomysl co moge zrobic? zebym mogl zmieniac BTSy?

- dreamoftheviper
- Stały użytkownik forum
Dzięki za szczerość
Pozdrawiam

- kemott1
Więcej o sprawdzaniu bts z którego kożystamy tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=1034 . pozdro
Ostatnio zmieniony 2009-02-11, 10:49 przez kemott1, łącznie zmieniany 1 raz.