T-mobile i maksymalna prędkość

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
roccat
Początkujący użytkownik forum

Post autor: roccat »

Witam,
Ostatnio zauważyłem na mapie btsearch że 500 metrów od mojego domu postawili antene t-mobile z umts900. Z balkonu widze budynek i antene. Na stronie t-mobile pisze, że maksymalna prędkość jaką można uzyskać to 42mb/s.
Czy jest możliwe abym wyciągnął chociaż 10-20 mb?
Na drodze nie ma praktycznie żadnych drzew.
http://scr.hu/5pr/0fyz2
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: T-mobile i maksymalna prędkość

Post autor: matek451 »

Jesteś pewny, że ten UMTS900 działa? HSPA+DC( 43,2Mbps) uruchomiono w ramach NetWorks na UMTS2100 więc na tym UMTS900 jest to niemożliwe. Jeśli ten BTS jest mało obciążony to 10Mbps jest możliwe ale trzeba zrobić testy. Masz modem z UMTS900?
roccat

Post autor: roccat »

Na stronie t-mobile pokazuje że jestem objęty zasięgiem umts i status modernizacji w mojej miejscowości jest zakończony. Nie mam modemu umts900 ale znajomy ma to mi pożyczy.
Mam jeszcze jedno pytanie. W odległości 3km ode mnie znajduje się bts play też nie dawno uruchomiony. Na mapie zasięgu play jest taka oto legenda
http://scr.hu/5pr/waacd
I mnie obejmuje tylko zasięg UMTS 2100 HSPA+ wewnątrz budynków
No i na tym btsie jest również wbudowany lte.
Czy po uruchomieniu na tym bts przez play lte będę w jego zasięgu?
Jeśli tak to jaką prędkość jestem w stanie uzyskać ?
matek451
Guru bezprzewodowy

Daj sobie spokój z LTE z Play, to wielka lipa, tną LTE do 15Mbps a do Ciebie dotrą nie wiadomo kiedy. . Mielec jest po modernizacji w ramach NetWorks i na BTS UMTS2100 w T-Mobile powinieneś uzyskać niezłe prędkości lepsze niż to pseudo LTE z Play i już dziś. Problemem jest to iż T-Mobile nie ma w ofercie modemu/routera z obsługa HSPA+DC :facepalm: . Aby korzystać z niego musisz kupić własny. Masz umowę z T-mobile? Jeśli nie to możesz wziąć ofertę z Orange, zasięg ten sam co T-Mobile, jest HSPA+DC i w Orange są nowe modemy/routery z obsługą HSPA+DC. T-Mobile sprzętowo odstaje strasznie od konkurencji.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jeśli stacje są w 900 MHz to mają HSPA+ i maksymalna prędkość technologiczna wynosi 21 Mb/s.
Jeśli stacje są w 2100 MHz to mają HSPA+ DC i maksymalna prędkość technologiczna wynosi 42 Mb/s.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

matek451 pisze:Daj sobie spokój z LTE z Play, to wielka lipa, tną LTE do 15Mbps
Jeszcze nie zaczęli a już kraczesz.
Jak przedstawią ofertę coś będzie można powiedzieć. Pewnie nie pamiętasz czym się play wyróżniał jak zaczynał z internetem mobilnym. To przypomnę: oferowali 5GB internetu z modemem i 10GB bez modemu za 45zł/mc, w tym samym czasie u konkurencji był 1GB za 60zł... Teraz można się spodziewać podobnej oferty.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
matek451
Guru bezprzewodowy

Niezaprzeczalnym faktem jest lejek 15Mbps. Nie kraczę ale to o czym piszesz już się nie powtórzy. Play nie zamierza rozdawać LTE za półdarmo. Świadczą o tym wypowiedzi ludzi z Play http://www.telepolis.pl/artykuly/dobrzy ... 3,620.html W Mielcu na te 15Mbps trochę pewnie poczekają, tymczasem mają już HSPA+DC, na którym osiągną prędkości nie gorsze od tych z LTE Play. Wybór na dziś w Mielcu jest oczywisty.
bliz08

Post autor: bliz08 »

Oczywiście Matek ma rację, krystanb może trochę pokory?
jackuss81
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: jackuss81 »

matek451 pisze:Jesteś pewny, że ten UMTS900 działa? HSPA+DC( 43,2Mbps) uruchomiono w ramach NetWorks na UMTS2100 więc na tym UMTS900 jest to niemożliwe. Jeśli ten BTS jest mało obciążony to 10Mbps jest możliwe ale trzeba zrobić testy. Masz modem z UMTS900?
Na umts900 transferu do 42Mb/s nie osiągniesz. W tej technologii maksymalną prędkością jaką można osiągnąć to do 21Mb/s
dexter18

Post autor: dexter18 »

jackuss81 pisze:Na umts900 transferu do 42Mb/s nie osiągniesz. W tej technologii maksymalną prędkością jaką można osiągnąć to do 21Mb/s
21Mb/s też nie osiągniesz. W zależności od nadajnika i działania sieci.
matek451
Guru bezprzewodowy

@jackuss dokładniej czytaj co napisałem. Z mojego tekstu jasno wynika, że HSPA+DC tylko na UMTS2100. Prędkości max. oczywiście w teorii. W realu bywa różnie proponuję zajrzeć http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=467562#467562
jackuss81
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: jackuss81 »

@dexter18 Nadaniki Networks-owe są lepszej technologii, mają większą pojemność celii od tych "starych" Po drugie na zmodernizowanym obszarze ilość stacji bazowych 2G jak i 3G rośnie o połowę. W przypadku Wrocławia i okolic bo tam akurat została zmodernizowana sieć T-mobile/Orange liczba stacji 2G jak i 3G wzrosła ze 135-iu do 230-stu .
Więc odpowiednia synchronizacja sieci czyli jak najkrótszy czas jaki jest potrzebny na przetworzenie sygnału pobranego przez pewną ilość stacji bazowych i wysłanie go z powrotem w eter(oddychanie komórek" umożliwi właśnie osiągnięcie w "jak najlepszych warunkach " właśnie tych do 21Mb/s na WCDMA900 i tych WCDMA2100 do 42Mb/s. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ