orange free+router+szczęśliwe godziny

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
voxuran
Użytkownik forum

orange free+router+szczęśliwe godziny

Post autor: voxuran »

Witam wszystkich, mam orange free , modem huawei e173 i program TopNetInfo. Wszystko razem działa i nie ma z tym większych problemów. Chciałbym zacząć używać routera (zawsze to jeden kabel mniej). Oczywiście jest ich do wyboru do koloru. Jest jednak jeden zasadniczy problem. Żeby transfer w ramach szczęśliwych godzin został prawidłowo naliczony potrzebne jest resetowanie połączenia. Obecnie robię to w ten sposób że TNI łączy mnie z siecią o godzinie 00:10 i rozłącza o godzinie 7:50 rano i jeśli chcę dalej korzystać z sieci to łączę się znów kilka minut po 8 rano i wszystko działa jak trzeba, transfer jest prawidłowo naliczony kilka razy zapomniałem tak zrobić i i zniknęło z pakietu tyle ile pobrało się w czasie szczęśliwych godzin. Dlatego teraz bardzo tego pilnuję i nie ma z tym problemów. Więc czy istnieje router który mnie połączy o określonej godzinie i rozłączy o określonej godzinie (mam na myśli oczywiście połączenie modem --> sieć komórkowa a nie router --> laptop) Jeśli nie ma takiego routera to czy istnieje jakiś sposób sprzętowy lub programowy żeby rozwiązać ten problem?
Czy router pobiera jakieś dane w czasie gdy modem jest połączony z siecią ale gdy laptop nie jest połączony z routerem (np. wyłączony)?
Czy do takiego routera można podłączyć drukarkę z obsługującą wifi?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: orange free+router+szczęśliwe godziny

Post autor: wojteks »

voxuran pisze: czy istnieje jakiś sposób sprzętowy
Zegar odłączający zasilanie routera.
Nie pomagam na PW!
voxuran
Użytkownik forum

Post autor: voxuran »

Myślałem nad tym ale czy router nie musi być włączony przyciskiem na obudowie? Nigdy nie obsługiwałem routera więc mogę się mylić, czy router ma w ogóle taki włącznik?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

voxuran pisze:ale czy router nie musi być włączony przyciskiem na obudowie?
Zależy od konkretnego modelu, są z mechanicznym wyłącznikiem i z przyciskiem.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ