Antena dookólna 2.4GHz pracująca na 5Ghz
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Antena dookólna 2.4GHz pracująca na 5Ghz
Złożyłem sobie router na mikrotiku: 2 karty wi-fi, jedna pracująca na 2.4, druga na 5Ghz. Kupiłem sobie antenki dookólne: http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.js ... 2405__opis, które według sprzedawcy są na 2.4 i 5GHz (opis jest tylko na liście produktów http://www.interprojekt.pl/koszykMagazy ... _24_INDOOR), ale już na stronie "producenta" o 5GHz nie ma ani słowa. Zwątpiłem w słowa sprzedawcy (jutro do nich zadzwonie i sią dopytam), ale AP na 5GHz działa poprawnie i zasięg też wydaje się w normie.
Załóżmy, że ta antenka jest na 2.4GHz, jak szybko zarżnę tor radiowy, jeśli dalej będę korzystał z tej konfiguracji?
Załóżmy, że ta antenka jest na 2.4GHz, jak szybko zarżnę tor radiowy, jeśli dalej będę korzystał z tej konfiguracji?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Antena dookólna 2.4GHz pracująca na 5Ghz
Ewentualnie wcale. Bez danych anteny nikt ci nie powie - teoretycznie 2x2.4 GHz jest blisko 5 GHz.........moher pisze:Załóżmy, że ta antenka jest na 2.4GHz, jak szybko zarżnę tor radiowy, jeśli dalej będę korzystał z tej konfiguracji?
Nie pomagam na PW.
-
Wiem, że bez dokładnych danych i sprzętu pomiarowego trudno coś jednoznacznie wywnioskować.
Jest coś w zachowaniu karty wifi, co może wskazać na istnienie problemu? Czy będzie się mocno nagrzewała itp.?
Jest coś w zachowaniu karty wifi, co może wskazać na istnienie problemu? Czy będzie się mocno nagrzewała itp.?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
Rozumiem, dzięki za odpowiedź. Zamówiłem sobie chińskie antenki na 5GHz, mam nadzieje, że różnią się czymś poza opisem.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Wątpliwe, mieliśmy gdzieś na forum sekcję super anteny ponad 30cm, a w środku był tłumik sygnału a nie antena. Dipol był o wiele za długi jak na 2.4GHz.moher pisze:Rozumiem, dzięki za odpowiedź. Zamówiłem sobie chińskie antenki na 5GHz, mam nadzieje, że różnią się czymś poza opisem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
A mam jakieś inne wyjście, wewnętrznych dookólnych na 5GHz praktycznie nie ma, przynajmniej na polskim rynku. Chińska antenka na 5GHz kosztuje kilka dolarów i jest dla mnie jedyną alternatywą w stosunku do antenki na 2.4.
PS To co zamówiłem nie ma 30cm (ani te na 2.4, które mam), jej obudowa ma 185mm.
PS To co zamówiłem nie ma 30cm (ani te na 2.4, które mam), jej obudowa ma 185mm.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
http://pl.airlive.com/product/WAI-508 http://pl.airlive.com/product/WAI-3AG obie można w PL kupić, gdzie to już nie będę reklamował.moher pisze:wewnętrznych dookólnych na 5GHz praktycznie nie ma, przynajmniej na polskim rynku.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
W większości sklepów te anteny są niedostępne lub oznaczone jako wycofane ze sprzedaży. Znalazłem je, ale w "niepewnych" dla mnie sklepach, obawiam się, że po zamówieniu i tak dostanę informację, że towar jest niedostępny.
Potrzebuję tych antenek więc pewnie zaryzykuje.
PS Jeśli znalazłeś je w jakimś zaufanym sklepie to proszę o link na PW.
Update: obdzwoniłem sklepy, w których produkt był "dostępny" i u nikogo nie ma ich w sprzedaży. Nie ma ich nawet na ebayu.
Potrzebuję tych antenek więc pewnie zaryzykuje.
PS Jeśli znalazłeś je w jakimś zaufanym sklepie to proszę o link na PW.
Update: obdzwoniłem sklepy, w których produkt był "dostępny" i u nikogo nie ma ich w sprzedaży. Nie ma ich nawet na ebayu.