Jaki internet wybrać w mojej lokalizacji?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

matowe92
Stały użytkownik forum

Jaki internet wybrać w mojej lokalizacji?

Post autor: matowe92 »

Witam. Aktualnie korzystam z OFP, nie jestem jednak zadowolony z jakości mojego internetu. W ciągu dnia internet działa bardzo wolno, w nocy, zapewne kiedy nadajniki nie są tak obciążone przyśpiesza. Posiadam router MV410. Moje pytanie brzmi czy mam szansę na jakiś w miarę szybki internet w mojej lokalizacji: http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.47716 ... 98315/z/15. Jak widać na trasie jest trochę drzew. Interesuje mnie internet Orange.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Jaki internet wybrać w mojej lokalizacji?

Post autor: ja.michal »

Fakt, masz nieco lasu.
Są też dobre wieści. W twoim rejonie już skończyli modernizację sieci i działa HSPA+ DC na 2100 MHz i lada chwila powinni odpalić HSPA+ na 900 MHz.
O ile z 2100 MHz raczej będzie problem to HSPA+ na 900 MHz powinieneś złapać. Pewnie z użyciem anteny zewnętrznej dla większej stabilności. Prędkość maksymalna to 21 Mb/s, a realnie powinno być chociaż te 3-4 Mb/s, chociaż piszą operatorzy, że więcej.

Masz jakiś telefon z kartą SIM Orange? Jaki masz zasięg?
matowe92
Stały użytkownik forum

Tak mam jeden z telefonów w sieci Orange i mam duże problemy z zasięgiem.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To i z internetem najpewniej również będzie.
Tak czy inaczej jakiś tam zasięg masz?
Masz możliwość zamontowania anteny gdzieś wysoko?
matowe92
Stały użytkownik forum

Są miejsca że telefon ma dobry zasięg ale musi leżeć a ja nie mogę go ruszać :facepalm: Antena będzie znajdować się na wysokości 20-30 metrów. Trudno mi ocenić czy to wystarczy. Planuję wziąć internet z Orange na próbę. Co ciekawe aby to zrobić muszę kupić starter i pożyczyć modem (niestety bez gniazda anteny zewnętrznej) bo w salonie powiedzieli że oferta Orange Free Net nie jest w chwili obecnej dostępna na próbę :facepalm:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

matowe92, to proponuję ci inne rozwiązanie. Modem kup na wolnym rynku. Np. Huawei E3131 w Play lub T-Mobile. Obydwa nie mają simlocka. W Play za 109 zł, a w T-Mobile za 99 zł. Nie jestem tylko pewien czy już ten zestaw od T-Mobile jest w salonach.
Nawet lepszy wyborem będzie T-Mobile z racji, że sieć, która jest zmodernizowana jest praktycznie równa Orange bo z tych samych lokalizacji i na tym samym sprzęcie nadaje Orange razem z T-Mobile.
Jak masz swój modem to w Orange są dużo bardziej atrakcyjne oferty w opcji bez urządzenia, a i umowa wtedy może być zdecydowanie krótsza.

Skoro telefon coś tam łapie to z antenką na zewnątrz, a tym bardziej kierunkową nie powinno być problemu.

Tylko jedna uwaga, teraz raczej nie złapiesz zasięgu 3G z racji, że w twoim rejonie działa wyłącznie ten na 2100 MHz. Patrząc po tempie prac i obszarach, w których trwają prace, ten na 900 MHz powinien pojawić się u ciebie w przeciągu miesiąca. Oczywiście orientacyjnie.

Także nie wiem czy jest już sens coś sprawdzać w obecnej sytuacji.

Tak czy inaczej decyzja należy do ciebie.
matowe92
Stały użytkownik forum

Kilka dni temu sprawdzałem internet mobilny z T-Mobile z anteną typu http://www.systemygsm.pl/product-pol-90 ... i-SMA.html i złapało mi w jednym z pomieszczeń (z anteną za oknem) zasięg 3G, kilka kresek. W innym pokoju był już zasięg tylko 2G. Na telefonie komórkowym z Orange także widzę ze w niektórych miejscach łapię sieć 3G. Chcę podpisać umowę z Orange bo jako stały abonent otrzymam duży pakiet GB i do tego router na którym mi zależy. Cały ambaras polega na tym aby działało. A więc wydaje mi się że warto potestować, najwyżej zostanę przy CDMA. Może ten kanał rev B w MV610, który mi proponują coś da :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Skoro na takiej antence i to w pomieszczeniach łapało ci 3G, i to najpewniej na 2100 MHz z kierunkową, lub taką magnetyczną, na zewnątrz powinno działać.
Buashy
Stały użytkownik forum

Post autor: Buashy »

matowe92 pisze:Tak mam jeden z telefonów w sieci Orange i mam duże problemy z zasięgiem.
Nie rozumiem zupełnie. Wiesz, że Orange ma słaby zasięg w twojej okolicy i mimo to pchasz się do nich... Liczysz na to, że postawią ci własny nadajnik w okolicy ? :D Nie licz na to, bo nawet w Warszawie z zasięgiem sobie nie radzą.

A nie lepiej przetestować jaka sieć ma w twojej okolicy najlepszy zasięg i tam przenieść telefon, a potem dokupić do tego internet ? Wszędzie dostaniesz bonus jak kupisz dwie usługi.

A co do routerów/telefonów kupowanych od jakiejkolwiek sieci w abonamencie, nawet za 1 zł. to już dawno przestało się opłacać. Zsumuj sobie abonament jaki zapłacisz przez 2 lata za ten internet przy routerze za 1 zł i porównaj z abonamentem zapłaconym przy ofercie bez modemu/routera/telefonu. Prawie na pewno różnica będzie większa niż to, co zapłaciłbyś za takie samo urządzenie np. na allegro, a do tego nie byłbyś uwiązany umową.

Moja rada, kup sobie modem/router z UMTS 2100/900, startery internetu na kartę wszystkich sieci, przetestuj i kup internet bez urządzenia w sieci z najlepszym zasięgiem. Na pewno w sumie wyjdzie taniej niż router+abonament od Orange.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Buashy, przeczytałeś dokładnie wszystko? Przejrzałeś mapy? Najlepszy zasięg to właśnie ma Orange/T-Mobile. Reszta stacji jest pory kawał drogi, a do tego za jeszcze większym lasem.
matowe92
Stały użytkownik forum

A czy na modemie Huawei E1752 bez anteny powinienem łapać wg Was jakiś sygnał czy może modem ten nie obsługuje dostępnej u mnie technologii? Na razie tylko taki sprzęt udało mi się pożyczyć :/
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Teoretycznie ten modem wspiera 3G na 900 MHz (tak wynika z informacji na stronie Huawei i kilku sklepach i aukcjach).
Nie łapiesz 3G bo najprawdopodobniej jeszcze nie włączyli 3G 900.

Jaki masz poziom sygnału jak złapiesz GPRS/EDGE?
matowe92
Stały użytkownik forum

Zasięg jest słabiutki, w większości miejsc w domu w ogóle go nie ma. Jeśli jednak się pojawi łapie EDGE, maksymalnie 2 na 5 kresek, a szybkość połączenia jest tragiczna. Moje CDMA to przy tym huragan :D Pocieszam się że u wujka bez zewnętrznej anteny także nie było zasięgu, a z nią ma teraz 3G+ :) Spróbuję jeszcze za jakiś czas z jego modemem i anteną ale wydaje mi się że i tak nic z tego nie będzie i pozostanę przy CDMA.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Skoro łapiesz EDGE na 2-5 kresek, a 3G masz kiepski to najpewniej łapiesz 2100 MHz. Jakby włączyli 3G na 900 MHz miałbyś poziom sygnału podobny do EDGE, a prędkości przynajmniej w okolicy 2 Mb/s.

Niestety nie mam pojęcia kiedy w twoim rejonie odpalą tą sieć 3G.
Na razie uruchamiają rejon łomżyński i ostrołęcki. Białostocki już działa. Przesuwają się na południe. Może do końca roku i u ciebie zadziała.

Jeśli ci się nie spieszy z umowami to poczekaj do przyszłego roku, albo obserwuj informacje operatorów i pytaj na forum.
matowe92
Stały użytkownik forum

Z tym modemem wcale nie mam 3G, był z innym w sieci T-Mobile. Umowę muszę przedłużyć do końca listopada. Tak jak pisałem, spróbuję jeszcze z modemem z anteną zewnętrzną i w najbliższym czasie podejmę decyzję :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Dlaczego musisz? :P Przecież umowa przechodzi na czas nieoznaczony. :)
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Tak jak pisałem w Kułygach działa NetWorks na 2100MHz i to z niego masz szansę na 3G. Weź modem i udaj się w kierunku tego BTS-a zobaczysz jak daleko od ciebie jest zasięg.
matowe92
Stały użytkownik forum

Bo wg mojej umowy zmniejszy mi się liczba GB (dostałem gratisowe na okres 18 miesięcy), stawka za abonament także trochę wzrośnie. Po za tym wolę mieć coś pewnego a nie te mrzonki Orange Free, przez 5 lat ( kiedy po raz pierwszy testowałem usługę ) zasięg się znacząco nie zmienił :facepalm:

[ Dodano: 2013-09-25, 21:25 ]
matek451 pisze: Weź modem i udaj się w kierunku tego BTS-a zobaczysz jak daleko od ciebie jest zasięg.
W najbliższym czasie tak zrobię :) I to będzie sprawa rostrzygająca.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

matowe92, chcesz przedłużać w Orange? To w sumie nie ma problemu bo w nowych taryfach masz dostęp do GSM/3G i CDMA. Oczywiście karta musi być dualne, ale pewnie ci dadzą nową jeśli masz ofertę tylko CDMA. Wtedy możesz działać na CDMA a jak się pojawi 3G 900 MHz i będzie lepiej działać to możesz zmienić tylko sprzęt. :)
matowe92
Stały użytkownik forum

W Orange mają tylko jeden sprzęt który obsługuje karty dualne. Musiałbym dokupić do niego router bo chce mieć internet na wielu komputerach. Do tego modemu nie mógłbym (chyba) dołączyć anteny zewnętrznej CDMA, a jest mi ona potrzebna do odbioru internetu w tej technologii. Oj, bardzo dużo kombinowania :D W moim wypadku chodzi więc o to że wezmę to co będzie u mnie działało, albo trochę szybciej albo tak jak teraz :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Dlaczego w jednym urządzeniu? Karta dualna to karta SIM i RUIM w jednym. Możesz ją włożyć do modemu lub routera 3G i będzie działać. Możesz ją włożyć do modemu lub routera CDMA i też będzie działać.
Możesz włożyć kartę dualną do swojego MV410 i będzie działać.

[ Dodano: 2013-09-25, 21:52 ]
Marka Orange Freedom PRO i mobilna Orange Free zostały zlikwidowane i zastąpione marką Orange Free Net.
matowe92
Stały użytkownik forum

Jakieś 300 metrów od domu mam 1 kreskę sieci 3G. :D Antena w moim przypadku coś pomoże?

[ Dodano: 2013-09-26, 17:04 ]
No i zaraz mi zniknęła :D

Jutro biorę antenę zewnętrzną ;)
matek451
Guru bezprzewodowy

Ale jaką?
matowe92
Stały użytkownik forum

A takie cudo: http://www.systemygsm.pl/product-pol-90 ... i-SMA.html no i do tego modem E3131 :D
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Takie cudo swietnie sie nadaje do wyrobu choragiewek. Do internetu kup antene.
Nie pomagam na PW.
matek451
Guru bezprzewodowy

Nie dość , że 70 zł w błoto to jeszcze z końcówką SMA, jak to połączysz z E-3131? Konektory z SMA na CRC9 tylko na zamówienie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

matowe92, szkoda kasy. Mam taką pod ręką. Gorzej to to działa niż moja 20 cm 5 dBi. Serio.

Lepiej sprawdź na jakiej częstotliwości łapiesz to 3G i dopiero kup odpowiednią antenę kierunkową.

Udało się w ogóle połączyć z tym 3G czy tylko pojawił się zasięg?
matowe92
Stały użytkownik forum

Miałem na myśli że antena będzie tego typu a nie dokładnie taka jak na stronie www. Spokojnie, trochę już poczytałem więc wiem co robię. Po za tym antena i modem także będą pożyczone :) Nie kupię anteny kierunkowej bo jeśli na tej z przyssawką okaże się że nie będzie nigdzie zasięgu nie będę kombinował na siłę. Jeśli na tej małej antence "do chorągiewek" pojawi się w miarę stabilny zasięg to dopiero kupię kierunkową.

Tak, połączyłem się i korzystałem przez jakiś czas z internetu przy 3G.
Awatar użytkownika
XanPL
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: XanPL »

No tak ale jak masz przy tym patyczku na chorągiewkę 5m kabla, to będzie większe tłumienie niż zysk.
Też mam luzem taka i to nic dobrego nawet do testów.
CYBERTECH Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO + Huawei E5186s-22a
1x Ubiquiti UniFi UAP 1x UniFi AP-AC v2
matek451
Guru bezprzewodowy

Jeśli zasięg mierzyłeś na zewnątrz i połączyłeś się 300m od domu z 3G to antena kierunkowa powinna dać radę. Na patyku wątpię, on przeniesie tylko miejsce poboru sygnału na zewnątrz a tam i tak nie masz zasięgu. Najbliższy BTS NetWorks to Kułygi, na UMTS2100 już działa, UMTS900 jest pozwolenie , trzeba sprawdzić wymuszjąc w TNI tylko W900( UMTS900). Pozwoli to zadecydować o wyborze anteny na odpowiednie pasmo. Wg. mnie UMTS900 jeszcze nie działa i to 3G masz z UMTS2100. To nie są kombinacje tylko standardowe kroki gdy do zasięgu brakuje niewiele.
Zablokowany