Tak zrobiłem,antena na zewnątrz,modem na zewnątrz na przedłużce usb co prawda krótkiej i modem wisi za oknem a antena powyżej nad oknem.Już dokładniej to nie wiem jak zrobić.Dziś mam czas to pojadę pod nadajnik,nie jestem pewien czy z tego korzystam to akurat sprawdzę po Lac.matek451 pisze:Uparcie zachwalając tę antenę nie odpowiedziałeś na pytania, które zadałem wcześniej , a które powtarza kolega YaHoo. Bez tych odpowiedzi nie można ocenić jej obiektywnie. Tego typu anteny służą do przeniesienia miejsca poboru sygnału na zewnątrz i podobny rezultat można osiągnąć przenosząc modem w to samo miejsce( np. przedłużacz usb ).
Brak różnicy sygnału po podłączeniu anteny do huawei e3131
Moderator: Moderatorzy
- bramowicz1
- Użytkownik forum
Re: Brak różnicy sygnału po podłączeniu anteny do huawei e3131
(Plus 100 GB+200) (Router D-Link DWR-966) (HTC 10)
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
No i podaj poziom sygnałubramowicz1 pisze:Tak zrobiłem,antena na zewnątrz,modem na zewnątrz
- wojteks
- *** Administrator ***
Wiarygodność porównania mała.bramowicz1 pisze:modem wisi za oknem a antena powyżej nad oknem.
Nie pomagam na PW!
- valdens
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Wszystko wskazuje, że ta antena działa, a Wy się dalej znęcacie... P.S. Jak sprawdzacie, czy tak zwany "dobry panel" działa, to trzymacie go na kolanach razem z modemem i laptopem?
- bramowicz1
- Użytkownik forum
Modem bez anteny na zewnątrz -51dBm,100%,modem wewnątrz z anteną -61dBm,83%,modem wewnątrz bez anteny -71dBm, 67%.Zrobiłem trzy testy na każdym wskaznik pokazuje co innego,a jednak są różnice,tym razem poziom kresek wskoczył mi na 5 kreskę full w menedżerze Plusa, pewnie dlatego modem na zewnątrz pokazał 100%(jestem zdumiony tym faktem)wewnątrz słabiej ale to mnie nie dziwi bo według mapy Plusa przy zaznaczonej opcji wewnątrz jestem w dziurze,wpiszcie sobie Warszawa,ul wojskowa.dokładnie to jestem na skraju tej mapy.Dlatego kupiłem tą antenę.Antena ma poprawić zasięg wewnątrz budynku,Fajnie by było mieć taki sygnał jak z samym modemem na zewnątrz,ale chyba jest to nie możliwe,bo przecież nie można wystawić na stałe modemu na zewnątrz (chyba że latem przy pokojowe temperaturze).Można jeszcze zmienić ustawienie anteny,ustawić ją wyżej.Co o tym myślicie?Moim zdaniem to na zewnątrz mam dobry sygnał, a wewnątrz tłumią go grube ściany(mieszkam w domu jednorodzinnym starego budownictwa).Przynajmniej przekonałem się, że przy pełnym zasięgu i tak nie osiągnę większych prędkości transferu.Trzeba pozostać przy tym co jest i nie kombinować.A ile zysku daję mi ta antena w rzeczywistości to nie wiem jak teraz to obliczyć i na podstawie których wskażników.Oceńcie.Mam tylko nadzieję,że pieniędzy w błoto nie wywaliłem,zawsze wewnątrz trochę wzmacnia mi ten sygnał.Te 16dBi to pewnie jest zawyżone tak jak pisaliście.Ale czy kierunkowe też tyle dają ile podaje producent.Nie wydaje mi sie.Gdzieś czytałem dają zysk,,do" danej wartości ale nie gwarantują.Chyba ,że jest tak tylko z tymi dookólnymi wielozakresowymi bo taką moja jest.Dam spokój już sobie z tym testowaniem.Szybszy i tak ten internet nie będzie.Te ich reklamy 100 Mb/s.Jeszcze pół roku temu mój znajomy robił testy w centrum Warszawy i osiągał ponad 50 Mb,s a teraz nawet połowy tego niema i korzysta tylko w domu z UPC.
Ostatnio zmieniony 2013-03-03, 15:09 przez bramowicz1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
My się nie znęcamy ale chcemy wiarygodnych testów. Dopiero wtedy można stwierdzić jaki jest faktyczny zysk anteny. Twoje metody" oceniania na oko" stosują sprzedawcy takich bacików i jakie są tego efekty możesz poczytać na forum. Zysk anten i parametry dobrzy producenci zamieszczają pokazując ich charakterystyki. Weryfikacja w realu odbywa się nie na kolanach tylko metodą, którą podajemy we wcześniejszych postach.
[ Dodano: 2013-03-03, 15:11 ]
No i wszystko jasne. Sam modem na zewnątrz ma o 10 dB m większy niż z antena na zewnątrz. Ta antena to tłumnik nie wzmacniacz. No i co na to kolega valdens, działa czy nie?
No i wszystko jasne. Sam modem na zewnątrz ma o 10 dB m większy niż z antena na zewnątrz. Ta antena to tłumnik nie wzmacniacz. No i co na to kolega valdens, działa czy nie?
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Potwierdziłeś właśnie to co ci wcześniej pisałembramowicz1 pisze:przekonałem się, że przy pełnym zasięgu i tak nie osiągnę większych prędkości
Takie mapki czasami nijak się mają do rzeczywistościbramowicz1 pisze:według mapy Plusa
[ Dodano: 2013-03-03, 15:26 ]
Na kolanach to najlepiej panienkę trzymaćvaldens pisze:na kolanach

- bramowicz1
- Użytkownik forum
matek451 pisze:My się nie znęcamy ale chcemy wiarygodnych testów. Dopiero wtedy można stwierdzić jaki jest faktyczny zysk anteny. Twoje metody" oceniania na oko" stosują sprzedawcy takich bacików i jakie są tego efekty możesz poczytać na forum. Zysk anten i parametry dobrzy producenci zamieszczają pokazując ich charakterystyki. Weryfikacja w realu odbywa się nie na kolanach tylko metodą, którą podajemy we wcześniejszych postach.
Przecież napisałem antena ma poprawić sygnał wewnątrz i poprawia,bez anteny jest przecież niższa wartość.Jeśli umiesz ocenić zysk w dBm samego modemu na zewnątrz to zauważ ,że zysk anteny wewnątrz to też 10 dBm bo bez anteny jest 10 dBm mniej.Piszcie sobie co chcecie.Ciekawe czy te kierunkowe dają wam 100% zysku.Wątpię.Chyba,że to są anteny paraboliczne zysku ponad 20 dbi.Fakt,że jestem w przybliżeniu 1km i tak daje dobre wyniki.Większość z was penie zwyczajnie mi tego zazdrości.Pochwalcie się swoimi wynikami jak jesteście tacy obcykani.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
A ten dalej swoje...bramowicz1 pisze:Przecież napisałem antena ma poprawić sygnał wewnątrz i poprawia,
Kol matek451, wyjaśnił ci to dokładnie Twoja antena przenosi tylko punkt odbioru jednocześnie tłumiąc bardzo dobry sygnał Na zewnątrz masz 100% a dzięki antenie dużo mniej Przy słabym sygnale na zewnątrz dzięki tej antenie mógłbyś nie mieć już zasięgu
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie, nie poprawia.bramowicz1 pisze:antena ma poprawić sygnał wewnątrz i poprawia
Nie pomagam na PW!
- bramowicz1
- Użytkownik forum
wojteks napisał:Nie, nie poprawia.
To jak to mam rozumieć,jeśli wewnątrz bez anteny jest -71dBm, 67%, a zanteną -61dBm,83%,to nie poprawia?Pisałem przecież,że wewnątrz mam słaby sygnał.Przecież nie podłącze anteny do modemu i nie wystawie tego na zewnątrz bo to pewnie jeszcze inne wyniki by dało a modem nie może być narażony na warunki atmosferyczne.Jeśli bym mógł tak zrobić to nie kupowałbym tej anteny.Jak z kolei zyskać wewnątrz tych brakujących ok.20% czy też dBm,taką anteną na pewno nie.Musiała by być jakaś z zyskiem ponad 20 dbi.No może jeszcze kabel,ktoś mi pisał,że słabej jakości RG-58/U długość chyba 10 m,może zamienić na lepszy i krótszy.Poradzcie i w tej sprawie.Z góry dzięki za pomoć i cierpliwość.Ja już mam dość.Anteny już innej nie będę kupował bo to i tak pewnie nic nie zmieni.
To jak to mam rozumieć,jeśli wewnątrz bez anteny jest -71dBm, 67%, a zanteną -61dBm,83%,to nie poprawia?Pisałem przecież,że wewnątrz mam słaby sygnał.Przecież nie podłącze anteny do modemu i nie wystawie tego na zewnątrz bo to pewnie jeszcze inne wyniki by dało a modem nie może być narażony na warunki atmosferyczne.Jeśli bym mógł tak zrobić to nie kupowałbym tej anteny.Jak z kolei zyskać wewnątrz tych brakujących ok.20% czy też dBm,taką anteną na pewno nie.Musiała by być jakaś z zyskiem ponad 20 dbi.No może jeszcze kabel,ktoś mi pisał,że słabej jakości RG-58/U długość chyba 10 m,może zamienić na lepszy i krótszy.Poradzcie i w tej sprawie.Z góry dzięki za pomoć i cierpliwość.Ja już mam dość.Anteny już innej nie będę kupował bo to i tak pewnie nic nie zmieni.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Przy normalnej antenie sygnał będziesz miał 100% tylko po co wydawać kasę na drugą antenę skoro internet raczej ci nie przyspieszy Wyciągasz tyle ile możeszbramowicz1 pisze:Anteny już innej nie będę kupował bo to i tak pewnie nic nie zmieni
Ja ostatnio też myślałem że jak będę miał 100% to może choć 1Mb/s będę miał więcej Okazało się że przy 70% jak i 100% mam taki sam transfer więc ATK20 poszła spać

[ Dodano: 2013-03-03, 17:37 ]
Na zewnątrz modem wskazuje 100% a po podłączeniu anteny 83% To jest poprawa czy osłabienie?To jak to mam rozumieć
[ Dodano: 2013-03-03, 17:44 ]
A co cię obchodzi sygnał wewnątrz skoro antena na zewnątrz jestbramowicz1 pisze:wewnątrz mam słaby sygnał
-
- Guru bezprzewodowy
Naszym celem nie było zachęcanie Ciebie do kupna nowej anteny. Tak jak pisze mój poprzedniki, parametry połączenia masz wystarczające. Chcieliśmy pokazać, że ta antena nie daje żadnego zysku. Przy przeniesieniu punktu poboru na zewnątrz powoduje w stosunku do modemu pogorszenie sygnału czyli tłumi, a zysk podawany w jej opisie 16 dBi to kłamstwo. To kolejny dowód na to , że tego typu wynalazki niezależnie od długości , ilości cewek itp. dupereli nadają się na maszt do chorągiewek lub drapak do pleców. Nawet nie potrafi przenieść sygnału z zewnątrz bez strat. To tak ku przestrodze dla innych, długość drutu nie czyni anteny.
- bramowicz1
- Użytkownik forum
Witam ponownie.Temat stary ale chciałbym sprostować.Zniechęciliście mnie ostatnio tym co napisaliście i już byłem przekonany,że rzeczywiście antena jest do <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> ale postanowiłem antenę unieść wyżej,udało się o nie całe 2 m.Okazało się,że sygnał poprawił się:-57 dBm,90%.Modem na zewnątrz bez anteny-64 dBm,80%.Co wy na to?Nie poprawia?Siła sygnału 100%-03-03-2013,pojawiła się pewnie przy bardzo dobrych warunkach i moim zdaniem nie należy brać jej pod uwagę bo zapewne była chwilowa i test nie był współmierny.Myślę,że jeśli uniosę antenę jeszcze wyżej tak by widziała nadajnik(zrobiłem profil terenu-widoczność nadajnika zasłania wysokie osiedle) sygnał wzrośnie do blisko 100%.Zrobię to jak będę miał taką możliwość i podam wyniki testu.
-
- Guru bezprzewodowy
W jakiej technologii uzyskałeś to -57dBm? Czy łączysz się z tym samym BTS-em, może w pobliżu pojawił się nowy?, stąd poprawa sygnału. Odczytaj CID i LAC i porównaj z poprzednim. Jeśli masz 90% to wystarczająco dużo, nie musisz kombinować z przenoszeniem wyżej. To taka sztuka dla sztuki.
- neopl
- Stały użytkownik forum
Witam. Zakupilem ostatnio z Allegrosza antenke drut i chcialem podzielic sie moja pozytywna opinia. Poziom sygnalu sprawdzany za pomoca MobilePartnera, modem bez anteny przed oknem -106dbi i za oknem bez zmian. Modem przed oknem antenka za oknem na blaszanym daszku -91dbi. Czyli cos daja te antenki drut.
- wojteks
- *** Administrator ***
Wystaw modem w miejsce antenki i zobaczysz że nic. Tylko nie trzymaj go w ręce, musi być swobodnie zamontowany, na jakimś dobrym przedłużaczu USB.neopl pisze:Czyli cos daja te antenki drut.
Nie pomagam na PW!
- bramowicz1
- Użytkownik forum
Cały czas łączę sie w LTE i z tym samym BTS.Nic się nie zmieniło.Zapomniałem dodać, że przed ponownym wystawieniem anteny wyczyściłem ją całą z warstwy kurzu,to pewnie też ma jakieś znaczenie.Wiem,że to co wcześniej uzyskałem było wystarczające ale chciałem sobie coś udowodnić i przy okazji wam na forum.Prędkości i tak pozostały te same.Ale nie zdarzyło się by mi kiedykolwiek rozłączył.matek451 pisze:W jakiej technologii uzyskałeś to -57dBm? Czy łączysz się z tym samym BTS-em, może w pobliżu pojawił się nowy?, stąd poprawa sygnału. Odczytaj CID i LAC i porównaj z poprzednim.
- neopl
- Stały użytkownik forum
Wystawiałem i minimalna poprawa lecz nie to co z antenką "drut". Myślę ze musi być dobra stalowa podstawa, czyli w moim przypadku blaszany dach.wojteks pisze:Wystaw modem w miejsce antenki i zobaczysz że nic. Tylko nie trzymaj go w ręce, musi być swobodnie zamontowany, na jakimś dobrym przedłużaczu USB.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Bo taka jest budowa mobilnych anten że do prawidłowego działania potrzebna jest przeciwwaga (parapet,karoseria itp.)neopl pisze:Myślę ze musi być dobra stalowa podstawa, czyli w moim przypadku blaszany dach
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam ponownie z nowego konta.Uniosłem swojego ,,druta'' jak to nazywacie o kolejne dwa metry tym razem na stabilnym mocowaniu i poziom sygnału wzrósł do -51 dBM,100%,CSQ 31.Parametry BTS te same, technologia LTE. Jednak udowodniłem sobie i ma nadzieję wam, że na takiej antenie można uzyskać maksymalny sygnał.Przez jakiś czas korzystałem z przedłużki USB z poziomem sygnału 74%,połączenia nie były tak stabilne jak są teraz.Pozdrawiam.matek451 pisze:W jakiej technologii uzyskałeś to -57dBm? Czy łączysz się z tym samym BTS-em, może w pobliżu pojawił się nowy?, stąd poprawa sygnału. Odczytaj CID i LAC i porównaj z poprzednim. Jeśli masz 90% to wystarczająco dużo, nie musisz kombinować z przenoszeniem wyżej. To taka sztuka dla sztuki.
Ps.W wolnej chwili wrzucę fotki mocowania anteny.
-
- Użytkownik forum
Witam.pancur1 pisze: Witam ponownie z nowego konta.Uniosłem swojego ,,druta'' jak to nazywacie o kolejne dwa metry tym razem na stabilnym mocowaniu i poziom sygnału wzrósł do -51 dBM,100%,CSQ 31.Parametry BTS te same, technologia LTE..........
O ile dobrze przeczytałem używasz tej anteny Nie doczytałem się też na jakim mocowaniu ją założyłeś, na jakiej wysokości jest obecnie. Jeżeli możesz dopisz proszę więcej szczegółów dotyczących instalacji.
I teraz pytanie się rodzi, czy taka antena pionowa może pracować skutecznie? Oczywiście tak (ty jesteś tego przykładem, a ja ci wierzę) ale nie sadzę by z takim zyskiem o jakim wspomina producent.
Do tej pory wszyscy pisali ci że to "drapak do pleców" a nie antena, ale nikt nie zwrócił uwagi (chociaz ty o tym pisałeś) że promiennik tej anteny wynosi 1240mm (spotkałem już anteny do CB radia o mniejszym promienniku) a długość fali na 900MHz=333mm a na 2100MHz=142mm, a na CB to 11M. Więc wbrew temu co niektórym wmawiały żony lub dziewczyny, wielkość ma znaczenie (na pewno jeżeli chodzi o anteny

Następna sprawa to te cewki, jeżeli są to jakieś obwody rezonansowe to.... nie mam pojęcia, bo żeby to stwierdzić potrzebny jest schemat tej konstrukcji, ale nie jest to wtedy taka sobie antena.
To samo z mocowaniem, jeżeli jest to maszt metalowy to całkiem możliwe że stał się on przeciwwagą (drugim elementem promieniującym)
Wadą tego typu anten (pionowych) jest to że po stronie odbiorczej zbierają sygnał z 360 stopni (w przeciwieństwie do anten kierunkowych) i dużo słabszy zysk.
Na razie tyle mojej pisaniny

Robert
Pozdrawiam Robert
W teorii nie ma różnicy między praktyką, a teorią. W praktyce jest.
W teorii nie ma różnicy między praktyką, a teorią. W praktyce jest.
-
Fotki
http://w990.wrzuta.pl/obraz/7QqBF2ht2mk ... yle_15_dbi
http://w990.wrzuta.pl/obraz/a48ZtyziB1C ... yle_15_dbi
zrzut ekranu:
http://w293.wrzuta.pl/obraz/powieksz/aRmSFeeix3a
http://w990.wrzuta.pl/obraz/7QqBF2ht2mk ... yle_15_dbi
http://w990.wrzuta.pl/obraz/a48ZtyziB1C ... yle_15_dbi
zrzut ekranu:
http://w293.wrzuta.pl/obraz/powieksz/aRmSFeeix3a
Ostatnio zmieniony 2013-10-21, 13:56 przez katharsis.8, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Guru bezprzewodowy
Ładny maszcik na chorągiewkę
Tylko trochę za nisko. Chata niczego sobie daj "patyk" jeszcze wyżej.

Przydał by się piorunochron ^^
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
katharsis.8, trzecie konto? Nie odpuszczasz...
-
Już nie trzeba,jeszcze jakaś wrona mi usiądzie.matek451 pisze:Ładny maszcik na chorągiewkęTylko trochę za nisko. Chata niczego sobie daj "patyk" jeszcze wyżej.