Zarobienie wtyku FME męskiego na kabel H-155

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
grzechu1999
Stały użytkownik forum

Zarobienie wtyku FME męskiego na kabel H-155

Post autor: grzechu1999 »

Witam. Kiedyś znalazłem ładny poradnik co z czym połączyć, co zlutować, co gdzie naciąć i ile mm. Teraz za nic nie mogę znaleźć podobnego. Miło by było, gdyby ktoś rzucił linkiem z podobnym poradnikiem.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Zarobienie wtyku FME męskiego na kabel H-155

Post autor: Patryk »

grzechu1999
Stały użytkownik forum

Dzięki. Po włożeniu żyły do tego pręcika trzeba zlutować, czy można bez?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

grzechu1999 pisze:Po włożeniu żyły do tego pręcika trzeba zlutować, czy można bez?
Trzeba lutować.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

Mam problem z połączeniem wtyk konektora-gniazdo FME kabla antenowego Pomyślałem żeby wyeliminować to połączenie i zrobić na stałe czyli miękki kabel konektora dolutować do kabla antenowego
Czy takie połączenie może mieć negatywne skutki? Oczywiście zakładając poprawność wykonania

[ Dodano: 2013-09-26, 14:07 ]
Skoro temat związany z kablem to mam jeszcze pytanie
Od dłuższego czasu zastanawiam się dlaczego kable antenowe są takie sztywne Kabel konektora czy nawet kabel antenowy do TV są miękkie Czy nie można do tych kabli antenowych do GSM dawać bardziej elastycznych materiałów?
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi to wytłumaczył
grzechu1999
Stały użytkownik forum

Andrzejz78 pisze:Mam problem z połączeniem wtyk konektora-gniazdo FME kabla antenowego Pomyślałem żeby wyeliminować to połączenie i zrobić na stałe czyli miękki kabel konektora dolutować do kabla antenowego
Czy takie połączenie może mieć negatywne skutki? Oczywiście zakładając poprawność wykonania
Ja tak mam u siebie obecnie i wszystko działa stabilnie. Dość starannie odtworzyłem ekran na końcu nakręciłem folią aluminiową i wszystko mocno zakleiłem taśmą klejącą.
Braciak miał raz problem z wtykiem między konektorem a h-155 20m to rozciął to, ekran skręcił i zlutowal, ekran i żyła szły obok siebie. Jak to zobaczyłem złapałem się za głowę. Zrobiłem mu jak u siebie, porządnie ten ekran ale jakie było zdziwienie, gdy się okazało, że nie było żadnej poprawy, hmm...
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Andrzejz78 pisze:Czy takie połączenie może mieć negatywne skutki? Oczywiście zakładając poprawność wykonania
Jak sobie wyobrażasz poprawne wykonanie takiego połączenia ? Jak zachowasz współosiowość na takim poziomie jak w złączu ?
Nie robi się takich rzeczy. Jeśli nie masz zaciskarki to użyj złącza zakręcanego (wada - koszt, tania zaciskarka zwraca się po wykonaniu dwóch-trzech złącz), resztę narzędzi zastąpią szczypce boczne, ostry nóż do tapet i pewna ręka.
No, jeszcze jakiś zestaw do lutowania by się przydał ale bez tego nie zrobisz nawet druciarni.

[ Dodano: 2013-09-26, 14:32 ]
Andrzejz78 pisze:Czy nie można do tych kabli antenowych do GSM dawać bardziej elastycznych materiałów?
Porównaj dwa kable o podobnych parametrach (grubość, rodzaj opony, żyła z drutu czy linki, gęstość oplotu) tylko jeden 50 Ohm a drugi 75, i zobaczysz że kabel "od TV" wcale nie jest bardziej elastyczny.
Inna sprawa, że w Polsce do TV używa się głównie kabli w oponie PVC ("wewnętrznych"), które są miekkie, a kable radiokomunikacyjne PVC to rzadkość.
grzechu1999
Stały użytkownik forum

Obrazek
Te wystające 5,5 mm żyły ma wejść całe do tego pręcika? Bo jak tak to ciężko to będzie zlutować
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Tak, ma wejść całe. W "pręciku" jest dziurka przez którą ma się dostać spoiwo.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

Patryk pisze:współosiowość
Nie byłem pewny co do ważności tego ale teraz już wiem ;)
Patryk pisze:kable radiokomunikacyjne PVC to rzadkość
Czyli można przyjąć że materiał izolacyjny nie ma większego znaczenia w parametrach takiego przewodu?

[ Dodano: 2013-09-26, 15:09 ]
grzechu1999 pisze:Bo jak tak to ciężko to będzie zlutować
"Pocynuj" dziurkę w końcówce i rozgrzaną nasuń na "pocynowany" drucik
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Andrzejz78 pisze:Czyli można przyjąć że materiał izolacyjny nie ma większego znaczenia w parametrach takiego przewodu?
Jest istotny dla parametrów mechanicznych przewodu.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Andrzejz78 pisze:Czyli można przyjąć że materiał izolacyjny nie ma większego znaczenia w parametrach takiego przewodu?
Ma bardzo istotna - odpowaida za parametry kabla. Tyle tylko ze to jest problem dla eksperta (czytaj producenta) a nie dla uzytkownika.
Andrzejz78 pisze:"Pocynuj" dziurkę w końcówce i rozgrzaną nasuń na "pocynowany" drucik
Fuszerka. Poprawny sposob lutowania jest opisany w tym watku troche wyzej.
Nie pomagam na PW.
grzechu1999
Stały użytkownik forum

Co do ekranu, folii aluminiowej nie ruszamy i ma wejść do środka a ekran druciany idzie na zewnątrz tak?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Folię obcinamy.
Ekran wywijasz na zewnątrz i na to idzie tulejka.
ODPOWIEDZ